M97 - Pöllösumu

Aloittaja Timo Kantola, 24.03.2007, 15:05:41

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Kevät pöllö viimeyöltä kuunsirpin valossa - leudossa kevät tuulessa,  joka teki vähän haastetta kuvaamiseen. Rupee vastaamaan elokuun kelejä!
20cm F5 modattu Canon 305D + UHCS 400ASA:lla valotuksia 6kpl 491-901sek yhteensä 77.2min


Isona: http://img66.imageshack.us/img66/3955/m97243200720cmf5uhcs6x1un8.jpg
Timo Kantola

Lauri Kangas

Hieno kuva. Tätä yritettiin myös metsähovin 60cm RC:llä pari viikkoa sitten. Ei taida olla loppuun asti tehtyjä kuvia vielä missään, saa nähdä tuleeko niistä mitään.

Lauri Kangas

#2
Siivotessani kovalevyä löysin nuo mainitsemani kuvat, jotka on otettu 11.3.2007. Olen tässä puolessa vuodessa oppinut iriksen käyttöä sen verran että päätin kokeilla käsitellä ne. Ällistyin lopputuloksesta:



Välineinä siis raflaavat 60cm f/8 Ritchey Chretien -putki (ihan oikeesti! :)) ja SBIG ST-8 CCD-kamera. Kuvat otti Jyri Lehtinen.

Nämä olivat tämmöisiä testiroiskaisuja. Kutakin kanavaa valotettu kymmenen minuuttia, ei erikseen mitään luminanssijuttuja, tarkennus vähän sinne päin ja darkkeja ihan liian vähän. Ilmeisesti tuo lineaarinen asteikko vähän hämää, kun elin pitkään siinä luulossa ettei raakakuvissa näy koko sumua yhtään!

Iriksellä kalibroinnin (pelkät darkit) ja pinoamisen jälkeen säädelty värijutut kohdalleen ja siistitty photoshopilla. Huonojen darkkien takia kuviin jäi ties minkälaisia kosmisten säteiden osumia ja ylimääräisiä hot pixeleitä, mutta ne lähtivät mukavasti ajamalla värikanaville erikseen dust & scratches -filtterin. Loppusilauksena flättien puute on vielä korvattu poistamalla taivaan gradienttia iriksellä.

Vaikka putki on ihan kauheassa kollimoinnissa, niin varmaankin pienellä vaivannäöllä tuolla laitteistolla voisi saada aika hyviäkin tuloksia aikaan. :)

Make

Viime perjantaina 16.2.2008 kuvasin pöllösumua M97 ja galaksia M108. Ne sopivat mukavasti samaan kuvaan. Olosuhteet olivat aika huonot: usvainen taivas ja kuun ensimmäinen neljännes söivät kontrastia. Tämä on joka tapauksessa ensimmäinen autoguidattu kuvani  :).



Osavalotukset: 15 x 240s = 1 h @ ISO400.

Suurempi versio: http://kotisivu.dnainternet.net/markke/m97_2008_02_16_MK.jpg

Kuvausputki: GSO 150/750 newton, Baader Coma Corrector
Kuvauskamera: Canon 350D (modaamaton)
Jalusta: EQ6 Pro + EQDIR
Ohjausputki: Scopos Observer 80/480
Ohjauskamera: Modattu Toucam Pro II (Astronomiser)
Ohjelmistot: Cartes du Ciel (Goto), EQMOD (Ascom), K3CCDTools3 (autoguidaus ja Canonin laukaisu), Iris (kalibrointi ja pinoaminen), Corel PhotoPaint (loppuviimeistely).

Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Kaizu

En tiedä mihin olet kuvan laittanut mutta viestin yhteydessä sitä ei näy.

Kaizu
Kai Forssen

Make

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 21.02.2008, 00:23:17
En tiedä mihin olet kuvan laittanut mutta viestin yhteydessä sitä ei näy.

Kaizu

Kiitos huomiosta, tilanne korjattu. Kuvan linkistä puuttui yksi hakemistotaso.

Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

einari

Autoguidaus ainakin on toiminut ihan hyvin. Täytyy näköjään itsekin hommata tuo EQMOD.
Olisin luullut että tuolla valotusajalla olisi tullut enemmänkin näkyviin mutta johtunee varmaan kun herkkyys on ollut vain 400.
Ehä herkkyyttä olisi voinut nostaa - itse olen ainakin huomannut että aika siedettävää jälkeä tulee vielä (Nikonilla) ISO1600:lla kun pinoaa tarpeeksi kuvia.
___
Tapio

Make


Käytin vain ISO400 siitä syystä, ettei taustataivas "palanut puhki" neljän minuutin valotuksella; ilmassa oli siis aika paljon utua, joka kuun suosiollisella avustuksella nosti "pimeän" tason aika korkealle. Halusin näissä ensimmäisissä kuvissani käyttää pidempää valotusaikaa kuin kuvatessani JS-jalustan avulla (silloin maksimi 2 minuuttia), jotta saisin vertailtua seurannan laatua. Jatkossa aion käyttää ainakin ISO800, jos sää vain sallii sen.

Olen ollut tyytyväinen EQMOD:in käytön helppouteen ja seurannan laatuun. Lisäksi olen sen avulla saanut järjestettyä Logitechin langattoman peliohjaimen käsikapulaksi, mikä on nostanut käyttömukavuuden aivan uudelle tasolle. Käsikapulasta saa suoraan liikuteltua putkea (kätevää GOTO:n kalibroinnissa, kuukuvauksissa jne), vaihdeltua hienosäätönopeuksia, aloitettua "spiraalietsinnän" (pidän nappia pohjassa ja putki alkaa pyöriä spiraalirataa alkupisteen ympäri, mikä helpottaa "hukassa olevan" kohteen etsimistä) jne...
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Cith

#8
Tarttuhan se pöllö lopulta. Tääkin ois varmaan parempi  ccd:lle mut tuossapa Canonilla.
Modattu 20D, 10", f6.3, 1575mm, iso1600 20s pätkissä 1h 10min.
AkiH

Timpe

Ei kannata unohtaa tätäkään kohdetta, koska se on mukavasti zeniitissä kevättalvella. Tässä on vajaat 16 minuuttia 60s ja 120s paloina (Canon 20D, ISO 800, 300/1500 Newton ja Gemini G41).

PS. Mistä te noita punaisia sävyjä kuviinne oikein kaivatte??? Oma modaamaton 20D tuottaa ainakin vihreävoittoista jälkeä, vaikka kovasti yrittäisikin saada punaista mukaan digi-pimiössä. (Punaista tulee sen sijaan liiankin kanssa taustataivaalle valosaasteen mukana, joten menisikö "lapsi pesuveden mukana" tässä tapauksessa?-)

PS2. Tuossa ylempänä olevasta Laurin välittämästä Ritchey Chretien-kuvasta näkee muuten, että yhden M97:n lähitähden (sen RC-kuvan ylimmäisenä näkyvän) ympärillä taitaa olla jokin heijastussumu, koska sama "koma-virhe" löytyy myös omasta kuvastani.
- Timo Inkinen

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 20.03.2009, 19:23:54
PS2. Tuossa ylempänä olevasta Laurin välittämästä Ritchey Chretien-kuvasta näkee muuten, että yhden M97:n lähitähden (sen RC-kuvan ylimmäisenä näkyvän) ympärillä taitaa olla jokin heijastussumu, koska sama "koma-virhe" löytyy myös omasta kuvastani.

Kyseessä on galaksi PGC 34279, joka on mielestäni bongattu myös Suomesta 25" Obsessionilla.
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Iiro Sairanen - 20.03.2009, 19:57:26
Kyseessä on galaksi PGC 34279, joka on mielestäni bongattu myös Suomesta 25" Obsessionilla.

Thanks! On se kumma, kun taivaalta ei löydy kohtaa, mistä näitä taustagalakseja ei tulisi eteen, kun tarpeeksi "syvälle" katsoo!  :tongue:
Ohessa vielä raaka croppi M97:n ympäriltä, jossa on toinenkin galaksi nähtävillä (vrt. http://www.astroclassifieds.com/forums/dso-imaging-deep-space-objects/273-m-97-owl.html).
- Timo Inkinen

Cith

Timpe: photarillahan se punanen... no joo, modaus auttaa kummasti.
Tää ois tarkotus napsii jossain välissä guidattuna. On vaan niin korkeella ettei niskat taivu :)
AkiH

Never

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 20.03.2009, 20:13:09
On se kumma, kun taivaalta ei löydy kohtaa, mistä näitä taustagalakseja ei tulisi eteen, kun tarpeeksi "syvälle" katsoo!

Toivotaan ettei lopu, sehän maailmankaikkeudessa juuri jyllääkin! Jos kattoo vaikkapa kuvaa (35' x 35') M97 ympäristöstä (POSS-kuvaa) näkyy tuollaiset 300 galaksia ja nuo vanhat valokuvauslevythän ovat jo ihan susia :)

/Jaakko

Marko.J

Hieno pöllöparvi tänne onkin lentänyt!

Tuolla minun yritykseni 26.3.:

http://markonastroblogi.blogspot.com/2009/03/pollosumu-m-97.html

Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi