Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Havaintokohteet ja havaitseminen => Havainto-olosuhteet => Aiheen aloitti: TuRe - 11-01-2012, 16:20:13

Otsikko: Yhtenäiset pilvilautat
Kirjoitti: TuRe - 11-01-2012, 16:20:13
Ennen oli, niin ainakin muistiin on syöpynyt, myös sadepilviä, mutta aina joskus niiden välissä oli näkyvissä myös sinistä taivasta. Nykyisin on talvella vain laajoja esim. koko Pohjois-Euroopan kattavia yhtenäisiä pilvi-, tai yläsumulauttoja. Niin yhtenäisiä, että väliin ei pääse. Nämä matot kiertävät vastapäivään Pohjoisnavan ympäri. Voisiko joku "professori" kertoa, mikä tämän ilmiön synnyttää tähtiharrastajien kiusaksi.   
Otsikko: Vs: Yhtenäiset pilvilautat
Kirjoitti: MarkoM - 11-01-2012, 16:53:47
En ole proffa (:grin:), mutta uskoakseni jotain tekemistä asian kanssa taitaa olla NAO-ilmiöllä (http://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjois-Atlantin_oskillaatio) (eli periaatteessa sama kuin El Niño ja La Niña), minkä vuoksi matalapainetoiminta on näillä leveyksillä tänä talvena voimakasta. Muutamana päivänä kun tässä on painekarttoja katsellut, niin korkeapaine näyttäisi parkkeeranneen tuonne läntiseen Keski-Eurooppaan ohjaten matalapaineet tänne meille... :undecided:
Otsikko: Vs: Yhtenäiset pilvilautat
Kirjoitti: TuRe - 11-01-2012, 17:48:53
Nuo ilmiöt ne taitavat olla. Ainakin silloin " taivas aukeaa", kun koillisesta alkaa puhaltaa alavaa pitkin - Vienan meri - pari järveä - Ääninen - Laatokka
 - Suomen lahti.  Tosin silloin elohopea putoaa niin alas, että "ulos ei ole menemistä" Etelä-Suomessakaan.
Otsikko: Vs: Yhtenäiset pilvilautat
Kirjoitti: Mare Nectaris - 11-01-2012, 21:37:51
Ennen oli, niin ainakin muistiin on syöpynyt, myös sadepilviä, mutta aina joskus niiden välissä oli näkyvissä myös sinistä taivasta. Nykyisin on talvella vain laajoja esim. koko Pohjois-Euroopan kattavia yhtenäisiä pilvi-, tai yläsumulauttoja. Niin yhtenäisiä, että väliin ei pääse. Nämä matot kiertävät vastapäivään Pohjoisnavan ympäri.

Jotakin tietoa täällä (http://ilmastotieto.wordpress.com/2010/11/18/merijaan-vahentyessa-lisaantyva-pilvisyys-lisaa-lampenemista/).  Ilmastonmuutoksen seurauksena on valtava määrä kiinteää jäätä (jäävuoria ja merijäätä) sulanut, ja tämä vesi hyvin suurelta osin kiertää Maapallon sääjärjestelmässä; osa tietenkin sitoutuu vedeksi, mutta haihtumisen kautta palautuu ilmakehään. Jutun mukaan on mahdollista, että ilmiöstä aiheutuva meriveden lämpeneminen edelleen kiihdyttää haihtumista ja lisää pilvisyyttä.
Otsikko: Vs: Yhtenäiset pilvilautat
Kirjoitti: Timpe - 11-01-2012, 22:20:11
Ja tähän väliin on pakko suositella tätä (http://www.ursa.fi/kirjakauppa/index.php?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=301) uutuuskirjaa URSA:lta. Harvemmin törmää sellaiseen tietokirjaan, jota lukee yhtä sujuvasti kuin lukisi jotain romaania  :cool:
Otsikko: Vs: Yhtenäiset pilvilautat
Kirjoitti: naavis - 12-01-2012, 15:52:39
Ursan kirja Ilmakehä, sää ja ilmasto (http://www.ursa.fi/kirjakauppa/index.php?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=94) on hyvä perusteos säästä ja ilmastosta. Muistaakseni tässä kirjassa kerrotaan myös eri pilvityypit. Jos muistan väärin eikä kirjassa luetella pilvityyppejä, Gavin Pretor-Pinneyn Pilvibongarin opas (http://www.atenakustannus.fi/kirjat/kirja/171) auttaa hyvään alkuun.