Jupiterin peittyminen 15.7.

Aloittaja jmantyla, 11.07.2012, 21:45:46

« edellinen - seuraava »

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: VeijoT - 18.07.2012, 21:49:54
Kyllä minulla ainakin kameran kellot heittää, en ole tarkemmin seurannut kuinka paljon, mutta heittoa tulee pitemmällä ajalla.
Veijo T

Tarkistin asian tänään uudelleen klo 22 Yle Radio Suomen aikamerkistä ja laitoin kameran kellon aikaan. Ylen teksti-tv:n viive oli 2 sekunnin luokkaa (Verkkokaupan alkeellinen kansalaisboxi). Klo 22.01 teksti-tv:n mukaan otettu kuva tuotti exif-datan 22.01,03. Kun kameran kello oli asetettu teksti-tv:n aikaan 15.7. klo 04.30, heitto ei voi olla puoli tuntia myöhemmin 2-3 sekuntia enempää, vaikka miten kömpelösti olisin nappeja painellut. Yritin olla mahdollisimman tarkka erikoisen tapahtuman takia.
Silti, kuvien erilaisuus hämmästyttää, kun havaintopaikkojen eroa on vain n. 45 km  :shocked:

Jorma M.

jaffons

Tämmönen tapahtuma mennyt täysin sivu suun   :veryangry:  Miten saan varmuuden että jatkossa ei menisi?
Heq5pro, kwiq
WO ZII80/545
450Dmod, tsflat2

MarkoM

Lainaus käyttäjältä: jaffons - 18.07.2012, 23:19:46
Tämmönen tapahtuma mennyt täysin sivu suun   :veryangry:  Miten saan varmuuden että jatkossa ei menisi?

Oliskos tuosta mitään apua: http://www.ursa.fi/taivaalla/tahtitaivas-tanaan.html
Sitten siihen vielä päälle Tähdet-vuosikirja Ursan kirjakaupasta ja ehkä vielä joku tähtikarttaohjelma tietokoneelle, niin periaatteessa ainakin jollainlailla pitäisi olla selvillä, mitä on tulossa... Lisäksi kannattaa tietysti seurata foorumia, sillä yleensä tällaisista tähtitaivaan tapahtumista aletaan keskustella vähintään muutamaa päivää (harvinaisemmista viikkoja) aikaisemmin.
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: MarkoM - 19.07.2012, 09:05:57
Oliskos tuosta mitään apua: http://www.ursa.fi/taivaalla/tahtitaivas-tanaan.html
Sitten siihen vielä päälle Tähdet-vuosikirja Ursan kirjakaupasta ja ehkä vielä joku tähtikarttaohjelma tietokoneelle, niin periaatteessa ainakin jollainlailla pitäisi olla selvillä, mitä on tulossa... Lisäksi kannattaa tietysti seurata foorumia, sillä yleensä tällaisista tähtitaivaan tapahtumista aletaan keskustella vähintään muutamaa päivää (harvinaisemmista viikkoja) aikaisemmin.

MarkoM:n mainitsemilla lähteillä pärjää jo pitkälle.   Tähdet-vuoskirjasta varsinkin jo selailla
etukäteen, mitähän kaikkea kivaa olisi tulossa.

Lisäisin vielä Tähdet ja avaruus -lehden Taivaalla-palstan, johon on poimittu ainakin
merkittävät tulevat tapahtumat.  PImennysten kataiset isommat jutut löytyy usein
mainintana Ursan etusivuiltakin.  Ursan aostot saattavat tiedottaa joistakin omien
erikoisalueidensa tapahtumista omilla sähköpostilistoillaan sekä Ursa Minor -lehdessä.

Lähteitä on siis monta, mutta jo ensin mainitut kattavat melko hyvin useimmat
kiinnostavat tapahtumat.

Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

Iida M

Jaffons täällä samat sanat!  :realmad: Vaikka vuosikirja on ja sitä olen selaillutkin jäi tämä tapahtuma välistä..  :undecided: No mutta nyt pitääkin olla vähän tarkempi ettei jää seuraavan kerran mitään mielenkiintoista välistä.
Ja hienoja kuvia olette vanginnut! Kuvat lohduttaa.. :laugh:

Ari Haavisto

Lainaus käyttäjältä: jmantyla - 18.07.2012, 22:35:40
Silti, kuvien erilaisuus hämmästyttää, kun havaintopaikkojen eroa on vain n. 45 km  :shocked

On kyllä hienot kuvat! Onneksi olkoon.

Tuo kuvien erilaisuus on helpompi hahmottaa, jos kuvittelee kolmion toisin päin, eli ajattelee Kangasalan ja Hämeenlinnan kuun pinnalle. Niiden välimatka vastaa silloin 45km kokoista kraatteria kuun pinnalla eli juurikin ihan reilunkokoinen ero Jupiterin sijainnissa suhteessa Kuun reunaan samalla ajanhetkellä pitäisikin olla havaittavissa. Jupiter kun on jo niin paljon kauempana, ettei parallaksi samalla tavalla vaikuta siihen.

Nyt voisitte siis havainnoistanne määrittää Kuun etäisyyden!
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

jarikankaanpää

Jupiterin peittyminen 15.7. Kauhavan kantilta. (Esiintulo jäi pilvien sotkemaksi)
http://lakeudenursa.fi/galleria/index.php/jarik/planeetat/Jupiter-15-7-2012-B
Jari Kankaanpää

mattis

Jorma Mäntylä ihmetteli 17.7-2012:

"Ihmetyttää miksi minun ja Veijo Timosen kuvissa peittyminen on niin eri aikaan, vaikka havaintopaikoilla on välimatkaa vain n. 45 km."

Kaikki peittymistä koskevat tiedot sisältävät mm. korjauskertoimet A ja B. Ne kertovat, kuinka monta minuuttia tapahtuma-aika muuttuu, kun havaintopaikka siirtyy yhden asteen verran itään päin (A) ja pohjoiseen päin (B).

Laskin tänään Jupiterin peittymisennusteen Hämeenlinnan Vegan tähtitornille (pituus 24° 25' 45,0" E, leveys 60° 59' 38,0" N, korkeus 160 m). Ennusteen mukaan Jupiterin keskipiste peittyi 15.7.2012 kello 05 h 05 min 33 s. Peittymiskohta oli 26 astetta Kuun pohjoisen sirpin kärjestä kirkkaan reunan ekvaattoria kohti. Korjauskertoimet olivat: A = -0,6 min/aste, B = +3,5 min/aste. Peittymisajan muutos pituusasteen muutoksen vuoksi on Hämeenlinnan ja Kangasalan välillä vähäinen. Jos leveysaste muuttuu 0,1 astetta, peittymisaika muuttuu noin 0,6 minuuttia. Kun siirrytään Hämeenlinnasta Kangasalaan, kertoimet A ja B vaikuttavat samaan suuntaan. Tapahtuman aika muuttuu siis myöhäisemmäksi.

Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot -jaoston sivuilla ovat tähdenpeittoennusteet 15 paikkakuntaa varten. Ennusteissa ovat mukana edellä mainitut korjauskertoimet. Mainituilta sivuilta löytyvät myös sarakkeiden selitykset.

Matti Suhonen


VeijoT

#23
Onhan tuosta edellisestä peittymisestä kulunut jo yli kymmenen vuotta. Silloin kuvasin tuota aamulla kun Aurinko oli horisontin alla.

Nyt 17 5 2023 on sikäli haastavampi tapaus että Jupiter alkaa peittymään kuun reunan taakse Hämeenlinnassa 16:42:03 lännessä. Kuun pimeä puoli ei näy. Mutta Jupiter näkyy vähintään yli 2000 mm objektiivilla myös päivällä.
Vaatii hypyn gotolla ensin Aurinkoon suotimen kanssa, ja sitten hyppy Jupiteriin. Ei näy niin kuin tuossa kuvassa, koska Aurinko valaisee lähistöllä.

Aikaisemmat Jupiter peittokuvat tuossa linkissä.
https://avaruus.kuvat.fi/kuvat/Jupiterin+Peittyminen/



Veijo T

Peitto alkaa


Peitto päättyy



einari

Tämä oli kalenterissa mutta nyt näyttää siltä että saamme katsella vain pilviä (ja sadetta).
___
Tapio