Taivaan tiirailua Amazonin viidakossa

Aloittaja Kontju, 17.11.2012, 01:46:14

« edellinen - seuraava »

Kontju

Työmatkani yhteyteen otin vierailun Amazonin viidakkoon Equadorin puolelle. Pitkien lentomatkojen, painavien matkalaukkujen ja tiettömän viidakon takia havaintovälineitä ei ollut mukana kuin silmät ja maakaukoputki lintuharrastastajia varten. Näin sadekaudella satoi parina päivänä, mutta yksi päivä oli helteinen ja yö kuulas. Onni ettei läppäri kastunut matkalla viidakkoon kun satoi rankasti.

Raahasin putken järven laiturille. Olipas taivas oudossa asennossa! Pikku hiljaa tunnistin Orionin tähtikuvion ihan vasemmalla kyljellään kaatuneena. Sitten Jupiterin, Härän tähdistön ja seulaset. Samoin Perseuksen ja Kassiopeian. Katselin Jupiteria ja Orionin tähtisumua putken läpi. Jupiterin kuut 4 kpl olivat siis ihan pystysuorassa planeetan molemmin puolin.
Mielenkiintoista sitten olikin, että Orionista saattoi siirtää katsetta reilusti etelään ja länteen päin, ja siellä oli joukko kirkkaita tähtiä ja muodostelmia... joista ei ollut hajuakaan eikä tähtikarttaa josta opiskella. Nettikään ei tuolla viidakossa toimi.

Näytin Jupiteria matkakollegoille, saivat ehkä siitä yhden elämyksen lisää, Amazonin muuten rikkaan luonnon lisäksi, jota ihmettelimme useana päivänä patikkaretkillä ja kanootilla.

Yritin löytää netistä ilmaista tähtikarttaa, josta saisi taivaan tuona päivänä ja kellonaikana Equadorin koordinaateille... (paikallista aikaa viime tiistai 13.11. joskus klo 22 maissa)

Mare Nectaris

Hei,
Stellarium on kätevä ja monipuolinen ilmaisohjelma tähtitaivaan ilmiöiden tarkasteluun.

Nappasin ohjelmasta näytönkaappauksella about kokotaivaan (etelä alhaalla ja itä vasemmalla), sitten zoomattuna Jupiteriin ja lopuksi näkymän itätaivaalle niin, että tähdistöjen nimet ovat näkyvissä.

Havaintopaikaksi yritin hakea about Ecuadorin sieltä sademetsäpuolelta, paikallista aikaa 13.11.2012 klo 22 (Suomen kesäaikaa siis 14.11. klo 6). Kaappausta on pienennetty rajaten, joten laatu kärsii. Ohjelmassa voi helposti zoomata ja liikkua.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Kuulapaa

Vähän aihealuetta sivuten katselin kauan sitten etelä-Thaimaassa perin kummallista valokajoa taivaalla horisontin tuntumassa. Näkyi pienenä epäselvänä utuna sivusilmällä katsottuna. Sitten jälkeenpäin paljastui jommaksi kummaksi Magellanin pilveksi. liekö ollut tarantella..

Nyt olisi työreissu tulossa Dubaihin. Mieli tekisi otta pari päivää ekstraa ja kuvata Eta Carinae. Jää vaan tammikuussa valitettavan matalalle ~5 astetta, joten hiljaista on vaikka saisikin jostain putken lainaan.
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/

Kontju

Moi,

kiitos karttaprojektioista!

Kommentit kuviin järjestyksessä:
1. Aika hyvä siitä kohdasta taivasta, mitä eniten katselin kun oli tunnistettavia kuvioita. Ainoastaan vain, että kuvaa pitää kääntää 90 astetta vasemmalle pystyyn. Tuossa oikeaan käteen on tosiaan outoja tähdistöjä ja kirkkaitakin tähtiä - jossa olisi voinut olla mielenkiintoisia kohteita maakaukoputkella etsittäväksi. Tosin viidakkokämpän valaistus vähän haittasi siihen suuntaan.
2. Juuri noin Jupiterin kuut näkyivät, tosin tuo Europa oli lähempänä Jupiteria. Jopa niin, että toinen putkella vierailija näki vain 3, eli tuo Europa saattoi jäädä häneltä näkemättä. Tai sitten se on muuten vähän himmeämpi kuin nuo toiset.
3. Tuo projektio saattaa ollla vähän myöhemmin yöllä, mielestäni Orionin "alla" ei näkynyt niin paljon taivasta. Ehkä muistan tarkan ajankohdan vähän väärin.

Etelän ristin näkeminen paljain silmin olisi tietysti kiinnostanut, vaan se taisi jäädä horisontin taakse länteen...? Ehkä jos olisi tullut aamuyöstä käymään uudestaan. Viidakossa kun on kuumaa ja kosteaa eikä huoneessa ilmastointia, niin uni oli vähän katkonaista.

Paikka on Napo-joella Yasunin luonnonpuiston rajan tuntumassa. http://en.wikipedia.org/wiki/Yasuni_National_Park
Tästä linkistä näkyy se laiturikin, missä päivystin
http://www.laselvajunglelodge.com/

Mielenkiintoista tietysti oli viidakon luonto ja eläimet, joista tuli muutama sata kuvaa otettua. Tähtitaivaastakin sieltä mielenkiintoiselta suunnalta otin kuvaa Canonin kittiobjektiivilla käsivaralta, mutta en tiedä mahtaako moista suttua edes tänne laittaa.

P.S. Ja tosiaan noita samoja kuvioita katselin  auton ikkunasta matkalla Helsinkiä kohden, ennenkuin hyppäsin Etelä-Amerikkaan vieville lennoille Helsinki-Vantaalta... Oli kerrankin kuulas aamutaivas Keski-Suomessa. Maailma on pieni!

Ransu

Mahtavan näköisessä paikassa olet päässyt käymään, tuo on varmasti ollut hieno ja mieleenpainuva matka :cool:
Taivas on tosiaan niin eri asennossa noilla kulmilla, että tuttujen kuvioiden tunnistuskin tuottaa ylimääräistä päänvaivaa, ja eteläiset kuviot onkin sitten aivan outoja.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Kontju

Jep, olisi voinut tietysti ennen matkaa varautua ja printtailla tähtikarttoja netistä oikeassa asennossa. Olisi voinut sillä lintukaukoputkella bongata jonkun uuden himmeän taivaan kohteen...