Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtikuvaus => Digijärkkärit => Aiheen aloitti: Lauri Kangas - 06-02-2010, 01:11:14

Otsikko: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 06-02-2010, 01:11:14
Ajattelin selittää Hauholla ideoitani siitä, mitä kannattaa ja ei kannata tehdä kun kalibroi digijärkkärillä otettuja tähtikuvia. Kirjoittelin pienimuotoisen artikkelin myös niitä varten jotka eivät pääse paikalle.

Käytän havainnollistamisena piirrettyjä tähtikuvia sekä muutamaa käppyrää. Käppyröitä ei kannata pelästyä, vaan sisäistää tärkein pointti: Flätit ovat paljon darkkeja tärkeämpiä.

http://www.ursa.fi/~lkangas/dslr-ohje/
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: TH - 06-02-2010, 08:42:30
Kiitokset Laurille erittäin havainnollisesta aiheen käsittelystä!
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: TuRe - 06-02-2010, 09:54:14
Terveiset kurssille ja kiitokset Laurille.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: naavis - 24-04-2010, 23:14:16
Pitäisiköhän tämä ketju melkein merkitä pysyväksi aiheeksi, opas on sen verran hyödyllinen? Vaikkei edes Canonin kameraa omistaisi, sivu selittää kalibroinnin perusteet noin muutenkin aika hyvin.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: TuRe - 01-05-2010, 13:07:16
Lauri, mitä tarkoitat: Vakio-bias = 1024 (40D), kun en päässyt paikalle.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 01-05-2010, 13:53:02
Tarkoittaa sitä, että bias-kuvan voi korvata kuvalla, jossa jokaisen pikselin arvo on 1024 eli sellainen tasaisen tummanharmaa kuva. Jos ottaisit normaalisti biasseja, niiden pikselien arvot olisivat luokkaa: 1022, 1025, 1023, 1024, 1024 jne. eli keskimäärin tuon 1024. Tuo arvo riippuu kameran mallista ja tuo on itse määrittämäni arvo 40D:lle.

Se miten ko. jutun sitten voi toteuttaa riippuu hyvin paljon ohjelmasta, jolla kuvansa kalibroi. Yllättävän harva ohjelma päästää käpistelemään kuvaa ihan noin matalalla tasolla. IRIS:llä voit tehdä tuollaisen keinotekoisen biassin lataamalla siihen minkä tahansa 40D:n kuvan ja antamalla komennon "fill 1024".

Mikäli käytettävät ohjelmat on sellaisia etteivät salli tuollaista operaatiota niin voit tietysti ottaa muutaman sataa normaalia bias-kuvaa ja pinota ne ja käyttää sitten sitä - tuo vakiobias on vain tuollainen helpottava oikotie. Ota kuitenkin vähän enemmän kuin parikymmentä kuvaa varmistaaksesi että bias-korjauksesta on enemmän hyötyä kuin haittaa lopputulokselle.

Tarkoitus on kirjoitella vaihe kerrallaan -ohjeet IRIStä varten tässä jossain välissä.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Vesa Kankare - 01-05-2010, 14:47:33
Useimmista ohjelmista löytyy kuvan kertolasku ja offsetin lisääminen. Näillä saa aikaiseksi keinotekoisen biasin kertomalla ensin jonkin kuvan nollalla ja lisäämällä sitten halutun biasin.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Jyrki - 15-11-2010, 17:23:48
Tarkoittaa sitä, että bias-kuvan voi korvata kuvalla, jossa jokaisen pikselin arvo on 1024 eli sellainen tasaisen tummanharmaa kuva. Jos ottaisit normaalisti biasseja, niiden pikselien arvot olisivat luokkaa: 1022, 1025, 1023, 1024, 1024 jne. eli keskimäärin tuon 1024. Tuo arvo riippuu kameran mallista ja tuo on itse määrittämäni arvo 40D:lle.

Se miten ko. jutun sitten voi toteuttaa riippuu hyvin paljon ohjelmasta, jolla kuvansa kalibroi. Yllättävän harva ohjelma päästää käpistelemään kuvaa ihan noin matalalla tasolla. IRIS:llä voit tehdä tuollaisen keinotekoisen biassin lataamalla siihen minkä tahansa 40D:n kuvan ja antamalla komennon "fill 1024".

Mikäli käytettävät ohjelmat on sellaisia etteivät salli tuollaista operaatiota niin voit tietysti ottaa muutaman sataa normaalia bias-kuvaa ja pinota ne ja käyttää sitten sitä - tuo vakiobias on vain tuollainen helpottava oikotie. Ota kuitenkin vähän enemmän kuin parikymmentä kuvaa varmistaaksesi että bias-korjauksesta on enemmän hyötyä kuin haittaa lopputulokselle.

Tarkoitus on kirjoitella vaihe kerrallaan -ohjeet IRIStä varten tässä jossain välissä.


Lauri tai joku muu...

Onnistuuko tällaisen keinotekoisen bias kuvan teko niin, että esim. IRIS ohjelmalla (kohdassa processing) ensin kertoo kuvan 0:lla (multiply) ja sen jälkeen lisää siihen vakio-bias luvun esim. 1024 (add) ? Ja pystyykö Photoshopilla tekemään tällaisen vakio bias kuvan ?
Tietääkö kukaan mikä tämä vakio bias luku voisi olla EOS 550D:lle ?
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: pnuu - 15-11-2010, 17:35:21
Onnistuuko tällaisen keinotekoisen bias kuvan teko niin, että esim. IRIS ohjelmalla (kohdassa processing) ensin kertoo kuvan 0:lla (multiply) ja sen jälkeen lisää siihen vakio-bias luvun esim. 1024 (add) ?

Lataa kuva (mikä tahansa kamerasi raakamuotoinen kuva) ja anna seuraavat komennot Iriksen komentoriville:

fill 1024
save offset

Nyt sinulla on offset-niminen kuvatiedosto tallennettuna, jota voit sitten käyttää biassina kalibroidessasi. Tiedoston pääte riippuu asetuksistasi, defaulttina .pic, itselläni käytössä FITS-formaatin .fit.

Lainaus
Tietääkö kukaan mikä tämä vakio bias luku voisi olla EOS 550D:lle ?

Eiköhän se tuo 1024 ole :-)
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Jyrki - 15-11-2010, 17:55:47
Lataa kuva (mikä tahansa kamerasi raakamuotoinen kuva) ja anna seuraavat komennot Iriksen komentoriville:

fill 1024
save offset

Nyt sinulla on offset-niminen kuvatiedosto tallennettuna, jota voit sitten käyttää biassina kalibroidessasi. Tiedoston pääte riippuu asetuksistasi, defaulttina .pic, itselläni käytössä FITS-formaatin .fit.

Eiköhän se tuo 1024 ole :-)


Kiitos Panu

Voi olla etten ole ihan ymmärtänyt tuota vakio bias arvoa oikein, mutta Laurin ohjeissa se näyttäisi olevan eri luku eri kameroilla ?
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: naavis - 15-11-2010, 19:01:19
Bias-arvon voi tarkistaa ottamalla kameralla mahdollisimman lyhyitä valotuksia ja tutkailemalla näitä vaikka Iriksessä. Raakakuvassa olevien mustavalkoisten pikselien kirkkausarvon pitäisi heilua 1024:n tienoolla (tai mikä bias-arvo kamerassa ikinä onkaan).
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Jyrki - 15-11-2010, 20:24:03

Tuli otettua muutama Bias kuva (raw) nopealla valotuksella ja täytyy sanoa, että en kyllä ymmärrä hevon häntää näistä arvoista. Ainoa arvo minkä onnistun saamaan IRIS ohjelmalla on piikki historgrammissa arvolla n. 2040 ADU. Muuten kuva on kuin kuolleen aivokäyrä.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 15-11-2010, 20:51:32
Mikä kamera? Onnistutko laittamaan raw-kuvan jakoon jonnekin, voin kurkata saanko saman tuloksen. Jollain uusilla kameroilla voi hyvinkin olla biassitasona esim. 2^11 = 2048 (en kyllä ymmärrä mitä varten nuo on aina kakkosen potensseja).

Bias-kuvassa ei kuulukaan näkyä paljon mitään mielenkiintoista, siksi sen voikin korvata täysin tasavärisellä keinotekoisella biassilla.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Jyrki - 15-11-2010, 20:55:34
Mikä kamera? Onnistutko laittamaan raw-kuvan jakoon jonnekin, voin kurkata saanko saman tuloksen. Jollain uusilla kameroilla voi hyvinkin olla biassitasona esim. 2^11 = 2048 (en kyllä ymmärrä mitä varten nuo on aina kakkosen potensseja).

Bias-kuvassa ei kuulukaan näkyä paljon mitään mielenkiintoista, siksi sen voikin korvata täysin tasavärisellä keinotekoisella biassilla.

Kamera on EOS 550D, minne olisi helpoin laittaa 18M file ?
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Jyrki - 15-11-2010, 21:16:50
Kamera on EOS 550D, minne olisi helpoin laittaa 18M file ?

Täältä pitäisi nyt löytyä yksi bias raw file

http://www.mediafire.com/file/87ta2b9ggsli2be/IMG_2044.CR2 (http://www.mediafire.com/file/87ta2b9ggsli2be/IMG_2044.CR2)
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Jyrki - 15-11-2010, 21:34:39
Täältä pitäisi nyt löytyä yksi bias raw file

http://www.mediafire.com/file/87ta2b9ggsli2be/IMG_2044.CR2 (http://www.mediafire.com/file/87ta2b9ggsli2be/IMG_2044.CR2)


Näytti muuttuneen matkalla tiff tiedostoksi. Toivottavasti tietojen kaivaminen onnistuu myös siitä.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 15-11-2010, 21:40:46
Täältä pitäisi nyt löytyä yksi bias raw file
http://www.mediafire.com/file/87ta2b9ggsli2be/IMG_2044.CR2 (http://www.mediafire.com/file/87ta2b9ggsli2be/IMG_2044.CR2)

Iris sanoo: Mean: 2048.5, Median 2048, Sigma: 11.0, Maxi: 2288.0 ja Mini: 1800.0.

Eli tuo kysymäsi arvo kamerallesi on 2048. Kun lataat tuon kuvan irikseen ja sanot "fill 2048" ja "save bias" niin sinulla on työhakemistossa keinotekoinen biaskuva nimeltä bias.pic.

Huomaa että jos aiot noudattaa tuota mun mantraani ja skipata darkit, niin esim. Veskun iris-opas ei ole yhteensopiva tämän kanssa eli ei voi käyttää Preprocessing-valikkoa. Mun on pitänyt nyt kaksi vuotta kirjoittaa selkeät ohjeet miten tuo käytännössä tehdään iriksessä mutten ole saanut aikaan. Tässäpä nyt lyhyet ohjeet:

1. Tallenna yllä mainittu master-bias nimelle "bias".
2. Aja light-kuville Digital Photo -> Remove offset, eli "Input generic name" kohtaan light-sarjasi nimi ja "Offset frame" kohtaan "bias". Outputiksi esim. "lightb"

3.
- Tee sama flättikuvasarjalle. Outputiksi esim. "flatb".
- Tee masterflatti komennolla "smedian flatb 25" missä 25:n paikalle flättiruutujen määrä.

TAI

3. Tee masterflatti valikosta Digital Photo -> Make a flat-field. Generic nameksi raakaflättisarjan nimi ("flat" tms?), Offset image: "bias", normalization value 5000 tai 10000.
(tämä tapa suositeltavampaa varsinkin jos flättiruudut on eri kirkkauksisia jostain syystä)

4. Tallenna ruudulle ilmestynyt master flätti sanomalla "save masterflat"

5. Kalibroi light-kuvasarja fläteillä valikosta Digital Photo -> Divide by a flat-field. Inputtiin "lightb", Flat-field frameen "masterflat" ja Outputtiin vaikka "calib".

6. Nyt työhakemistossasi on kuvasarja calib1.pic, calib2.pic, jne. jotka voit kohdistaa ja pinota haluamallasi tavalla.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Jyrki - 15-11-2010, 22:00:18

Kiitoksia paljon. Tarkoitus on kokeilla bias viritystä heti kun saan otettua tarpeeksi laadukasta dataa omalla kokoonpanolla. Palailen asiaan kun saan jotain tuloksia.

t. Jyrki
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Jyrki - 04-12-2010, 19:33:12

Lauri tai joku muu bias arvoista ymmärtävä...

En ole päässyt kokeilemaan Iriksellä vakio bias juttuja, sillä se ei tunnista 550D raw kuvia.

Mutta niputin kuitenkin bias kuvia parikymmentä kappaletta Nebulosityllä ja master bias arvot ovat mielenkiintoisia. FITS muotoisissa kuvissa näyttäisi olevan melko mukava normaalijakauma välillä ADU 8150 - 8250, huipun osuessa 8196 korville. Kun taas Tiff muodossa ei näy yhtään mitään.
En tajua, miksi bias arvo muuttuu eri muodoilla niin paljon (raw 2048 ja fits 8196 eli nelinkertainen) ja miksi tiff muodossa ei näy yhtään mitään. Tulos on sama huolimatta mitä ISO arvoa käyttää.

t. Jyrki

Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 04-12-2010, 19:36:57
Johtuu siitä että nebulosity skaalaa kuvat 16-bittisiksi muuntaessaan ne fits-muotoon. 14 bittisen rawin pikselien arvot siis kerrotaan neljällä jotta saadaan 16-bittisiä, josta johtuu tui havaitsemasi ero.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Jyrki - 04-12-2010, 20:27:37
Johtuu siitä että nebulosity skaalaa kuvat 16-bittisiksi muuntaessaan ne fits-muotoon. 14 bittisen rawin pikselien arvot siis kerrotaan neljällä jotta saadaan 16-bittisiä, josta johtuu tui havaitsemasi ero.

Kiitoksia...
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: poksu - 07-10-2012, 17:06:53
Juuri kun olin ajattelemaisillaan että tää Iris alkaa tuntua kivalta ja hommat toimii niin sitten tuli tilanne jossa tarttisin apua, virheilmoitus jonka syytä en vain ymmärrä: eli yritän nyt kertoa lyhyesti vaiheet jotka olen tehnyt:

Olen tehnyt sillä Laurin konstilla yhden vakiobiasin "fill 1024" -komennolla ja sitten "save bias".
Sitten dekoodaan lightit "Digital photo" -> Decode raw-files" jne. ja työkansioon tulee ihan kuten pitääkin "lightM51-1, lightM51-2.. jne" (pic kuvia). Sitten vähennän näistä biasin eli "Digital photo ->Remove offset jne" (jossa offsetiksi edellä mainittu bias) ja outputiksi laitoin "lightM51b" ja työkansioon tulee kaikki taas kuten pitääkin. Sitten teen fläteille saman eli ensin dekoodaan ne ja niiden generic nimiksi "flat". Ja näille taas sen Laurin ohjeen mukaan biasin vähennys ihan kuten lighteillekin, ja niiden uusiksi generoiduiksi nimiksi "flatb" ja työkansioon ilmestyy ihan kuten pitääkin "flatb1, flatb2 jne" . Sitten teen näistä masterflatin tällä "smedian flatb.." -komennolla, ja tallennan tämän masterflatiksi, ja edelleen kaikki sujuu ilman ongelmia.
Mutta sitten alkaa ongelmat: kun yritän nyt kalobroida lightit näillä flateillä "Digital photo -> Divide by a flat-field" jossa inputtina edellä mainitut "lightM51b"-kuvat ja flat-framena "masterflat" niin ohjelma ilmoittaa että "ERROR: the processed image is not a CFA image" ja homma tyssää siihen?
t. poksu
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 07-10-2012, 17:13:50
Miltä light-kuvasi näyttävät, värillisiltä (vihertäviltä) vai mustavalkoisilta shakkilaudoilta? Kuuluu näyttää shakkilaudoilta. Flätit myös.

Decode RAW files -dialogissa pitää konvertoida CR2-kuvat CFA-muotoon, ei siis RGB tai mikään muu. Juju on se että kaikki kalibrointi pitää tehdä silloin kun kuvat ovat vielä siinä shakkilautatilassa eikä olla sotkettu värejä mukaan kuvioihin.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: poksu - 07-10-2012, 17:53:15
Kyllä ne värittömiä ovat ja jos tarpeeksi zoomaan sisään niin shakkiruutukuvio tulee esiin. Ja olin kyllä cr2 kuvat juuri CFA ksi konvertoinut. Mutta täytyy vielä pari kertaa koittaa tuo setti kokeilla, josko sittenkin on jossain vaiheessa joku mennyt pieleen.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 07-10-2012, 17:58:25
Hämmentävää. Voit halutessasi laittaa ensimmäisen light-kuvan sekä masterflatin jakoon, niin voin katsoa näenkö suoralta kädeltä onko jokin pielessä.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: poksu - 07-10-2012, 18:03:04
Joo kokeilen ensin vielä yrittää ja jos ei onnea niin laitan sitten kuvaa tulemaan. Kiitos!
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: poksu - 07-10-2012, 19:55:44
sama ongelma jatkui. Tuosta linkki tiedostoihin: siellä siis alkuperäinen cr2, light-kuvat ennen ja jälkeen flatin vähennyksen, ja masterflatti
https://skydrive.live.com/redir?resid=A45205DD808A22A4!105&authkey=!AN2_9jZJZUudRIQ (https://skydrive.live.com/redir?resid=A45205DD808A22A4!105&authkey=!AN2_9jZJZUudRIQ)
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Timo Kantola - 07-10-2012, 20:54:51
Mistähän johtuu flätin punaisen kanavan puolittuminen...
Minun IRIS väittä että flätti ei ole CFA kuva... oletko muuttanut CFA kuvan RGB kuvaksi (antanut flätille värit takaisin?) - niin ei saa/tarvitse tehdä - kuvan pitää olla CFA muodossa - säätämättömänä -  kun sitä käytetään kalibrointiin, samoin kalibroitavien kuvien pitää olla CFA kuvia.
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=8077.msg73190#msg73190
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: poksu - 07-10-2012, 21:11:03
Kuten tuossa jo totesinkin niin kyllä flatit ja lightit käänsin cfa muotoon ja koko prosessi täsmälleen tuossa järkässä jonka yllä kerroin. Ilman lisäsäätöjä. Täytyy vielä koittaa...
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Timo Kantola - 07-10-2012, 21:23:20
Kokeile ennen masterflätin tallentamista komentoa:
GREY_FLAT
Ja sitten kalibroimaan..
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: poksu - 08-10-2012, 08:59:48
tuleeko tuohon komentoon lisäksi parametrina flättisarjan nimi vielä perään vai tarkoititko että tuossa komennossa "grey_flat" tuo "...flat" on nimenomaan flat-sarjan nimi?
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 08-10-2012, 13:28:40
grey_flat ajetaan muistaakseni ruudulla näkyvälle masterflätille ja sitten tallennetaan. En kyllä usko että se auttaa tässä tapauksessa yhtään mitään. En ole vielä ehtinyt tutkailla pic-kuvia, katsotaan kun ehdin.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Tap_Sa - 08-01-2013, 15:11:56
Luin tuon Laurin ohjeen "DS-kuvien kalibroinnin perusteet ja ongelmat Canonilla" ja sieltä jäi mietityttämään eräs asia. Jos ei käytä darkkeja, vaan ottaa vain sen yhden pitkän kartaksi kuumista pikseleistä, niin miten tuo kuva pitää ottaa? Pitääkö lämpötilan olla sama kuin tähtikuvia otettaessa? Ja mikä on valotusaika, jolla kuumat pikselit saadaan näkyviin, 1 min vai pitempi vai sama kuin tähtikuvissa? Kameran ei ilmeisesti tarvitse olla kiinni kuvausoptiikassa kun etsitään vain niitä kuumia pikseleitä vai kuinka?
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: ketarax - 08-01-2013, 17:03:26
Jos ei käytä darkkeja, vaan ottaa vain sen yhden pitkän kartaksi kuumista pikseleistä, niin miten tuo kuva pitää ottaa? Pitääkö lämpötilan olla sama kuin tähtikuvia otettaessa?

Mielellään kyllä.

Lainaus
Ja mikä on valotusaika, jolla kuumat pikselit saadaan näkyviin, 1 min vai pitempi vai sama kuin tähtikuvissa?

Mielellään sama kuin tähtikuvissa, ja sama ISO myös.

Lainaus
Kameran ei ilmeisesti tarvitse olla kiinni kuvausoptiikassa kun etsitään vain niitä kuumia pikseleitä vai kuinka?

Ei tarvitse, tarkoitus on estää kaikki valon pääsy kennolle darkia kuvattaessa.

Mitä tuo "mielellään" sitten tarkoittaa?  Sitä, että itse olen tullut hyvin toimeen kuluvalla kaudella yhdellä master darkilla (10min, ISO400, kuvattu elokuun helteillä eli ehkä n. +10C lämpötilassa), josta olen tehnyt tarpeen mukaan "paljon" (100000 kpl) tai "vähän" (35000kpl) kuumia pikseleitä sisältäviä karttoja.   Tarkemmin sanoen olen tehnyt kaksi karttaa, joista olen käyttänyt toista (sitä jossa on 35k hotpixeliä) n. 90%:iin ottamistani kuvista.   Osavalotuksia on tullut napsittua ISO100-ISO800 herkkyyksillä (kuitenkin pääasiassa ISO400) ja 2min-60min (kuitenkin pääasiassa 10min) kestoilla.  "Sopiva" hot pixel mappini hävittää kuumat pikselit erinomaisesti vaikka kuvausparametreissä on noin paljon eroa.  Joskus jää muutama käsin siivoiltavaksi, ja välillä olen hieman epäillyt että taisi hävitä oikeaa dataakin kuumien pikseleiden mukana.  Koetan siis sanoa että riittää kun on laadukas dark, josta sitten voi tehdä "suunnilleen sopivia" hotpixelmapeja tarpeen mukaan.  Myös valotusten sirottelu ja sigma-pinoaminen toimii tehokkaasti kuumia pikseleitä vastaan, itse olen kuitenkin tällä kaudella käyttänyt enimmäkseen DSS:n autoadaptiivista keskiarvoa pinoamisalgoritminä.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 08-01-2013, 17:53:23
Kokeillaanpa vähän erilaista vastausta:

Normaalissa darkkikalibronnissa master darkin jokaisen pikselin arvo vähennetään light-kuvasta, siis myös muiden pikseleiden kuin kuumien kohdalla. Näissä muissa pikseleissä darkki on kuitenkin toivottavasti lähellä nollaa joten mitään pahaa ei tapahdu. Nyt jos darkki onkin huono (väärän pituinen, väärän lämpöinen tai otettu järkkärillä joissa darkit ei toimi perinteisellä tavalla), niin normaaleista pikseleistä tulee vähennettyä kohinaisia arvoja ja kuumatkaan pikselit eivät välttämättä vähenny pois täydellisesti vaan voivat ali- tai ylikorjautua (eli jäädä kirkkaammiksi tai tummemmiksi pikseleiksi).

Kartoittamiseen perustava kuumien pikseleiden poiisto meinaa sitten sitä, että darkista katsellaan missä kuumien pikseleiden pitäisi olla ja sitten tuhotaan vastaavat pikselit light-kuvasta, tyypillisesti asettamalla niiden paikalle kahdeksan naapuripikselin keskiarvo/mediaani.

Tätä varten niitä kuumia pikseleitä pitäisi löytyä kartasta riittävästi, joten karttadarkki kannattaa ottaa pitkällä valotusajalla (esim. puoli tuntia) ja vaikka huoneenlämmössä. Tästä voi sitten valita vaikka iriksellä sopivan määrän kuumia pikseleitä kullekin kuvalle vähän kuten ketarax tuossa yllä kuvailee. Liikaa pikseleitä ei kannata korjata, mutta 10 miljoonan pikselin joukosta 10 tuhannen korvaaminen mediaanilla ei vielä vaikuta mihinkään.

Sitten on vielä erittäin näppärä vaihtoehto nimittäin Maxim DL:ään pluginina saatava taikanappi joka tekee saman muttei tarvitse karttaa, vaan tunnistaa yksinäiset liian kirkkaat kuumat pikselit suoraan light-kuvasta ja hävittää ne nappia painamalla. Tällaisen napin soisin tulevan muihinkin ohjelmiin.

Järkkärikuvissa pitää muuten varmistua että softa osaa valita naapuripikselit saman väristen pikseleiden joukosta kun korjaus tehdään debayeroimattomalle raakakuvalle. Iris osaa.
Otsikko: Vs: Turhan työn välttäminen kuvien kalibroinnissa
Kirjoitti: Tap_Sa - 12-01-2013, 16:56:14
Kiitos neuvoista. Puolituntia valotin darkkia ja tein siitä Iriksellä listan kuumista pikseleistä. Iriksessä näkyy olevan maksimi määrä 10 tuhatta kuumaa pikseliä. Omassa listassani on nyt 9997 kuumaa pikseliä ja se synty muistaakseni komennolla find_hot cosme 9930. Luulin jo, että sopivaa lukua tuohon komentoon ei löydykään, mutta kyllä se sieltä löytyi, kun jaksoi vain kokeilla.