Aloittelijan kokeiluja

Aloittaja Willer, 10.10.2010, 13:46:18

« edellinen - seuraava »

Willer

Jotain vinkkejä ym. kommentteja?  :smiley:


Täysikuu ja ohut kuunsirppi mustavalkofilmille kaukoputken (RET-45) polttotasolta kuvattuna:




Värinega:





Pinoamiskokeiluja Deep Sky Stackerilla, kuvattu kameran omalla optiikalla ilman seurantaa:

Joutsen ja Lyyra (Canon EOS 500D, ISO 3200, 7×15 s, f/2.8):


Denebin alue (EOS 500D, valotusta yhteensä n. 60 s, ISO 3200):
Mistäköhän johtuu tuo kuvan alalaidassa oleva väri?


Kassiopeia (EOS 500D, 27×4 s, ISO 3200, f/4)


Orionin sumu (Canon PowerShot SX10 IS):


Kaikki pinotut kuvat on tehty JPEG-kuvista ilman kalibrointikuvia. Olen kyllä kokeillut pinota suoraan RAW-kuvista, mutta jostain syystä kuviin ei ole tullut näkyviin mitään muuta kuin joitain kirkkaimpia tähtiä.

Timpe

Hyvältähän nuo näyttävät ensikuviksi, joten ei niistä sen enempää!
RAW-kuvien pinoamisesta sen verran, että ne näyttävät täälläkin monesti kovin mustavalkeilta tultuaan DeepSkyStackerista ulos ja vasta päälle tunnin kokonaisvalotuksilla alkaa pinoamisen jälkeisestä TIF-kuvastakin löytyä suoraan helposti näkyviä yksityiskohtia. (Hiukan kärjistäen, mutta kyllä ne kuvat tehdään valmiiksi kuvankäsittelyohjelmassa ja pakkausohjelma on pelkkä alkusoitto tälle työlle :wink:)
Kuvien laikukkuus saattaa korjautua, kun siirryt käyttämään RAW-kuvia pinoamiseen ja otat ne flat-kuvat (ja darkit) mukaan työkulkuun.
- Timo Inkinen

pnuu

Raakakuvista.. Olisikohan niin, että DSS näyttää näytöllä vain ylimmät 8 bittiä/kanava ilman erillistä säätämistä? Tällöin lyhyehköillä valotuksilla ilman säätämistä kuvat näyttävät hyvinkin tummilta, vain muutaman kirkkaimman tähden pompatessa näkyviin. En tosin ole käyttänyt DSS:ää koskaan, mutta tämmöinen tuli mieleen. Eli photarilla, cinepaintilla tms. 16-bit/kanava olevia kuvia ymmärtävällä softalla vääntelemään levels-säätöjä raakakuvista pinotuille tuloksille (tallennus esim, TIFF-muotoon), niin eiköhän sieltä jotain ala löytyä :-)

Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Timpe

DSS tekee ainakin valmiista TIF-kuvista suoraan 32-bit värisyvyyden kuvia, joten teen itse kevyen levels-säädön loppukuvalle jo DSS:ssä ja tallennan sitten tämän "kevytmuokatun" kuvan 16-bit TIF-kuvaksi PhotoShopia varten. DSS:n säädöllä saa näin tuon mustatason kohdalleen Photaria varten ja pääsee eroon ihan mustavalkoisesta näkymästä ja siitä, että käyriä joutuisi venyttelemään rajusti Photarissa 16-bit värisyvyydellä. Sitä en tiedä millaisena DSS näyttää kuvan näytöllä eli onko tässä rajoituksia.
(En ole päässyt eroon ongelmastani, jossa Photari ei suostu avaamaan Canon EOS 7D:n kuvista kasattuja 32-bit TIF-ruutuja, jos kuvatiedoston koko levyllä nousee yli 100 MB:n.)
- Timo Inkinen

Jarmo_

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 11.10.2010, 20:13:07
(En ole päässyt eroon ongelmastani, jossa Photari ei suostu avaamaan Canon EOS 7D:n kuvista kasattuja 32-bit TIF-ruutuja, jos kuvatiedoston koko levyllä nousee yli 100 MB:n.)[/size]
Täällä painitaan saman ongelman kanssa, kamerana nikon.
Ei aukee photarilla eikä nikonin nx2:lla..?

TuRe

Kuukuvissa voisit käyttää herkkyyttä ISO 100, jolla pitäisi tulla terävämpiä kuvia.
Tuomo Repo

Willer

Kiitos vastauksista.

Sellainen kysymys vielä tuli mieleen, että kannattaako tuota ns. ISO-laajennusta käyttää, vai onko parempi kuvata esim. ISO 3200 käyttäen? (kamerana EOS 500D)

Muistan lukeneeni jostain, että dark-kuvia ei tarvitse/kannata ottaa järjestelmäkameralla kuvattaessa, jos valotusajat ovat lyhyitä. Pitääkö paikkansa?

Meade-mad

Kannattaa lukaista tämä digijärkkärit -alueella oleva pysyvä ketju:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=6018.0

ja sen osoittama linkki:

http://www.ursa.fi/~lkangas/dslr-ohje/

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Iida M

En voi muuta sanoa että on kyllä upeita kuvia!  :smiley: