Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Aloittelijat => Aiheen aloitti: Nuadhu - 05-03-2007, 09:56:12

Otsikko: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Nuadhu - 05-03-2007, 09:56:12
Tongin tässä taas vanhoista pölyista Konuksen KJ-6 60/800 putken, ja sen verran mitä olen sillä joskus pongaillut, en ole saanut mitään muuta näkyviin, kuin kuun ja marsin silloin kun se näkyi paljain silminkin. Mutta yhtään tähteä, tai kuuta pienempää kohdetta en ole saanut kiikariin. Marsinkin löytäminen oli kovan työn takana! Kiikarissa on etsintähtäin, mutta kun ei sillä tahdo mitään saada nähtyä. Apua tähän asiaan! Millä ihmeellä saan ne tähdet kiikariin?!
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Juze-81 - 05-03-2007, 11:56:58
Itsekkin olen aloittelia mutta suosittelisin lataamaan http://www.stellarium.org/ ohjelman ja katsomaan sieltä missä päin mikäkin kohde luuraa. Etsin tähtäin kannattaa kohdistaa mahdollisimman hyvin niin kohteetkin löytyvät myös hitusen helpommin.:) kysymys on hitusen muotoiltu oudosti?  >en ole saanut mitään muuta näkyviin, kuin kuun ja marsin silloin kun se näkyi paljain silminkin. Mutta yhtään tähteä, tai kuuta pienempää kohdetta en ole saanut kiikariin.< minkäs kokoisia okulaareja sulla on siinä putkessa ja onko sulla barlowia?
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Nuadhu - 05-03-2007, 14:12:05
Tarkoitin tällä, että en saa niitä tähtiä yksinkertaisesti tähtäimeen :-\ Ei tässä ole se ongelmana, että en tiedä missä mikäkin on. Barlowia ei ole, mutta okulaarit ovat kokoa 20mm ja 8mm. Eli en saa sitä kaukoputkea tavallaan kohdistettua kohteeseen, tähtäimeen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: oki - 05-03-2007, 14:27:57
Osta ursasta kaukoputket-käyttäjänopas siinä neuvotaa,miten tähtäinputken saat kohdistettua. Opas muutenkin aloittelialle tarpeen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Nuadhu - 05-03-2007, 14:30:50
Tarkoitin, että en saa mitään näkyviin, mutta se saattaapi johtua juuri tästä, että tähtäinputki ei ole kohdistettu oikein. Kiitos!
En vain kyllä oikein tiedä viitsisikö alkaa mitään kirjoja ostelemaan...
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Never - 05-03-2007, 14:52:13
20mm okulaarilla saattaa tuo suurennos olla liian suuri, jos siihen ei ole tottunut ja varsinkin jos etsinputki ei pelitä kunnolla. Etsimen suuntauksen tarkastus päivällä vaikka johonkin puuhun, illalla sitten mielummin vaikka suuremman okulaarin kanssa niitä tähtiä etsimään tai sitten etsin vaan niin tip top kuntoon että kohteet löytyy suoraan 20mm okullaki.

/JAke
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Nuadhu - 05-03-2007, 15:11:27
Yeah... Kiitoksia! Pitää kehitellä jonkulainen tsydeemi tähtäinkiikarin kohdistamiseen, koska en omista mitään harrastukseen liittyvää kirjaa. Netistäkään ei löytynyt pikaisella katselulla, mutta pitääpi tonkia tarkemmin.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: einari - 05-03-2007, 15:28:10
20mm okulaarilla saattaa tuo suurennos olla liian suuri, jos siihen ei ole tottunut ja varsinkin jos etsinputki ei pelitä kunnolla. Etsimen suuntauksen tarkastus päivällä vaikka johonkin puuhun, illalla sitten mielummin vaikka pienemmän okulaarin kanssa niitä tähtiä etsimään tai sitten etsin vaan niin tip top kuntoon että kohteet löytyy suoraan 20mm okullaki.

/JAke

Tuota noin. Kai se 20mm okulaari kuitenkin on parempi alkuun kohdistaa kuin 8 millinen.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Meade-mad - 05-03-2007, 15:39:57
Vaikka ei omista yhtään kirjaa niin meistä jokainen omistaa kirjaston!

Lähes kaikista kunnan kirjastoista löytyy tämän harrastuksen perusteokset. Kirjoja voi lainata myös tähtiyhdistyksistä. Myös Ursasta.

jk
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Never - 05-03-2007, 17:52:24
Tuota noin. Kai se 20mm okulaari kuitenkin on parempi alkuun kohdistaa kuin 8 millinen.

Duh? ??? Steroidit puhuu  ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Nuadhu - 05-03-2007, 17:56:10
Kiitos vastauksista kaikille! Kohdistin tähtäinputken jotenkuten tässä tunti sitten yhteen puuhun 8mm okulaarilla. Pitää katsoa jos taivas selkenee illaksi, jos vaikka pääsisi tähtiä katselemaan. Käväisen tässä joku päivä maakuntakirjastossa lainaamassa muutaman kirjan. Joo, ja tosiaan olen vielä melko aloittelija tässä hommassa, ikääkin vasta sen 12? vuotta. Mutta kuitenkin vielä kiitoksia kaikille, jos vielä tulee jotain ideoita ym. huomautuksia niin postatkaa vaan. Barlowin voisi jossain välissä hommata kun kerkeän, ja rahaa on.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Never - 05-03-2007, 22:06:50
Kiitos vastauksista kaikille! Kohdistin tähtäinputken jotenkuten tässä tunti sitten yhteen puuhun 8mm okulaarilla.

Joo tosiaan, sillä 20mm okulla onnistuu varmaan vielä helpommin. Täällä stadissa on ainakin selkeää, mutta kuuhan se siellä näkyy kanssa joten havainnointi jää taas myöhemmälle.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Nuadhu - 05-03-2007, 22:14:02
Jestapa jepulis. Eipäs muuten näkynyt kuutakaan kirjoitushetkellä täällä Rovaniemellä :D Tarkistin vielä oikein Stellariumilla asian, ettei olisi ollut jossai talon takana. No, kohdistetaan sitten huomenna 20mm okulaarilla taas johonkin puuhun, ja toivotaan selkeää säätä. Mitähän sitä alkaisi katselemaan...? Täällä on muuten yksi todella hyvä paikka! Se on korkealla, ja siellä on vähän puita, eikä yhtään rakennusta. Kaiken lisäksi sieltä on todella hienot näköalat kaupunkiin, mutta on sen verran korkealla, etteivät kaupungin valot ole haitaksi. Niin, ja se on n. 400m päästä meidän asunnostamme. Voisi ottaa kuvia sieltä joskus, sen verran hienot näköalat.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Never - 07-03-2007, 15:57:49
Kannattaa aloittaa helpoista kohteista, kuten nyt kuu, Saturnus näkyy muistaakseni ihan hyvin. Pienellä putkella näkyy hyvin kirkkaimmat ja kookkaimmat kohteet riippuen tietysti havaintopaikan pimeydestä. Mm. M44, M42, Seulaset jne jne jne ovat hyviä kohteita kun löytyvät melkein poikkeuksetta aina paljain silminkin.

Ja tietysti vaikka valosaastetta ei näkyään, sitä hyvin usein on. Helpoin tapa katsastaa tilanne nopeasti on ottaa pitkiä valotuksia kameralla jokaisesta ilmansuunnasta. Vaikka Rovaniemi nyt aika korvessa onkin, uskon että kaupunki aiheuttaa melkoiset valosaasteet, joten yritä katsoa toiseen suuntaan.

Korkeiden paikkojen ongelmat ja hyvät puolet on aika yksinkertaiset. Korkealla tuulee ja tuivertaa enemmän. Oma havaintopaikkani on kalliolla  76m merenpinnasta ja siellä on kyllä aina kylmä, aina tuulee ja poikkeuksetta huono seeing. No ainakin sumu jää matalalle pelloille vaeltamaan eikä hyökkää kalliolle. Toisaalta, 1km patikointi täysin pimeässä, kaukoputken ja repun kanssa ei ole aina sitä järkevintä puuhaa, mutta jos jaksaa niin mikäs siinä. Käy kattomassa sitä kalliota, niinhän se tietty parhaiten selviää mihin se soveltuu ja mihin ei.

/Jake
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Nuadhu - 07-03-2007, 21:19:53
No, Orionin tähtisumua, jos se näkyy, ja Saturnusta olisi aie katsella kunhan ilmat selvenee. Se kukkula on tosiaan parinsadan metrin päässä omasta asunnosta, eikä sinne tarvitse kiipeillä. Valosaaste ei tuota ongelmia, kunhan ei ihan taivaanrantaa pitkin katsele... Tässä aamusella räpelsin jotenkin sen 20mm okun kanssa, ja jotenkuten kohdistin sen yhteen puuhun.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: papamiguel - 18-03-2007, 13:46:03
Venus on myös helppo kohde, koska on nyt keväällä kirkkaana taivaanrannassa ja varmasti ensimmäinen ilalla näkyvä kohde. Se lojottaa kuin lentokoneen lähestymisvalo konsanaan ja varmasti löytyy helposti selkeällä kelillä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Nuadhu - 20-03-2007, 17:40:27
Joo, kiitoksia. Tuossa pari päivää sitten katselin orionin vyön tähtiä, ja sumuakin yritin löytää, mutta ei näkynyt. Etsinputki on "kohdistettu" jotenkin. Kohde pitää nyt laittaa sen hiusristikon ylempänä olevan pystysuoran hiuksen keskiväliin, niin sitten näkyy. Ihan hyvin näkyi, mutta kun katsoin lasin takaa, niin se sumensi hiukan  ;D
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: andy - 26-03-2007, 12:33:40
Ensiksi olen todella aloittelija, tuli ostettua huuto.netin kautta tuolla 130/650 skywatcher.
Kysynkin voiko tuolla putkellä nähdä galakseja esim. m31/m51 jne. ja miltä ne pitäisi näyttää okulaarin läpi katsottuna?
olen monena iltana tuolla ulkona yrittänyt niitä etsiä ja mielestäni vielä aivan oikeasta paikasta mutta eipä löytynyt mitään muuta kuin eri "kirkkaudella loistavia tähtiä"...

kiitos ja anteeks :)
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: J-M - 26-03-2007, 12:55:57
Andy, me kaikki olemme aloittaneet tosi aloittelijoina, siitä ei täällä tarvitse pyydellä anteeksi.

Kyseisellä putkellä näkee nuo molemmat ihan hyvin, jos paikka vaan on tarpeeksi pimeä. Itse aloitin galaksihavainnoit 114/1000 putkella, ja nuo (sekä jokusen muunkin) sain silläkin helposti. M31 näkyy semmoisena himmeänä pehmeäreunaisena läiskänä. Kannattaa etsiä suuripolttovälisellä okularilla ilman suodattimia.

Galaksit ovat niitä vaikeimmasta päästä havaittavia asioita, eli älä pety, jos ei ihan ekana iltana löydy. Se vaatii harjantumista.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: pappa - 28-03-2007, 15:12:21
Andyn putki on ihan ok juuri mainitsemiisi havaintoihin. Rauhallinen ja pimeä paikka, ennalta katsottu tähtikartasta/softasta tai planisfääristä sijainti vaikkapa sisällä lämpimässä ja valoisassa auttaa asiaa. Sitten pelipaikalla vaan rauhallinen silmien adaptointi ja etsintä käyntiin jostakin selvästi näkyvästä kohteesta (jonka tietenkin katsoit kartoista etc.). , voit käyttää ret. ja dekl. akselien mittarumpuja tai tähtihyppelyä, ja jos eksyt palaat aina alkupisteeseen. Huolellinen ja sitkeä etsintä tuottaa tulosta ja etenkin kärsivällisyys. 
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: jaffa77 - 26-04-2007, 15:11:08
Noista okulaareista vielä semmonen kysymys kun tilasin tollasen putken : Celestron Firstscope 114/1000 EQ ja mukaan tulee 10mm ja 20mm okutlaarit.
Niin mitä muita okulaareja olisi hyvä ostaa kaveriksi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: pappa - 26-04-2007, 16:46:31
Jos paketissa ei ole Barlow linssiä sellainen kannattaa hankkia, vaikkakaan noilla okulaareilla sille ei ole hyötyä kun 10mm milliselle...Kannattaisi harkita 15mm laajakulmaa, ja mahdollisesti myös 25mm joilla saisit välisuurennoksia (10 ja 20 antaa polttovälilläsi 50X/100X)  15mm 66X/25mm 40X. Barlowilla saisit näistäkin 132X/80X suurennokset.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Ak-85 - 13-01-2012, 23:23:27
Nostetaampa tätä 5 vuotta vanhaa topikkia.

Elikkäs monen vuoden pähkäilyn jälkeen, sain hommattua sw-200 putken (1200/203) jolle tekaisin dobson -jalustan hiljattain. Harmikseni putki oli matkahuollon kuljetuksessa tainnut saada damagea enemmänkin, koska pääpeilin vieressä oli iso lommo itse putkessa. Noh, tuollainen lommohan pistää silmään, niin päätin ottaa peilin irti ja ruveta oikomaan sitä ruttua. Huomasin että peilin päällä oli pinttynyttä likaa todella paljon kun peili oli irti, ja tyhmyyksissäni hinkkasin peilistä liat pois ensin 1/4 osasta talouspaperilla ja vedella, loput liat poistin paidanhihalla ja vedellä. Huomasin vasta päivää myöhemmin tältä foorumilta, että peilin puhdistaminen on tarkkaa touhua, ja parempi ettei koske siihen ollenkaan.

Tänään sitten sain putken roudattua takapihalle ja pääsin katsomaan tähtitaivasta ensimmäistä kertaa elämässä okulaarin läpi. Aikani katseltua löysin jupiterin ja sain siitä erotettua kaksi ruskehtavaa rengasta, sekä kirkkaan pisteen suoraan navan kohdalla. Toisto oli hiukan suttuinen vaikka koitin tarkentaa koinka paljon. Okulaarina oli sp 10mm sekä 2xbarlow, ilman barlowia kuva oli aikalailla tarkempi.
Koitin myös kollimoida putkea jonku puolisen tuntia, mutten osaa sanoa tuliko siitä hyvä vai ei. Ihmettelen ettei muka pääpeiliä tarvinut säätää, vaikka käytin sen irti, enkä usko että se tuli lähimainkaan samaan asentoon kuin alunperin, koska en muistanut merkata peilin ja putken asentoa toisiinsa nähden.

Haluaisin tietää että :
1.Saako kyseisellä putkella jupiterin näkymään todella terävänä "vöineen" 240x suurennoksella?
2.Onko peilin alumiinipinta 100% varmasti heikolla hapella ronskin putsauksen takia?
3.Onko peili voinut muuttaa muotoaan kuljetuksessa sattuneen kolhaisun takia, joka on osunut luultavasti peiliin sekä putkeen?
4.Pitääkö kollimoinnissa apupeilin varjo saada saman vahvuiseksi tässä putkessa apupeilin ympärille?(katsottuna kindermunapatentin läpi)
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Timo Kantola - 14-01-2012, 02:31:17

Haluaisin tietää että :
1.Saako kyseisellä putkella jupiterin näkymään todella terävänä "vöineen" 240x suurennoksella?
2.Onko peilin alumiinipinta 100% varmasti heikolla hapella ronskin putsauksen takia?
3.Onko peili voinut muuttaa muotoaan kuljetuksessa sattuneen kolhaisun takia, joka on osunut luultavasti peiliin sekä putkeen?
4.Pitääkö kollimoinnissa apupeilin varjo saada saman vahvuiseksi tässä putkessa apupeilin ympärille?(katsottuna kindermunapatentin läpi)

1. Saa, jos:
- Seeing on hyvä ( viimeaikaiset jatkuvat matalapaineet antaa olettaa että eilen ei ollut paras mahdollinen keli seeingin shteen ) Suomessa harvoin on hyvä seeing.. hyvää keliä joutuu joskus kyttäilemään kuukausia.
- Putki on jäähtynyt kunnolla ( sisältä ulos -5 keliin vaatii 1.5 ... 2 tuntia jäähdytystä ilman putken suojatulppia - ainakin )
- Optiikka on kollimoitu kunnolla
- Kohtuupuhdas optiikka
- Optiika pitää olla kohtuullista laadultaan
- Osaa katsoa - visuaalihavaintojen teko on taito johon voi harjaantua. Yleensä näkemänsä piirtäminen - siinä katselun lomassa - pakottaa katsomaan kohdetta tarkemmin, ja huomaa enemmän asioita kuin kertavilasulla. Piirrustustaidolla ei ole tässä hommassa väliä.
2. satavarmasti siinä on useita hiuksenohuita naarmuja, selviää tarkistelemalla puhdasta (oikein puhdistettua) pintaa.
   Naarmut huonontaa kontrastia - miten paljon, riippuu naarmujen vahvuudesta ja määrästä. Todennäköisesti et huomaa putkella katsellessa, korkeintaan kirkkaimpien tähtien ympärillä saattaa naarmut aiheuttaa ylimääräistä haloa. Ellei se nyt ihan hirveän naarmuinen ole.
3.  Ei - peili lohkeaa, vaan ei taivu kolhaisusta. Lommo kyljessä on kosmeettinen haitta .
4.  Pitäis olla jotain piirrustusta / kuvaa siitä mitä ajat takaa. Kollimoinnista on juttua: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2025.0
Kollimointi video: http://www.andysshotglass.com/Collimating.html
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Timpe - 14-01-2012, 19:52:42
Toisto oli hiukan suttuinen vaikka koitin tarkentaa koinka paljon. Okulaarina oli sp 10mm sekä 2xbarlow, ilman barlowia kuva oli aikalailla tarkempi.
Koitin myös kollimoida putkea jonku puolisen tuntia, mutten osaa sanoa tuliko siitä hyvä vai ei

Peesaan kaimaa tuossa edellä eli huolet pois, koska peilikaukoputkesi on varmasti hyvässä katselukunnossa sitten kun saat kollimoitua sen oikein. Huono kollimointi on suurin yksittäinen syy peilikaukoputken huonoon kuvalaatuun ja peilin pintatarkkuus, putkivirtaukset yms. tulevat tärkeyslistalla kaukana kollimoinnin merkittävyyden jälkeen. Tämä siis olettaen, että käytät putkeasi oikein ja huomioit sään vaikutuksen.
(PS. Jos se 10mm okulaari on se halpa kiinalainen putken mukaan tyrkätty "no-name" okulaarin kikkula, niin syy kuvan epäterävyyteen voi löytyä tuolta suunnalta (varsinkin barlowilla höystettynä).)
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Ak-85 - 15-01-2012, 19:37:11
Peesaan kaimaa tuossa edellä eli huolet pois, koska peilikaukoputkesi on varmasti hyvässä katselukunnossa sitten kun saat kollimoitua sen oikein. Huono kollimointi on suurin yksittäinen syy peilikaukoputken huonoon kuvalaatuun ja peilin pintatarkkuus, putkivirtaukset yms. tulevat tärkeyslistalla kaukana kollimoinnin merkittävyyden jälkeen. Tämä siis olettaen, että käytät putkeasi oikein ja huomioit sään vaikutuksen.
(PS. Jos se 10mm okulaari on se halpa kiinalainen putken mukaan tyrkätty "no-name" okulaarin kikkula, niin syy kuvan epäterävyyteen voi löytyä tuolta suunnalta (varsinkin barlowilla höystettynä).)

Okulaari on mallia super pliössl, eli varmaankin ihan ok.

Kokeilimme taas kollimoida tuota putkea, jonka jälkeen esim. jupiter jätti sellaisen, kutsutaanko sitä nyt varjokuvaksi vai miksi. Eli planeetta muuttui suttuiseksi puolesta välistä ja venyi siitä alaspäin jonkin verran.

Kollimoin putken tekemällä 3mm reiän keskelle tarkennuslaitteen suojaa. Ensin säädin apupeilin keskelle, seuraavaksi pääpeilin kolme kiinnikettä näkymään kaikki saman verran, ja viimeisenä apupeilin ristikko haettiin keskikohtaa. Menikähän tuo nyt oiken??
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Timpe - 16-01-2012, 21:01:02
Okulaari on mallia super pliössl, eli varmaankin ihan ok.

Super plössl maininta ei takaa laatua, jos okulaarin valmistajaa ei nimetä. Voit miettiä kuinka seuraavien Plössl-okulaarien laatuerot mahtavat näkyä käytössä, kun niiden hinnat menevät näin:
24€ (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p3974_.html) "Super Plössl"
29€ (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p152_Super-Ploessl---9mm-Focal-Length---1-25----52--FOV---FMC.html) "TS Super Plössl"
85€ (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p3240_.html) "Antares Ultra Plössl"
85€ (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p852_Tele-Vue-Ploessl-11mm---1-25----50--field-of-view.html) "Tele Vue Plössl 11mm"
Voisin ostaa kumman tahansa noista kahdesta viimeisestä mallista ja todeta, ettei näkymän selkeys ole enää kiinni okulaarista (esim. link (http://www.excelsis.com/1.0/entry/televue-plossl-11mm-22-33.html)). Mutta en voisi sanoa samaa, jos putkessani olisi jompi kumpi noista halvemmista "no-name" malleista. :undecided: Hinta ja laatu korreloivat näissä lyhytpolttovälisissä okulaareissa lähes poikkeuksetta, koska pienten linssipintojen tekeminen tarkkuustyönä on hyvin vaativaa ja siksi kallista.

Kollimoinnin onnistumista voi tarkistaa tähtitestillä (http://personal.inet.fi/tiede/tahti/makkollimointi/index1.htm#kappale1.4), jolloin tähden kuvan ympäriltä tulisi löytyä suurilla suurennuksilla näitä Airy disk -renkaita (sitä selvemmin, mitä parempi seeing vallitsee havaintohetkellä). Ja onpa siitä tähtitestin tulkinnasta hyvä ketju täällä foorumillakin: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7099.0 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7099.0) Sitten kun alat näkemään näitä tähden ympärille keskittyneitä renkaita tähden kuvassa sitä suurella suurennuksella tarkasteltaessa ja fokusta sisään/ulos säädettäessä, niin uskon että kollimointi on kunnossa. Loppukollimoinnissa on kyse aika pienistä säädöistä, mutta tuolla tarkennuslaitteen keskusreiällä pääsee jo sinnepäin-kollimointiin (n. 80..90% täydestä kollimoinnista?) eli senkin pitäisi auttaa selvästi. Ja on sitä kollimointiakin ihmetelty täällä foorumilla esim. näin (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=12.0), joten ei kun lukemaan foorumia lisää... :wink:
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Ak-85 - 16-01-2012, 21:37:16
Olen elänyt siinä uskossa että plössl on valmistaja, huoh. okujen pahvilootassa lukee vain made in china, joka kertoo ainakin minulle, että laatu voi nyt olla joko todella hyvä tai surkea, hinnasta riippuen.

Olen tässä parisen päivää painiskellut tuon kollimoinnin kanssa. Kun putken sain, niin matkahuollossa oli tullut iso lommo kylkeen, josta sitten päättelin et kollimointi ei voi olla kohdillaan. Kohta jokainen osa on jo käytetty irti ja olen aika hyvin oppinut putken rakenteen, joka on onneksi yksinkertainen.
Asensin tänään peilin taakse kaksi puhallinta joissa oli ledivalot, helpotti apupeilin kohdan hakua kummasti, kun pääpeilin ympärillä oli sininen valokehä. Ajan puhaltimia tietääkseni vähän alijännitteellä, mutta silti ne pukkaavat ilmaa peilin ohi putken päähän asti, eli putki jäähtynee muualtakin kuin peilistä kun rupellit tekevät työtään.

Takaisin vielä kollimointiin, muistan kun aiemmin hain apupeilin paikkaa ja ihmettelin, että miksi ihmeessä apupeili on kanamunan mallinen, eli sivuilla oli tilaa enemmän kuin ala ja ylä puolella, tamä siis katsottuna 3mm reiästä "fokkarin" kautta. Hoksasin sitten, että offsetin täytyy olla pielessä. Nyt olen apupeiliä liikutellut edestakaisin putken suunnassa, mutten ole saanut siitä täysin pyöreää, liekkö edes mahdollista? Sitten tämä musta läntti keskellä fokkarista katsottuna, eli apupeilin varjo? Niin tätä en myöskään saa pyöreäksi, ja se johtuu myös väärästä offsetistä? Kaikki näyttää muuten ok:lta kun olen kollimonut putken(x5), mutta apupeilin varjo on isompi klo 3-6 välillä, juuri sieltä mihin apupeilin väärä asento mielestäni vaikuttaa.

Koitan heti tähdellä kollimointia, kunhan sumuverho väistyy tieltä.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Timpe - 16-01-2012, 22:55:46
Takaisin vielä kollimointiin...

Tätä voisi jatkaa vaikka jossakin kollimointiketjussa peilikaukoputkien alla...
Jos englanti taipuu, niin täällä (http://www.google.fi/imgres?q=secondary+mirror+collimation&um=1&hl=fi&client=firefox-a&hs=42E&sa=N&rls=org.mozilla:en-GB:official&biw=1280&bih=905&tbm=isch&tbnid=x8i69fTrcmn6vM:&imgrefurl=http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3033065/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1&docid=9RKoIIpFnzFJRM&imgurl=http://www.cloudynights.com/ubbthreads/attachments/2896982-collimation_image3.JPG&w=687&h=341&ei=a4oUT-DWOMyf-wa1l8zpAg&zoom=1&iact=hc&vpx=616&vpy=449&dur=14908&hovh=158&hovw=319&tx=137&ty=102&sig=102515025118949970701&page=2&tbnh=107&tbnw=215&start=20&ndsp=25&ved=1t:429,r:22,s:20) näyttäisi olevan hyödyllisen näköistä luettavaa CN foorumilta ("Useful info about secondary mirror alignment" -ketju tuon kuvan alla). Jos apupeilin kirkas heijastus näkyy soikiona, niin sitten sen pitimen pituusakseli (ja sitä myöten apupeili) on väärässä kulmassa eikä osoita enää keskelle pääpeiliä.
Myös tämä perinpohjainen opastus auttanee kollimoinnin ymmärtämiseen: http://w1.411.telia.com/~u41105032/kolli/kolli.html (http://w1.411.telia.com/~u41105032/kolli/kolli.html)
Mutta kuten sanoit, Newton putki on yksinkertainen rakenteeltaan ja sen osien saaminen linjaan keskenään on melko helppoa, kun ymmärtää mitä kullakin säädöllä kulloinkin haetaan. (Offsetin säätö on sellaista kolimoinnin loppuviilausta ja tarvitaan lähinnä ds-kuvauskäyttöä varten - ei siis liity tähän ongelmaan suoraan.)
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Ak-85 - 17-01-2012, 19:02:16
Taivas aukeni innokkaalle aloittelijalle. Ensin bongasin perinteisesti jupiterin. 240x planeetta oli todella terävän näköinen näkökentän keskivaiheilla, sivuilla hieman utuinen. Kirkkaaseen tähteen sihtailin ja hiukan ali/yli fokusoin ja rinkulat olivat symmetrisiä joka suuntaan. Melkoinen helpotus oli kun hoksasin, etten ole pääpeiliä raapinut ainakaan aivan pilalle! Löysin myös andromedan galaksin, mutta se näytti lähinnä sumupallolta joka kirkastuu keskipisteeseen päin, nyt hoksasin, että unohdin kokonaan tarkentaa sen kohdalla, noloa. Etsin myös muita sumuja, mutten löytänyt niitä, koska en tiedä ollenkaan minkä kokoisia ne ovat. Stellarium -ohjelma saa opastaa niin kauan kuin läppäri tykkää toimia -13 asteessa.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17-01-2012, 20:16:41
Löysin myös andromedan galaksin, mutta se näytti lähinnä sumupallolta joka kirkastuu keskipisteeseen päin, nyt hoksasin, että unohdin kokonaan tarkentaa sen kohdalla, noloa.

Ei syytä huoleen, se näyttää yhtä tylsältä vaikka tarkentaisit. Visuaalisesti, eritoten pienillä putkilla näkyy vain galaksin kirkkain ydin eli se osa joka on yleensä täysin valkoinen valokuvissa. On tietysti sääli, että lähin naapurigalaksi on visuaalisesti niin ruma.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Never - 17-01-2012, 21:02:07
Ei syytä huoleen, se näyttää yhtä tylsältä vaikka tarkentaisit. Visuaalisesti, eritoten pienillä putkilla näkyy vain galaksin kirkkain ydin eli se osa joka on yleensä täysin valkoinen valokuvissa. On tietysti sääli, että lähin naapurigalaksi on visuaalisesti niin ruma.

DS-kohteiden katselu on vähän kun lintuja bongaisi: kerralla ei voi olettaa että näkee useita kymmeniä eri lajeja ja varsinkaan samasta havaintopaikasta :azn: Rehellisyyden nimissä uskaltaisin väittää että vähäänkin kokeneempi havaitsija joka pimeässä paikassa katsoo em. galaksia sanoo sitä kyllä kaikeksi muuksi kuin rumaksi. Aloittelevalle harrastajalle vaan uutta matoa koukkuun niin kyllä ne näkymät siitä paranevat kun oppii näkemään paremmin ajan kuluessa. Kaikilla jotka ovat visuaalihommia kaukoputkella tehneet muistavat varmasti ne ensimmäisten havaintokertojen pettymykset sumutuhnujen suhteen. Vuosien varrella niistä tulee paljon hienompia :) Voisi joskus huvikseen kaivella esiin esim. vanhoja piirroksia kohteista ja verrata niitä nykyisin tehtyihin. Ero on huima!

/Jake
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: kalpaha - 29-01-2012, 10:25:07
Eilen sain kolmen viikon odottelun jälkeen raahattua 200/1200mm GSO dobsonini kirkkaan taivaan alle. Ensivalo meni hieman hapuillessa, mutta Kuu, Jupiter ja M42 löytyivät kuin löytyivätkin. Jupiter kuineen oli hieno, mutta yksityiskohtien puuttuminen aiheutti hieman harmaita hiuksia. Silloin tällöin esiin pilkahti kaksi vyötä, ekvaattorin molemmin puolin. Valokuvaajan termein näytti melkein, kuin katseltu kuva olisi ylivalottunut, kun kirkkaasta läiskästä ei oikein noussut yksityiskohtia.

Okulaari oli Baader Hyperion 8-24mm, suurennos oli 150x. Haluaako joku arvailla todennäköisintä syytä enempien yksityiskohtien puuttumiselle? Putki oli ollut pakkasessa n. 30min, vieläkö menee putkivirtausten piikkiin? Putken kuljettaminen ei mennyt ensimmäisellä kerralla kuten Strömsössä, joten kollimointikin voi olla pielessä. Seeingiin/putkivirtauksiin viittaisi se, että nuo isot vyöt välkkyivät esiin ja katosivat. Vai haenko vain lisää suurennosta, barlow kenties?

Kuinka hyvin silmien pitäisi olla sopeutuneet Jupiterin katselua varten? Pari ohi ajavaa autoa teki tämän suhteen källit, kun en pitänyt silmiä kiinni tarpeeksi hyvin, mutta järjellä ajatellen tämän ei noin kirkkaassa kohteessa pitäisi vaikuttaa?

Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Ak-85 - 29-01-2012, 12:05:35
Mulla on myös 200/1200mm dobson. Jupiterin voi bongata 120 tai 240x aika selvänä, eikä tarvitse edes putkea viedä pihalle, katselee vain lasin läpi.  120x, 2 vyötä näkyy ihan selvästi + kuut. 240x vyöt löytyy myös, mutta parhaiten kun kohde on keskellä katselukenttää. Minun mielestä jupiter on aika helppo kohde, jota varten peilin ei tarvitse olla edes kunnolla jäähtynyt.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: tupajumi - 29-01-2012, 14:28:54
Kiva kuulla, kun samainen putki on tilauksessa. Mutta eikö ikkunan läpi katsoessa tule sitä kromaattista aberraatiota, eli samanlainen sininen reuna, kun minun lintuputki/kännykkä kuvassani?
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Never - 29-01-2012, 17:06:34
Okulaari oli Baader Hyperion 8-24mm, suurennos oli 150x. Haluaako joku arvailla todennäköisintä syytä enempien yksityiskohtien puuttumiselle? Putki oli ollut pakkasessa n. 30min, vieläkö menee putkivirtausten piikkiin? Putken kuljettaminen ei mennyt ensimmäisellä kerralla kuten Strömsössä, joten kollimointikin voi olla pielessä. Seeingiin/putkivirtauksiin viittaisi se, että nuo isot vyöt välkkyivät esiin ja katosivat. Vai haenko vain lisää suurennosta, barlow kenties?

30 minuuttia ~15 asteen pakkasessa on aika lyhyt aika ja putken kollimointi kannattaa toki tarkastaa. Itse pidin putkea 1.5 tuntia ulkona ennen kuin näkymät rupesivat olemaan hyvät. Toisekseen voi yksinkertaisesti olla että seeing oli huono - niin oli ainakin täällä - ja yksityiskohtia ei näy teit mitä teit. Suurempaa suurennosta voi aina kokeilla, mutta kuten sanoin, jos seeing on huono niin ei siihen suurempi suurennos ainakaan helpotusta tuo :) Kokeile antaa putken olla ensi kerran kauemmin ulkona jos mahdollista. Itsekin kun pimeämpään havaintopaikkaan siirryn on putken ensimmäiset tunnit yleensä ongelmallisia mutta katsottava on kun ei sitä seisoskellakaan vaan jaksa!

Kuinka hyvin silmien pitäisi olla sopeutuneet Jupiterin katselua varten? Pari ohi ajavaa autoa teki tämän suhteen källit, kun en pitänyt silmiä kiinni tarpeeksi hyvin, mutta järjellä ajatellen tämän ei noin kirkkaassa kohteessa pitäisi vaikuttaa?

Taitaa hämäränäkö lähteä kun Jupiteria 20-senttisellä katsot  :grin: Planeettahavainnoissa seeing on kaiken A ja O. Lisäksi kohteen katselu vaatii kärsivällisyyttä (= kohdetta pitää katsella pitkään).

/Jake
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Aldebaran - 29-01-2012, 17:52:08
Kiva kuulla, kun samainen putki on tilauksessa. Mutta eikö ikkunan läpi katsoessa tule sitä kromaattista aberraatiota, eli samanlainen sininen reuna, kun minun lintuputki/kännykkä kuvassani?

Minun mielestäni kromaattisen aberraation aiheuttaa putken linssi (jos on siis akromaatti eikä apokromaatti, joissa värivirhe on minimoitu, mutta jotka myös ovat erittäin kalliita) eikä niinkään ikkunanlasi. Ikkunan lasi toki lisää lievästi ekstinktiota (eli aiheuttaa kohteen himmenemistä, varsinkin jos ikkunoita ei ole pesty vähään aikaan!  :grin:) mutta kromaattista aberraatiota se ei aiheuta. Kromaattinen aberraatio johtuu siitä, että peilin linssissä valon säteet eivät taitu täsmälleen samoihin kohtiin, vaan taittumisessa tapahtuu hajontaa, mikä aiheuttaa tämän kromaattiseksi aberraatioksi kutsutun värivirheen.

Terveisin,

Juha
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Shark90 - 29-01-2012, 17:55:43
Mulla on myös 200/1200mm dobson. Jupiterin voi bongata 120 tai 240x aika selvänä, eikä tarvitse edes putkea viedä pihalle, katselee vain lasin läpi.  120x, 2 vyötä näkyy ihan selvästi + kuut. 240x vyöt löytyy myös, mutta parhaiten kun kohde on keskellä katselukenttää. Minun mielestä jupiter on aika helppo kohde, jota varten peilin ei tarvitse olla edes kunnolla jäähtynyt.Onko mitään järkeä hankkia vaikka jotain Skymax-127:lla lähinnä ikkunasta tiirailuun , kun ne parhaat katselu kerrat pois kaupungin valosaasteesta ei ole jokapäivästä herkkua?  Itse en ole  juuri eroa havainnut 15x70 kiikairella ainakaan jos katsoo melko kohti suoraan lasista läpi (tieysti pimennetty kaikki tausta) verrattuna ulkona. Viistosti katsoessa monikerroksisen ikkunan läpi tulee tietysi heijastumia.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Aldebaran - 29-01-2012, 18:05:30


Onko mitään järkeä hankkia vaikka jotain Skymax-127:lla lähinnä ikkunasta tiirailuun , kun ne parhaat katselu kerrat pois kaupungin valosaasteesta ei ole jokapäivästä herkkua?  Itse en ole  juuri eroa havainnut 15x70 kiikairella ainakaan jos katsoo melko kohti suoraan lasista läpi (tieysti pimennetty kaikki tausta) verrattuna ulkona. Viistosti katsoessa monikerroksisen ikkunan läpi tulee tietysi heijastumia.

Varmasti ihan kelpo peli aloittelijalle! Ikkunan läpi tiiraillessa pääsee mukavasti alkuun, jos muuten on vaikea päästä sopivalle havaintopaikalle. Tuo kyseinen putki on kaikenlisäksi senverran kevyt ja pieni, että sen saa varmasti suhteellisen helposti kuljetettua myös pimeälle paikalle kun tilaisuus tarjoutuu!

/Juha
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 29-01-2012, 22:53:51
Kiva kuulla, kun samainen putki on tilauksessa. Mutta eikö ikkunan läpi katsoessa tule sitä kromaattista aberraatiota, eli samanlainen sininen reuna, kun minun lintuputki/kännykkä kuvassani?

Täydellisen tasolasin ei pitäisi tosiaan vaikuttaa kuvan laatuun muuten kuin nappaamalla pois pienen osan valosta. Suurin murhe ikkunalasin läpi havaitessa on lasin pintojen poikkeama täydellisistä tasoista. Varsinkin vanhempien ikkunoiden lasit ovat kovin epätasaisia ja kaukoputken objektiiville projisoituvalla alueella on useaan suuntaan mutkalla olevaa pintaa. Tämä saa aikaan kuvaa epäterävöittäviä juonteita ja tekee helposti kuvasta täytin käyttökelvottoman. Esim. asuessani vielä vanhempieni luona (2000-luvulla vaihdetut ikkunat) pystyin havaitsemaan Aurinkoa ja Kuuta ikkunan läpi mitättömillä häiriöillä. Nykyisessä kämpässäni on sen sijaan 60-luvun mutkaiset ikkunat, joiden läpi ei edes 5cm etsinputken kuvaa saa oikein teräväksi.
Otsikko: Vs: Aloittelijan tyhmiä kysymyksiä
Kirjoitti: Lauri Kangas - 30-01-2012, 02:23:47
Jos nyt vähän pilkkua viilataan optiikasta, niin täydellisestä tasolasista valmistettu ikkuna nimenomaan aiheuttaa värivirhettä, kun eri väreille tapahtuu erisuuruinen yhdensuuntaissiirtymä. Paitsi jos valo kulkee täsmälleen kohtisuoraan ikkunasta läpi, mikä ei toteudu jos 1) kohde ei ole horisontissa (tai ikkuna kallellaan) ja/tai 2) kohde ei ole pistemäinen.

Eli teoriassa ajateltuna tupajumi oli värivirheen suhteen oikeassa, mutta käytännössä tuollasta ei ihan helposti pääse koskaan huomaamaan. Tosimaailmassa ikkunan läpi katselua häiritsee ennenkaikkea Jyrin mainitsema epätasaisuus ja Shark90:n mainitsemat moninkertaiset heijastumat.