Orionin vyö ja Gizan pyramidit

Aloittaja Mika Luostarinen, 11.04.2012, 09:31:01

« edellinen - seuraava »

Mika Luostarinen

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 12.04.2012, 08:34:54
Silmän erotuskyky, n.1', tarkoittaa 0,3mm/m. Promillen tarkkuus ei ole mitenkään kummallinen saavutus mittakepillä ja viivottimella. Skaalauksia on helppo tehdä harpilla monistamalla lyhyttä janaa halutulla monikerralla. Janan saa harpilla jaettua helposti kahtia ja taas kahtia jne. jos haluaa tehdä asteikkoja. Ympyrästä saa harpilla 6-kulmion ja kun sen oikaisee on saatu 6 jakoinen skaala. Ne kun jakaa kahdella, ollaan jo tuuma / jalka asteikolla. Egyptiläispapeilla on hyvinkin voinut olla aikaa mietiskellä tällaisia toisarvoisia juttuja kun heidän ei ole tarvinnut osallistua päivittiseen ruoan hankintaan.

Promillen mittaustarkkuus on ns. "metrimittatarkkuus" eli karkeahko sellainen. Kun näkee muinaisten rakentajien saavutuksia voi todeta että se on ollut jo heilläkin hanskassa.

Mittavälineiden tarkkuudessa egyptiläisten ja Tyko Brahen välinen ero on melko pieni verrattuna Tyko Brahesta nykypäivään.

Kaizu

No jaa, silmän erotuskyky sellaisenaan eli kyky erottaa esimerkiksi kaksi tähteä erillisiksi tähdiksi on kuitenkin tässä hieman eri asia. Orionin vyön tähdet ovat helposti erotettavissa erillisiksi tähdikseen, joten ongelma ei siis sinänsä ole erotuskyvyssä itsessään vaan nimenomaan kahden pisteen välisen etäisyyden tarkassa määrittämisessä.

Egyptiläisten ongelma ei siis ole ollut se, että "pystytkö näkemään nämä kaksi tähteä erillisenä?" vaan ongelma on ollut "mikä on näiden kahden tähden välinen etäisyys taivaalla toisistaan?". Sen lisäksi he ovat joutuneet myös selvittämään kolmen tähden muodostaman kolmion kulman.

Se, että ihmisen silmä kykenee kaariminuutin erotustarkkuuteen ei ole sama asia kuin se, että ihminen voi mitata taivaalta kahden pisteen välisen etäisyyden kaariminuutin tarkkuudella. Jos et usko, niin mittaapa silmämääräisesti vaikka Denebin ja Vegan etäisyys toisistaan kaariminuutin tarkkuudella :) Jos mittaat etäisyyden pelkillä silmillä edes 10 kaariminuutin tarkkuudella niin ostan sinulle oluen.

Yleisesti ottaen tätä aihetta tutkiessani satuin löytämään myös tällaisen kuvan:

http://spacecollective.org/userdata/as2df6yZ/1291142492/tumblr_lcn7ueiYzF1qzwj2fo1_500.jpg

Tuossa siis on laitettu päällekkäin Orionin vyön tähdet ja Gizan pyramidit. En ole vielä itse koostanut vastaavaa, mutta kuva on työn alla.

Selvittelen tässä myös parhaillaan, että jos pyramidit olisivat itsessään sellaisenaan taivaan tähtiä, niin miten monen kaariminuutin tarkkuudella niiden sijainti täsmää. Selvittely on vielä hieman kesken, mutta nyt pikaisesti mitattuna näyttäisi siltä, että tarkkuus on ollut noin 2-4 kaariminuutin luokkaa.

Meillähän ei ole olemassa sitä alkuperäistä savitaulua, johon egyptiläiset merkitsivät nuo tähdet yötaivaan alla joten on sitten tyydyttävä siihen, että käytetään pyramideja sellaisenaan tähtinä.

Tychon tarkimmat mittaukset ovat olleet noin yhden kaariminuutin luokkaa mutta yleisemmin Tychon luettelon tarkkuus on ollut "vain" 2-3 kaariminuuttia. Joidenkin tähtien kohdalla jopa heikompi. Näin ollen, jos egyptiläiset pääsivät 2-4 kaariminuutin tarkkuuteen ovat he karkeasti ottaen mitanneet keskimäärin yhtä tarkasti kuin Tycho 1500-luvulla.

Tuollaista tarkkuutta voidaan pitää aika hyvänä varsinkin kun muistetaan, että tähtitaivas on mittauksen aikana liikkeessä. Siihen aikaan mittalaitteilla ei ollut kellokoneistoja.

Yleisesti ottaen minusta on hieman hassua jos kuvitellaan, että tarkkuuden pitäisi olla 100 % kohdallaan. Se, että pyramidien sijoittelussa on muutaman prosentin heitto verrattuna tähtiin, osoittaa, että ne ovat ihmisten tekemiä ja nimenomaan sen aikaisilla tekniikoilla tehtyjä.

Pieni mittausvirhe on mielestäni varsin luonnollinen asia tällaisessa tapauksessa. Eli pikemminkin asia on niin päin, että liian täydellinen mittaus alkaisi olla epäilyttävää.

Cheers,
-M


Kaizu

Erotuskyky tässä tapauksessa liittyy siihen kuinka tarkasti mittakepin päässä olevalla viivottimella saa mitattua kahden tähden välisen etäisyyden. Oletetaan että mittakeppi on metrin pituinen ja sen päässä on poikittain viivotin ja toisessa päässä lappu jossa on pieni reikä. Paljain silmin on melko helposti ja nopeasti mitattavissa kahden tähden välinen etäisyys alle millin tarkkuudella viivottimen kohdalla. Kahdella viivottimella saa määriteltyä Orionin vyön tähtien muodostaman kulman. Ei kestä kauaa eikä tarvita huipputekniikkaa.
Samankaltainen tähtäämis tehtävä on kivääriampujalla. Siinä parhaat ampuja saavat aikaan muutaman sentin kasan 150metriltä ja silloin kohdistusepätarkkuuteen vielä lisätty luodin lentoa häiritsevät tekijät.

Tyko Brahen ongelma lienee ollut toisenlainen. Onko hän yrittänyt määrittää tähtien paikkoja taivaan pallolla? Siinä vaikeusaste on ihan eri luokkaa ja taivaanpallon pyöriminen todellakin haittaa.

Kaizu
Kai Forssen

Mika Luostarinen

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 12.04.2012, 11:22:18

Tyko Brahen ongelma lienee ollut toisenlainen. Onko hän yrittänyt määrittää tähtien paikkoja taivaan pallolla? Siinä vaikeusaste on ihan eri luokkaa ja taivaanpallon pyöriminen todellakin haittaa.

Kaizu


No, Orionin vyön tähdet ovat myös taivaanpallolla joka pyörii. Egyptiläisillä oli siis myös liikkuva maali jota mittasivat. Ei se taivas koskaan paikallaan pysy.


-M