Celestronin PEC.

Aloittaja -Jarz-, 05.04.2007, 02:21:15

« edellinen - seuraava »

-Jarz-

Moi!

Omistan Celestron CPC 800 XLT GPS (aika paljon lyhenteitä ;)) kaukoputken ja ongelmana on ollut digijärkkärin ostamisen jälkeen pidemmät valotusajat. Yli puolen minuutin valotusajoista n.70% epäonnistuu ja minuutin valotusajoista reilut 90% on tuhruisia. Millään ei ole tahtonut onnistua saamaan riittävästi kelvollista määrää kuvia, jotta saisi pinottua esiin noita sumuja ja galakseja. Hankin myös polttovälin lyhentäjän ja asensin jalustaan kiilan (wedge), jonka avulla jalustasta tuli EQ-tyyppinen. Mutta edelleen, tuon jälkeenkin oli turhauttavaa yrittää valottaa pidempiä aikoja, kun ei vaan onnistunut.

Tein sitten tuossa toissapäivänä CPC 800:lle PEC-korjauksen ensimmäistä kertaa ja jalustan seurantatarkkuus parani selvästi. Käytin korjaukseen käsikapulasta "Menu->Utilities->PEC->Record" kohdasta löytyvää opetusohjelmaa. Ohjelma etsii ensin matoruuvin indexin, jonka jälkeen voi käynnistää itse opetusohjelman.

Laitoin web-kameran kiinni 2 x barlowiin putken polttotasolle ja etsin kameran näkökenttään kirkkaan tähden (Regulus), jonka avulla pystyin seuraamaan miten seuranta toimii. Käsikapulasta laitoin jalustan ohjauksen hienoimmalle asetukselle (1) ja hiiren osoittimen tietokoneen ruudulla näkyvän tähden päälle, jotta näkisin paremmin mihin suuntaan tähti liikkuu. Käynnistin ohjelman ja käsiohjaimen avulla yritin pitää tähden kokoajan hiiren osoittimen päällä. Uuvuttavan 8 minuuttisen (yksi täysi matoruuvin pyörähdysaika) jälkeen oli opetus valmis ja korjaustieto jalustan muistissa.

Se on muuten 8 minuuttia yllättävän pitkä aika tuijottaa tietokoneen näytöllä näkyvää kirkasta täplää. Silmissä näkyi vain kirkas piste jonkin aikaa :).

Korjauksen otin käyttöön valitsemalla "Menu->Utilities->PEC->Playback->On". Sitten vaan koevalotuksia ottamaan ja olin iloisesti yllättynyt. Valotusten onnistumisprosentti oli parantunut huomattavasti. Ohessa pari wmv-tyyppistä videota malliksi seurannan käyttäytymisestä ennen ja jälkeen PEC-korjauksen.

(Tallenteet kuvattu QuickCam Fusionilla käyttäen 10s valotusaikaa. Videoita nopeutettu 10 kertaisesti ja alunperin 8 minuutin ja 1280x960 kokoiset clipit ovat nyt kestoltaan alle 50 sekuntia ja 352x288 kooltaan.)

Ennen korjausta otettu tallenne M37:sta (490kt).
Korjauksen jälkeen otettu tallenne M3:sta (504kt).

Ei tuo seuranta vieläkään ole täydellinen, mutta sitä voi vielä parantaa tekemällä useampia PEC-korjauksia ja ottamalla niistä sitten yhden keskiarvokorjauksen. Tuo onnistuu Celestronin sivuilta saatavan PECTool ohjelman avulla.

Tässä vielä muuten kuva jalustalta PECToolsiin ladatusta korjauskäyrästä. Ihmettelen hiukan tuota käyrän sijoittumista ainoastaan nollatason postiiviselle puolelle?



Suosittelen PECin käyttämistä jos se vaan on jalustassa mahdollista. Niin ja tuon korjauksen tekeminen tosiaan vaatii Celestronin CPC sarjassa tuota kiilan käyttämistä.


JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

einari

#1
Yllättävän heikkoa seurantaa Celestronilla (tosin muistelen lukeneeni S&T-arvioinnista että seurannan tarkkuus olisi ollut 40" luokkaa).
Onko polaarisuuntaus kunnolla tehty ? (käyrä tosin näyttää aika hyvältä sen puoleen).

Meaden putkissa tuon PEC-korjauksen saa tehtyä automaagisesti siten että antaa autoguiderin tehdä korjausliikkeet silloin kun PEC-korjausopetus on käynnissä.
En tiedä onnistuisiko tuossa CPC-malleissa sama.

Itse kokeilin omassa SkyScan-jalustassa automaagista opetusta ennenkuin luin ettei siinä onnistu.
No muutenkin oma jalusta seuraa yllättävän hyvin hintaisekseen, vielä kun joskus saa tuo PEC-korjauksen kokeiltua (ja toisaalta usein tulee kuitenkin autoguidausta käytettyä joten ei ole niin kovin suurta merkitystä).
___
Tapio

-Jarz-

Putkelle on tehty "EQ-North Alignment" mukaisesti suuntaus merdianin avulla, eli putki osoittaa etelään. Katselupaikastani ei ole näkyvyyttä pohjoiseen. Kun käynnistää "EQ AutoAlign" suuntauksen on ensimmäinen löytyvä tähti yleensä +- 1 asteen tarkkuudella kohdallaan. Jalusta voisi olla vähän paremminkin vaaterissa, sillä kohteet "valuvat" hitaasti kohti kuvan alalaitaa. Tuossa mallivideossa PEC-korjauksen jälkeen oli putken kohdistuksesta kulunut 3-4 tuntia kun tarkemmin ajattelen. Tuohan pitäisi aika-ajoin kohdistaa uudestaan.

Tuo PEC-käyrän sijoittuminen vain nollatason positiiviselle puolelle selittynee sillä, että kun olin laittanut hiiren nuolen kohdistustähden päälle siirsin katseeni hetkeksi kapulaan käynnistääkseni opetusohjelman ja katsoessani jälleen tietokoneen ruudulle huomasin, että tähti oli reilun oman halkaisijansa verran (ylivalottunut täplä) siirtynyt pois hiiren nuolen päältä. No paniikissa siirsin tähden ohjauskapulan avulla takaisin hiiren nuolen päälle, vaikka olisi tietysti pitänyt siirtää se nuoli tähden päälle ja yrittää pitää tähti paikoillaan siinä uudessa kohtaa. Tuo hyppäys näkyykin tuossa videossa selvästi ja selittänee käyrän siirtymisen pelkästään positiiviselle puolelle.

Kuitenkin jo tuollakin, hiukan epäonnistuneella PEC-opetuksella, seuranta parani ihan uudelle tasolle. Pitää tehdä uudestaan tuo PEC ja useampaan kertaan kunhan taas säät sallii.

Mitenkäs muuten tuo autoguiding toteutetaan?
Tähän asti olen ymmärtänyt, että tarvitaan kamera joka seuraa referenssi tähteä ja yrittää pitää sen paikallaan kompensoiden näin jalustan seurantavirheet. Tämä kamera on kytketty omaan optiikkaansa, jonka voi kohdistaa kuvausputken suunnasta riippumatta johonkin kirkkaampaan tähteen. Vaan miten kameran saa ohjaamaan jalustaa?

Olen käsittänyt, että jos käyttää esim. QuickCam Fusionia, tavallista web-kameraa, niin sen kuva tuodaan tietokoneelle jossa jokin ohjelma analysoi videokuvaa ja lähettää sitten tarpeen tullen korjaavat ohjauskomennot jalustalle. Vaan pitääkö tuo jalustan ohjaus mennä Celestronin Autoguide-portin kautta vai voisiko se tapahtua ASCOM-ajurien avulla ohjauskapulan kautta? Tuollainen kaapeli ja ohjausmahdollisuus minulla olisi jo valmiina.
Onko tuo autoguiding portti tarkoitettu sellaisille ccd-kameroille jotka osaavat suoraan, ilman tietokonetta välissä, lähettää ohjauskomennot jalustalle?

Että tällaisia vielä ihmettelen :).

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

einari

Jos ei näkyvyyttä pohjoiseen ole niin jalustalle kannattaa tehdä drift align.
Ohjeet siihen löytyy esim täältä:
http://www.ursa.fi/yhd/komeetta/komeetta1-2006.htm#ekva

Kirjoitin tässä juuri jutun autoguiding:sta (paikallisen kerhomme jäsenlehteen) joka kai pitäisi ilmestyä parin viikon päästä .
Ajattelin kyllä laittaa jutun verkkoonkin kun tuntuu että siitä voisi olla iloa laajemminkin.
Jutun laittaminen taitaa kyllä nyt mennä huhtikuun puolivälin jälkeen (kun on tässä näitä pyhiä ja lomaakin jäljellä)

Olet ymmärtänyt autoguidauksen periaatteen oikein.
Luulisin että ASCOMin avulla autoguidauksen saa toimimaan myös, itse olen kyllä käyttänyt jalustan autoguide-porttia.
Minulla ohjaus menee niin että että on toinen kaukoputki jossa webkamera, sieltä piuha tietokoneelle, tietokoneella autoguiding-ohjelma ja tietokoneen rinnakkaisliitännästä piuha jalustan autoguide-liitäntään (siihen siis käy muukin kuin suoraan ohjaava autoguiding-kamera).

Joitain linkkejä

Shoestring, jolla tuotteita autoguidaukseen:
http://www.store.shoestringastronomy.com/products_gp.htm

GuideDog (joka näköjään osaa myös ASCOM-ohjauksen):
http://www.barkosoftware.com/GuideDog/

Olisko tästäkin jotain iloa ?:
http://forum.shoestringastronomy.com/viewtopic.php?p=130&sid=7d3dcb3df7afb3fa7d7e07955168616f
___
Tapio

-Jarz-


Kiitoksia Einari linkeistä ja neuvoista.

En saanut "GuideDog" ohjelmaa toimimaan ollenkaan kun tuli heti jokin virheilmoitus käynnistyksen aikana. Sen sijaan löysin linkkiesi perusteella ohjelman nimeltä "Guidemaster", joka tukee myöskin ASCOM-ajuria. Asensin ohjelman ja kytkin kameran toimintaan ja etsin seurattavan tähden. Hyvin toimi.
Ohjelma piti hienosti tähden keskellä ruutua vaikka ensin se kohdetähti lähtikin vaeltamaan pois kuvasta, mutta olin jo joltain keskustelualueelta lukenut yhden kaverin vastaavasta kokemuksesta ja tiesin tuon johtuvan siitä, että kamerasta tuleva kuva oli peilikuva. Ruksasin Ra:n käänteiseksi ohjelmasta ja tähti hakeutui keskelle kuvaa ja pysyi siinä kiltisti. Sitten tuli pilvet ja peittivät taivaan.

Autoguidingin ollessa päällä laitoin myös PEC-opetusohjelman toimintaan, mutta lopputuloksena oli suora viiva, joten nuo ASCOM-ajurin kautta välitettävät ohjauskomennot ohjauskapulalle eivät tallentuneet muistiin. Mahdollisesti tuo onnistuisi tuon autoguide portin kautta. Tosin käsin tehtynäkin tuo PEC auttaa autoguiding ohjelmaa työssään.

Eli autoguiding toimii :). Nyt vaan pitäisi hankkia toinen putki, jolla joko kuvaa tai sitten autoguidaa.
Onko muuten niin, että autoguidauksessa tuo suurennus pitäisi olla samaa luokkaa tai suurempi kuin kuvausputkessa, jotta seurantavirheet eivät näkyisi valotuksessa?

JM

Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

PetriKe

Lainaus käyttäjältä: -Jarz- - 06.04.2007, 21:50:53
Eli autoguiding toimii :). Nyt vaan pitäisi hankkia toinen putki, jolla joko kuvaa tai sitten autoguidaa.
Onko muuten niin, että autoguidauksessa tuo suurennus pitäisi olla samaa luokkaa tai suurempi kuin kuvausputkessa, jotta seurantavirheet eivät näkyisi valotuksessa?

JM

Jos englanti sujuu, niin luepa tuo dokumentti:
http://acp4.dc3.com/McMillanAutoguiding11-2005.pdf
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa