Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Aurinko => Aiheen aloitti: Naamari - 28.05.2011, 13:04:33

Otsikko: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: Naamari - 28.05.2011, 13:04:33
Istutanpa tällaisen puuntaimen, koska oma kysymykseni ei oikein aikaisempiin puihin sopinut. Taitaa olla muutenkin aiheellista puhua auringon visuaalihavaitsemisesta,
koska auringon visuaalihavaitseminen on monilla heikoilla varusteilla jopa terveydelle vaarallista. Keskusteluista on käynyt itselleni se jo ilmi, että täytyy olla todella varovainen
aurinkoa visuaalisesti havainnoidessa.

Olen itse havainnoinut aurinkoa linssiputkella jo vekarasta asti, mutta nyt kun omistan 8" peiliputken, niin mitä välineitä kannattaisi hommata ja mitä asioita tulisi ottaa huomioon ettei polttaisi silmiin reikiä?
Ovatko kaikki suotimet turvallisia ja mitkä muut havainnointivälineet ja keinot olisivat suositeltavia vaihtoehtoja itselleni ja muille jaffaa tiiraileville hengen heimolaisille?
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: J-P - 28.05.2011, 16:29:27
Hei,

Lyhyt vastaus on projisointi aurinkokalvofiltterin lävitse. (kokoaukon sellainen, mm. Teknofokus myy.)

Valkealle projisointipinnalle voi rakentaa, vaikka pahvilaatikosta, varjostimen ja telineen.
Kuvaa voi katsella isolla porukalla turvallisesti, samoin kuvaus onnistuu esim. digipokkarilla.
(8" onnistuu myös Kuun projisointi pimeällä.)


Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: pepa - 28.05.2011, 17:19:51
Onhan noita kalvoja suoraa visuaali katsomista vartenkin olemassa, kuhan rakentaa siitä sellaisen, et pysyy paikallaan.

http://www.teknofokus.fi/Astro/Akalvo.htm
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: Timpe - 28.05.2011, 17:38:53
Myös täältä löytyy kelvollisia aurinkosuotimia: http://www.thousandoaksoptical.com/index.html (http://www.thousandoaksoptical.com/index.html) (ks. Solar filters)
Suomessa Ylva-astronomialla (http://www.ylva-astronomia.fi/suotimet.htm) on noiden edustus ja foorumilla asiaa noista täällä (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=6769.0). Sen sijaan putken taakse okulaarin tienoille asennettavat suotimet kannattaa unohtaa, sillä ne eivät ole turvallisia vaan saattavat haljeta kuumentuessaan aurinkoa havaitessa. Putken eteen tulevilla suotimilla ei tätä vaaraa ole.
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 28.05.2011, 18:39:11
Moi,

Yksi mahdollisuus on astrosolar- kalvosta tehty osa-aukkosuodin. Eli toisinsanottuna jos omistaa 20 cm:n peilillä varustetun putken, on esim. 8-10 cm aukkolla varustettu suodin varsin mainio ja riittävä kapistus. Itse havaitsen aurinkoa 102 mm linssiputkella ja astrosolar -kalvosta värkätyllä suotimella.

/Juha
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: Marko.J - 29.05.2011, 10:45:23
Itse käytän auringon visuaalihavaitsemiseen 8" peiliputkella Juhani Salmen (JS-observatory) valmistamaa AstroSolar -täysaukkosuodatinta. Sopii ainakin Sky-Watcher ja Orion 8-tuumaisiin peiliputkiin. Saa Ursasta:

http://www.ursa.fi/ursa/tuotteet/kirjakauppa/index.php4?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=114&ID_ASIAKAS=1001755170

On olemassa erikseen myös valokuvaukseen tarkoitettua kalvoa, sitä ei pidä käyttää visuaalihavaitsemiseen putken läpi. Auringon havaitsemisesta oli artikkeli uusimmassa perjantaina tipahtaneessa T+A:ssa (voi olla, että tulee osalle vasta ensviikolla). Sivulla 56 on kuva mun 8-tuumaisesta SW 200/1000 peiliputkesta tuon Salmen Juhanin valmistaman filtterin kanssa.
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: naavis - 30.05.2011, 20:24:51
Lainaus käyttäjältä: J-P - 28.05.2011, 16:29:27
Hei,

Lyhyt vastaus on projisointi aurinkokalvofiltterin lävitse. (kokoaukon sellainen, mm. Teknofokus myy.)

Valkealle projisointipinnalle voi rakentaa, vaikka pahvilaatikosta, varjostimen ja telineen.
Kuvaa voi katsella isolla porukalla turvallisesti, samoin kuvaus onnistuu esim. digipokkarilla.
(8" onnistuu myös Kuun projisointi pimeällä.)




Aurinkokalvon läpi taidetaan harvemmin projisoida kuvia? Projisointi himmentää kuvaa paljon, samoin aurinkokalvo, joten näiden yhdistelmä voi aiheuttaa sen, että aurinkoa ei näy laisinkaan. Aurinkokalvoa käytettäessä kuvaa katsotaan yleensä ihan okulaarilla, kun taas projisoidessa ei tarvitse aurinkokalvoa. Korjatkaa jos olen väärässä.
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: J-P - 30.05.2011, 20:29:19
Totta kirjoitat, tässä tapauksessa on niin iso putki, että valo taitaa riittää, ainakin riitti projisointiin mun 12" Meadella.
Ilman kalvoa ei uskalla noi isolla putkella projisoida, siinä voi okulaari sulaa, tai jotain vielä pahempaa...

Projisointi on kuitenkin hyvin turvallista, kun ei oma silmä ole "tulilinjalla"
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: kjj - 30.07.2012, 11:14:18
Vähän vanha ketju, mutta jatketaan nyt tällä otsikolla, kun valmiina oli.

Eli tulin sitten hankkineeksi näin loman aluksi Celestron C8:n, jota tuolla aloittelijat-palstalla suositeltiin. Hommasin siihen lisäksi myös mm. aurinkofiltterin https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1816_Baader-Sonnenfilter-fuer-Celestron-C8---EHD8---Alu-Fassung.html (https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1816_Baader-Sonnenfilter-fuer-Celestron-C8---EHD8---Alu-Fassung.html). (Joo, tiedetään, halvemmalla olisi varmaan jostakin saanut, mutta en jaksanut lähteä kahlaamaan weppikauppoja läpi :azn: )

Mutta niin, tähän vuodenaikaan tuo putken ns. happotesti pitäisi melkein tehdä Auringolla, koska yötaivas nyt on mitä on - eli mitä varotoimenpiteitä tuon Auringon visuaalikatselun kanssa pitäisi olla? Vai riittääkö tässä tapauksessa vain, että filtteri teleskoopin nokkaan ja katsomaan? Onko tuollaisella filtterillä joitakin aikarajoja, mitä ei saisi ylittää (lähinnä oman silmän tai putken ehjänäpysymisen kannalta). Tuo tilaamani filtteri oli se visuaalihavainnointiin tarkoitettu versio.

Tuo C8:n etsinputki kandee vissiin ainakin blokata suoralta auringonvalolta?
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: maukkaK - 30.07.2012, 12:04:48
Itsekin hankin juuri kasituumaisen ja saman aurinkosuodattimen.  Visuaalikalvolla katselu on turvallista ja voi katsella niin kauan kuin muuten vain jaksaa.  Etsinputken voi ottaa vaikka pois kokonaan (lähtee kahdella sormiruuvilla irti ainakin mulla), niin ei tule vahingossakaan katsottua sen läpi.  Itse kyllä väsäsin kalvonpalasta suodattimen siihen etsinputkeenkin, joten sillä löytää auringonkin nyt hyvin.
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: Timi - 30.07.2012, 12:51:26
Lainaus käyttäjältä: kjj - 30.07.2012, 11:14:18
- eli mitä varotoimenpiteitä tuon Auringon visuaalikatselun kanssa pitäisi olla? Vai riittääkö tässä tapauksessa vain, että filtteri teleskoopin nokkaan ja katsomaan? Onko tuollaisella filtterillä joitakin aikarajoja, mitä ei saisi ylittää (lähinnä oman silmän tai putken ehjänäpysymisen kannalta). Tuo tilaamani filtteri oli se visuaalihavainnointiin tarkoitettu versio.

Sen verran piti taas tänäänkin päästä tänne kirjoittamaan :smiley: että itse en ole edes harkinnut visuaalikatselua omalla C putkella kohti aurinkoa vaikka turvallistahan se on asianmukaisella suodatuksella.
Sen verran arvostaa tuota ainoaa näkökykyä että varma on varmaa kun pidättäytyy kokonaan... 
Vahingonmahdollisuus on kuitenkin olemassa.
Huomattavasti huojentuneempi olo on katsella kameran näytöltä (suurennuslasilla pientä näyttöä samalla fokuserilla tarkentaessa) kun ottaa vaikka video-otosta auringon pinnasta ja tehdä viimeiset tarkastelut kuvista sisätiloissa tietokoneen näytöltä etsien tarkinta kohtaa jostain kohtaa ilmakehän väreilyn sekoittamasta auringon pinnan yksityiskohdasta vaikka samalla kahvia siemaillen.
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: Timpe - 30.07.2012, 21:51:06
Lainaus käyttäjältä: kjj - 30.07.2012, 11:14:18
...mitä varotoimenpiteitä tuon Auringon visuaalikatselun kanssa pitäisi olla? Vai riittääkö tässä tapauksessa vain, että filtteri teleskoopin nokkaan ja katsomaan?

Etsimen peittämisestä tulikin jo kommentti, joten ei siitä enempää. Varmistat vain, että suodin pysyy putken edessä varmuudella (mm. tuulenpuuskien / lasten varalta) ja itse suodinkalvo on pysynyt ehjänä säilytyksen jäljiltä. Käytännössä kummastakaan edellä mainitusta ei tarvitse olla vakavasti huolissaan, kun kalvosi näyttää olevan asiallisessa kehyksessä kiinni ja Baaderin kalvo on mekaanisesti sangen lujaa (reikiintyminen vaatii jo kalvon pahoinpitelyä). Tilaamasi visuaalikalvo on myös riittävän tummaa lajia pidempiin katselusessioihin, joten mitään aikarajaa ei tule tämän suhteen. Käytännössä joudut yleensä katsomaan Aurinkoa pitkään pienten yksityiskohtien erottamiseksi (=odottamaan seeingin hetkellistä rauhoittumista, sillä seeingin kiehuminen on suurin rajoittava tekijä Aurinko-havainnoissa).
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: kjj - 31.07.2012, 22:05:45
Kiitoksia vastauksista, tänään olikin jo sen verran aurinkoinen päivä, että pääsin käytännössä testaamaan tuota uutta C8:a aurinkofiltterin kanssa (eilinen menikin lähinnä havunneulasia laskiessa  :cheesy:)

Täytyy kyllä myöntää, että auringonpilkkujen ja niiden yksityiskohtien tarkkuus sekä kontrasti oli kaikilla kokeilemillani okulaareilla paljon parempi kuin olin ennalta kuvitellut - onneksi näin päin.

Jälkeenpäin aloin miettimään, että jos hommaisin vielä tuohon lisäksi Ha-suotimen, niin olisiko sen avulla realistista kuvitella näkevänsä auringon pinta-aktiviteettia tuon visuaalisuotimen kanssa? Vai meneekö kuva käytännössä liian pimeäksi? Olin kyllä jostain lukevinani, että 8 tuuman putkella valovoima pitäisi riittää myls Ha-suotimen kanssa. Seeing tuossakin vissiin lopulta tulee rajoittavaksi tekijäksi?
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: einari - 31.07.2012, 23:38:00
Tämä 'tavallisen' Ha-suotimen käyttö aurinkokäytössä on yksi yleisempiä kysymyksiä.
Valitettavasti se ei ole ihan niin helppoa (ja halpaa).
Eli protujen jne näkemiseen tarvitaan vartavasten tehty erittäin kapeakaistainen räätälöity suodin.
Halvin tapa nähdä protuja on siis Coronado PSt tai Luntin vastaava 'kansanmalli'.

Hieman parannusta saa pinnan näkymiin Solar continuum, U(Venus), tai CaK-suotimilla.
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: chilimieli - 13.08.2012, 15:27:00
Miten tuon teknofokuksen kuvauskalvon ominaisuudet käytännössä eroaa valon läpipääsyn suhteen tavallisesta katselukalvosta? Onko tuo lävitse päästävämpää, jolloin siis silmä joutuu rasitukselle enemmän? Voiko tuota suunnitella 200mm putkelle käytettäväksi vai meneekö kirkkaus liian korkealle?
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: einari - 13.08.2012, 15:48:25
Kyllä, kuvauskalvo päästää siis enemmän läpi.
Eli katselutarkoitukseen on parasta ostaa sitä katselukäyttöön tarkoitettua kalvoa.
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: hm - 14.08.2012, 21:11:48
Tuota Baaderin kuvauskalvoa ei harrastaja juuri tarvitse. Katseluun se on aivan liian läpäisevää vaikka kyseessä olisi pieni putki. Kuvauskalvo sopii kuvattaessa hyvin suurinumeroisilla (40 - 100) aukkosuhteilla esim. auringonpilkkujen yksityiskohtia barlowia tai okulaariprojisointia käyttäen. Toinen käyttömahdollisuus on utuverhon takana matalalla olevan auringon kuvaaminen kohtuunopealla valotusajalla.

Katselukalvo on oikea kalvo objektiivin edessä kuvattaessa kaukoputken kuvatasolta.

Hannu Määttänen / Teknofokus
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: TuRe - 15.08.2012, 07:55:16
Pitääpä pitää tuo Hannun täsmennys mielessä kuvauskalvoa käytettäessä.
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: VeskuP - 03.08.2015, 21:25:12
Laitoinpa tämän kysymykseni nyt tänne.

Aurinko näin iltaisin paistaa mukavasti olohuoneen ikkunasta sisään, huomasin omasta mielestäni oudon asian. Tuossa ulkona on terassilla pilari joka tekee varjon olohuoneeseen, mutta vaikka aurinko on sen takana niin aurinko kuitenkin näkyy, tosin himmeänpänä. Siis mistä ihmeestä tässä on kyse, olenko jotenkin idiootti kun kyselen tällaisia, pitäisikö tämä olla jotenkin itsestäänselvyys miksi aurinko näkyy??? En vaan siis käsitä... Ehkä joku osaisi valaista minua. Tässä vielä ottamani kuva vähän selventämään tilannetta...
(http://i.imgur.com/iM5KjNP.jpg)
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: jperala - 03.08.2015, 21:30:16
Heijastus ikkunassa ?
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: VeskuP - 03.08.2015, 21:42:29
Sepä se kun toisella puolella ei ole ikkunaa, peilejä ym...
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: Timpe - 04.08.2015, 22:27:24
Näkyy siis kameran kuvassa, muttei silmällä? Selitys lienee yksinkertainen, kun mietit kameraobjektiivin etulinssin halkaisijaa suhteessa oman silmäsi pupillin kokoon. Kameran suurempi etulinssi kerää valoa ikään kuin pilarin sivuilta, kun silmän pupillin halkaisija on tähän liian pieni. Kennolla kuvan valoisuuden ratkaisee pikseleihin osuvan valon intensiteetti ja off-axis valoa tulee auringosta ihan riittämiin valottamaan juuri tuon kohdan puhki :wink:
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: tuunari - 04.08.2015, 23:14:11
Hei,
Näkyyköhän ilmiö ilman kaihtimia, joista heijastus voisi aiheutua.

-pasi
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: VeskuP - 05.08.2015, 05:41:13
Siis ilmiö näkyy myös silmällä, tuo sälekaihdin homma täytyy tänään testata hyvä huomio!
Otsikko: Vs: Auringon visuaalihavaitseminen
Kirjoitti: VeskuP - 06.08.2015, 21:02:46
Nyt taas testailin, ja ei ollut vaikutusta, että ovatko kaihtimet ylhäällä vai alhaalla. Tuota Timpen komenttia mietin ja näköjään nuo ikkunat ei ihan puhtaammasta päästä ole, joten tulin siihen tulokseen että lika sekä 3-kertaset lasit yhdessä tekevät tuon. Ja vielä kun menin lähemmäksi kuin pari metriä ikkunasta ilmiö hävisi :shocked: