Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Jalustat ja seurantalaitteet => Aiheen aloitti: kemilainen - 04-06-2010, 09:49:11

Otsikko: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: kemilainen - 04-06-2010, 09:49:11
Työvoitto!! Nyt pelittää kuin mitään ei olisi tapahtunut. Huojentavaa huomata etten ole ainoa tollo. Apu löytyi aikaisemmista jutuista. Ihmettelen vieläkin miten kapula voi sanoa suuntauksen olevan onnistunut vaikka jalusta ei hakenut yhtään tähteä. Nyt hakee. Sitten se kysymys. Mitä nappuloita pitää painaa kun kohdistustähden jälkeen tulee ilmoitus Use dir. keys to center object. Eikö riitä että manuaalisesti säätää tähden keskelle näkökenttää ja hyväksyy??
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: Jorma Koski - 04-06-2010, 10:11:08
Juuri niin. Sehän sanoo "Käytä nuolinappuloita keskittääksesi kohteen" (kohdistustähden).
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: Kaizu - 04-06-2010, 10:56:34
Jorman kertoma tapa on oikea. Jos tarkoitat manuaalisella sitä että käännät käsin putkea niin silloin ohjain kuvittelee että alkuperäinen suunta oli oikea ja kohdistus on sen verran pielessä kuin olet putkea käsin kääntänyt.

Kaizu
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: kemilainen - 04-06-2010, 12:32:49
Tässä tulee vielä kättenvoiteet saada putki kohdalleen. Pimeys on loppu täällä pohjoisessa. Kolmannen kerroksen parveke ja suunta kaakosta- etelään. Mutta niistä nuolinäppäimistä, putki ei näytä liikkuvan mihinkään tai niin hidas että silmä ei huomaa?
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: naavis - 04-06-2010, 12:37:14
Tässä tulee vielä kättenvoiteet saada putki kohdalleen. Pimeys on loppu täällä pohjoisessa. Kolmannen kerroksen parveke ja suunta kaakosta- etelään. Mutta niistä nuolinäppäimistä, putki ei näytä liikkuvan mihinkään tai niin hidas että silmä ei huomaa?

Sitä nopeutta voi mitä luultavimmin säätää. Kannattaa lukea jalustan manuska lävitse. SynScanista ei ole kokemusta, mutta yleensä goto-jalustojen kääntelynopeutta voi säätää.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04-06-2010, 12:42:50
Syntan gotohärpäkkeitä en ole koskaan käyttänyt kun käytän niitä EQMODilla, mutta Celikalla nopeudet menee itsestään silleen fiksusti että ensin sanotaan "Center object in finder" jolloin voi katsella etsimestä ja napit toimivat aika suurella nopeudella, entterinpainalluksen jälkeen käsky onkin "Align object in eyepiece" jolloin nappien nopeus tippuu ja se on sopiva okulaarissa keskittämiseen. Nopeuksia voi tietysti myös vaihtaa milloin tahansa.

Syntan kapulallakin nopeuksien vaihtamisen pitäisi toimia missä vaiheessa vain ihan normaalisti, kokeile.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: einari - 04-06-2010, 13:10:58
Alignment-vaiheessa nopeus oletuksena on 2 joka on aika hidas.
Rate+ joku numeroista niin nopeutta saa muutettua (1=hitain ja 9 nopein).
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: kemilainen - 04-06-2010, 13:57:45
Kokeilen. Vielä suuntauksesta, älkää hermostuko! Itä- länsisuunnan sain auringosta. Puolipäivän kahtapuolta piirsin lattiaan teipattuun pahviin piirtämällä 7,62x53R patruunan piirtämää varjoa hyväksikäyttäen sopivin välein rukseja ja sitten yhditämällä nämä viivalla. Sitten tälle kohtisuora. N-jalka viivalle ja mittaamalla se kulkemaan takimmaisten keskeltä. Sitten asiaan. Kaizu tyrmäsi jo yhden jutun, entä sitten näin. Katson sopivat tähdet ja hyväksyn ne ja annan putken etsiä sopivan kohteen mitä parvekkeelta näen. Kääntyköön putki mihin vain. Irroitan lukitukset ja väännän putken tähän kohteeseen. Sen jälkeen uusi suuntaus ja tähdet näppäimillä kohdalleen??
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04-06-2010, 17:24:00
Goto-käytössä ei kuulu irroitella lukituksia missään vaiheessa, muuten se putki ei enää tiedä missä on.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: kemilainen - 04-06-2010, 18:16:21
Mitä ihmettä varten siihen tarvitsee syöttää gps-paikka jos on pakko suunnata napatähtäimellä?? Pitäähän jalusta jollain opilla saada paikalleen vaikka Pohjantähteä ei voi käyttää?
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: einari - 04-06-2010, 18:57:22
Koordinaatit ja aika on pakollinen tieto goto-jalustoille jotta jalustan 'äly' osaa orientoitua niin että ensimmäinen kohdistustähti osuu suunnilleen kohdalleen.
Sitä ennen on tietysti tehtävä polaarisuuntaus.
Jos Pohjantähteä ei ole käytettävissä on turvauduttava auringon käyttöön ja/tai drift align-menetelmään jalustan suuntaamiseksi.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: kemilainen - 04-06-2010, 20:27:48
Tämähän meni haasteellisksi, jos tällainen leikkisä ilmaisu sallitaan. No, auringosta saan itä-länsisuunnan ja edelleen pohjois-eteläsuunnan. Halpoja lasereita on saatavilla joten viivojen piirtäminen on tarkkaa. Pitää kehittää luotilanka systeemi niin voin vähentää zeniitistä gps:tä saadun paikkani leveysasteen ja heijastaa laserin avulla saatu kulmaviiva napatähtäimen kylkeen. Alkaa olla jalustan korkeudensäätö ruuvit hilkulla kun taivaannapa on lähellä zeniittiä mutta fiksataan jos tarvis. Onhan tässä pitkä kesä aikaa. Katsoin myös mitä drift-align ja kochab clock säädöt ovat, käytän niitä jos muu ei onnistu.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: einari - 04-06-2010, 20:49:43
Kuulostaa että teet hommasta haasteellisempaa kuin olisi tarvetta.  :tongue:

Mulla on HEQ5 parvekkeella eikä ole näkymää pohjantähteen.
Itse tein niin että auringosta (varjosta) ensin karkea suuntaus,
jalustan korkeussäätö paikkakunnan leveysasteen mukaan
ja loppuviilaus drift align-menetelmällä (nykyään olen tehnyt viimeksimainitun webkameran ja WCS-softan avulla).
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04-06-2010, 20:53:29
Jos napatähtäin on prikulleen kohdallaan, niin ei goton suuntaamiseen tarvita kuin yksi tähti. Silloinhan jalusta tietää kaiken tarpeellisen, paitsi ehkä jotain sen tyyppistä että milloin ei saa mennä horisontin alapuolelle. Tämä yhden tähden synkkaus on kapuloissa aina vähän kiven alla. Itse teen sen aina eqmodilla.

Se GPS-paikkahan ei ainakaan itsessään vaikuta mitenkään napasuuntaukseen. Siihen vaikuttaa vain niiden säätöruuvien kääntely.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: kemilainen - 04-06-2010, 21:33:35
Sitä driftingiähän ei voi tehdä kuin syksyllä kun tähdet taas ilmestyvät taivaalle. Onpahan tullut näppäiltyä kapulaa, alkaa olla systeemit selvillä. Kiitokset osallistujille. Ei Villenkellon paketeissa mitään ohjekirjoja tule. Tietysti se löytyisi SynScan-sivuilta. Ohjekirjathan ovat lahjattomia varten (hekoheko). Jos saan tuon jalustan suunnattua, seuraava kauppa on AGA josta pitää ostaa kaakelipikkoja jolla saan hitsattua jalustan parvekkeen lattiaan. Ps tämä on URSA:n eka näytekappale aikanaan jota he ensin testasivat ja sitten myivät minulle.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: kemilainen - 05-06-2010, 12:02:58
Vielä kerran palaisin tuohon palikkaan. Onko kellään tiedossa onko siinä näppäintä johon asetukset voi tallentaa. En ole löytänyt. Kiusallista on se että kun katkaisee virran jalustasta niin kello kadottaa ajan vaikka kapulassa on tulet päällä. Muut arvot säilyvät eli enterillä ohi mutta kello pitää laittaa aikaan. Versio on 3.25.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: Kaizu - 05-06-2010, 12:45:15
Kesäkolmion tähdet näkyvät koko kesän. Kiikarilla niitä löytyy pienellä hakemisella lisää. KYllä drift align suuntauksen pystyy kesälläkin tekemään. Oma jalustani on kiinteästi asennettu ja teen havaintosession alussa suuntauksen yhdellä tähdellä. Geminissä on "synchronize" komento jolla saa tehtyä täsmäyksen kulloinkin haettuun kohteeseen. Toimii niin että kun Goto on ajanut vähän ohi niin jalusta ajetaan ohjausnapeilla kohdilleen ja komennetaan "synchronize". Jalusta kiepauttaa omaa koordinaatistoaan niin että ko kohde ja putken asento täsmäävät. Käytän tätä silloin kun kuvaan sellaisia kohteita jotka eivät näy sen enempää etsimestä kuin pääputkestakaan. Synkronoin putken johonkin lähellä (1 aste) olevaan kohteeseen ja ajan siitä sokkona koordinaateilla perille.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: kemilainen - 05-06-2010, 13:36:02
No nyt jalustan "vaateriin" libellejähän tässä ei ole. Miten ne pitäisi asentaa. Ilmeisesti kaksi 90-asteen kulmaan jotta jalusta olisi vaaterissa? :huh:
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: Lauri Kangas - 05-06-2010, 17:55:30
Jalustan ei tarvitse olla vaaterissa, vähän vinossakin olevien kinttujen päällä olevan jalustan saa kyllä niillä säätöruuveilla suunnattua taivaannapaan. Mitä nyt vatupassit vähän ehkä helpottavat pohjantähden löytymistä sinne tähtäimeen kannettavalla jalustalla.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: einari - 05-06-2010, 19:35:36
Jalustan tekijät ovat yleensä säästäneet sen muutaman euron mitä paristovarmennettu kello vaatii.
Eli ei saa aikaa talteen (mutta sitähän ei Eqdir-käytössä tarvikaan kun aika tulee kompuutterilta).
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: kemilainen - 06-06-2010, 10:17:51
No joo: Tattista vaan. Luulisi ajan kuluvan samalla tavalla koska palikassa on tulet päällä. Muut arvot säilyvät kyllä eli enterllä ohi.
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: Mare Nectaris - 06-06-2010, 13:55:09
Siinä kapulassa on tähtien koordinaatit ja staattista tietoa (syötetty havaintopaikka) flash -muistissa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Flash-muisti), jonka säilyminen on riippumaton virransaannista. Tosiaan kuten einari tuossa jo totesi, kelloajan säilyminen vaatii paristoa, joka pitää yllä laitteen kelloa tai esim. virrallista CMOS -muistia (http://internetix.fi/atk-tuki/opinnot/laitteisto/v47.htm) (tietokoneet).
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: JuLa - 15-06-2010, 11:10:58
Hei

Seurattuani myötätunnolla SynScan + HHEQ5 – ponnistelujasi lähetän tässä jo valmiiksi vinkin syksyä varten meille SynScan + HHEQ5 omistajille nopeasta ja helposta napatähtiasennuksesta, joka riittää hyvin ainakin visuaalihavainnointiin.
Edellytyksenä on, että kolmijalka on vaakitettu ja ”N” niin tarkkaan pohjoisessa, että ruuvattuasi moottoriosan päälle, Pohjantähti näkyy jossain kohtaa napatähtäimen kentässä.
Otetaan esimerkin vuoksi vaikka 1.9.2010 klo 23.00, jolloin Pohjantähti jo varmaan kiiltelee taivaalla (mulla on Helsingin koordinaatit). SynScan + HHEQ5 menussa ”Daylight Saving” kohdan jälkeen ilmaantuu SynScanin näytölle tiedot ”Polaris HA 17:52 ja Clock Position 09:03”.

”Clock Position 09:03”: Aseta Pohjantähti moottoriosan atsimuutti- ja deklinaatioruuveilla (liikuttelematta kolmijalkaa ja avaamatta lukituksia) napatähtäimessä näkyvän ison renkaan sille kohdalle mihin tiedät kellon tuntiviisarin osoittavan kellon ollessa 09:03 (eli käytännössä kello yhdeksältä).

Laitteesi on nyt napatähtiasennettu. Kesti varmaan minuutin?

Voit siirtyä suoraan alignmentteihin. Pidä kuitenkin lukitukset kiinni äläkä katkaise virtaa.

”Polaris HA 17:52” (HA tarkoittaa Hour Angle) on vain lisätietoa tarkoittaen Pohjantähden tuntikulmaa ja merkitsee sitä, että Pohjantähti on ohittanut meridiaanin 17 tuntia 52 minuuttia sitten ja on siis lähestymässä idän suuntaa taivaannavan suhteen.
 
Säästyt paljolta vaivalta lataamalla SynScan Manuaalin pdf-version osoitteesta
http://www.skywatchertelescope.net/swtsupport/Instruction_Manuals/SynScan%20240406V2.pdf ja
printtaamalla sen.


Hyvää jatkoa

Juhani Laurila
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: einari - 15-06-2010, 11:21:47
Juhanin vinkki koskee varmaan uudempia HEQ5 Pro kapulan omistajia (versio on > 3).
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: JuLa - 16-06-2010, 00:52:02
Einarin huomatus pitää paikkansa. Polaariasennustiedot ovat jo ainakin 03:23 versiossa, nyt näyttää olevan tarjolla V03:27. SynScanilaisten kannattanee päivittää versionsa ajan tasalla käymällä mainitulla Skywatcherin nettisivulla, jossa on myös ohjeet homman hoitamiseksi. Jos PC:ssä ei olisi valmiina RS-232C porttia, joutuu ostamaan USB konvertteripiuhan (esim. Targus) PC:n ja SynScanin välille niin, että päivitysten lataaminen netistä SynScaniin tulee mahdolliseksi. -JuLa
Otsikko: Vs: HEQ5 Pro&SynScan
Kirjoitti: JuLa - 16-06-2010, 09:51:28
Huomasin, että kemilainen ilmoitti hänellä oleva versio 03.25. Tästä versiosta tietojen pitäisi löytyä menusta DAYLIGHT SAVING? YES => enter jälkeen. JuLa