iTelescope.Net etäkäyttökokemuksia

Aloittaja PetriKe, 01.05.2012, 21:58:50

« edellinen - seuraava »

PetriKe

Murtsin esimerkin rohkaisemana ja omaa kuvausnälkää tyydyttääkseni päätin kirjautua iTelescope.Net-palvelun käyttäjäksi, ja kokeilla miten palvelu pelaa. Ja hienosti pelaa!

Homma toimii kuukausiveloitus periaatteella - mitä enemmän maksat per kuukausi, sitä suurempia tötteröitä pääset käyttämään, ja sitä halvempi on tuntikäyttötaksa. Lisäksi taksoissa on käytössä Kuu-alennukset. Kun Kuu möllöttää taivaalla, on alennukset tuntitaksoista voimassa. Isoimpien instrumenttien (20" Planewave) käyttötaksa on luonnollisesti kaikkein kallein, mutta arsenaalista löytyy pienempiäkin putkia (esim. Takahashi Sky90 tai FSQ-ED 106). Kunhan Australian putket tulevat kohta käyttöön, niin valittavana on kaikkiaan 16 kaukopukea kolmelta eri mantereelta (USA, Espanja ja Australia). Kamerat ovat kaikki jäähdytettyjä CCD-kameroita, jotka ovat joko värikennollisia tai mv-kennollisia. Mv-kamerat on varustettu miltei kaikki LRGB-setillä sekä Ha, SII, OIII suotimilla. Lisäksi saattaa joistain kameroista löytyä näiden lisäksi vielä UBVRI-fotometriasuotimet.

Varausjärjestelmä sekä 'launcpad' ovat erittäin helppokäyttöiset ja todella informatiiviset. Launcpadissä näkee kaikkien saittien allsky-kuvat, jokaisen putken statuksen, säätilat, support-tiedotteet, twitter-feedit, voimassa olevat tuntitaksat jne. Valikosta valitaan putki, jota haluaa käyttää, ja sille tehdään varaus kalenterista. Varatulle ajankohdalle voi etukäteen määritellä skriptin, jonka haluaa ajettavaksi automaattisesti (eli kohde, filtterit ja valotukset + muita parametreja). Ja avot, siinä kaikki! Kun varattu ajankohta koittaa, niin putki suuntaa haluamaasi kohteeseen, ja alkaa napsia kuvia (luonnollisesti vain jos on selkeää ja ei tuule liikaa). Sähköpostilaatikkoon tulee tästä viesti ja luonnollisesti voit seurata kuvaussession etenemistä nettiselaimella. Hienoa järjestelmässä on se, että maksat vain siitä ajasta, kun kamera valottaa. Muista laitteiston oheistoiminnoista ei tarvitse maksaa, vaikka ne aikaa veisikin (esim. tarkennus, gotot, ohjaustähden haku jne.).

Kuviin pääsee sitten käsiksi joko ftp:llä tai web-selaimella. Oman käyttäjätilin alle tulee käytetyn systeemin kalibrointikuvat (aivan kaikki) sekä kohdekuvat valmiiksi kalibroituina sekä FIT-muodossa (lisäksi ne saa vielä TIFF-muodossakin sekä jpg:nä).

Itse en ole vielä valinnut kuukausimaksua, vaan nämä kokeilut tein DEMO-UPGRADE (hinta 4.95 AUD) tunnuksilla, jolla sai 70 pistettä. Näillä pisteillä siis käytetään haluttua systeemiä, joka sitten tuntipohjaisesti näitä pisteitä kuluttaa.

Todella hienot systeemit, nyt tarvittaisiin vaan sponsori, joka maksisi nuo kuukausimaksut. Vapaaehtoisia?

Liitteenä muutamia kuvia, jotka järjestelmä lähetti lokin lisäksi sähköpostilla session päätteeksi.

Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

jarihy

Australian putket ovat käytössä ja USA:han on tulossa toinen havaintopaikka Californiaan. Systeemit ovat tosiaankin hienot, millä saa kauniita kuvia ja tavoitteita asetetuksi omalle kalustolle. Liitteeseen olen kerännyt taulukkotietoa eri putkista esim.


Paikka   Hinta   nro     D       F        f'      FOV               suodattimet             CCD       QE         Darkit
S            84       T16   150  1095  7,3  75,4x113,1    LRVB, Ha, SII, OIII, I   ABG       50    60, 120, 180, 300 ja 600


Tuntihinnat ovat Starter Trial:in mukaan 19,95 AUD kuukaudessa, millä saa 20 pistettä kuukaudessa tililleen. Starter Trial on ensimmäinen taso, jolla on mahdollista käyttää kaikkia putkia.