Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Jalustat ja seurantalaitteet => Aiheen aloitti: Lauri Kangas - 17.03.2010, 01:51:28

Otsikko: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17.03.2010, 01:51:28
Menkööt autoguidausaihe tänne seurantapuolelle. Kusti polki Kwiq-guiderin eli sovitepalan QHY5:n ja kiinalaisen 8x50 etsimen välille: http://www.kwtelescope.com/KWT_KWIQ.htm

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/kwiq/kwiq1.jpg)

Palikka on tuo etsimen okulaarin tilalle kierretty. Vähän naftit kierteet oli ja pitäisi kiikuttaa eloksoitavaksi mutta muuten hyvä.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/kwiq/kwiq2.jpg)

Ideahan on että autoguiderin voi laittaa putken etsimen paikalle eikä tarvitse murehtia duomounteista tai putkirenkaista. Eikä tarkennuksesta eikä lisävastapainoista.

Toisaalta mulla ei ole kuvausputkea jossa olisi tuollaisen etsimen jalka enkä luottaisi sen jämäkkyyteen muutenkaan joten jotain tarttisi keksiä. Halkaisija on 53mm ja sille pitäisi saada pannat jostain, onko ideoita? Mitään ruuvattavia renkaita en hae koska säätövaraa ei tarvitse kahden asteen näkökentällä ja jäykkyys on kaikki kaikessa. TS valmistaisi mittatilaustyönä puisia aika halvalla: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1713_Multiplex-Rohrschellen---Ma-anfertigung---Tuben-D---40-100mm.html

Motivaatiota näin lyhyellä polttovälillä guidaamiseen on esim. täällä: http://lunatico.es/wiki/index.php?GuideShortScope Tälläkin palstalla ainakin Einari ja Juha-Matti taitavat guidata etsimellä, vieläpä paljon pidemmillä polttoväleillä kuin itselläni on suunnitelmissa.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Kaizu - 17.03.2010, 09:25:53
TAL250K:ssa on tuon kokoinen etsin mutta polttoväliä yli 2m joten tuollainen autoguideri on auttamattoman lyhyt. Sopii ehkä kameraoptiikalle tai lyhyelle linssiputkelle. Tein vastaavan guiderin Skymax-127:sta.

Kaizu
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: J-P - 17.03.2010, 09:43:06
Ei välttämättä liian lyhyt!

QHY5:ssä on pienet pikselit ja nykyiset softat hallitsevat loistavasti subpikselialgoritmit.
Tyypillinen tarkkuus on 1/10 pikseliä centeroidille, tarkempiakin on.
Guidaus toimii vielä paremmin, jos ohjaustähti on hiukan epäfokuksessa, laskenta-algoritmillä on silloin enemmän pinta-alaa laskennalle tähden kuvasta.
Edellinen on tärkeää, varsinkin tuollaisella Laurin systeemillä, joka tullee olemaan "undersampled", eli tähdet ovat hyvin pieniä, jopa vain pikselin kokoisia.
Jos laite on aivan fokuksessa, ei ohjelma pysty laskemaan tähden centeroidia.

Edit.
edellämainitun vuoksi, joskus kuulee väitteitä, ettei guidaus toimi lyhyillä polttoväleillä.

Huom. olen laistanut eloksoinnin pikkuosissa ja korvannut sen lennokkimaalilla. Mustaa myydään täysin mattana, mikä vaan mattamusta öljypohjainen, maali käynee, hyvin on pysynyt allumiinissa.

J-P
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: einari - 17.03.2010, 09:49:24
Kuten Lauri totesi niin mulla on vastaava viritys ja toimii kiitettävästi 'lyhennetyn' C8:n (polttovälin lyhentäjällä varustetun) kanssa.
Viime yönäkin kuvailin tällä systeemillä.
2 metrin polttoväli todennäköisesti on liian kova haaste tälle systeemille, mutta sitä varten mulla on guidpausputkeksi Scopos Observer (62/520).
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Kaizu - 17.03.2010, 14:58:58
Minulla on käytössä LVI-guideri. En tiedä sen algoritmeista mutta vaikuttaa että se toimii kokonaisilla pikseleillä. 250mm:n polttovälillä 1" on 0.0012mm eli n. viidesosa pikseliä. Kokeilin ko. guideria 600 mm:n Skyluxilla, seurannan korjaus oli aika hyödytön koska sen tarkkuus oli heikompi kuin jalustan ilman ohjausta. Puolentoista metrin polttovälillä guideri tuntuu jo auttavan pitkissä (yli minuutin) valotuksissa. Alle minuutin valotuksissa en tarvitse guideria.

Kaizu
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17.03.2010, 15:14:18
Viidesosapikselin tarkkuus on lastenleikkiä nykyisille keskipistealgoritmeille paitsi teoriassa, myös käytännössä. Jopa kohinaisesta tähden kuvasta saadaan tuolla tarkkuudella helposti keskipisteen paikka selville, ideaalisen täydellisestä kuvasta taas vielä paremmin, n. 1/250 pikselin tarkkuudella. Kokonaisilla pikseleillä toimiva autoguideri kuulostaa aika alkeelliselta.

PHD:n koodaajan Craig Starkin mietteitä aiheesta: http://www.stark-labs.com/blog/files/PHDSubpixelAccuracy.php
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Jyrki - 31.03.2010, 19:14:45

Pääsin vihdoin eilen kokeilemaan omaa KWIQ viritystä. Putkena on kiinalainen perus 8x50 etsinputki, josta takaosa lähtee irti kiertämällä. Laitoin aidon KWIQ välikappaleen sijasta tilalle T2 / 2" adapterin, jonka kiinnitin putkeen epoksilla. QHY5 taas kiertyy paikalleen T2 liittimeen kun ottaa 1.25" sovitteen pois. Lopputulos on erittäin tukeva paketti ja painoa kiinnitystelineineen kilon verran.

Kokeilin systeemiä HEQ5 pro jalustalla, EQMOD ajureilla ja PHD guidingilla. Lopputulos oli suorastaan erinomainen. Seurantatähtiä löytyy todella runsaasti ja ne on erittäin helppo lukita. Paras tulos näyttäisi syntyvän kun fokus on hieman epätarkka. Pitää vielä hieman säädellä EQMOD käyttöliittymää parhaan yhteispelin löytämiseksi, mutta yhdistelmä tuntuu todella hyvältä. 

Hyvä juttu, että en ehtinyt ostamaan OAG:tä, sillä tämä on varmasti helppokäyttöisempi yhdistelmä. Siitä kiitos Laurille  :azn:

P.S. Jos käyttää jalustan ohjaamiseen EQMOD:ia ja läppäriä niin suosittelen ohittamaan SynScan kapulan erillisellä EQDirect mokkulalla (n. 40 euroa). Pääsee eroon hankalasta ja täysin turhasta kapulasta.


Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 31.03.2010, 20:54:23
Itsekin pääsin sattumoisin testaamaan Kwiqhärveliä eilen. Selvisi syykin miksi kierteet olivat niin naftit. Kuvassa näkyvä oma etsmeni ei ole mannerkiinasta vaan taiwanista, ja siinä tuo peräpään kierteen nousu on väärä. Kävin lainaamassa kerhon skylineristä etsimen ja tyyppasin siihen ja nätisti kiertyy pohjaan asti. Taidan vaihtaa nuo päittäin jos kukaan ei huomaa. ;)

Seurantatähtiä löytyy ihan penteleesti ja kalibrointikin menee ihan säädyllisessä ajassa läpi neljän sekunnin askelilla. Sain solvetettua etsimen kentänkin ja pikselikoko on reilu 6" ja etsimen polttoväli 175 millimetriä. Näkökenttä noin 2.2 x 1.7 astetta. Kymmenen sekunnin valotus qhy:llä löytyy täältä: http://www.ursa.fi/~lkangas/tpub/kwiq_field.jpg
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 15.04.2010, 21:36:49
Ja eilen pääsi kwiq tositoimiin. Ainoa kiinnitys millä tällä hetkellä saan tuon härvelin jalustan kyytiin on laittaa linssiputki duomounttiin ja etsin sen etsinkenkään. Vähän taipumaherkkä ratkaisu. No, tilauksessa on jämäkät puiset putkipannat etsimelle jolla se menee sitten aikanaan tuon linssiputken tilalle, joka nyt on tyhjän panttina.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/heq5/h4.jpg)

Maxim solvetti guiderin kentästä yli 150 tähteä joten on varaa mistä valita. Seurantavirheen RMS-arvo pyöri siinä 0.05 pikselin hujakoilla eli reilusti alle kaarisekunnin. Kuvauskennolla lopputulos ei ollut ihan noin hyvä taipumasta ja guiderin tarkennuksesta johtuen (vielä voinee vähän tarkentaa paremmaksi).
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 27.04.2010, 18:58:40
Noniin, saksasta tuli ihan jeppiksen oloiset vanerista työstetyt putkipannat. Ovat riittävän jämäkät ja muutaman kympin hinta oli sopiva näin hyvästä lopputuloksesta. Huonomman olisi saanut aikaan itsekin. Tuo kevyt paketti vielä tiukasti pultilla duomounttiin niin jo on kumma jos jostain taipuu.

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/kwiq/kwiq_renkaat.jpg)

Kesän projekti olisi sitten rakentaa automaattitarkennin tuohon edellisen viestin kuvassa duomountin keskellä näkyvään reikään kiinni.

On muuten kätevää kun on paljon tähtiharrastajia kaveripiirissä. Ajattelin että 20 euron postikulut 40 euron pannoille olisi liikaa, joten kyselin haluaako joku tulla mukaan kimppatilaukseen TS:ltä. No homma lähti lapasesta ja ostoskorissa olikin lopulta 900 eurolla tavaraa. Omat osuus postikuluista jäi miellyttävän pieneksi.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: TuRe - 04.05.2010, 13:19:43
Mikä tuon KWIQ-välikappaleen optinen pituus on. Sen voisi tarvittaessa teettää. Minulla on kylläkin 8x50 etsin kulmapismalla, että lieneekö pituus sama.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04.05.2010, 13:35:48
Riippuu vähän mistä mihin pituus lasketaan. Kun kappaleen kiertää etsimen pohjaan ja pistää kameran perään, on QHY:n etuholkki tuon etsimen valkoisen putken sisällä. Pistin 5mm T2-loiton väliin että sain tarkennuksen kohdalleen. Jos teettää palan itse, voi etukäteen kokeilla pitämällä QHY:tä käsin etsimen takana ja katsomalla millä kohtaa kuva tarkentuu.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: TuRe - 04.05.2010, 15:30:15
Tarkoitin optisella pituudella sitä, paljonko se muuttaa etsimen pituutta, kun palikat on kierretty kierteiden loppuun. Sehän tarkemmin katsottuna onkin vain lyhyt ulkokierreadapteri 2"-T2.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04.05.2010, 15:35:34
Joo se on adapteri isommasta ulkokierteestä pienempään eli T2:een. Tosin tuo isompi ei taida olla mikään standardikierre. Voin mittailla sitä tänään illalla tarkemmin jos muistan.

Etsimen pituuden muuttuminen on vähän makuasia. Tuo ruuvataan okulaaripidikkeen paikalle, ja kun kaikki on ruuvattu pohjaan niin QHY menee jopa vähän etsimen sisään. Siten ajatellen optinen pituus on jopa negatiivinen. Kuva kuitenkin tarkentuu liikaa äärettömän taakse jos kamera on noin lähellä linssiä.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: TuRe - 04.05.2010, 15:55:21
 Kokeilitko, riittääkö etsimen objektiivin säätövara, ilman 5mm lisäosaa. Siinähän on sopivasti lukituskin. Tuntuu merkilliseltä, että tehdas on tehnyt niin lyhyen adapterin, että sitä joutuu jatkamaan noinkin paljon (tietysti tarpeeksi lyhyen, että jää säätövaraa).
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04.05.2010, 16:07:35
Niinkuin tuossa yllä kirjoittelin niin mulla oli vähän erilaisia yhdistelmiä jossa kokosin lopullisen ratkaisun parin eri etsimen osista. Muistaakseni ilman 5mm loittoa fokus meni äärettömään juuri ja juuri, mutta jouduin ruuvaamaan tuota linssiä lähes kierteiden loppuun asti ja tuntui liian kiikkerältä. Päätin siis loitontaa mielummin kameran puolelta.

Tuolta kanadalaisesta puljusta jos tilaa sen adapterin mukana myös etsimen, niin silloin luulisi varmasti saavan yhdistelmän jossa fokusointivara riittää. Sinullahan taisi jo olla Starshoot Autoguider, joka on sama kamera kuin QHY5.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: TuRe - 04.05.2010, 16:20:58
Uskon, että minulla pitää kulmapeilin ansiosta olla pidempi adapteri (runko lyhyempi).  Saanhan sen mitattua kokeilemalla, jos tarvitsen. Uutta etsintä ei kannata tilata.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04.05.2010, 17:02:56
Joo todennäköisesti pitää olla pidempi. Helpoin tapa (paitsi jos osaa tehdä kalikan itse) on ostaa tuo adapteri tuolta kanadasta ja pistää väliin T-kierteisiä loittoja. Pitää vain varmistua että se kalikka kiertyy omaan etsimeen, koska ainakaan tuohon mun taiwanilaiseen se ei kiertynyt. Voin tosiaan mitata kierteen illalla.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04.05.2010, 19:28:45
Noniin, tuon adapterin ulkokierteen suurin halkaisija on 50.55mm ja etsimen sisäkierteiden pienin halkaisija aika lailla 50mm. Epäilen että ei ole 2" tuumakierre, koska mun metrinen kierretulkki on hukassa ja tuumaisesta versiosta lähimmäksi osui 32 TPI nousu mutta ei osunut ihan tasan. Oma veikkaus kierteeksi on siis M50x0.8. Voin vielä myöhemmin katsoa tuon Taiwanilaisen version. Siinä voisi hyvinkin olla tuumainen nousu.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 21.08.2010, 22:25:17
Nyt alkaa guiderin kiinnitykset ja muut olla aika lähellä lopullista. Ihan täydellinen guidaussysteemi. Ei taivu mihinkään päin, on kevyt ja antaa reilusti alle kaarisekunnin RMS:ää (alle 0.1 pikseliä, 6" pikseli).

(http://www.ursa.fi/~lkangas/kalusto/eq6/eq6_4.jpg)

Voin suositella erittäin lämpimästi tällaista guidaussysteemiä kaikille laitteiston kanssa painiville, myös pitkähköllä polttovälillä kuvaaville.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Tane - 20.10.2010, 18:41:00
 Aloitin autoguidauksen käytön toissa keväänä juuri 9x50 etsinputkella ja Orion Starshoot kameralla.Foorumilla on kuvia Penttilän mallista 10" Newtonilla.Kalustoni oli 80/600 ED-putki ja CG-5 GT-jalusta.
Sain guidattua jotenkin jopa 8kiloista 180/1800 Maksutov putkea ja tuohon ei olisi jalustan kantokyky jykevämmällä guidausputkella riittänyt.Olen tällainen aloittelija mutta nyt vankemmalla jalustalla putket tottelevat seurantaa paremmin ja näihin omiin tarpeisiin ei vielä ole tilannetta tullut etteikö surantatähteä löydy.Kuitenkin jos on vain käytettävissä oikein vähäinen tähti,niin seuranta voi alkaa takkuilla.Qhy-5 värikamera on toiminut myös yllättävän hyvin seurantakamerana,en oikein huomaa eroa Star Shootiin.Löytyi tuosta muun roinan joukosta sovite jonka kierteet käy kameraan ja toista puolta vähän viilaamalla sai parilla vasaran iskulla palikan istumaan etsinputkeen.Sellaista modausta ja tuli vaan mieleen noista Laurin laitteista että ovat toimivia.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: rintape - 21.10.2010, 09:45:21
Erinomaisen iso kiitos Lauri siinä toisessa ketjussa olevasta loistavasta guidaus artikkelista. En nyt tässä viittaa siihen, koska en osaa.

Sait mut todella kiinnostumaan tästä KWIQ guiderista. Mikä olisi sun, tai tietysti kenen tahansa muun asiasta tietävän, valistunut veikkaus onko tämän systeemin tarkkuus riittävä 2030 mm kuvauspolttovälille? Tuossahan Tane jo mainitsi päässeensä kohtalaiseen menestykseen jopa 1800 mm:llä.

Petri
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: einari - 21.10.2010, 09:59:57
Kyllä se 2000mm on jo aika haastava polttoväli KWIQ-guiderille.
Itse sain kohtuullisen kauan että sain autoguidauksen toimimaan tyydyttävästi polttovälin lyhennettynä 1300-milliin.
Viimeaikoina olen kokeillut muutaman kerran sellaista että KWIQ-guideri on ryyditetty 2X barlowin linssiosalla (en osaa laskea kuinka paljon vaikuttaa polttoväliin).
Meinasin kirjoittaa että täytyisi kokeilla viimeisten viritysten jälkeen mutta olinhan minä jo kokeillutkin:
http://www.ursa.fi/capella/ilmot/m15_010910.htm

Ei nyt ihan pyöreitä tähdet ole mutta suhteellisen tyydyttävää.
Se on kyllä sanottava että perus KWIQ-viritys ei riitä isommille polttoväleille vaan rakennetta on muutettava jämäkämmäksi.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 21.10.2010, 10:07:29
Itsellä ei ole noin pitkistä polttoväleistä kokemusta. Tietysti voi myös käyttää jotain vähän pidempipolttovälistä rööriä jos sattuu jostain löytymään. Joku vanha kameralinssi voi olla hyvä mutta mun mielestä tuon etsimen käyttämisen hienoimpia puolia on että se tarkennetaan tuota objektiivia pyörittämällä ja lukitaan mutterilla paikalleen eikä siihen tarvitse sitten enää ikinä koskea. Kameraoptiikalla voi olla vähän huonompi pysyvyys tarkennuksella.

Tuolla guiderin ripustuksella on aika suuri merkitys ja sillä normaalilla etsinkenkämountilla ja jousikuormituksella ei kovin hyviä tuloksia välttämättä saa (en kokeillut kuin kerran). Guideri on aina pistettävä mahdollisimman jykevästi kiinni. Jos ei saa valettua kuvaus- ja etsinputkea samasta metallikappaleesta niin aina on pientä taipumaa näkyvissä.  :tongue:
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: rintape - 21.10.2010, 11:02:04
Kiitos vastauksista.

Ehkäpä tuo mun systeemi alkaa rakentua sille pohjalle, että ohjaan 2000 millistä SCT:tä 500 millisellä linssillä ja tuota 500 millistä taasen voisi guidata SCT:n etsinputkella.

Petri
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: rintape - 22.10.2010, 10:44:37
Olen myös tuolta Canadasta kysellyt asiaa, tässä vastaus. Ilmeisen asiallista asiaa myös guidauksesta yleensä. Laitetaan nyt tähän näkysälle.

"It is more likely that your Edge's focal length is too long for imaging if your seeing conditions are not ideal. We are waiting for the Edge reducer for the Edge's we have sold thus far. As for the guider, resolution is .06 arc seconds which is totally beyond the resolution you will have with your imaging scope at 2 arc seconds or worse seeing. It is a misconception or more a throwback to days of old where a human eye was the guider and a long focal length tube was used to give a person a chance at reacting at slight movement such as that seen while guiding.

Remember that seeing conditions are what dictate the maximum focal length you might choose to use for imaging and if bad seeing affects imaging it also affects guiding. The difference with CCD guiding is that the centroid of a guide star is used by the software and accuracy in orders of magnitude greater that imaging resolution are achieved. Reducing weight and therefore the parasitic load on your mount helps control flexure, which adds again to guiding accuracy by reducing the possibility of guiding corrections being made because of deformations in your imaging setup structure(bending) during use. We guide telescopes with focal lengths in excess of 3 metres with the KWIQ Guider, but 3 metre focal lengths require Atacama dessert like seeing conditions!"

Lisäys: Vastaaja on siis Brian Dernesch kwtelescopesta
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 22.10.2010, 10:48:38
Ihan asiallista tekstiä. Ehkäpä tuo 0.06 kaarisekuntia on vähän optimistinen arvio, mutta vaikka kertoisit tuon kymmenellä niin on silti ihan riittävä tarkkuus. Ehkä jollain kirkkaalla tähdellä saattaa noin hyvään tuurilla päästä.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: rintape - 22.10.2010, 14:01:43
Laitetaan nyt tähän ketjuun, kun en oikein nasevaa uutta otsikkoa keksi. Jos nyt pohditaan tätä guidausta teoreettis-tieteellisesti (joka muuten on juuri sitä mun vahvinta alaa), niin meneekö asia näin?

Tyypillisessä seeingissä taivaalta voi erottaa n.2 kaarisekunnin tarkkuudella asioita. Eli sen tarkempaa ei pysty siinä seeingissä kuviin saamaan, oli sitten polttoväli tai pikselikoko mikä tahansa. Ja tuollaisissa olosuhteissa optimi kuvauspolttoväli on sellainen, että pikseliin mahtuu juuri tuo 2 kaarisekunttia.

Guidaus ohjelma pystyy laskemaan tähden paikan käytännössä hyvinkin 1/5 pikselin tarkkuudella. Näin muistaisin täällä lukeneeni. Eli silloin pystyy guidaamaan 2 kaarisekunnin tarkkuudella, jos guidauskamerassa pikselissä näkyy 10 kaarisekunnin alue. Ilmeisesti tuo ohjaustarkkuus ei kuitenkaan tässä tapauksessa riitä? Olisiko puolen kaarisekunnin tarkkuus sellainen hyvä? Eli silloin guidaus pikselissä pitäisi olla 2,5 kaarisekunttia. Ja jos päästään lähemmäksi 1/10 pikselin ohjaustarkkuutta, niin 5 kaarisekunttia.

Onko näissä laskelmissa mitään järkeä? No ei varmaan paljon. Mutta hei, perjantai klo 14.00! Mitä odotitte? Uutta kaikenkattavaa suhteellisuusteoriaa?

Petri
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: GaryP - 22.10.2010, 14:44:05
Lainaus käyttäjältä: rintape - 22.10.2010, 14:01:43Mutta hei, perjantai klo 14.00! Mitä odotitte? Uutta kaikenkattavaa suhteellisuusteoriaa?

Petri

Mene tarjoamaan itsellesi kuppi vahvaa kahvia, kyllä se teoriakin sieltä vielä tänään saadaan...
:rotfl:

Kari
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 22.10.2010, 16:59:37
Ihan järkeviä pohdintoja, jopa niin järkeviä etten osaa niihin itsekään ihan tarkasti vastata.

Tämän hetkisessä laitteistossani tuo kuvausskaala on juuri 2.1"/px ja guiderilla 6.1"/px. Käytännön arvoja guidaamisesta osaan sanoa sen verran että hyvän seeingin yönä guiderin RMS-virhe on parhaimmillaan 0.07 pikseliä ja todella huonolla kelillä saatetaan sitten jäädä 0.15 hujakoille. RMS on sukua keskiarvolle, eli se tarkoittaa että joissain guidausruuduissa virhe on myös isompi kuin tuo lukema.

Toisin sanoen parhaalla kelillä kuvauskamerassa tähden keskipiste vispaa keskimäärin 0.2 pikselin päässä siitä missä sen pitäisi olla, huonolla kelillä keskimäärin vähän yli 0.4 pikselin päässä. Jos kuvaa pidemmällä polttovälillä niin nuo lukemat suurenevat mutta pitää ottaa huomioon että silloin tähtien kuvatkin ovat paljon laajemmalle levinneitä mötiköitä. Kahden pikselin virhekään ei välttämättä ole paha, jos tähden kuva on 20 pikselin kokoinen.

Käyttämässäni setupissa pienimmät tähdet saa H-alpha-filtterillä jolloin Half Flux Diameter on parhaimmillaan 0.8 pikseliä kun taas laajempikaistaisilla suotimilla HFD on hyvässä kelissä alle kaksi pikseliä, todella huonossa jopa yli kolme.

Ja lisäksi tietysti nuo RMS-arvot riippuvat kelin ja muiden ulkoisten ärsykkeiden (tärinöiden, tuulen) lisäksi jalustan surkeudesta. Itsellä käytössä oleva EQ6 on ainoastaan keskisurkea.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Markku Forsman - 09.10.2011, 11:28:50
Eilen aloitin seurannan kokeilun etsinputkea hyödyntäen. Kamerana Orion StarShoot. Jalusta Celeston CGEM. Tähtiä löytyi hyvin ja kaikki näytti sujuvan hyvin, mutta lopputuloksena oli aina sama virheilmoitus.... RA calibration failed - star did not move enough.

Mikäköhä on pielessä. Kokeilin useita eri tähtiä, mutta tuolla ei ollut vaikutusta.

RA Aggressiveness arvoa kokeilin rajoissa 80-100
RA Hysteresis 10-17
Calibration steb 500 (ms)
Min.motion 0.1-0.25
Search region 15

Niin ja seurantakameralta oli johto jalustan auto guide porttiin kytkettynä  :wink:

Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: naavis - 09.10.2011, 11:49:08
Lainaus käyttäjältä: Markku Forsman - 09.10.2011, 11:28:50
Eilen aloitin seurannan kokeilun etsinputkea hyödyntäen. Kamerana Orion StarShoot. Jalusta Celeston CGEM. Tähtiä löytyi hyvin ja kaikki näytti sujuvan hyvin, mutta lopputuloksena oli aina sama virheilmoitus.... RA calibration failed - star did not move enough.

Mikäköhä on pielessä. Kokeilin useita eri tähtiä, mutta tuolla ei ollut vaikutusta.

RA Aggressiveness arvoa kokeilin rajoissa 80-100
RA Hysteresis 10-17
Calibration steb 500 (ms)
Min.motion 0.1-0.25
Search region 15

Niin ja seurantakameralta oli johto jalustan auto guide porttiin kytkettynä  :wink:



KWIQillä on niin pieni polttoväli, että calibration stepin pituus pitää olla huomattavasti pidempi. Sinulla se on 500ms eli puoli sekuntia. Käytän itse yleensä noin 15 sekunnin kalibraatiosteppejä, eli 15000ms. EDIT: Neuvo ei pätenytkään tähän softaan, sori!
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: TuRe - 09.10.2011, 12:01:19
Pistä RA Agress 120
RA Hysteresis 10
Calibration step 1500
Min Motion 0,15 ja kokeile uudestaan

Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: einari - 09.10.2011, 12:03:55
Epäilen että naaviksella on lipsahtanut yksi nolla liikaa calibration steppiin.
Mulla on 1500 ja sille menee muistaakseni parikymmentä askelta yhteen suuntaan kalibrointiin.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 09.10.2011, 12:26:21
Taitaa tuo 15000 päteä softaan joka ottaa kalibrointihypyt kerralla eikä useammassa askeleessa niinkuin PHD.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: naavis - 09.10.2011, 12:47:38
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 09.10.2011, 12:26:21
Taitaa tuo 15000 päteä softaan joka ottaa kalibrointihypyt kerralla eikä useammassa askeleessa niinkuin PHD.

Juu, kuvittelin tosiaan että PHD tekee samoin kuin MaximDL. Sori misinformoinnista!
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Markku Forsman - 09.10.2011, 12:58:51
Kiitos kaikille vastauksista!

Toivottavasti taivas on illalla kirkas ja pääsen testaamaan. Minkä mittaista valotusaikaa suosittelette. Eilen kokeilin 0,2-1,5 sekunnin välillä.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: TuRe - 09.10.2011, 13:30:13
Mielstäni 1,5s tai 2s lienee sopiva.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Markku Forsman - 10.10.2011, 08:26:37

Eilen oli muutaman tunnin taivas auki ja pääsin kokeilemaan etsinputkiguidausta. Käytin TuRe:n ehdottamia arvoja. RA Agress 120, RA Hysteresis 10, Calibration step 1500, Min Motion 0,15 ja valotusaikana 1,5 sekunttia. Näillä arvoilla alkoi heti pelittämään.

Seurasin guidauksen etenemistä ja aina välillä tuo vihreä neliökehys liikahteli vähän ristikon päällä, kuuluuko tuo asiaan?

Koitin systeemin toimivuutta 1, 3, ja 5 minuuutin valotuksilla ja noin joka toinen kuva oli ok ja puolet kuvista sisälsi viirutähtiä (myös lyhyimmissä, minuutin valotuksissa oli tähdissä havaittavissa viirutähtiä), eli ei kaikki taida olla ihan vielä kohdillaan. Kannattaisiko vielä kokeilla muuttaa joitain arvoja?

Kuvauskalustona on siis etsinputkeen sovittimella laitettu Orionin StarShoot, jalustana Celestronin CGEM, kuvausputkena Celestronin C8 jossa Reducer/Corrector f/6.3. Eli polttoväliä 1280mm. Jalusta on suunnattu mahdollisimman tarkasti käyttäen jalustan All-Star Polar Alignment systeemiä.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: einari - 10.10.2011, 08:48:48
Tarvis nähdä käyrä että voi analysoida.
Jos virhettä on ra-suunnassa niin noita  RA aggr ja hyst arvoja voi säätää ja jos deklinaatio niin dec duration voi säätää.
Sitten on tietty vielä jalustan guiding rate (o.5x sidereal on hyvä lähtökohta) ja backlash, mutta aloittaa nyt ensin noista PHD:n säädöistä.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: TuRe - 10.10.2011, 09:25:57
Tuo RA Agress- arvo on jo tapissa. Nuo einarin lisäykset on paikallaan. Omat kokeiluni veivät siihen, että jo 900 mm putkelle tuo etsinviritys oli liian lyhyt. Kun lisäsin guiding putken pituutta 350 mm:iin samalla kiinnityksellä, niin guiding toteutui loistavasti. Pysyi päällä "vaikka kuinka pitkään",eikä kaatuillut. Myös tähdet pysyivät aivan pistemäisinä pitkänkin valotuksen jälkeen. En löytänyt enää parempia kalbrointiarvoja etsinputkelle, ehkä joku löytää. Ai niin lisäksi Dec guide mode oli Auto.  Kysymyksesi vihreän laatikon liikahtelusta kuuluu asiaan keltaisen ristikon aikana.

Lisäys: Etsinputken jalka on sellaisenaan mielestäni liian hutera guidaukseen. Sitä en ole päässyt kokeilemaan, riittääkö jonkin toisen guiding-kameran säädöt etsinputkella yli 1000 mm kuvausputkelle.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Markku Forsman - 10.10.2011, 10:45:52
Kiitoksia taas vinkeistä  :smiley:

Minulla tuo vihreä kehyslaatikko liikkui silloin tällöin myös kun ristikko oli vihreä.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 10.10.2011, 12:05:08
Lainaus käyttäjältä: Markku Forsman - 10.10.2011, 10:45:52
Kiitoksia taas vinkeistä  :smiley:

Minulla tuo vihreä kehyslaatikko liikkui silloin tällöin myös kun ristikko oli vihreä.

Silloin on seurantavirhettä kehissä, tähden (ja sen kehyksen) kuuluisi pysyä ristikon keskellä aina. PHD toki yrittää parhaansa tuodakseen sen takaisin keskelle, mutta jos tähti pääsi hyppäämään kauas niin kuvassa mahtaa näkyä jonkinlaista viirua kuitenkin.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Markku Forsman - 10.10.2011, 12:15:23
Mikä voisi aiheuttaa tuon siirtymän?

Eilen ottamissani kuvissa joissa tähdet viiruuntuivat oli "viirujen" suunta vaakatasossa, eli RA suunnassa. RA agress arvo on jo tapissaan asetuksissani, mutta tuota RA hysteresis arvoa voisi kait muuttaa (nyt se on 10), asiasta kun en mitään ymmärrä niin miten tuon muuttaminen vaikuttaa ja mikä olisi järkevä arvo kokeilla?
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: einari - 10.10.2011, 12:21:41
Olisko täällä hyödyllistä luettavaa ?:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=7984.0
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Lauri Kangas - 10.10.2011, 12:22:48
Agressiivisuus tarkoittaa että kuinka iso osa lasketusta korjauksesta lähetetään jalustalle. Jos se on nyt 120 niin kannattaa varmaan laskea sitä alle sadan. Arvon idea on että jos jalusta jostain syystä ylikorjaa niin voidaan antaa rauhallisempia korjauksia ja toivoa että tähden paikka suppenee siihen ristikon keskelle vähän rauhallisemmin.

Tuo hystereesiarvo taisi liittyä jotenkin siihen että se laskee edellisestä korjauksesta pienen siivun mukaan uuteen korjaukseen. En ole ihan varma, kannattaa tarkistaa manuaalista.

Etsimellä on taivaalla aika suuri mittakaava kaarisekunteina per pikseli ja jos siinä näkyy useamman pikselin heittoja niin jotain saattaa olla pielessä jalustassa. Voi olla mitä vain klapista hyönteisten jalkoihin seurantavaihteissa (tällaista ongelmaa esiintyy esim. molemmilla komakallion EQ6:illa).
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: TuRe - 10.10.2011, 12:26:23
Tyhmä kysymys, mutta oletko muistanut lukita Stop-napista ennen seurantatähden valintaa.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: einari - 10.10.2011, 12:39:22
Lainaus käyttäjältä: TuRe - 10.10.2011, 12:26:23
Tyhmä kysymys, mutta oletko muistanut lukita Stop-napista ennen seurantatähden valintaa.

Mikäs taika tässä on ?
Olen valinnut sekä lennosta kun tekee valotuksia että 'still-kuvasta'.
Ei suurta eroa ja minusta on parempi että tähti on kohdallaan kun valitsee tuoreimman version kuvasta guidetähden.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: TuRe - 10.10.2011, 13:08:18
Netistä löytyy: Orion Starshoot Autoguider Review, josta alaspäin klikkaamalla löytyy video, joka on mielestäni kaikkein paras ohje, mitä olen löytänyt. Siinä kohta 7 kertoo pysäytysasiasta ja toimii hyvin koko guidaus-ohjelman osalta.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Tertsi - 03.01.2015, 17:33:35
Osaisitteko neuvoa, käykö tämä TS:n adapteri myös ASI120MC kameran ja Celestronin (EdgeHD 8") 9x50 etsimen välille?

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4520_Parfocal-adaption-for-Lacerta-Autoguider-M-Gen-to-9x50-finder.html (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4520_Parfocal-adaption-for-Lacerta-Autoguider-M-Gen-to-9x50-finder.html)

Esim 365Astronomy sivuilla niin arvellaan:

http://www.365astronomy.com/Parfocal-Adapter-between-MGEN-Autoguider-and-9x50-Finderscope.html (http://www.365astronomy.com/Parfocal-Adapter-between-MGEN-Autoguider-and-9x50-Finderscope.html)

Mutta onko kellään kokemusta tai mutua tästä?
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: RL - 03.01.2015, 18:06:06
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Tertsi - 03.01.2015, 20:54:14
OK, kiva kuulla että toimii ainakin SkyWatcherin etsimellä. Löysin stargazerslounge.com:n foorumeilta hieman juttua tästä ja kyseinen adapteri ei sopinut Celestronin etsimeen.

Adapterin etsintä siis jatkuu...  :sad:
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: einari - 03.01.2015, 21:04:21
Toisaalta skywatcherin etsin maksaa TS:llä 45 egee ja itsellä ainakin on ollut käyttöä useammalle etsimelle.
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Tertsi - 03.01.2015, 21:24:12
Noniin, täältä löytyy vaikka minkalaista adapteria eri etsinputkille:

http://www.modernastronomy.com/accessories.html (http://www.modernastronomy.com/accessories.html)

:azn:
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: Tertsi - 14.09.2016, 14:51:04
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 27.04.2010, 18:58:40
Noniin, saksasta tuli ihan jeppiksen oloiset vanerista työstetyt putkipannat. Ovat riittävän jämäkät ja muutaman kympin hinta oli sopiva näin hyvästä lopputuloksesta. Huonomman olisi saanut aikaan itsekin. Tuo kevyt paketti vielä tiukasti pultilla duomounttiin niin jo on kumma jos jostain taipuu.

Hei! Mistä noita vanerista tehtyjä putkipantoja saa tilattua?

Tertsi
Otsikko: Vs: KWIQ Guider
Kirjoitti: naavis - 14.09.2016, 15:25:25
TS:ltä on ainakin ennen saanut: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c82_Telescope-Connection.html
Nyt TS näkyy myyvän omalla brändillään alumiinisia renkaita ja "Diverse Hersteller" -otsikon alta löytyy puisia.