Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Yleistä kaukoputkista => Aiheen aloitti: Mare Nectaris - 25-06-2011, 23:39:18

Otsikko: Historiallisten kaukoputkien restauroiminen
Kirjoitti: Mare Nectaris - 25-06-2011, 23:39:18
Palomarin observatorioon vuonna 1948 valmistuneeseen  Hale –peiliteleskooppiin (http://en.wikipedia.org/wiki/Hale_telescope) on asennettu adaptiivista optiikkaa (http://www.astro.caltech.edu/palomar/AO/).  Astronomy Now –lehden uutisen (http://www.astronomynow.com/news/n1106/22palomar/) mukaan kaukoputki saa nyt entistä ehomman adaptiivisen optiikan , jolla pitäisi päästä havainnoimaan eksoplaneettoja paremmin kuin toistaiseksi millään muulla Maan pinnalla olevalla teleskoopilla.

Johannesburgissa Etelä-Afrikassa on vuonna 2009 restauroitu 9 tuuman (n. 23 cm) Reunert –refraktori, jolla 1915 otetuista valokuvauslevyistä Innes havaitsi Proxima Centaurin. Vuonna 1907 pystytetty kaukoputki sijaitsi vaatimattomissa oloissa (http://assa.saao.ac.za/html/his-tel-reunert-23c_9i.html), mutta nyttemmin se on otettu uudelleen käyttöön (http://www.saasta.ac.za/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=63). Restauroinnissa ilmettä on kyllä modernisoitu melkoisesti; olisi toisaalta voinut olla hienoa jättää kaukoputki enemmän alkuperäisen näköiseksi.

Olisi mukavaa saada tietoa kootuksi myös muista kaukoputkien restaurointiprojekteista, joten jos tietoa ja linkkejä on, ketjuun vaan jatkoksi!

Onkohan kaukoputkien restaurointia harrastettu Suomessa? Varmaan Väisälän putket tai vanhat Fraunhoferit ym. (http://www.aip.org/history/cosmology/tools/tools-refractors.htm) olisivat hienoja kohteita. Siinä olisi kyllä hieno projekti ja kohde esim. jollekin kulttuurisäätiölle rahoitusta varten anottavaksi.

Otsikko: Vs: Historiallisten kaukoputkien restauroiminen
Kirjoitti: Kaizu - 26-06-2011, 14:42:03
http://users.utu.fi/mikaar/Abo_Akademin_torni/AA_index.html (http://users.utu.fi/mikaar/Abo_Akademin_torni/AA_index.html)
Tuommoinen projekti on joskus aloitettu, mikä lie tämänhetkinen tilanne.
Helsingin kaksoisrefraktoria on jonkin verran modernisoitu mutta se ei tällä hetkellä täytä tämän päivän vaatimuksia havaintovälineeksi mutta ei myöskään ole alkuperäiskunnossa museoitavaksi.
Silloin kun Lomoa siirrettiin pois Metsähovista, oli Metsähovin varastossa ainakin yksi Väisälän kamera ilman mitään käyttöä. Sen voisi tämän päivän tekniikalla saada jopa käyttöön. Yliopistoa se tuskin kiinnostaa ellei sitten jonkun optikon opinnäytetyönä.

Kaizu
Otsikko: Vs: Historiallisten kaukoputkien restauroiminen
Kirjoitti: tiukkapipo - 26-06-2011, 17:18:07
(http://[img])[/img]

Lahden Ursan Väisälä-refraktori peruskorjattiin tänä keväänä.
Yksityiskohtia myöhemmin, mutta mm uusi fokkari, Feather Touch, kuvassa etualalla.

t:Tiukkis
Otsikko: Vs: Historiallisten kaukoputkien restauroiminen
Kirjoitti: tiukkapipo - 22-08-2011, 21:32:37
Lahden Ursan Väisälä-projekti alkaa olla finaalissa.(http://)