Sky-Watcher 150/1200mm vai SW 150/750mm?

Aloittaja TähtiJussi, 29.03.2008, 19:48:52

« edellinen - seuraava »

TähtiJussi

Onko SkyWatcher 150/1200mm  kenenkään mielestä hyvä putki? ------> http://www.optical-systems.com/skywatcher-1501200mm-peq32-telescope-p-2590.html
vai onko SkyWatcher 150/750mm parempi? -------> http://www.optical-systems.com/skywatcher-150750mm-peq32-telescope-p-5145.html
Onko jollakin jompikumpi? Kuinka hyvin näkyy syvä taivas?
Jussi-Pekka Blogi
Sky-Watcher 200/1200 dobson, 7x50 kiikarit,
Canon EOS 1000D,  Canon PowerShot A610
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving." Einstein

ispi

Mielestäni se, kummassa on pidempi polttoväli. Tiedä sitten millä keinoin on lisätty polttoväliä, tyyliin jonkun linssin avulla tjs.
Mutta vastatkoon joku muu, asioista enemmän tietävä, itse en juuri voi sanoa, kun putken vasta kuukauden omistanut.
Canon EOS 1000D + CLS Clip-filter
EQ6 Pro SynScan + Orion SSAG + "Cabin ridge" observatorio
SW 80ED + SW Focal reducer & flattener.
Newtonian 203/1000 + Coma corrector

Meade-mad

Pistit pahan. Kuinka hyvä on hyvä...

Oletetaan että molempien peilit, apupeilit ja tarkennuslaitteet ovat hyvin tehtyjä ,niin syvä taivas näyttää samalla suurennuksella yhta hyvältä (...tai huonolta). Kaukoputken valonkeruukykyyn kun vaikuttaa vain pääpeilin halkaisija.

Oletus
Käytetään samoja okulaareja molemmissa putkissa. Etsitään laajin todellinen kuvakenttä. Valitaan 1 1/4 tarkennuslaitteessa laajimman kuvakentän antava plössl tyyppinen okulaari eli 32mm. Lyhyempipolttovälisellä kaukoputkella saadaan pienempi suurennus (*23) eli laajempi kuvakenttä. Tuolla suurennuksella okulaari tuottaa silmän mustuaisen kokoisen valokimpun (6mm). Todellisen kuvakentän halkaisija on 2,2 astetta eli hiukan yli neljä kuun leveyttä.

Pidemmällä putkella vastaavat luvut ovat (*37) ja valokimpun halkaisija 4mm. Kuvakenttä 1,35 astetta eli hiukan yli kaksi kuun leveyttä. Pidempi putki vaatisi pidemmän okulaarin jotta sen valonkeruukyky tulisi täysin hyödynnettyä. Pidempi okulaari ei kuitenkaan tuota laajempaa kuvaa mainitussa fokusointilaitteessa.

Oletus
Suurin suurennus molemmilla putkilla on luokkaa 150* - 200*.  Suurinta suurennusta rajaa pääpeilin halkaisija.
Lyhyempi putki tuottaa tuon suurennuksen vaikeakäyttöisellä 4mm okulaarilla (tai 8mm ja 2*barlow). Valokimpun halkaisija on tuolloin 0,8mm. Plössl okulaarissa silmä on aivan kiinni silmälinssissä. Pidempi putki tuottaa saman suurennuksen 6,5 mm okulaarilla (tai 12mm ja 2*barlow). Valokimmppu on saman kokoinen ja kuva yhtä kirkas molemmissa putkissa.

Oletus
Jos katsellaan (=visuaalihavainnot) syvää taivasta noin 50* suuremmuksilla molemmat putket ovat identtisiä muuten mutta okulaarivalikoima on keskenään erilainen. Jalusta toiminee tässä käytössä. Kun mennään yli 150* suurennuksiin jalusta on hutera. Jalusta ei sovellu syvän taivaan valokuvaukseen kaukoputken läpi. Reppuselkä kuvaus voi onnistua kameraoptiikalla.

Antamistasi linkeistä ei käy selville onko 1200mm putki puhdas newton vai ei. 750mm on edelleen SkyWatsherin kotisivuilla ja se näyttää olevan puhdas peiliputki. olisikohan 1200mm jokin poistomalli?

Jos noista kadesta joutuisi valitsemaan ottaisin kokoelmaani tuon 150/750mm putken. (Todellisuudessa valitsisin 20cm dobson jalustaisen putken. Se tuottaisi kirkkaamman kuvan ja jalusta toimii oivasti syvän taivaan tarkkailussa)

jk



Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

ispi

Itse en tuolla 150/750 ole nähnyt sen ihmeempää kuin Saturnuksen, Kuun & Marsin(epäselvästi). Orionin sumua ja muita DS kohteita en ole nähnyt, mutta se saattaa johtua siitä, kun kaupunki on 5km päässä. En tiedä onko sitten muuten olosuhteet surkeat tai sitten olen todellinen mämmikoura, kun en mitään löydä.
Jos pystyt havaitsemaan kaukana valosaasteelta, asia voi olla toinen, mutta en tiedä, kun kotipihalla putkea pyörittelen.
Mutta niin, Dobsonit on keränyt kehuja, itse en sitä hankkinut, koska EQ jalusta näytti itselleni sopivalta.
Mutta joo ja nyt putki takaisin ulos.
Canon EOS 1000D + CLS Clip-filter
EQ6 Pro SynScan + Orion SSAG + "Cabin ridge" observatorio
SW 80ED + SW Focal reducer & flattener.
Newtonian 203/1000 + Coma corrector

Meade-mad

#4
GSO 20cm Saksassa 299€.

http://www.telescope-service.com/GSO/dobsonians/GSO-Dobsonians.html#200e
tai
http://www.astroshop.de/en/telescopes/gso--guan-sheng-/dobson/dobson-200c---200-1200mm---action?sid=3bf328974611d2e5fb0b59b58efbee45

jk

ps. Orionin sumu ja joukko muitakin syvän taivaan kohteita näkyy vaikka Helsingin keskustassa 15cm putkella ja sopivilla okulaareilla. Myös tuolla SW putkella. Noilla polttovälieroilla ei ole mitään merkitystä mainittujen kohteiden näkymiselle.

Kuvakenttät vaan on niin kapeita että kohteen löytyminen voi olla hankalahkoa, jos hajavaloa on paljon. Valikoimaan kannattaa ottaa suuriman todellisen näkökentän antava pitkäpolttovälinen okulaari (esim 32mm plössl). Se auttaa kohteiden löytymisessä. Kannattaa etsiä edes hieman varjoinen paikka johon katuvalot eivät paista aivan suoraan. Hajavalossa työskentelyä auttaa myös kun vetää mustan hupun sekä itsensä että putken päälle ja tiirailee vain pienestä kankaan rakosesta. Taivas pitää tuntea todella hyvin, jotta halutun kohteen löytyminen onnistuisi lisäksi tarvitaan etsintäkartta. Etsinputki täytyy myös kohdistaa hyvin ja käyttää mielellään ainakin 50mm halkaisijaista etsintä jonka valonkeruukyky (pinta-ala) on merkittävästi parempi kuin monien putkien mukana tulevilla 30mm etsimillä.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Timpe

Antaisin yhden äänen 150/1200mm putkelle ihan siitä syystä, että F8 valovoimaisen putken pääpeili on huomattavasti helpompi valmistaa optisesti hyvälaatuiseksi kuin se toinen F5 valovoimainen pääpeili. Tällöin on suurempi todennäköisyys, että saat kiinalaiselta massatuotanto-linjalta itsellesi käytännössä paremman laitteen.

Tuo mitä Meade-Mad kertoi suurennoksista on 100% totta eli pienin käyttökelpoinen suurennos tällä putkella on tuo 37,5x lähtöpupillin ollessa 4mm (1 1/4" tarkennuslaite rajoittaa tämän). Tämä voi tuntua pieneltä suhteessa F5 putken 6mm lähtöpupilliin, mutta jos havaitset edes jonkin verran valosaasteiselta paikalta, niin tällöin silmäsi pimeä-adaptaatio on lähempänä 4 milliä kuin 6 milliä. Lisäksi tuo pienempi 4mm lähtöpupilli antaa käytännössä kontrastikkaamman kuvan, josta on helpompi  erottaa himmeitä galakseja ja muita "deep sky" -kohteita taustataivaan hehkusta.  F8 putki antaa myös leveämmän käyttökelpoisen kuvakentän ennen kuin peilin aiheuttama koma-virhe alkaa häiritsemään näkökentän laidalla.

Toinen seikka, joka puoltaa 1200/150mm F8 putkea on suurten suurennoksien käyttö esim. planeetta- ja kaksoistähtihavaintojen yhteydessä. Tuolla F8 keskipitkän polttovälin omaavalla putkella saat helpommin käyttöösi ne 150-200x suurennokset, joita voisi kuvitella tuolla putkella maksimissaan saavutettavan ja tarvitsevan. Tässäkin auttaa se F8 pääpeilin optiikan muoto, joka on lähempänä palloa eli helpommin hiottavissa hyvälaatuiseksi.

Okulaareiksi ottaisin tuohon putkeen 32, 20 ja 12 mm okulaarit lisättynä Barlow-linssillä. Suurennokset (ja lähtöpupillit) olisivat nämä: 37.5x (4mm), 60x (2,5mm) ja 100x (1,5mm) ja Barlowilla 75x, 120x ja 200x. (12 millisen tilalla voisi harkita myös 14 millistä, joka tuottaisi 85.7x ja 171.4x suurennokset).  Jollei budjetti riitä suoraan noiden hankkimiseen, niin sitten hankkisin ne paloittain käyttötarpeen mukaan ja täydentäisin sarjaa rahatilanteen parantuessa. Barlowin ja 12/14 millisen ostaisin hyvälaatuisina tuotteina, koska ne määrittävät planeetta-näkymien laadun yhdessä muun optiikan kanssa.

Toisaalta asia kääntyy päinvastaiseksi, jos pääset todella pimeään havaintopaikkaan ja havaitset vaikka pääasiallisesti juuri näitä himmeitä syvän taivaan "deep sky" -kohteita. Tällöin se F5 putki voisi olla järkevämpi valinta alkuputkeksi. Okulaarit olisivat samantapaiset, mutta saavutettavat suurennokset edellistä pienempiä.

Lainaus käyttäjältä: ispi - 29.03.2008, 22:27:33
Itse en tuolla 150/750 ole nähnyt sen ihmeempää kuin Saturnuksen, Kuun & Marsin(epäselvästi)...

15cm laitteella (150/1800mm Maksutov) näkyi eilen mm. M97 (Pöllösumu UHC-suotimen avustuksella zeniitissä) ja nippu Messierin luettelon 8-9 magnitudin galakseja (esim. M66, M81, M82 ja M104) ja monia avonaisia tähtijoukkoja. 15cm peili riittää siis monipuoliseen havainnointiin ja erilaisten kohteiden näkemiseen, vaikka galaksit ovatkin sangen himmeitä sumutäpliä ja siten vaikeasti havaittavissa. Mars on jo sen verran kaukana, ettei siitä näe paljon mitään 15cm laitteella ja alle 250x suurennoksilla.
- Timo Inkinen

Meade-mad

Oli kaksi oletusta,
havaitaan lähinnä syvän taivaan kohteita
ja
molemmat ovat hyvin tehtyjä
eli
kaikki halutut lähtöpupillit on valittavissa vain lyhyemmällä putkella.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

nuuskamuikkunen09

Miksi et samantein hommaa valovoimaisempaa ja ei juurikaan kovin kallista SkyWatcher 250/1200mm putkea. Itse pyörittelin aikani noita samoja ajatuksia ja kokeilujen jälkeen päädyin tilaamaan ursan kautta em. putken. Jalusta hommasin jo pari vk. sitten (HEQ5 Pro).

Nyt opettelen kollimoinnin saloja, tuolla vanhalla 130/1000mm Konnusmotor-130 newtonilla. Ko. putkessa linssi apupeilin edessä, joka tekee hieman hankalammaksi ko. toimituksen. Onnistuin jo katkaisemaan apupeilin yhden messikisen ruuvin, jonka tarkoitus näköjään pitää kohtisuorassa ap.peileiä, kun suunnataan kolmella sääröruuvvilla + keskusruuvilla. Taitaa olla aika vähäinen ko. ruuvin merkitys kyl, kun ilman sitäkin näyttää toimivan suuntaaminen.

Vaan, jännää touhua on tää..., laitehössötys. Syksyyn aikaa opetella näitä systeemejä. Vielä tuon goto-jalustan käytännön tilanteen hallinta viel edessä sekä sitä isoa putkea viel odottelen.