Kuu ja Plejadit

Aloittaja Aaku, 07.01.2009, 19:21:53

« edellinen - seuraava »

Aaku

Tuore yritelmä tältä illalta kuun ja plejadien kohtaamisesta

jmantyla

Tässä Electran ja Maian peittyminen kuvattuna Kangasalla:

Laitteisto oli Tal 150P + vanha kunnon Philips Toucam. Molemmat tähdet katosivat sekunnissa Kuun taakse.
Kuvia on pienennetty 1/4 kokoon nettiä varten. Tähdet erottuvat pieninä pisteinä vasemmanpuoleisissa kuvissa.
Ne ovat viimeiset, missä tähdet näkyvät ja oikeanpuoleiset ovat avi-kuvien ensimmäiset, joissa tähtiä ei enää näy.

Kellonajat on otettu HP:n salkkumikron kellosta, jonka sain sekunnin tarkkuudella kohdalleen Ylen teksti-tv:stä noin tuntia
ennen peittymisiä.

Hieman ihmetyttää, että Electra peittyi 9 sekuntia Tähdet 2009 -kalenterin s. 136 ilmoittamaan ajan jälkeen, kun Maian
peittymisessä eroa on 30 s. Kalenterin ajat ovat Helsingin aikaa, joten täällä lännempänä oltiin hieman jäljessä.
Mikähän selitys moiseen eroon voisi olla?

Kuvaaminen oli melkoista tuskaa -16 asteen pakkasessa. Taygetan, Celaenon ja Asteropen kuvaaminen meni myttyyn,
kun sormia paleli ja pc:n näppis ja hiiri olivat niin jäykkiä, että en saanut joka kerta kameraa käynnistymään. :embarrassed:

Jorma M.
Kangasala

explo

Tuota tuli itsekin seurattua tänään, sekä itse kaukoputken läpi katsellen että ottaen kuvia putken jalustaan kiinnitetyllä 40D + 200mm f/2.8L - kombolla. Tämä oli ensimmäinen tällainen ylikulku jonka näin ja kieltämättä oli sangen vaikuttavaa nähdä Alcyonen 'sammuvan' lähes silmänräpäyksessä kuun näkyvän reunan vieressä. Otin valotuksia välillä 1/800s - 4s (ISO 200, f/5.6), pitää kokeilla huomenna josko niistä saisi yhdistettyä sekä Kuun että Plejadit näyttävän version Enfusella, jollain HDR-kokoamiskalulla, käsin maskeilla leikkimällä tai mikä nyt vähiten huonon tuloksen tuottaakin.

jonttuli

Ihan mukava tapahtumahan tuo oli 7.1.2009 Kerkesin katsomaan sitä kun heräsin unilta ja muistin että plejadien peittyminen kuun taakse on tänään silloin tuli vipinää kenkiin. Oli mukava havaita tapahtumaa kiikareilla. Kuviakin otin, mutta yksikään plejadien tähdistä kuvissa ei näy (höh!) vaikka puolet niistä olivat vielä näkyvissä. Asetukset kamerassa eivät ehkä olleet kohdallaan. Ensimmäisen kerran elämässäni tuon havaitsin (koska yleensä silloin kun kyseinen tapahtuma näkyi oli pilvistä) ja seuraavaa kertaa pitää odottaa 2025 asti mikäli oikein muistan.

J.L

No voi perhana jos menee 2025 vuoteen! Olisin voinut havaita eilen, mutta olin valitettavasti muualla kuin kotona
Skywatcher Skymax-102
Kiikarit 10x50
Silmät :D

jonttuli

Niin. Minustakin se on ikävää :sad:. Ei millään jaksaisi odottaa niin kauan.

explo

Vähän rujo tuosta omasta otoksesta tuli, mutten nyt jaksa ainakaan tähän hätään nyhertää sen parissa enempää. Mutta pistetään nyt kuitenkin näkyville kun tuli luvattua.

Yhdistin ensin kolme eri valotusta Kuusta yhdeksi kuvaksi, sitten kaksi valotusta Seulasista ja lopuksi vielä nämä kaksi kuvaa, työkaluna kokeeksi Enfuse. Karsin jonkin verran artifakteja Gimpillä kloonaustyökalua ym. käyttäen, mutta varsinkin kuun terminaattori jäi silti aika rujoksi... Kuun kontrastin jätin tarkoituksella aika matalaksi 'häikäisyä' simuloimaan.

Pikaisesti Xephemillä vilkaistuna Kuu näyttäisi kulkevan Plejadien edestä vielä tänä vuonna useamman kerran. Näistä tosin vain kaksi vaikuttaisi olevan mitenkään lupaavia; helmikuun 3/4. päivien välisenä yönä aamuneljän - aamukuuden välissä, eli hieman päivätöissä käyvän kannalta tylyyn aikaan ja lokakuussa, sitä ennen tapahtuvat ylikulut ovat valoisan aikaan. Tuolloinkin tosin kuu vain hipoo joukkoa ja mikään kirkkaimmista tähdistä ei taida peittyä. Ensi vuonna on vielä muutama 'hipaisu' ja sitten saakin odotella pitkään varsinaisia ylikulkuja...

einari

Tässäpä yksi kuvapari lisää peittymisestä.
Info: Equinox 80, Canon 1000D, 2s

___
Tapio

Horus

Muutama kuva ja juttua peittymisestä Härkämäen uutisissa. Hassu juttu sinäänsä, koska kuvaaja ei ollut varsinaisesti edes kuvaamassa tätä peittymistä, vaan Härkämäen tähtitornia joka oli Kuun valaisema. Siinä samassa sattui myös tämä peittyminen tulemaan kuviin.
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka