Havaintokohteet ja havaitseminen > Sumut

IC 1848 ja sen "kaasupilarit"

(1/1)

tapioe:
Kaikkien aikojen tunnetuin ja dramaattisin tähtikuva on varmasti Hubble avaruusteleskoopin ottama "Pillars of Creation",kuva Kotkasumun  laajenevan kaasupilven sisäänsä sulkeneesta, ionisoitumattoman vedyn muodostamista kaasupilareista. Kotkasumu M16 on Suomesta käsin melko vaikea kuvauskohde, koska se ei pimeimpinä kuukausina nouse kovin korkealle horisontista. Mutta tällaisia kaasupilareita löytyy muistakin emissiosumuista, kuten esimerkiksi Kassiopeiassa sijaitsevasta IC1848:sta. Jos haluaa vangita näitä kaasupilareita ccd-kennolle, kannattaa hankkia kuvauskalustoon avuksi kapeakaistainen H-alfa suodin.31.3.2007 Helsinki
1h 54 min 4 minuutin osavalotuksin
SW 80 ED, DSI ÍI Pro, Baader 7nm h-alfa suodin HEQ5 Pro

tapioe

einari:
Tämähän on hieno.
Täytyypä minunkin kokeilla h-alfa-kuvausta (toistaiseksi suodatin on vaan suunnilleen kerännyt pölyä).
Kiinnitti huomiota että tähdet kuvan vasemmassa reunassa on suttuisempia kuin muualla - onkohan joku palikka ollut vinossa optisella akselilla ?

tapioe:

--- Lainaus käyttäjältä: einari - 02-04-2007, 08:51:59 ---Kiinnitti huomiota että tähdet kuvan vasemmassa reunassa on suttuisempia kuin muualla - onkohan joku palikka ollut vinossa optisella akselilla ?

--- Lainaus päättyy ---

Ongelma on Atik 0.5 polttovälinlyhentäjässä, joka toimi hyvin DSI Pron pienemmän kennon kanssa, mutta aiheuttaa tähtien venymistä uudemman ja isompikennoisen DSI II Pron kanssa. Olen rajannut kuvaa enemmän oikealta reunalta, joten virhe ei näy siellä niin selvästi. Täytynee kesätauolla hankkia parempi polttovälinlyhentäjä tai/ja kuvata laajoja kohteita Scopos 66 APO putkella, jolloin lyhentäjää ei välttämättä tarvita lainkaan.

tapioe

veka:

--- Lainaus käyttäjältä: tapioe - 02-04-2007, 12:39:46 ---Ongelma on Atik 0.5 polttovälinlyhentäjässä, joka toimi hyvin DSI Pron pienemmän kennon kanssa, mutta aiheuttaa tähtien venymistä uudemman ja isompikennoisen DSI II Pron kanssa. Olen rajannut kuvaa enemmän oikealta reunalta, joten virhe ei näy siellä niin selvästi. Täytynee kesätauolla hankkia parempi polttovälinlyhentäjä tai/ja kuvata laajoja kohteita Scopos 66 APO putkella, jolloin lyhentäjää ei välttämättä tarvita lainkaan.

tapioe

--- Lainaus päättyy ---

Minulla on käytössä myös kyseinen polttovälinlyhentäjä sijaiten varsin lähellä CCD -kennoa (Atik 16HR CCD -kamera, jossa on 10.2x8.3 mm:n kenno). Kuvan laatu 40cm:n newtonissa parani huomattavasti komavirheen suhteen n. 20' levyisen kuvakentän reunoilla kun asensin baaderin coma-correctorin ohjeiden mukaisesti n. 55 mm:n etäisyydelle kuvatasosta. Korrektori mahtui mukavasti 2" okulaariaukkoon.

Veijo Kallio

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta