Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Okulaarit, suotimet ja tarkennuslaitteet => Aiheen aloitti: karhyv - 29.03.2010, 22:43:47

Otsikko: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: karhyv - 29.03.2010, 22:43:47
Ostin Skymax-127:n Ursasta ja nyt olen hankkimassa Auringon havainnointiin (ja valokuvaukseen) jotain sopivaa suodatinviritystä aurinkosuojakalvon lisäksi. Lähetin tiedusteluja jo Teknofokukseen ja Ylvaan, mutta kysymykseni taisivat olla liian epämääräisiä kun vastauksia ei ole tullut. Kysynpä siis suoraan: kannattaako ylipäätään hankkia muita suotimia kuin tuo suojakalvo?

Onko olemassa okulaariin sopivaa H-alfa -suodinta ja näkeekö sillä mitään? Objetiivisuodin on törkeän kallis.

Baaderin Solar Continuum vaikuttaa hyvältä, mutta jos oikein ymmärsin, aurinkosuojakalvoksi pitäisi vaihtaa valokuvauskalvo ja lisäksi tarvitaan harmaasuodin (ND 0.6) ja IR-suodin. Onko Continuumista mielipiteitä?
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 29.03.2010, 22:48:27
Kannattaa varmaan aloitella ihan sillä ursan myymällä normaalilla kalvolla. H-alphaa ei tuon tyyppisiin putkiin kannata hommata eikä taida saadakaan. Continuumista ei ole paljon kokemusta. Ei noilla ihan ihmeitä saa aikaan vaikka mitä suodinta virittelisi.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: karhyv - 30.03.2010, 17:18:46
Tämä oli livahtanut väärään paikkaan...

Tavallisen kalvon tunnen koska olen sitä käyttänyt vanhassa putkessani. Uuteen olen jo tilannut valmiin täyden aukon suotimen Ursasta. Noilla erikoisemmilla suotimilla tavoittelen uudenlaisia yksityiskohtia, esim. protuberansseja.

Päivitys: Ylva vastasikin. Kuulemma protuberansseja varten tarvittaisiin sitä varten tehty oma vetysuodin. Hankalaksi menee.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 30.03.2010, 17:35:58
Joo protuberanssit näkyvät vain H-alpha-suotimilla. Ovat kalliita ja niitä saa Coronadolta ja Luntilta. Kaikkein pienimmät suotimet ovat sen hintaisia, että niiden kanssa myydään samalla kaukoputki (Coronado PST ja Solarmax-sarja). Skymaxiin ei maksa vaivaa alkaa sellaista viritellä.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Antti - 02.04.2010, 00:46:46
Lainaus käyttäjältä: karhyv - 29.03.2010, 22:43:47Baaderin Solar Continuum vaikuttaa hyvältä, mutta jos oikein ymmärsin, aurinkosuojakalvoksi pitäisi vaihtaa valokuvauskalvo ja lisäksi tarvitaan harmaasuodin (ND 0.6) ja IR-suodin. Onko Continuumista mielipiteitä?

Itse tilasin jokin aika sitten tuon Baaderin Solar Continuumin. Ei ole vielä toimitus ehtinyt perille. Tietääkseni tuota katseluun tarkoitettua aurinkosuojakalvoa ei tarvitse vaihtaa kuvauskalvoksi. Ainakin näin olen kuullut. Harmaasuodintakaan ei uskoakseni tarvitse. Eikä IR-suodin ole pakollinen. En voi kumminkaan varmaksi sanoa, koska en ole vielä päässyt testaamaan Continuumia. Kyllähän tuon Continuumin pitäisi kuulemma esimerkiksi parantaa auringonpilkkujen kontrastia ja auringon pinnan granulaatio pitäisi tulla paremmin esiin. Lisäksi sen pitäisi poistaa ilmakehän häiriöitä ja värivirhe linssiputkilla pitäisi hävitä. Myös fakuloita (kirkkaita alueita auringon pinnalla) pitäisi pystyä havaitsemaan.

Ja noista protuberansseista vielä. Kuten Lauri jo sanoikin, niiden näkemiseen tarvitaan juuri siihen suunniteltu putki. Esimerkiksi Coronado PST, joka taitaa olla halvin vaihtoehto. Olen kyllä nähnyt kuvia protuberansseista myös kalsium-aallonpituudella. Mutta siihenkin ilmeisesti
tarvitaan kalsium-aallonpituutta läpi päästävä kaukoputki.

Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lithos - 08.04.2012, 13:50:45
Itse kaipaisin myös vinkkejä Solar continuumista kuvauskäytössä. Kuvaussysteemi olisi Skymax - 127 tai 100mm:n refraktori, varustettuna web kameralla ja polttoväleillä jotka antavat suositellun stehrl limit / 2  tarkkuuden per pikseli. Onko kuva noin pienellä apertuurilla ja visuaalisen ND5 objektiivisuotimen kanssa liian hämärä?

Käsittääkseni valokuvauskalvosta rakennetun suotimen kanssa kuva on aivan varmasti riittävän kirkas, mutta oikeaa tietoa valon määrästä continuumin ja visuaalikalvon kanssa ei tunnu löytyvän mistään joten olisin erittäin kiitollinen kokeneiden ajatuksista aiheesta. Tuo Solar Continuum kiinnostaa kovasti, varsinkin kun sen avulla tuota linssiputkeani voisi auringon suhteen käyttää kuin apoa, värivirheet kun eivät noin kapealla kaistalla haittaa yhtään mitään.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: einari - 08.04.2012, 15:29:23
Mikähän sana tuosta toisesta kappaleesta on jäänyt pois kun nyt se ei ole oikein ymmärrettävä ?

Onko sinulla jo jotain kalvoa ?
Jos jo on ND5:sta niin miksei sitä voisi kokeilla kuvaukseen.
Ainahan voi valotusta säätää jos näyttää liian tummalta.
Ja Teknofokuskesta asian voinee varmistaa.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 08.04.2012, 15:58:35
Kontinuumisuotimen juju on siitä, että kapeakaistasuotimena se valitsee ilmakehän väreilyjen vain yhden väriselle valolle aiheuttaman seeingin eli siis parantaa seeingolosuhteita. Lisäksi se tietenkin poistaa kuvasta kaiken värivirheen ja tuo vielä lisää kontrastia fakula-alueisiin.

Itse olen käyttänyt kontinuumisuodinta vain Baaderin aurinkokiilan kanssa, jossa se tuli mukana vakiovarusteena. Tämän kokemuksen perusteella voi kuitenkin arvioida, kuinka kyseinen suodin käyttäytyy normaalin ND5 visuaalikalvon kanssa. Kiilan tärkeimmät osat ovat osittain heijastava prisma, joka välittää eteenpäin 4.6% valosta, ja tämän jälkeen tuleva ND3 suodin, joka siis päästää valosta läpi 0.1%. Näiden yhteisvaikutuksesta pääsee valoa läpi siis läpi 0.0046% eli suunnilleen ND4.3 harmaasuotimen verran. (HUOM! ND-merkintä ilmoittaa valon vaimennuksen 10 potensseina. Esim. ND3 suodin päästää valoa läpi yhden 10^3=1000 osan ja ND5 suodin yhden 10^5=100000 osan)

Noiden kahden pääelementin jälkeen Baader suosittelee käyttämään joko kontinuumisuodinta tai vaaleaa harmaasuodinta (lähinnä ND0.6) saattamaan kuvan kirkkaus silmille miellyttäväksi. Huomaa kuitenkin, ettei ND4.3 vaimennus ole aivan hirveän kaukana normaalin visuaalikalvon ND5 vaimennuksesta. Näin ollen sanoisin, että kontinuumisuodin voi toimia vallan hyvinkin ND5 kalvon kanssa. Jos sitten kuva tuntuu hämärältä ja haluaa lisää valoa valotusaikojen lyhentämiseksi, voi ostaa arkin valokuvauskalvoa. Sillä pitäisi ainakin riittää valoa lyhyen valotusajan kuviin.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lithos - 08.04.2012, 16:50:21
Toisen kappaleen alussa viitattiin edelliseen kappaleeseen joten se saattoi hämätä, muokkaasin sitä toivottavasti selkeämmäksi. Minulla on visuaalikalvosta tehty suodin jo omasta takaa, lähinnä mietityttää tilaanko continuumin yhteydessä suoraan valokuvauskalvoa vai testaanko ensin visuaalilla. Tämän tiedon mukaan voisi olla hyvät mahdollisuudet saada homma toimimaan hyvin myös visuaalikalvolla joten taidan testata sitä ensin. Toivottavasti pääsen sitten myös kirjoittamaan raportin kokemuksesta.

Olen huomannut että seeing tuntuu olevan päivisin omalla havaintopaikallani melko huono, huomattavasti huonompi kuin yöaikaan joten tuo continuumin  seeingin vaikutuksia vähentävä ominaisuus on pääsyy omaan kiinnostukseeni. Visuaalikalvon läpi webcam kuvatessa joudun pitämään valotusta niin lyhyenä kuin kamerasta irtoaa ja vielä laskemaan brightnessiä joten himmenemisen varaa pitäisi olla melko tuntuvasti.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 08.04.2012, 19:45:18
Onnea kokeiluun. Kannattaa sitten muistaa, ettei se kontinuumisuotimenkaan käyttö tee ihmeitä seeingille. Oma mututuntumani on, että sillä on kuitenkin tapana vähentää läpi pääsevästä kuvasta seeingin taajuuksia. Kuva siis väreilee edelleen, mutta vain tietyillä rajatuilla tavoilla, ja väreilyjen seasta näkee enemmän yksityiskohtia. Ilmiö on saman oloinen kuin havaitessa Aurinkoa tai Kuuta lähellä horisonttia. Kuva voi väreillä mielettömiä määriä, mutta silti siitä erottaa enemmän yksityiskohtia, kuin mitä vastaavalla seeingillä odottaisi korkealta taivaalta.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lithos - 09.04.2012, 15:30:21
Olen huomannut sen että merkittävin parannus omassa kuvauksessa tuli nykyisen kameran suuremmasta frame ratesta, niihin lyhyisiin vakaisiin kohtiin väreilyn keskellä pääsee helpommin kiinni, joten jos niitä saisi vähän enemmän tuon suotimen kanssa sillä voisi olla hyvä vaikutus loppukuvien laatuun, enemmän hyviä frameja pinottavaksi.

Sellaista ikkunakeliä jossa kuva ei väreilisi juuri ollenkaan ei ole minun havaintopaikassani koskaan kohdalle sattunut, ilmakehä vaikuttaa olevan levoton paikka. En ole varma mistä tuo päiväsaikaan paljon huonompi seeing johtuu, taitaa olla auringon oma lämpö joka saa päivisin ilmamassat liikkeelle. 
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 09.04.2012, 16:09:41
Auringon lämpösäteilyllä on aivan merkittävä vaikutus päiväseeingiin. Kannattaa ainakin välttää tekemästä havaintoja talonkattojen ja asfaltoitujen alueiden yli. Näitähän Aurinko lämmittää niin, että jo paljain silmin erottaa ilman väreilyn.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: pnuu - 09.04.2012, 16:29:29
Ja kuin tilauksesta tuossa sivun alalaidassa oli linkki Aki Taavitsaisen Taivaanvahtiin jättämään kangastushavaintoon (http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/3688) joka demonstroi hienosti Jyrin mainitsemaa asfaltoitujen pintojen vaikutusta.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Timpe - 10.04.2012, 09:59:24
Päivä-seeingiä voi parantaa, kun havaitsee avoimelta/sopivasti peitteiseltä paikalta, jossa ei ole lämpöä kerääviä massoja. Myös havaintojen ajoittaminen aamupäivälle (ennen klo 10) auttaa, kun ilmakehä ei tuolloin vielä ehdi "kiehumaan" niin paljon lämpöväreilyn takia. Tavallisen aurinkosuotimen kaveriksi voi yrittää okulaarin eteen myös Baader Moon&Skyglow/Neodymium (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p512_Baader-Skyglow-Neodymium-1-25----more-Contrast-Moon-Planets.html) -suodinta, joka blokkaa tietyn osan valon aallonpituuksista parantaen seeingiä (visuaalikontrastia). Baaderin UHC-S suodin on jo sen sijaan liian kapea suodin, jotta sillä ja aurinkosuotimella näkyisi hyvin pinnan pilkkujen yksityiskohtia (kuva pimenee liikaa ainakin 127mm apertuurilla).

Pilkkujen visuaalihavaitseminen on muutenkin muutenkin kärsivällisyyttä vaativaa hommaa, kun pitää odottaa niitä paremman seeingin lyhyitä (nopeasti ohi meneviä) jaksoja ja löytää tuona lyhyenä hetkenä ne pienimmät mahdollisesti näkyvät yksityiskohdat. Foorumilta löytyy omia visuaalihavaintokokeilujani auringonpilkuista tästä ketjusta (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7146.msg62965). Tuon ketjun kuvat on piirretty 127mm aurinkosuotimen läpi havaittuna, joten ei tähän tihrusteluun niin suurta putkea tarvita, enemminkin on kyse havaitsijan kyvystä hyödyntää oman havaintolaitteiston mahdollisuudet ja paras mahdollinen ilmakehän seeing.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 23.09.2012, 18:39:56
Morjensta vaan!
Tungen tämän kysymyksen tähän topikkiin kun ei viitsi uutta tehdä samalla kysymyksellä.

Siis:

Onko kellään kokemuksia tästä
http://www.astroshop.eu/mounted-glass-filters/astrozap-sun-filter-for-outside-diameters-from-203mm-to-210mm/p,7617#tab_bar_0_select
Kyseessä siis Astrozapin aurinkosuodin (full aperture)

Onko parempia vastaavan hintaluokan suotimia vai onko tämä "huippulaatua"? Tarkoitus vain visuaalihavainnointiin, ei valokuvaukseen.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: einari - 23.09.2012, 19:32:03
Onhan tuo tietysti turvallinen ratkaisu kun siinä on lasi (jonka laatu nostaa hintaa) mukana, joka ei ole niin herkkä reikääntymään kuin pelkkä astrosolar-kalvo mutta kuvan laadussa en usko olevan suurta eroa.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Timpe - 23.09.2012, 19:33:40
Taitavat olla samantapaisia kuin Thousand Oaks Opticalin tuotteet: http://www.thousandoaksoptical.com/solar.html (http://www.thousandoaksoptical.com/solar.html)
TO:n laatu on hyvää, mutten tiedä noista Astrozap:in tuotteista omakohtaisesti mitään.

Cloudy Nightsin foorumilta löytyi tämä keskustelu ja mielipide:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Number/5093180 (http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Number/5093180)
"I have used both filters. The Thousand Oaks filter delivers a warm yellow colored image. The Astrozap/Baader delivers a white colored image and in my experience will yield greater detail of the plagues, penumbrae, and surface granules especially when coupled with a Baader Solar Continuum filter. "
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: einari - 23.09.2012, 19:57:54
Kuitenkin Astroshopin sivun kuvauksessa kerrotaan näin:
"The sun is viewed in a natural yellowish-orange image."
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 23.09.2012, 20:11:59
Lainaus käyttäjältä: einari - 23.09.2012, 19:57:54
Kuitenkin Astroshopin sivun kuvauksessa kerrotaan näin:
"The sun is viewed in a natural yellowish-orange image."
No näin minäkin luin. Tiedä sitten mistä tuommoinen mielipide että olisi "valkoinen"
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Timpe - 23.09.2012, 20:54:56
Olisivatko jenkit sotkeneet tuon lasisuotimen Baaderin aurinkokalvoon, mikä tuottaa valkoisen/harmaan kuvan Auringosta? Yritä googlata enemmän mielipiteitä Astrozapista (itse olen tyytyväinen TO:n lasisuotimeen ja arvostan sen korkeammalle kuin Baaderin AstroSolar kalvoon perustuvat suotimet).
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 23.09.2012, 23:19:31
Erityisen hämärältä kuulostaa tuo lasisuotimen ja Baaderin kalvon yhdistäminen. Jos kaksi jo yksistään toimivaa aurinkosuodinta pinoaa päällekkäin, saa tulokseksi lähinnä mustan kuvan.

Lasisuodinten hintoja katsomalla huomaa muuten, kuinka paljon vaikeampaa on tehdä hyvälaatuinen lasinen aurinkosuodin kuin kalvoon perustuva suodin. Reinsch ja kumppanit listaavat kirjassaan (http://www.amazon.com/Sonne-beobachten-German-Klaus-Reinsch/dp/3827413060/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1348430781&sr=1-1&keywords=die+sonne+beobachten (http://www.amazon.com/Sonne-beobachten-German-Klaus-Reinsch/dp/3827413060/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1348430781&sr=1-1&keywords=die+sonne+beobachten)) seikkoja, jotka on otettava huomioon lasisten täysaukkosuodinten valmistuksessa. Lasisuotimen pinnat on mm. kiillotettava tarkkaan yhdensuuntaisiksi, koska paksu mutkainen suodin rupeaa nopeasti suttaamaan havaittavan kuvan laatua. Muita huomioita en tähän hätään muista, koska kirjani on Suomessa mutta minä en.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 24.09.2012, 12:37:41
Kumpi nyt sitten on parempi visuaalikatseluun, eli siis kummassa on parempi "kuvanlaatu", lasissa kuten tuo Astrozap vai kalvossa?

Olenko ymmärtänyt väärin, kun ajattelen että kalvo ei voisi koskaan olla yhtä laadukas kuvaltaan kuin lasi? Kalvohan ei ole koskaan tasainen, vaan siinä on pinnanmuotoja ja ryppyjä ja kumpuja jotka vääristävät kuvaa ja se lisäksi vaurioituu helpommin kuin lasi. Toki ei lasikaan ole TÄYSIN tasainen, onhan siinäkin mikroskooppisia pinnanmuotoja, mutta ei niin paljon kuin kalvossa.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 24.09.2012, 13:42:01
Lyhyt vastaus on, että niin kalvo- kuin lasisuotimet voivat olla joko hyvin toteutettuja tai täysiä susia. Kunkin suotimen laadun pystyy toteamaan vasta testaamalla niitä itse tai tiedustelemalla toisten kokemuksia. Omat kokemukseni täysaukkosuotimista ovat lähinnä Baaderin visuaalikalvosta, joka toimii mielestäni oikein kiitettävästi.

Kalvosuotimen ei suinkaan tarvitse olla tasainen. Itse asiassa ne suositellaan jättämään löysiksi, ettei kalvoon tule mahdollisesti sitä rasittavia jännityksiä. Kunhan kalvo on riittävän tarkasti tasapaksua ovat sen pinnat aina paikallisesti yhdensuuntaisia. Loivalla suotimen aaltoilulla valonsäteet kokevat pieniä yhdensuuntaissiirtymiä eri suuntiin, mutta niiden kulkusuunnat pysyvät muuttumattomina. Lisäksi nuo yhdensuuntaissiirtymät ovat samassa mittakaavassa kalvon paksuuden kanssa eli melko pieniä.

Joku toinen osaa varmaankin selittää paremmin suodinten valmistusprosessit. Oleellisesti kalvosuotimeen tarvitaan optista laatua oleva tasainen muovikalvo, jonka päälle kerrostetaan tarvittavat suodinpinnoitteet. Lasisuotimessa taas pitää suotimen kumpikin puoli kiillottaa tarkasti yhdensuuntaisiksi tasoiksi samalla tarkkuudella kuin kaukoputken muu optiikka.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 24.09.2012, 14:37:33
Jotenkin näistä vastauksista tulee sellainen mielikuva, että lasisuotimet on paskoja ja riskiostoksia vain siksi, että niiden valmistus on teknisesti haastavampaa. Itselle taas ei mene päähän se että kalvo voisi olla hyvä  :shocked: Tai ylipäätään tällä alalla se että halvempi voisi olla parempi.

Tosi nihkeesti löytyy mitään arvosteluja tuosta Astrozapin lasifiltteristä, vain Baaderia joka paikassa.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 24.09.2012, 15:14:35
Jos valintaan vaikuttavat pinttyneet mielipiteet vailla kokemuspohjaa, kannattaa käydä jonkun luona katsomassa aurinkoa kalvolla. Hyvin näkyy. Olen joskus katsellut lasisuotimella ja silläkin näkyy hyvin, en vaan tiedä miksi maksaisi aurinkosuotimesta kahtakymppiä enempää kun hyvää kalvoa kerran saa.

Aurinkohavaintoihin korvamerkityt satalappuset sijoittaisin ilman muuta Ha-putkeen.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 24.09.2012, 16:23:02
Lainaus käyttäjältä: kommo - 24.09.2012, 14:37:33
Jotenkin näistä vastauksista tulee sellainen mielikuva, että lasisuotimet on paskoja ja riskiostoksia vain siksi, että niiden valmistus on teknisesti haastavampaa. Itselle taas ei mene päähän se että kalvo voisi olla hyvä  :shocked: Tai ylipäätään tällä alalla se että halvempi voisi olla parempi.

Tähtiharrastus on yllätyksiä täynnä :cheesy:

Mitä tulee omiin kommentteihini lasisuotimista, pitää ne ymmärtää teoreettisena tuumailuna. Olen havainnut liian vähän lasisuodinten läpi, jotta voisin muodostaa niistä tasapainoista mielipidettä. Voin vain toistaa kommentit siitä, että hyvä aurinkokalvo toimii käytännössä oikein hyvin. Se on lisäksi halpa korjata, kun se kuitenkin menee jossain välissä rikki. Jos haluaa havainnoilleen parasta mahdollista laatua, löytyy vastaus luultavasti täysaukkosuodinten sijaan Herschelin prismasta. Ne ovat vaan sen verran kalliita, ettei sillaista kannata ensimmäiseen aurinkohavaintojärjestelmäänsä hankkia.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 24.09.2012, 18:42:36
Halvimmat h alphat mitä nyt oon löytänyt mitkä sopivat mun Skyliner 200:een on parin tonnin luokkaa. Ei ihan lähitulevaisuuden ostolistalla, vai saako niitä halvemmalla jostain? Eikä noita kalvosuotimiakaan löydy oikeen valmiina, pitäs ostaa pelkkä kalvo ja itse rakentaa?

Nojoo Villen kellossa on valmiita täyden aukon valmiita kalvosuotimia, mutta hinta on sitten sama kuin astrozapin lasissa...
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Ransu - 24.09.2012, 20:48:44
Lainaus käyttäjältä: kommo - 24.09.2012, 18:42:36
Halvimmat h alphat mitä nyt oon löytänyt mitkä sopivat mun Skyliner 200:een on parin tonnin luokkaa.

Ihan mielenkiinnosta täytyy kysyä minkälaisen h-alphan saa skylineriin?
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 24.09.2012, 21:25:11
Lainaus käyttäjältä: kommo - 24.09.2012, 18:42:36
Halvimmat h alphat mitä nyt oon löytänyt mitkä sopivat mun Skyliner 200:een on parin tonnin luokkaa. Ei ihan lähitulevaisuuden ostolistalla, vai saako niitä halvemmalla jostain? Eikä noita kalvosuotimiakaan löydy oikeen valmiina, pitäs ostaa pelkkä kalvo ja itse rakentaa?

Kalvosuotimia skylinerille saa valmiina ursasta olikos neljälläkympillä, eikä rakentaminenkaan ole vaikeata. Pahvista ja jesarista saa oikein hyvän suotimen kun ostaa kalvon. A4 riittänee skylinerille juuri ja juuri.

H-alphasuotimet ovat niin hinnakkaita että yleensä niiden mukana myydään pieni kaukoputki. Suosittuja ovat Coronadon PST ja Solarmax tai sitten Lunt jolta saa parikymmentä milliä enemmän apertuuria samaan rahaan. 200-millinen H-alphaputki maksanee auton verran.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: einari - 24.09.2012, 21:26:31
Tämä kiinnosti itseäkin joten piti tutkia.
Thousand Oaksilla on Ha-aurinkosuodatin myös SCT-putkille, mutta Newtoneille se ei kuulemma sovi:
http://www.thousandoaksoptical.com/halpha.html
"The system does not work well, if at all with Newtonian and reflectors since the focus travel may be too limited (the focus is extended out 3 1/8") or the minimum of f/15 cannot be achieved. We do not offer systems for these telescopes."

Eli edullisin tapa auringon Ha-tarkkailuun on edelleen erillinen Coronadon tai Luntin Ha-aurinkoputki.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 24.09.2012, 21:32:07
Lainaus käyttäjältä: Ransu - 24.09.2012, 20:48:44
Ihan mielenkiinnosta täytyy kysyä minkälaisen h-alphan saa skylineriin?

http://www.astroshop.eu/mounted-glass-filters/lunt-solar-systems-ls-50f-ha-h-alpha-filter-set-for-1200mm-focal-length/p,12688

Vai olenko ymmärtänyt väärin? Skylinerissä on tuo 1200mm focal lenght

edit: jaa okei eihän tuolla puhuttukaan mitään peilin koosta :D
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 24.09.2012, 21:34:59
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 24.09.2012, 21:25:11
Kalvosuotimia skylinerille saa valmiina ursasta olikos neljälläkympillä

Vaan eipä saa. Saatavuus on "tulossa". Ja lisäksi sillä väri on se sinertävä/violetti ainakin kuvan perusteella. Itse tykkäisin siitä oranssi/keltaisesta minkä juuri se Astrozapin lasifiltteri antaa.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 24.09.2012, 21:54:38
Astrosolarilla auringon väri on valkoinen. 12 vuotta sitten kun Jussi on napannut tuon esimerkkikuvan, oli muodissa Mylar-kalvot jotka tekivät kuvasta violetin. Jos suotimia ei ole varastossa, niin alkaisin varmaan askarrella itse omaa.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Timpe - 24.09.2012, 22:49:52
Lienee sama kumman ostat, Astrosolar kalvon vai jonkin lasisuotimen. Lasisuotimet antavat keltaisen/oranssin kuvan ja Astrosolar valkoisen.
Loppukuvan laatu jää kuitenkin kiinni vallitsevasta seeingistä eli kumpikin suodintyyppi tarjoaa hyvässä seeingissä yksityiskohtaisia näkyvän valon pintanäkymiä Auringosta (+ tuhnua heikossa seeingissä). Ja kumpikin suodintyyppi hyötyy pienestä kaistanleveyden rajoittamisesta seeingin parantelun takia eli esim. Baaderin Moon&Skyglow/Neodymium parantaa yksityiskohtien näkymistä, eikä pimennä liikaa visuaalikuvaa.
(Linkki (http://www.astroshop.eu/baader-planetarium-neodymium-moon-more-undskyglowfilter-2---new--with-pg-coating--planopt--polished-/p,10881) 2" kokoiseen suotimeen, 1.25" maksaa vähemmän muttei ole kuvauskäyttöön niin monipuolinen.)
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 25.09.2012, 03:13:08
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.09.2012, 22:49:52
Ja kumpikin suodintyyppi hyötyy pienestä kaistanleveyden rajoittamisesta seeingin parantelun takia eli esim. Baaderin Moon&Skyglow/Neodymium parantaa yksityiskohtien näkymistä, eikä pimennä liikaa visuaalikuvaa.
(Linkki (http://www.astroshop.eu/baader-planetarium-neodymium-moon-more-undskyglowfilter-2---new--with-pg-coating--planopt--polished-/p,10881) 2" kokoiseen suotimeen, 1.25" maksaa vähemmän muttei ole kuvauskäyttöön niin monipuolinen.)

Nyt rupesi kiinnostamaan. Onko kellään esittää todistusaineistoa, vaikkapa kuvia, neodyymilasin toimivuudesta seeingin rajoittamiseen? Kysyn siksi, että perinteisen ymmärryksen mukaan parhaat suotimet seeingin rajoittamiseen ovat kapeakaistasuotimia. Tämä siksi, että jokaisella valon aallonpituudella seeing on hieman erilainen. Rajoittamalla valo lähes monokromaattiseksi voidaan valita tästä sekasotkusta yksi kokoskaala ja niin hieman parantaa seeingiä. Tähän perustuu esim. Baaderin kontinuumisuodin (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p544_Baader-1-25--Solar-Continuum-Kontrast-Filter-Sonnenbeobachtung.html (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p544_Baader-1-25--Solar-Continuum-Kontrast-Filter-Sonnenbeobachtung.html)). Neodyymin spektri koostuu sen sijaan useasta leveästä absorptiovyöstä, joiden välissä on leveitä läpäisykaistoja. Esimerkkispektrejä voitte kurkata esim. täältä: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9425.0 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=9425.0), suotimet "B+W 491 Redhancer" ja "Baader Neodymiun & IR Cut".

Tämä siis todella mielenkiinnosta eikä provosoidakseni.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Timpe - 25.09.2012, 09:20:24
Lausunto tuli oman kokemukseni perusteella visuaalihavainnoista, joista on asiaa tässä ketjussa:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7146.0
Kokeilin tuolloin katsoa Aurinkoa 127mm Thousand Oaks Opticalin aurinkosuodattimen läpi ja kokeilin tuon lisänä omistamieni Baader-suotimien vaikutusta kuvaan. Moon&Skyglow/Neodymium paransi kuvan kontrastia ja pienten yksityiskohtien erottumista visuaalisesti, tätä kapeampi Baader UHC-S pimensi kuvaa jo niin paljon että yksityiskohtien erottuminen oli hankalaa (käytössä olivat varsin suuret suurennukset (150x, 187x ja 250x) suhteessa 127mm apertuuriin, jotka antoivat alle millin efektiivisen lähtöpupillin). Huonoin visuaalikuva tuli ilman mitään suodinta.

Kuvausta en ole kokeillut, kun en omista sopivaa "suur-fps" kameraa tähän tarkoitukseen, mutta luulisin että vaikutus on sama myös tässä. Ari Haavisto on kokeillut suotimia Kuun kuvaukseen ja todennut seeingin olevan useimmiten paras juuri punaisessa päässä spektriä. Aurinkosuotimen päästökaistaa en tiedä, joten en osaa arvioida kuinka nuo Baaderin suotimet natsaavat tämän yhteyteen. Vai onko niin, että aurinkosuodin rajoittaa tasaisesti valon intensiteettiä koko aallonpituusalueella, kuten olisi loogista?
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 25.09.2012, 14:21:55
Ihan mielenkiintoisia tuloksia. Voihan olla, että neodyymilasi parantaa kuvan kontrastia paremmin silmälle sopivaksi. Kontrastikkaammasta kuvasta on arvatenkin helpompi erottaa pieniä yksityiskohtia. Se on totta, että seeing paranee mentäessä punaista valoa kohti. Tämä ihan siksi, että pitkäaaltoinen valo taittuu seeingin "linsseissä" lyhytaaltoista vähemmän.

Olen myös samaa mieltä, että kaikki nämä kontrastin tai seeingin parantamiseen tähtäävät suotimet on ajateltava osana koko suodinjärjestelmää. Kapeakaistasuotimet suodattavat itsessään niin paljon valoa pois, että niiden kanssa on käytettävä vähän läpinäkyvämpää pääsuodatusta. Kokeilin kerran huvikseni O-III suodinta normaalin visuaalihavaintoihin tarkoitetun ND5 kalvosuotimen kanssa. Tulos oli hyvin hämärä kuva, josta erottui vähemmän yksityiskohtia kuin pelkän kalvosuotimen antamasta kuvasta.

Erilaisten aurinkohavainnoissa käytettävien tai niihin soveltumattomien (vaarallisten) suotimien läpäisyspektrejä löytyy osoitteesta http://www.sonnen-filter.de/ (http://www.sonnen-filter.de/). Esimerkiksi Thousand Oaksin ND5 lasisuodin http://www.sonnen-filter.de/Filter-1/Oaks-ND5-zoom.gif (http://www.sonnen-filter.de/Filter-1/Oaks-ND5-zoom.gif) ja Baaderin ND5 visuaalikalvo http://www.sonnen-filter.de/Filter-1/AstroSolar-5-zoom.gif (http://www.sonnen-filter.de/Filter-1/AstroSolar-5-zoom.gif). Suotimet ovat nimellisesti harmaasuotimia, mutta jo niiden tarjoamien kuvien väristä näkee, etteivät niiden läpäisyspektrit ole erityisen tasaisia.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Timpe - 25.09.2012, 15:53:32
Jos tuohon TO:n suotimen läpäisykäyrän päälle sijoittaa Neodymium filsun käyrän (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p511_Baader-Skyglow-Neodymium-2----more-contrast-on-Moon-Planets.html) TS:n sivuilta, niin jäljelle jää lähinnä 600-700 nm kaistanleveys näkyvää valoa. Baaderin UHC-S (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p488_Baader-Planetarium-2--UHC-S-L-Booster-Filter-Photo---Visual.html) jättää tästä enää puolet jäljelle 600-700 nm välillä, joten sieltä löytyi syy tuon suotimen huonoon lopputulokseen TO:n kanssa.
Astrosolar kalvolla näyttää olevan suurin päästöalue tuossa 350nm tienoilla, missä on kuoppa kummassakin Baader-suotimessa (Neodymium/UHC-S). Toisin sanoen Baaderin Neodymium/UHC-S eivät taida kumpikaan toimia Astrosolarin kanssa yhteen vai mikä on käytännön kokemus näiden suhteen?
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 25.09.2012, 22:44:16
Tästä Solar Continuum filtteristä
http://www.astroshop.eu/mounted-glass-filters/baader-planetarium-baader-1-25--solar-continuum-filter/p,10835#tab_bar_0_select

kerrotaan että toimisi vain Herschel prisman tai AstroSolar kalvon kanssa.
"For observing and photography of sunspots and granulation only when used in combination with a Herschel prism or AstroSolar film. "

Onko tosiaan näin? Eikö ole mitään hyötyä lasifilsun (AstroZap) kanssa? Ja millä perusteella?
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 25.09.2012, 23:43:30
Lainaus käyttäjältä: kommo - 25.09.2012, 22:44:16
Tästä Solar Continuum filtteristä
http://www.astroshop.eu/mounted-glass-filters/baader-planetarium-baader-1-25--solar-continuum-filter/p,10835#tab_bar_0_select

kerrotaan että toimisi vain Herschel prisman tai AstroSolar kalvon kanssa.
"For observing and photography of sunspots and granulation only when used in combination with a Herschel prism or AstroSolar film. "

Onko tosiaan näin? Eikö ole mitään hyötyä lasifilsun (AstroZap) kanssa? Ja millä perusteella?

Onpas tosiaan epäonnisesti muotoiltu kuvaus. Oleellista on, että
1) tätä kontinuumisuodinta käytetään ainoastaan jo itsessään turvallisen aurinkosuotimen ohessa ja
2) tämä pääasiallinen suodin ei ole tuota kontinuumisuotimen kanssa liian tummaa kuvaa.
Näin on varmaan tässäkin haluttu sanoa, mutta sitten on tehty tarpeeton oikaisu ja menty suoraa päätä metsään.

Pienemmillä kaukoputkilla kontinuumisuotimen pitäisi toimia parhaiten, kun esisuodatuksen voimakkuus on ND3.8-4 (6000-10000 kertainen vaimennus). Tämän saa mm. Baaderin valokuvauskalvolla sekä tyypillisillä Herschelin prismoilla. Putkilla joiden objektiivit ovat jonkin verran 10 cm suurempia, pitäisi tyypilliseen ND5 suodatukseen (10000 kertainen vaimennus) riittää jo tarpeeksi valoa. Kunhan suotimet ovat asianmukaisia ja niiden vaimennuskertoimet ovat kohdallaan, on niiden tyyppi toisarvoinen seikka.

Tarkkaan ottaen Baaderin kontinuumisuotimen kanssa kannattaa miettiä kahta lisäseikkaa. Ensinnäkin kontinuumisuodin päästää visuaalialueella lävitseen ainoastaan vihreää valoa ja sitäkin kapealla kaistalla. Suodinten yhdessä läpäisevän kuvan kirkkauteen vaikuttaa siis pikemminkin aurinkosuotimen tummuus tällä kaistalla kuin sen keskiarvoistettu tummuus. Kontinuumisuodin tuottanee siis voimakkaan oranssin suotimen kanssa merkittävästi himmeämmän kuvan kuin harmaan tai heikosti sinertävän kalvosuotimen kanssa.

Toiseksikin kontinuumisuotimen suodatus lakkaa jyrkästi näkyvän valon alueen ulkopuolella. Tästä ei käytännössä tarvitse kuitenkaan huolehtia, sillä sitä käytetään aina varsinaisen aurinkosuotimen kanssa ja hyvä ja turvallinen aurinkosuodin suodattaa myös infrapunan ja ultravioletin turvalliselle tasolle.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 26.09.2012, 01:41:36
Lainaus käyttäjältä: kommo - 25.09.2012, 22:44:16
Tästä Solar Continuum filtteristä
http://www.astroshop.eu/mounted-glass-filters/baader-planetarium-baader-1-25--solar-continuum-filter/p,10835#tab_bar_0_select

kerrotaan että toimisi vain Herschel prisman tai AstroSolar kalvon kanssa.
"For observing and photography of sunspots and granulation only when used in combination with a Herschel prism or AstroSolar film. "

Onko tosiaan näin? Eikö ole mitään hyötyä lasifilsun (AstroZap) kanssa? Ja millä perusteella?

Oletko huomannut miten esim. Pirkan spagettikastikkeen takana olevissa valmistusohjeissa käsketään aina käyttämään 300g Pirkan spagettia, niinkuin mikään muu ei kelpaisi. Tässä on kyse samasta. :wink:
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 26.09.2012, 13:29:16
Lainaus käyttäjältä: Jyri Lehtinen - 25.09.2012, 23:43:30
Pienemmillä kaukoputkilla kontinuumisuotimen pitäisi toimia parhaiten, kun esisuodatuksen voimakkuus on ND3.8-4 (6000-10000 kertainen vaimennus). Tämän saa mm. Baaderin valokuvauskalvolla sekä tyypillisillä Herschelin prismoilla. Putkilla joiden objektiivit ovat jonkin verran 10 cm suurempia, pitäisi tyypilliseen ND5 suodatukseen (10000 kertainen vaimennus) riittää jo tarpeeksi valoa. Kunhan suotimet ovat asianmukaisia ja niiden vaimennuskertoimet ovat kohdallaan, on niiden tyyppi toisarvoinen seikka.
Jos nyt ajatellaan vaikka Thousand Oaksin lasisuodinta, joka päästää läpi vain 1/100.000 valosta, niin tämän kanssa tuo kontinuumisuodin olisi siis aivan liian tumma? Harmi kun en löydä mistään paljonko tuo Astrozapin lasisuodin päästää läpi.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Jyri Lehtinen - 26.09.2012, 14:17:51
Lainaus käyttäjältä: kommo - 26.09.2012, 13:29:16
Jos nyt ajatellaan vaikka Thousand Oaksin lasisuodinta, joka päästää läpi vain 1/100.000 valosta, niin tämän kanssa tuo kontinuumisuodin olisi siis aivan liian tumma? Harmi kun en löydä mistään paljonko tuo Astrozapin lasisuodin päästää läpi.

Ymmärsinkö oikein, että olet hankkimassa suodinta 20cm putkelle? Nämä tuottavat myös ND5 suodinten kanssa kirkkaan kuvan. Toisaalta en osaa omasta kokemuksesta sanoa, kuinka himmeän kuvan nämä oranssit lasisuotimet antavat kontinuumisuotimen vihreällä päästökaistalla.

Suosittelisin hankkimaan tässä vaiheessa vain täysaukkosuotimen (miellyit sitten lasiseen tai kalvosuotimeen) ja unohtaa muut lisävälineet. Tärkeintä on päästä havaintojen makuun ja jättää hifistely myöhempään. Tuo kontinuumisuodin esimerkiksi on ihan kiva lisäverme, muttei missään nimessä pakollinen hankinta. Havaitsija itse on havaintojärjestelmänsä tärkein komponentti.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 26.09.2012, 14:21:53
Lainaus käyttäjältä: Jyri Lehtinen - 26.09.2012, 14:17:51
Ymmärsinkö oikein, että olet hankkimassa suodinta 20cm putkelle? Nämä tuottavat myös ND5 suodinten kanssa kirkkaan kuvan. Toisaalta en osaa omasta kokemuksesta sanoa, kuinka himmeän kuvan nämä oranssit lasisuotimet antavat kontinuumisuotimen vihreällä päästökaistalla.

Suosittelisin hankkimaan tässä vaiheessa vain täysaukkosuotimen (miellyit sitten lasiseen tai kalvosuotimeen) ja unohtaa muut lisävälineet. Tärkeintä on päästä havaintojen makuun ja jättää hifistely myöhempään. Tuo kontinuumisuodin esimerkiksi on ihan kiva lisäverme, muttei missään nimessä pakollinen hankinta. Havaitsija itse on havaintojärjestelmänsä tärkein komponentti.
Ymmärsit oikein, Skyliner 200.

Alunperin kun rekisteröidyin tänne ja kysyin neuvoa putken hankintaan niin itsekin tokaisin että ei ole tarkoitus päästä hifistelemään. Kas kummaa, hifistelyynhän tämä on mennyt  :laugh:
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 26.09.2012, 15:22:07
Astrozapilta tuli vastaus. Samat specsit kuin Thousand Oaksilla, eli 1/100.000 pääsee läpi
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kjj - 01.10.2012, 14:31:30
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 24.09.2012, 22:49:52
Lienee sama kumman ostat, Astrosolar kalvon vai jonkin lasisuotimen. Lasisuotimet antavat keltaisen/oranssin kuvan ja Astrosolar valkoisen.
Loppukuvan laatu jää kuitenkin kiinni vallitsevasta seeingistä eli kumpikin suodintyyppi tarjoaa hyvässä seeingissä yksityiskohtaisia näkyvän valon pintanäkymiä

Apropoo, huomasin muuten eilen, että ainakin 8" kalvosuotimen "lepatus" tuulisella kelillä hankaloitti tarkentamisen alkua (siis jos tarkennus on totaalisen pielessä aloittaessa) melko runsaasti; se lepatus näkyi okulaarilla todella voimakkaasti. Sen jälkeen kun tarkennus oli kohdallaan, en huomannut isompia ongelmia, varsinkin kun seeing oli mitä oli.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 06.10.2012, 18:05:19
Tilaukseen lähti nyt Astrozapin täyden aukon lasisuodin.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 24.11.2012, 21:17:37
Astrozappi saapui, kylläpä kesti toimitus kun ei ollut hyllyssä valmiina tuotetta. Nyt odotellaan selkeää päivää  :azn:
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: jaffons - 26.11.2012, 20:51:59
Lainaus käyttäjältä: kommo - 24.11.2012, 21:17:37
Astrozappi saapui, kylläpä kesti toimitus kun ei ollut hyllyssä valmiina tuotetta. Nyt odotellaan selkeää päivää  :azn:
Hahaha anna mun nauraa  :grin:
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kommo - 28.11.2012, 21:28:31
Lainaus käyttäjältä: jaffons - 26.11.2012, 20:51:59
Hahaha anna mun nauraa  :grin:
Aurinkoa odotellessa
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: maalari - 24.04.2018, 19:33:44
Moro. Laitanpa tähän topiciin kysymyksen kun on tässä käyty keskustelua aurinkosuotimista.

Kysymys olisi:
Osaisiko joku sanoa mikä olisi paras max. n. 500€ maksava suodin auringon visuaalikatseluun Takahashin 76mm f=600mm linssiputkeen? Tarkennan siis vielä että haen hifistelysuodinta, en välttämättä hinta/ laatusuhteeltaan parasta. En ole paljon katsellut aurinkoa mutta jotenkin noi kalvot ällöttää ;) Apua kuitenkin tarvitsisin koska en ymmärrä näistä juurikaan.

Voisiko se olla esim: jompikumpi näistä?

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p7989_Lunt-Blockfilter-B600-im-1-25--Zenitspiegel.html

https://www.astroshop.eu/sun-filters/lunt-solar-systems-1-25-herschel-wedge-with-nd3-0-filter-ls1-25hw/p,25157#tab_bar_0_select
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: einari - 24.04.2018, 20:30:00
Ensimmäinen on tarkoitettu auringon Ha-havainnointiin ja se ei pelkästään siihen riitä vaan tarvitaan putken eteen toinen osa suodatuksesta (joka on kalliimpi kuin tuo osa).
Toinen taas on on valkoisen valon suodatin ja varmaan parhaimpia vaihtoehtoja siihen tarkoitukseen.
Harmi vaan kun nyt eletään sellaisia aikoja että aurinko on aika hiljainen.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: maalari - 25.04.2018, 10:07:56
Kiitos EINARI vastauksesta :)
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kjj - 25.04.2018, 17:24:33
Vaikka kysyitkin suodinta Takahashiin, niin tuommosen 40-millisen Coronadon vetyalfaputken saanee suunnilleen mainitsemaasi hintaluokkaan - käytettynä ainakin.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: maalari - 25.04.2018, 18:16:07
Vielä sellainen kysymys että pitääkö olla vetyalfa- suodin jotta näkisi muutakin kuin auringonpilkut?Lähinnä ois mukava nähdä granulaatiota.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 25.04.2018, 19:20:51
Granulaatio näkyy normaalillakin aurinkosuodattimella. Pitää olla riittävän iso apertuuri ja hyvä seeing.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: siro46 - 25.04.2018, 19:23:56
Herschel-kiilalla  ja neljän tuuman putkella näkee granulaatiota aavistuksellisesti. Tarkkuus kyllä riittäisi, sen näkee katsellessa pilkkujen penumbra-alueita, mutta kontrastia ei ole tarpeeksi, vaikka kuinka lisäisi harmaasuotimia. Toinen ongelma näin pilkuttoman auringon aikoina on tarkentaminen, auringon reuna ei ole pilkun veroinen apu.

-Matti
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: kjj - 25.04.2018, 20:51:43
Itse asiassa kalsium-suodin on kanssa ihan hyvä vaihtoehto,, jos granulaatiota haluaa esiin. Baaderilta esim. tämä: https://tinyurl.com/yad56khs

Vaatii vielä kaveriksi normaalin aurinkofilmin.

Ohessa oleva kuva on hyvin hätäisesti napattu ko. suotimella aika huonolla seeingillä.

Edit.: Jaa hetkinen, halusit visuaalikäyttöön. Tuo ei taida visuaalikäyttöön soveltua.

Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: einari - 25.04.2018, 20:55:30
Joo, kalsium-suodatin on vähän semmoinen että huonolla tuurilla ei näe mitään (ts on semmoinen aallonpituus että jotkut näkee ja jotkut ei).
Ja granulaatiosta, kuviin olen sitä saanut ihan 80mm-linssiputkellakin mutta visuaalisesti voi olla haastavampi temppu.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: JVO - 25.04.2018, 21:36:25
120mm apolla on granulaatiota hetkisen aikaa näkynyt, mutta se vaatii kyllä hirveän hyvän kelin erottuakseen
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: VP - 25.04.2018, 22:52:55
12" f/10 Schmidt–Cassegrainilla on erottunut hetkittäin huippukelissä (suodattimena baader astrosolar ja perus harmaasuodin) - väitän että näkyminen on mahdollista paljon pienemmilläkin tuubeilla, mutta seeing sekä kontrasti on tässä kaiken A ja O. Pilkkujen ympärillä tai lähellä reunaa se on minunkin mielestä helpompi erottaa.

-V
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Terminaattori - 25.04.2018, 23:27:27
Granulaatio erottuu helpohkosti 76 mm linssillä ja Astrosolar-kalvolla, jos seeing ei ole ihan hirveä (päiväsaikaan se kyllä kohtalaisen usein on).

Unohdin antaa tuon kalvon putken mukaan, mutta Maalari saa sen halutessaan noutaa Lahden rautatieasemalta 9.5. klo 19.18  :smiley:
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: siro46 - 26.04.2018, 07:29:27
Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 25.04.2018, 22:52:55
Pilkkujen ympärillä tai lähellä reunaa se on minunkin mielestä helpompi erottaa.

Samaa mieltä. Pilkku tai reuna antaa silmälle jotain mihin tarkentaa. Sama juttu kuin Venuksen päivätaivaalla näkemisessä. Periaatteessa näkyisi, mutta silmä ei fokusoidu äärettömyyteen.

-Matti
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 26.04.2018, 07:31:16
Lainaus käyttäjältä: siro46 - 26.04.2018, 07:29:27
Samaa mieltä. Pilkku tai reuna antaa silmälle jotain mihin tarkentaa. Sama juttu kuin Venuksen päivätaivaalla näkemisessä. Periaatteessa näkyisi, mutta silmä ei fokusoidu äärettömyyteen.

Venuksen bongaamisessa vielä tarkennusta isompi ongelma on että jos tarkkaa paikkaa ei tiedä, sitä pistettä on vaikea löytää fovean eli tarkan näön alueelle. Yötaivaalla se erottuu kirkkaana helposti fovean ulkopuoleltakin, päivätaivaalta ei.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: maalari - 26.04.2018, 09:02:34
Vielä sellainen kyssäri että eikö putki/ Herschel-kiila lämpene sisältä kun ei ole objektiivin edessä mitään suodinta?
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: siro46 - 26.04.2018, 10:44:05
Minulla on Lacerta-merkkinen 2" Herschel-kiila neljän tuuman putkessa ja se ei oikeastaan edes lämpene 10-15 minuutin havaintohetken aikana. Katkaisen kyllä seurannan, kun pidän pidemmän paussin havainnoinnissa.
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Mikko_L - 28.04.2018, 19:18:02
Pieni laskutoimitus: auringon säteilyteho maan pinnalla on parhaimmillaan (täysin kirkas taivas ja aurinko zeniitissä) noin 1kW neliömetrille.  100mm putken linssin pinta-ala on (0,1/2)^2*pii = 0,0079 neliömetriä.  Eli tuollainen putki kerää auringosta tehoa vajaat 8W jonka se fokusoi polttotasolle.  Kyllähän 8 wattia lämmittää mutta ei siinä näppejänsä polta...

Minuakin kiinnostaisi hankkia tuo Luntin herschel-kiila kun näkymät Baaderin kalvon kanssa ovat vähän suttuisen oloiset.  Toisaalta kannattaako ostos nyt kun seuraavan syklin alkuun on vielä ainakin pari vuotta aikaa, eikä pilkkuja juuri ole näkynyt.

-Mikko
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: siro46 - 28.04.2018, 20:11:01
Wikipedian mukaan Herschel-kiila heijastaa okulaariin vain 4,6,% valosta ja sitäkin täytyy visuaalikäytössä himmentää harmaasuotimella (useimmiten kiinteä osa). Se 95,4% lämmittää jossain määrin materiaalia, johon osuu. Lacertassa se menee massiiviseen alumiinirunkoon.

-Matti
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Mikko_L - 18.07.2018, 20:19:52
Ostin sitten Lacertan 1.25" kiilan.  Se oli jopa hieman halvempi kuin Lunt, mutta enemmän siinä miellytti se että se on asetettu Brewsterin kulmaan 90 asteen sijasta, jolloin okulaariin heijastuva valo on täysin polarisoitunutta ja polarisaattoria pyörittämällä kuvan saa menemään vaikka kokonaan mustaksi.  Suomen taivaalla Aurinko ei koskaan nouse niin ylös että tästä olisi haittaa katseluasennon suhteen.

Ehdin kokeilemaan vasta kerran matalalla olevaan ilta-aurinkoon 80ED:n kanssa, joten seeing oli huono eikä pilkkujakaan ole. Muutaman aktiivinen alue sentään, ja ne näkyivätkin hienosti! Kontrasti on paljon parempi kuin Baaderin kalvolla, ja taivas on todellakin musta auringon ympärillä.  Kalvosta sittenkin siroaa hajavaloa joka laimentaa näkymiä.  Continuum-filtterin kanssa näin ensimmäistä kertaa granulaation, sitä en siis koskaan ole onnistunut näkemään kalvon kanssa vaikka putki ja okulaarit ovat samat.

80ED putkella kuva on hieman liian kirkas sisäänrakennetun ND3.0 filtterin kanssa, mutta polarisaattorilla sen saa sopivaksi. Continuumin kanssa taas ei tarvita muuta filtteriä, kuva menee jopa hieman himmeän puolelle isolla suurennoksella.  Tämä siis em. ilta-auringossa, ehkä lisäfiltteriä pitää laittaa kun pääsen kokeilemaan keskipäivällä.

Tämä oli hyvä hankinta, toki pääsee oikeuksiinsa vain laadukkaan linssiputken kanssa.  Tulisi nyt edes muutama pieni pilkku..

-Mikko
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Lauri Kangas - 18.07.2018, 21:04:42
Lainaus käyttäjältä: Mikko_L - 28.04.2018, 19:18:02
Pieni laskutoimitus: auringon säteilyteho maan pinnalla on parhaimmillaan (täysin kirkas taivas ja aurinko zeniitissä) noin 1kW neliömetrille.  100mm putken linssin pinta-ala on (0,1/2)^2*pii = 0,0079 neliömetriä.  Eli tuollainen putki kerää auringosta tehoa vajaat 8W jonka se fokusoi polttotasolle.  Kyllähän 8 wattia lämmittää mutta ei siinä näppejänsä polta...

Näppinsä polttaa vielä huomattavasti 100 milliä pienemmälläkin linssillä, jos sen polttoväli on tarpeeksi lyhyt. Kysy keltä vaan pikkupojalta.

Silmä hajoaa vielä nopeammin kuin näpit.  :tongue:
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Mikko_L - 19.07.2018, 23:11:38
No jos esim laserlaitteiden turvarajana on 5mW, niin silmä hajoaa noin 1600 kertaa nopeammin kuin näpit tässä 8W esimerkissä. Onneksi kaikissa näissä visuaalikäyttöön tehdyissä kiiloissa on ND3.0 filtteri kiinteästi asennettuna, joten sitä ei ole mahdollista unohtaa.

-Mikko
Otsikko: Vs: Suodatin auringon havainnointiin
Kirjoitti: Mikko_L - 17.08.2019, 14:05:10
Ei ole pilkkuja ollut vähään aikaan eikä kai ole tulossakaan, joten laitan nyt kuvan laitteistosta.  Putkena siis SW ED80 ja okulaarin nokalla polarisaatiofiltteri kirkkauden säätämistä varten.  Onhan se aurinko mustaa taivasta vasten silti eksoottinen näky ja kun fokuksen ja kirkkauden saa kohdilleen niin granulaatiokin erottuu. Hyperionilla saa suurennukset 25x - 75x jotka normiseeingillä on ihan riittävä alue.

-Mikko