Pallosalama

Aloittaja pepa, 26.07.2010, 22:16:12

« edellinen - seuraava »

mistral

Ihminen on päässyt pitkälle fysiikassa mutta pallosalaman mekanismi ei tahdo avautua. Jo ope koulussa sanoi n. 50v sitten ettei selitystä ole ja sama tilanne vieläkin.

mistral

Lainaus käyttäjältä: marsil81 - 07.09.2023, 20:35:02Joissain silminnäkijä kuvauksissa oli pallosalama mennyt ihmisen ohi aivan vierestä eivätkä olleet tunteneeet lämpösäteilyä!Tämä liittyy pallosalaman kuorirakenteeseen joka siis päästää läpi valoa,380-740 nm mutta ei lämpösäteilyä,740 nm-1mm.Äkkiä ajatellen pallosalaman kuori olisi verkkomainen rakenne jonka "silmäkoko" on alle 740 nm!Olisko?Mutta mitä ihmeen ainetta?

Selitys on varmaan siinä ettei pallosalama tuota pitkäaaltoista säteilyä. Tai sitten se vaikuttaa ettei lyhyessä ajassa iho ehdi lämpenemään. Ääni on hitain, se jää vielä seinistä kaikumaan. Ja vielä korvat jää soimaan.

marsil81

Totta.Teorioita on paljon mutta läpimurtoa ei ole vielä tapahtunut.Pähkinä on kova.

Monissa kuvauksissa kerrotaan pallosalaman tulleen savupiipusta,hellan luukusta tai uunista.Tämä tuli mieleen työmaalla syksyllä kun olin purkamassa savupiippua.Mittasin mukanani olleella eristysvastusmittarilla hormin sisäpinnan nokikerrosta.Piipun alaosassa kuivassa osassa mittari näytti nokikerroksen vastukseksi -ääretöntä.Eriste.Käytin testausjännitteenä 1000 volttia!Piipun yläosassa sateen kastelemassa osassa vastus oli-nolla ohmia.Johtava aine.Savupiipun sähköiset ominaisuudet vaihtelee sään mukaan.Tämä herättää ajatuksia.
Samaten kuiva laasti ja tiili on eriste,märkänä taaas johde.

Ja tästä tuli mieleen eräs mahdollinen selitys miksi havainnot pallosalamoista nykyään on entistä harvinaisempia.Piipun hattu.Se pitää hormin kuivana.Pallosalama ei pidä kuivista piipuista?Ja tässä on yksi muutos entisiin aikoihin

Kävin Mikkelin arkistossa tutkimassa vanhoja kuvia taloista vuodelta 1950.Löysin kuvista 271 savupiippua joista sadehatulla oli suojattu 9 kpl.Eli 3 %.Vastaavasti kiertelin yhtenä päivänä täällä kylänraitilla kynän ja paperin kanssa ja laskin kaikki näkemäni savupiiput.230 savupiippua joista oli sadehatulla suojattu 170 kpl.74 %.

Savupiipuilla näyttää olevan joku rooli tuon paukkuvan sähköpallon esiintymiseen.Mutta mikä?

Tämä kirjoitus ei ole ratkaisu ongelmaan vaan sivuhuomio.Laitan mukaan kuvan aiheesta.Kiipesin yhden talon katolle kuvaamaan malliksi hormin.

Markku

marsil81

Kesälomaprojektista tulikin talviprojekti..Mutta jotain edistystä.Keksin jostain lukea näitä havaintoja "vastasalamateorian" läpi ja yllättäen kaikki havainnot muuttui ihan toisen näköiseksi..:)Kaikki.

Pallosalamat liittyy jotenkin salamaniskuihin (ei aina) ja silloinhan on huomattava myös vastasalama! Ylhäältä tuleva esisalama indusoi maanpinnasta aina vastasalaman -ja useita epäonnistuneita vastasalamoita. Ja ne ovat kiinnostavia.Mitä niille tapahtuu kun salamanisku on neutraloinut sähkökentän? Vastasalamahan on käytännössä maasta nouseva elektronipilvi joka nousee rajusti esisalamaa vastaan. Vastasalaman tutkimisessa on eräs huono juttu,ne on käytännössä näkymättömiä,niitä ei voi ennustaa ja ne enteilee välitöntä salamaniskua-lähelle.

Vastasalamateoria selittää suoraan miksi pistorasioista tulee pitkiä sähikäisiä kun salama iskee lähelle.Ja mitä on sähkölangoilla juoksevat valopallot.Ja yllättäen antaa selitysmallin mitä on autojen ympärillä nähdyt valoilmiöt.Eli auto,kumipyörillä maasta erotettu faradaynhäkki, kulkee vastasalaman läpi..miksi ei?

Tätä ajatusta täytyy työstää,se voisi olla jonkinlainen työkalu pallosalaman ymmärtämiseen. No jaa, tätä mallia on esitellyt aiemminkin mm ilmatieteen laitos.

Löysin netistä hienon kuvauksen mitä tapahtuu maanpinnalla hetkeä ennenkuin salama iskee.Minulla on  samantapainen käytännön kokemus liian lähelle iskeneestä salamasta mutta ei siitä sen enempää.

https://web.archive.org/web/20070127173151/http://amasci.com/tesla/spark.html

Markku

marsil81

Tuo linkki toimii kun kopioi sen hakukoneen osoitteeksi,näköjään..

Markku