H-alpha (6nm) kuvien väritys?

Aloittaja mals77, 20.04.2012, 01:50:59

« edellinen - seuraava »

mals77

Tervehdys,

Olisin kovasti kiinnostunut tietämään, miten tapahtuu oikein kapeakaistaisten (H-alpha 4-6nm) aurinko -tai DS -kuvien väritys? Luin jostain ketjusta, että "hukkakanavat" ja niiden pixelit tulee poistaa ennen väritystä. Se, millä ohjelmalla tämän voi tehdä, ja missä vaiheesa prosessia (joka ruudulle erikseen vai stäkkäyksen jälkeen), jäivät kuiten epäselväksi. Kiitos kun jaksat vastata!

-Mikko-

J-P

Hei,

Jos kuvataan H-a valoa värikameralla, kuten digijärkkärillä, vain punaiset pikselit saavat informaatiota. Tämä johtuu siitä, että vedyn emissioviiva on 656,28 nanometrin kohdalla ja vastaa voimakkaan punaista näkyvää valoa.

Värikameran kenno on itseasiassa mustavalkoinen CCD/CMOS-kenno, jonka pinnassa on kiinteästi värifiltteri. Se muodostaa ns. "Bayer matriisin" ja on muotoa RGGB. Tästä syystä punaisen värin resoluutio on 1/4 kennon natiiviresoluutiosta, se ei yleensä juuri haittaa, koska nyky kennoissa on niin paljon pikseleitä.

Kun värikameralla otettu H-a kuva kalibroidaan, se tulee tehdä debayeroimatomalle mustavalkoiselle raakakkuvalle.
Kalbroinnin jälkeen kuva jaetaan värikomponentteihin siihen tarkoitetulla ohjelmalla, esim DSS (deep Sky Stacker) osaa tempun. Kun kaikki osakuvat on debayeroitu, hävitetään vihreä ja sininen kanava, koska niissä ei ole informaatiota.

Pinoaminen ja muu käsittely tehdään pelkästään punaisen kanavan kuville, jotka siis ovat mustavalkoisia.

Jos pelkkä mustavalkoinen H-alfa kanava halutaan värittäää, se muutetaan esm. Photoshopissa RGB-kuvaksi ja väritetään/sävytetään halutulla tavalla.


J-P Metsävainio

Ps.
Kaikki tämän kansion kapeakaistakuvat on otettu värikameralla (QHY8 jäähdytetty astrokamera, vastaa täysin digijärkkärin tuottamaa kuvaa kuitenkin.) ennen vuotta 2008:
http://astroanarchy.zenfolio.com/p830355939
Nykyään käytän mustavalkoista QHY9 kameraa, jolloin pääsen hyödyntämään koko resoluution.

Muut kapeakaistakanavat toimivat seuraavasti värikennon kanssa:
O-III, päätyy vihreille pikseleille, resoluutio 1/2 natiivista.
S-II, päätyy myös punaisille pikseleille, kutan H-a, res. 1/4 natiivista.

CSB

Tuli mieli vaan ja tarkistan J-Pn kansa:

Mita jos kuvatan, digijärkkärillä, punainen suodatin kauta, onko sama juttu? väin punainen väri jaa kennolle??

Terveisia

mals77

Kiitos J-P! Jos siis ymmärsin oikein, "temppu" tehdään jokaiselle kalibroidulle osavalotukselle. DSS:ssä lienee komento, jolla "temppu" tehdään kaikille kalibroiduille osavalotuksille yhdellä napin painalluksella, vai ei suinkhan niitä yksittäin tarvi käsitellä?

-Mikko-

ps. kuvasi ovat muuten tyrmäävän taidokkaita ja omaleimaisia.

mals77

Jos siis ymmärsin oikein, "temppu" tehdään jokaiselle kalibroidulle osavalotukselle. DSS:ssä lienee komento, jolla "temppu" tehdään kaikille kalibroiduille osavalotuksille yhdellä napin painalluksella, vai ei suinkhan niitä yksittäin tarvi käsitellä?

-Mikko-

J-P

Hei,

CBS, ei ole järkevää käyttää erillistä punaista suodinta vaärikameran kanssa.
Ota vain erilleen punainen kanava, se on valmiiksi punaisen filtterin takana.
(Joka neljännen pikselin edessä on kiinteästi punainen filtteri värikennossa)

Mikko, en ole paljonkaan käyttänyt DSS-ohjelmaa, joten tältä palstalta löytyy varmaan joku kokeneempi
tämänkin suhteen. DSS tekee kalibroinnin automaattisesti kaikille osavalotuksille, kun sille annetaan oikea materiaali ja asetukset. (Ohjelmasta löytyy omat väriasetukset useimille kameroille)

Lopullinen pinottu ja kalibroitu kuva voidaan sitten jakaa värikanaviin ja hävittää sininen ja vihreä kanava, jolloin jäljelle jää vain mustavalkoinen punaisen väri-informaation kanava. DSS manuaali löytyy ohjelman sivustolta.

J-P

mals77

Tämä selvä, kiitos!

-Mikko-

CSB

Kiitos J-P, tule kaikenlaisia hullujen ideoita,  :oops: :oops:. Miettin vaan m/v kuva asento, punainen, vihrea ja sininen ruuttu, jos on tieto punainen sumusta lisää punainen ruuttu ja sen jälkeen yhdistetaan. Ehkä parempi on osta se H Alfa suodatin, jeje