Optiikan osien kiinnitys putkeen

Aloittaja Timpe, 07.05.2008, 23:21:20

« edellinen - seuraava »

Timpe

Kovasti hiljaista täällä foorumilla, joten sallittakoon kenties tyhmä kysymys...  :o
Kuinka olette määritelleet pääpeilinpitimen ja apupeilinpitimen keskinäiset paikat putkessa, jotta tarkennustaso osuu mukavasti keskelle tarkennuslaitteen säätöaluetta?
Oma ajatus on miettiä pääpeilin summittainen sijainti putken takaosassa, määrittää sitten tämän ja peilin polttovälin mukaan apupeilin/tarkennuslaitteen "oikea" paikka ja  porata reikä tarkennuslaitetta varten. Tämän jälkeen voisi kiinnittää apupeilinpitimen paikalleen ja kiilata pääpeilinpidin löysästi paikalleen esim. puupaloilla ja katsoa mihin kohtaan tarkennustaso asettuu näillä keinoilla. Tarvittaessa siirretään vielä pääpeiliä pituussuunnassa, jotta tarkennustaso saadaan oikeaan paikkaan äärettömään tarkennettaessa ja merkitään lopuksi pääpeilinpitimen kiinnitysreiät porausta varten.

Toinen tyhmä kysymys: mihin kohtaan okulaaria systeemin polttopiste asettuu? Ts. jos tiedän pääpeilin polttovälin, niin voin laskea/mitata tätä mittaa käyttäen valon kulkutien pääpeilin pinnasta apupeilin kautta aina tarkennuslaitteeseen saakka, mutta mihin kohtaan okulaaria tuo valokimpun polttopisteen tulisi asettua? Onko se esim. aina metallisen okulaariholkin ja okulaarin yläosan liittymäkohdassa? Tai onko se esim. okulaarin "field stop" rajoittimen kohdalla (=se rengas, joka rajaa näkökentän reunat)? Aiemmat empiiriset kokeilut aiheen suhteen ovat yleensä johtaneet "tuuletusreikien" syntyyn putken sivuun, kun osien keskinäistä paikkaa on säädetty jälkikäteen  :-\
- Timo Inkinen

Kaizu

Minä tein empiiriset kokeilut AutoCadilla ja paikkasin jo siinä vaiheessa reiät putken kyljessä, eli ennen kuin niitä syntyi.
http://www.kaiforssen.fi/picturestorage/10in.gif

Kaizu
Kai Forssen

Wezen

Okulaarin kuvatason paikka on tosiaan siinä holkin ja rungon saumakohdassa +/- pari milliä. Eli pääpeilin polttopiste tulee tarkennuslaitteen okulaariholkin pään tasalle. Siihen tulee siis kenno tai filmikin.

Itse tekisin kuvan tarkoilla mitoilla ja sitten vaan poraamaan. Apupeili kiinni ja tarkennuslaitteelle reikä. Se voi olla ensin pienenpieni, sellainen, että muutama fotoni pääsee läpi. Jos menee pieleen,jää putken kylkeen yksi iso reikä vähemmän. Tarkennuslaitteesta riippuen sen voi kiinnittää varmaan helposti väliaikaisesti putken kylkeen. Jos putken voi aluksi jättää tarkennuslaitteen 1/2-tarkennusvaran verran liian pitkäksi (esim. 20 mm) on helppoa tyrkätä pääpeili kokeeksi paikoilleen ja katkaista putki koetarkennuksen jälkeen lopulliseen mittaansa ja kiinnittää pääpeilin pidin. Luurankorakenteisessa putkessa tämä käy helpoimmin, siinähän voi pääpeilin ja apupeilin laatikoita liikutella mielin määrin.

Koetarkennukselle pitää ottaa vähän kaukaisempi kohde kuin olohuoneen peräseinä ;D.

Kaitsun tekemistä kuvista on tietysti helppo selvittää lisäksi vinjetointia ym., mikä usein unohtuu ja on tavallisin syy siihen, että apupeili ja tarkennuslaite menevät uusiksi jossain vaiheessa.
An tti Veit ola

Meade-mad

Minä tein low tech -mallin valon valokimpusta tapettirullan takapuolelle ja taittelin sen niin että polttopiste tuli haluttuun paikkaan (Luuranko-Newton Dobson) putken ulkopuolelle. Siinä selvisi samalla apupeilin sekä tarkennuslaitteen paikat.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Timpe

Tein tänään reiän tarkennuslaitteelle ja otin ensi valot 300/1500 putkesta. Mittailin aikani tuota putkea (kokonaispituus katkaistu valmiiksi lähelle sopivaa mittaa, 157cm) ja sovitin mittanauhan avulla 1490mm polttoväliä putken mittojen sisälle. Päädyin lopuksi mitoitukseen, joka sallii jatkossa myös valokuvauskäytön (tosin vain poraamalla kakkosreiät pääpeilille lähemmäksi apupeiliä/tarkennuslaitetta). Tarkennuslaitteen reikä tuli näin ollen noin 20cm etäisyydelle putken yläpäästä, mutta tässä on noin 1,5cm lisäsäätövara tarkennuslaitteen leveän kiinnityslaipan ansiosta. Sovitin tämän jälkeen pääpeilin 12,5cm korkean pitimen putken toiseen päähän ja asetin sen "pohjan" vajaan parin sentin päähän putken reunasta. Näillä mitoilla valo kulkee noin 120cm matkan pääpeililtä apupeilin keskelle ja kääntyy tuolta 18cm +11cm matkan tarkennuslaitteen okulaariholkkiin (=149cm polttoväli).

Kokeilin okulaarivalikoiman läpi ja totesin, että tarkennuspiste noin 200m päähän kuuseen löytyy hyvästä kohtaa tarkennusaluetta kaikilla okulaareilla (lisäksi tarkentimesta löytyy noin 3cm vara sisääntarkentamiseen). Pääpeiliä siirtämällä kokeilin vielä oikean kohdan, jolla digikameran kennolle saisi tarkennuksen äärettömään fokusointilaitteen säätövaroilla. Tämä vaatisi pääpeilin siirtämistä noin 5-7 cm lähemmäs apupeiliä, jotta tarkennuspiste nousisi riittävän "ulos" putken pinnasta katsoen. Tällöin okulaarien tarkennustaso olisi saman verran ylempänä (haitta). Pitänee luultavasti vielä siirtää tarkennuslaitetta noin sentti eteenpäin, jolla saan aavistuksen matalammalla sijaitsevan tarkennuspisteen. Toisen sentin saanee pääpeilin pitimen korkeutta optimoimalla. Apupeilini on visuaalikäyttöön ja siten reilusti mitoitettu (74mm = 25%), joten siinä on hyvin varaa noin 10cm korkealle tarkennuslaitteelle ilman vaaraa vinjetoinnista.

Ai niin, ne käyttökokemukset... 2" Televue 35mm laajakulma-okulaari tuottaa visuaalisesti täysin valaistun 1,5o kuvakentän ja 43x suurennoksen (7mm lähtöpupillilla). Samoin tähän putkeen vähintäänkin "mielenkiintoinen" 55mm Plössl tuottaa 1,8o kuvakentän ja 27x suurennoksen (järjettömällä 11 millin lähtöpupillilla!)... tämäkin visuaalisesti täysin vinjetoimaton eli putken tuottamalla valokimpulla ja 2" tarkennuslaitteella on riittävästi mittaa näillä asetuksilla. Nuo molemmat okulaarit vinjetoivat selvästi SkyWatcherin 150/1800 Maksutovissa, mutta antavat tässä putkessa upean kuvan, joten voin todeta projektin onnistuneeksi tässä mielessä :D (Tosin yökäytössä tuo 11mm lähtöpupilli lienee lähempänä käyttökelvotonta apupeilin tuntuvan keskuspimennyksen takia tai tiedä tuota vielä varmaksi... päiväkäytössä keskuspimentymää ei juurikaan havainnut.)
- Timo Inkinen