Tolppajalusta vakioksi pihalle

Aloittaja Regulus, 06.07.2012, 23:28:46

« edellinen - seuraava »

Regulus

Piha on lähes kokonaan kalliota. Pinnalla multaa juuri ja juuri sen verran, että yleisilme on kesäisen vihertävä. Nyt, kun on muuten hiljainen kausi, mietin aina uudestaan pysyvän jalustan asennusta. Kertokaa mielipiteitä ja muutakin mitä pitäisi/kannattaisi ottaa huomioon, jos poraan tolppajalustan pihalle pystyyn. Observatoriota en havittele.

TuRe

Hei.
Kun tuosta tekstistäsi ei saa tarkempaa tietoa putkesta, jalustasta ja tolpasta, onko se joku valmismalli tai "rööri", niin kerro ensin suunnitelmasi tarkemmin. Jalustan pystytyksessä on useita tärkeitä asioita, jotka pitää huomioida.
Tuomo Repo

Regulus

Ajattelin tuota Villen myymää HEQ5 -tolppaa. Putki vaihtuilee tarpeen mukaan Koronaadosta SW80ED:n kautta 150/750 Newtoniin ja mahdollisesti jatkossa isompaan peiliin tai Makkiin.

TuRe

Tuon tolppajalustan voit lukita tasaiselle alustalle ja katsoa, että tulee täysin pystysuoraan. Lisäksi katsot, että jalustan pohjoissuuntaus tulee paikoilleen. Jos kallion pintaan teet pystysuorasäädön pulteilla ja muttereilla,  niin siitä tulee epävakaampi, kuin jos säätö olisi yläpäässä. Lienee valmiissa putkijalustassa kuitenkin ainut helposti saatava säätöpaikka. Kun pyörit putkijalustan ympäri, niin kyllä jalkasi sattuvat usein jalustaputken jalkojen päälle ja aiheuttavat jalustan liikehdintää, vaikka olisivatkin pultattu kallioon. Ei kovin hyvä ratkaisu.
Tuomo Repo

TuRe

Tekisi mieli tarjota Sinulle parempaa vaihtoehtoa.
Etsi jostain romikselta 100/5mm mittaamasi pituinen teräsputken pätkä kahdella laipalla. Lisäksi tarvitset yläpäähän kolmannen laipan, jolla säädät varsinaisen jalustanupin täysin vaakasuoraan ja pohjoissuuntauksen paikalleen. Putken pituus on aina kompromissi, jos on Newton- mallinen kaukoputki ja lisäksi käytät jotain perästä katsottavaa putkea. Päätä, kumpi malli on useimmiten käytössä. Newtonille lyhyempi ja perästä katsottaville pitempi putki - periaatteessa.
Varaa putken ympärille joku metri vapaata, eikä rakennukset ole vieressä. Kun olet lapioinut yhden talven lunta pakkasessa, niin tekee kuitenkin mieli seuraavana kesänä laittaa jotain suojaa jalustan päälle. Jalustaputken toisen pään laipan vedät tiukasti kiinni alustaan, ettei ruuvit pomsahda ylös. Yläpään laippaan pitää "sorvata" sopiva liitäntä jalustanuppiin. Lisäksi kierteistät esim. 8mm ruostumattoman ruuvin säätölaippaan pohjoissuuntausta varten. Siitä on vain lyhyt matka kunnon havaintosuojaan ja tosi kivaan harrastukseen.
Tuomo Repo

Regulus

Tuo olikin hyvä huomio, että linssi ja Newton vaatii erikorkuisen tolpan. Ja totta on, että lumi tulee tuottamaan harmia.

Timpe

Tässä on eräs ratkaisu tolpan ja jalustapään kiinteään pystytykseen:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4407.msg
Kalliolle saat perustukset helpommalla kuin tällaiselle savimaalle omassa pihassani.
- Timo Inkinen

Regulus

Varsin näppärän näköinen toteutus kaiken kaikkiaan. En siis ajatellut edes koppia jalustan päälle. Jotain huppua vaan lähinnä. Jos puutun ensin noihin kiskoihin esimerkki-tapauksessa niin onko kiskojen puhtaanapidossa ollut vaikeuksia talvella? Tuleeko kompuroitua? Toinen mikä jäi vaivaamaan niin miten paljon lopputulos lopulta poikkeaa siitä, jos pulttaan Villen tolppajalustan kiveen kiinni - sillein kunnolla. Nykyiset putket on pieniä ja kevyitä. EQ-päässä on sitten kuitenkin ne lopulliset säädöt tehtävä.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Regulus - 08.07.2012, 17:57:44
Jos puutun ensin noihin kiskoihin esimerkki-tapauksessa niin onko kiskojen puhtaanapidossa ollut vaikeuksia talvella? Tuleeko kompuroitua? Toinen mikä jäi vaivaamaan niin miten paljon lopputulos lopulta poikkeaa siitä, jos pulttaan Villen tolppajalustan kiveen kiinni - sillein kunnolla. Nykyiset putket on pieniä ja kevyitä. EQ-päässä on sitten kuitenkin ne lopulliset säädöt tehtävä.

Kiskot ovat pysyneet puhtaina, kun olen pitänyt niiden päällä vastaavan mittaisia lautoja ja sitten vielä tuota vanerilevyä. Käytännössä tarvitset sopivan kokoisen vanerilevyn kiskojen päälle (=yllättävän kallis, laudat sopivat nuukailevalle ;) ja kolaat sitten lumet tuon levyn päältä pois. Vanerilevyn poistamalla sen alta löytyy yleensä kiskojen välistä liki paljas maa eli lumi ei tuiskua tuollaisen rakenteen alle kuin aivan reunoille. Lumitöitähän tuollaisen tolpan/rakenteen ympärillä joutuu sitten harrastamaan aina suurempien lumisateiden jälkeen, jottei havaintokynnys nouse tarpeettoman suureksi selkeän talvi-illan tullessa (=en ole päästänyt jäätä/sohjoa kertymään rakenteisiin, vaan olen pyrkinyt puhdistamaan katteen ja kiskojen ympäristön ennen nuoskalumien jäätymistä). Matalat kiskot eivät ole aiheuttaneet kompurointia, mutta niiden päällä maaten on ilkeä tehdä napasuuntausta ilman pehmusteita.

EQ-pään "pohjalevyn" tulisi olla vaakasuorassa, jotta jalustan goto-haku ja pitkät seuranta-ajat toimisivat ympäri taivasta. Jalustapään kierto/korkeuskulmasäädöillä (atsimuutti/altitudi) ei pidä korjata tätä tolpan vinoutta, sillä nämä säädöt on varattu jalustapään asennon säätämiseen pohjoissuunnan ja havaintopaikan leveysasteen mukaan, ks. link).
- Timo Inkinen

TuRe

Kyllä ne on hienoja ratkaisuja, mutta Suomen talvessa ongelmallisia. Mielestäni ei kiskoja maahan, vaan kopin katon ja seinän rajaan. Apuorret, joihin katto työnnetään kalustepyörillä, eivät tarvitse olla U- eikä L- kiskoja, vaan sileää puuta. Niiden sisäpuolille pienet ohjauspyörät katon päätyyn kiinni, jotka pitävät katon orsilla. Onhan kopin katolta helpompi pudottaa lunta pois, "kuin maasta". Kun nykyisin Etelä-Suomessakin on talvella vajaa metri lunta, niin ei tarvitse avata kuin "oven kohta", että pääsee sisään ja katolta enemmät lumet pois. Tämä on vain minun suppea näkemykseni. 
Tuomo Repo

Regulus

Lainaus käyttäjältä: TuRe - 09.07.2012, 08:39:28
Mielestäni ei kiskoja maahan, vaan kopin katon ja seinän rajaan. Apuorret, joihin katto työnnetään kalustepyörillä...

Hyvä pointti!

mickut

Lainaus käyttäjältä: TuRe - 09.07.2012, 08:39:28
Kyllä ne on hienoja ratkaisuja, mutta Suomen talvessa ongelmallisia. Mielestäni ei kiskoja maahan, vaan kopin katon ja seinän rajaan.
Kun nykyisin Etelä-Suomessakin on talvella vajaa metri lunta, niin ei tarvitse avata kuin "oven kohta", että pääsee sisään ja katolta enemmät lumet pois. Tämä on vain minun suppea näkemykseni.

Viimetalven käyttökokemukset Kellotapulista olivat erittäin mukavat, lumitöitä täytyi tehdä vain pieneltä katolta ja kiskojen päältä (sekin olisi vältettävissä laittamalla kiskojen päälle kipattavat lumiestot). Edes oven edestä ei ollut todellista tarvetta poistaa lunta, sillä kotelo on katkaistu pystysuunnassa puolivälistä ja mitoiltaan niin pieni että tarvittavat operaatiot kaukoputkelle pystyy tekemään seinien ulkopuolelta. Jyrkkä katto (60 astetta pohjoiseen, 30 etelään) minimoi lumikuorman, ja tyhjeni yleensä itsestään.

-Antti

TuRe

#12
Oheisena samalle jalustalle tehty eka koppi joskus "alkuaikoina". Se oli lukollinen ja pitää HEQ 5 SynScan Pro jalustan sisällään, suojassa säältä. Tämä on siitä hyvä, että jalustaan asennetut säädöt mm. goto ja tähtisuuntaus pysyvät voimassa. Tämä yhtenä vaihtoehtona, jos et halua vielä sijoittaa enempää. Tolpan yläpäähän sorvari teki laipan, joka mahtui putkeen ja toiselta puolelta jalustan nuppiin ilman jalkoja.

Lisäys: Kuten huonohkosta piirroksesta näkyy, koteloon oli vedetty sähköpistorasia ja kosteilla keleillä ja pakkasilla pidin pienen lampun lämmittämässä ja kosteutta ehkäisemässä. Samalla siitä sai jännitemuuntimen avulla virrat jalustaan.

Piirustuksessa on mainittu 9 mm vaneri, mutta kevyempikin 6 mm käy hyvin.
Tuomo Repo

Timpe

Toki observatoriorakennus olisi mukavampi käytettävyydeltään talvella, en kiistä sitä yhtään. Omassa tapauksessani tolpan sijanti on keskellä pihaa (ikään kuin lipputangon paikalla), mihin en halua niin peittävää rakennetta kuin tähtitorni olisi. Tuollainen punainen pikkukoppi vielä menettelee, kun se on melkein kuin vesikaivon suoja. (Jokainen tekee kuin parhaaksi katsoo eli kompromisseilta on vaikea välttyä :angel:)
- Timo Inkinen