Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Jalustat ja seurantalaitteet => Aiheen aloitti: Pietari - 26-10-2009, 17:25:14

Otsikko: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 26-10-2009, 17:25:14
olen suunnannut jalustan oikein mutta silti kohteet ei tule näkyviin
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Uppo - 26-10-2009, 17:39:51
Kerrotko tarkasti tuon suuntaus proceduurisi?

Aika ja paikka kapulassa oikein? Meneekö goto edes sinnepäin minne pitäisi, tässä auttaa jos hieman tietää missä kohteen pitäisi sijaita.

Pienellä suurennoksella liikkeelle ja kun kohde on näkyvissä ja keskitetty, voi siirtyä suurempiin suurennoksiin jos haluaa.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 26-10-2009, 17:48:09
aika oikea, jalusta menee sivuttain suunnassa sinne päin mutta korkeus heittää noin 2-3 asteella
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Timpe - 26-10-2009, 18:53:32
aika oikea, jalusta menee sivuttain suunnassa sinne päin mutta korkeus heittää noin 2-3 asteella

Viittaa alkusuuntauksen puutteellisuuteen. URSA:n sivuilla (http://www.ursa.fi/ursa/tuotteet/kirjakauppa/index.php4?TOIMINTO_1=nayta_tuotteet&TUOTE=247) sanotaan näin:
"alkukohdistus kirkkaimman tähden tai kahden tähden metodilla, kompassi kirkkaimman tähden kohdistusmetodia varten"
Kumpaa tapaa olet käyttänyt? Kompassilla haetaan ilmeisesti pohjoista referenssiksi, joten mahdollinen epätarkkuus suuntauksessa voisi näkyä tuolla tavoin. Kokeile kahden tähden kohdistusta, luulisi jalustan pääsevän kartalle noiden kahden tähden perusteella (jos jalusta on muuten vaakasuorassa, mikä on ilmeisesti edellytys jonkinasteiselle tarkkuudelle).
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 26-10-2009, 18:55:30
kyl jalusta on suorassa, mutta yritän kun tulee seuraava kirkas ilta
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 29-10-2009, 21:51:32
nyt sain jalustan toimii, suuntasin aijemmin varmaan väärään tähteen
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 01-12-2009, 18:12:22
Toimisko otsikos mainitun jalustan seuraus, kun tekis kuvan laisen jalustan?
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Kaizu - 01-12-2009, 19:44:21
Vaikka kuvateksteistä ei saa selvää eivätkä muutkaan sanat muodosta järkevää lausetta, vastaan juu-ei.

Jalusta voi toimia visuaalikäytössä kun sille uskottelee että se on Alt-Az jalustana päiväntasaajalla, kutakuinkin Suomen pituuspiirillä. Kuvauskäytössä ei toimi koska kuvakenttä pyörii.

Kaizu
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 01-12-2009, 21:39:39
Eiköhän unohdeta tuo asia. :grin:
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 10-12-2009, 20:18:17
Kuinka tämän jalustan saa liitettyä tietokoneseen? Tarviiko se jotain muitakin ohjelmia kun tähtikartta ohjelman?
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 11-12-2009, 18:15:54
Eikö kukaan osaa auttaa?
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Timpe - 11-12-2009, 18:54:06
Kuinka tämän jalustan saa liitettyä tietokoneseen? Tarviiko se jotain muitakin ohjelmia kun tähtikartta ohjelman?

Yllä linkitetyltä URSA:n sivulta tämäkin lainaus:
   "...liitäntämahdollisuus tietokoneeseen (RS-232 kaapeli)..."
Entä tuliko jalustan mukana tuollainen RS-232 sarjakaapeli ja onko tietokoneessasi vastaavanlainen sarjaportti vapaana (kannettavan koneen sarjaportti on tavallisesti 9-pin D-liitintyyppiä)? Ja jollei kannettavassa koneessasi ole tuollaista sarjaporttia (ns. COM1), niin sitten tarvitset USB-sarjaporttisovittimen (esim. tällaisen link (http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=30579)). Näiden lisäksi tarvitset sopivan tähtikartasto-ohjelman tietokoneellesi.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 11-12-2009, 19:02:35
Kyllä kaapeli on ja menee koneseen. Mutta en saa toimimaan tähtikartta ohjelmassa tai en osaa.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Timpe - 11-12-2009, 19:19:42
Tuohon osannee joku kyseisiä ohjelmia käyttänyt vastata, mutta vasta sitten kun kerrot tarkemmat tiedot siitä mitä ohjelmia olet jo yrittänyt ja millä tavalla käyttäen.

Lisäksi tietokoneen sarjaportin asetuksissa pitää olla oikeat baudinopeudet, stop bitit (yms.) kohdallaan, jotta tietoliikenne kulkisi jalustan ja tietokoneen välillä. Jalustan manuaalista löytyy RS-232:n kohdalta oikeat arvot, jotka pitää säätää tietokoneen sarjaportin käyttöön. Laitan liitteeksi omasta tietokoneesta laitehallinnan näkymän, jossa tuollainen sarjaportti näkyy. (Klikkaa hiiren oikealla "Oman tietokoneen" kuvaketta ja ja valitse valikosta "Hallitse", niin saat saman tapaisen ikkunan näkyviin koneellesi. Kohdasta "Laitehallinta" löytyy tarvittavat tiedot.) Ruutukaappaus on Windows 7 koneestani, joten omassasi ko. ikkuna on varmaankin erilainen ulkonäöltään.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: -Jarz- - 11-12-2009, 20:52:06
Itselläni on "Cartes du Ciel" -karttaohjelma ja se ei itsessään osaa ohjata kaukoputkea vaan vaatii lisäksi ASCOM (http://ascom-standards.org/)-ajurit, jotta tuo onnistuu. Kaukoputkena tässä tapauksessa Celestronin CPC 800. Tarvitaankohan tässäkin tapauksessa kyseisiä ajureita?

Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 11-12-2009, 21:03:03
Itselläni on "Cartes du Ciel" -karttaohjelma ja se ei itsessään osaa ohjata kaukoputkea vaan vaatii lisäksi ASCOM (http://ascom-standards.org/)-ajurit, jotta tuo onnistuu. Kaukoputkena tässä tapauksessa Celestronin CPC 800. Tarvitaankohan tässäkin tapauksessa kyseisiä ajureita?


Kiitoa vastauksesta! Nyt taitaa onnistua.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: sephone - 14-02-2010, 21:57:24
Omistan samanlaisen jalusta ja seuranta laitteen mutta sky-watcher 127......

Olis aloittelijan kysymys joten kärsivällisyyttä.

Onko kellään suomi manuaalia tohon az goto toimintoon jos ei niin voisikos joku valaista askel askeleelta miten pitää menetellä jotta seuranta saadaan toimiin..

( Joku jolla on englanti hanskassa voisi tehdä käännöksen tänne myös muihin kin jalustoihin)

Kiitän ja kumarran
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 15-02-2010, 16:13:57
Kahtele ¨choose menu¨ valikosta ¨setup mode¨ ja paina enter. Setup mode valikosta löytyy tracking eli seranta ja paina enter sielä voi olla valittuna stop asetus, niin muutat sen joku yleiseen seurantaan joka on sidereal rate tai kuu seurantaa joka on lunar rate tai aurinko seurantaa joka on solar rate. Palaa sitten setup mode valikkoon painamalla esc painiketta ja kahtele auto tracking josta voit tarkistaa onko seuranta päällä.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: sephone - 15-02-2010, 18:15:09
Usklataako kysyä mihin tähteen se goto tähdätään....

Jälleen kiitos ja kumarrus
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 15-02-2010, 18:53:51
No kerron suorat ohjeet tämän jalustan käyttöön: Käynistä laite näyttöön tulee ¨synscan AZ ja mikä versio on¨ paina sen jälkeen entter.Sitten varotetaan että ei saa katsoa aurinkoa ilman suodinta, paina taas enter. Sen jälkeen kysytään koordinaatit syötä oikeat koordinaatit ja paina enter. Sitten kysytään aikavyöhykettä joka on suomessa +2, paina enter sen jälkeen kun olet laittanut oikean aika vyöhykkeen. Seuraavaksi kysytään päivän määrä (ota huomioon järjästys, siinä on kuukaus,päivä,vuosi) paina sen jälkeen enter. Syötä sen jälkeen aika, paina sen jälkeen enter. Näytölle ilmestyy sen jälkeen aika toisessa muodossa, jonka jälkeen paina enter. Seuraavaksi kysytään haluakko ottaa goto toiminnon käyttöön, jos et halua kahtelet kohteet itse painemalla nuoli näppäimiä, jos otat käyttöön goto toiminnon se kysyy otetaanko yhden tähden kohdistus vai kahden (itse käytän yleensä yhden, koska se on helpompi käyttöisempi), sen jälkeen kysytään mistä ilmansuunasta haluat tähden mihin suuntaat esim. otetaan pohjoinen se katselee pohjoiselta taivaalta kirkkaimmat tähdet johon voi suunnata, nyt löytyi vega valitaan se enterillä, etsi vega kaukoputken etsimeen, kaukoputki kääntyy nuolinäppäimistä kun olet löytänyt tähän ja se on keskella kaukoputken kuvaruutua niin painat enter, siten kysytään toinen tähti missä suuntaus voidaan tarkistaa tai korjata sitä, korjaus tapahtuu nuoli näpäimistä. Sen jälkeen painat niin kauvan enter painiketta että näyttöön ilmestyy ¨alignment successful¨ ja sen jälkeen voit valita kohteen mitä haluat katsoa. (enter toimii valinta näppäimenä ja esc perutus näppäimenä, valikoissa siirytään alhaalla oikealla ja vasemmalla olevilla ylä ja ala nuoli näppäimillä)

Jos olet saanut laitteen niin sanotusti sekaisin, kahtele choose menu valikosta utility func. ja valitse se  sieltä löytyy clear PAE data valitse se ja paina siellä enter se kysyy kyllä vai ei valitse kyllä, pian näyttöön ilmestyy PAe data have been cleared paina enter ja voit sammuttaa laitteen. (tätä toimintoa ei voi tehä kun putki on suunnattu jos olet suunannu käynistä uudestaan ja valitse siinä missä kysytään goto toimintoa niin ei, se menee sen jälkeen suoraan pää valikkoon.

En tiedä sanoa ymärrättekö tästä mittään mutta kommentoikaa autaako tämä ohje.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 02-08-2010, 10:33:16
Viime yönä harjottolin synscan az goto jalustan käyttöä talvea varten. Mutta mikään ei toiminut niin kuin pitäisi kun aloitti suuntauksen kapula antaa ne koordinaatit missä suunattava tähti sijaitsee. Korkeus on aika lailla oikea, mutta vaakatason koordinaati oli lähes toisella puolella taivasta, kapula ilmoitti noin kello yhen aikaa vegan koordinaateiksi noin 250.0 ja 54.8. Suuntasin kuitenkin putken kohti vegaa, ja sen jälkeen valitsin toiseksi altairin. Putki alkoin kääntymään kohti toista puolta taivasta eli päinvastaiselle puolelle missä on oikeasti. Kääntyi melko lailla sinne missä kapula ilmoitti vegan siaitsevan, mutta altarin korkeus oli myös väärä, se oli noin 40 astetta. Annoin olla putken siinä ja hyväksyin suuntauksen mutta sen jälkeen tuli tämmöinen ilmotus: "WARNING...   RA offset > 45 astetta". Painoin vaan enter ja valitsin tähtiluetolosta albieron. Putki kääntyi hieman vajaa puoli taivasta väärälle puolelle. Osaisiko joku auttaa näitten ongelmien kanssa?
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: einari - 02-08-2010, 11:05:46
Ensikuulemalta kuulostaa siltä kuin jalusta luulisi olevansa eteläisellä pallonpuoliskolla.
Onko aika ja koordinaatit säädetty oikein ?
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 02-08-2010, 11:30:09
Ensikuulemalta kuulostaa siltä kuin jalusta luulisi olevansa eteläisellä pallonpuoliskolla.
Onko aika ja koordinaatit säädetty oikein ?
Aika on ainakin oikea, mutta koordinaateista en tiedä, koska en tiedä minkä muotoset pitää olla.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Kaizu - 02-08-2010, 12:15:33
Joissain jalustoille kerrotaan erikseen ovatko ne eteläisellä vai pohjoisella pallonpuoliskolla. Joissakin asia hoituu sillä että leveyspiirikoordinaatit ovat eteläisellä pallonpuoliskolla - merkkisiä. Minä olen saanut vastaavan efektin aikaan kun putki on ollut jalustassa kiinni 180 astetta eri suunnassa kuin ohjain olettaa eli okulaari kohti katsottavaa tähteä. Asia on hoitunut sillä että olen laittanut jalustasta sähköt pois ja kääntänyt sen käsin "kotiasentoon" ja aloittanut siitä uudelleen.
Losmandyn kotiasento on sellainen jossa vastapaino on pohjoispuolella alhaalla ja putki katsoo kohti pohjoisnapaa. Aika monissa jalustoissa on vastaava kotiasento.

Kaizu
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 02-08-2010, 12:28:07
Tuossa on jalustan ohjekirja http://www.skywatchertelescope.net/swtsupport/Instruction_Manuals/GT020609V3-03.05.pdf (http://www.skywatchertelescope.net/swtsupport/Instruction_Manuals/GT020609V3-03.05.pdf)
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: einari - 02-08-2010, 14:21:43
No siellähän se kerrotaan, sivulla 8 kohdasta 6 eteenpäin.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 02-08-2010, 14:36:28
Ei nuo ohjeet mun ongelmissa ole autanut.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 02-08-2010, 14:54:44
Nyt toimii niin kuin pitääkin.  :grin: Asensin uuden päivityksen ja vein putken ulos ja tein kompassin ja tähtikartan avulla suurin piirtein suuntauksen. Nyt putki siirtyi sinne päin kun pitääkin.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 30-08-2010, 21:01:23
Olen saamassa lähiaikoina kannetavan koneen. Ja tuli taas into saada kone kiinnin kaukoputken jalustaan. En ole vielä onnistunut liitämään jalustaa mihinkään koneseen. Pitääkö jalusta suunnata ensin ennen kuin voi kiinnittää koneeseen? Pitääkö jalustan kapulasta valitä jokin juttu tai asetus? Koneestä löyttyy kaiken moisia ohjelmian mitä ilmeisesti tarvii jalusta  liitämiseen, löytyy ainakin näitä ohjelmia: ASCOM platform, cartes du ciel, stellariumscope, stellarium. Voi olla että en osaa sääätää asetuksia Ascomista oikein tätä jalustaa varten. Osaako joku auttaa?
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 05-09-2010, 08:54:10
Eikö kukaan osaa autaa tai ole liitänyt tätä jalustaa tietokoneeseen? Tarvisin lähinnä käyttää nuolinäppäimiä seurannan korjaukseen tietokoneen kautta.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 13-12-2010, 16:39:38
Nyt onnistuu kaukoputken ohjaus stellariumilla. Mutta en saa toimimaan käyttäjen lisäksi stellariumscope ohjelmaa. Stellariumin versio on 0.10.6 ja stellariumscope versio on 2010-01-23 (löytyy tuolta: http://www.welshdragoncomputing.ca/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=31&Itemid=39F (http://www.welshdragoncomputing.ca/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=31&Itemid=39F)) Kaikki muu on sujunut hyvin, mutta kun alan siirtämään haluttuun kohteeseen valitsemalla kohteen ja  painamalla Ctrl + 1 kuuluu stellariumscope ohjelmasta virhe ääni ja tulee virhe ilmoitus (katso kuva).
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: tähti_ville - 22-02-2011, 10:46:21
Heippa,

Laitan tän kuvauksen tästä jalustasta tänne kun en nyt viitsi aloittaa uutta ketjua kun kuitenkin on kysymyksessä sama jalusta.

Ostin kanssa tuollaisen jalustan ( Hauhon kameratapahtumassa , kiitos Veijo kaupoista) ja koekäytin sen winstar2 karttaohjelmalla ascom apuohjelmaa käyttäen. Valmistin itse ohjekirjan mukaisen RS-232 adabterin sekä tein uuden noin 6m pitkän lattakaapelin joka tulee kapulan ja jalustan väliin jolloin saan ohjattua jalustan liikkeitä tietokoneelta käsin, eikä kapula ole pakkasessa turhaan jäätymässä. Kamerana oli canon 1000D jossa tamronin 18-270 zoom objektiivi jolloin painoa jalustalle ei tullut paljoakaan. Koe osoittautui onnistuneeksi ja alla kuva ( M42 ) tuloksesta johon olen oikein tyytyväinen. kuvia otettu 30s pätkissä ja valotusta yhteensä 26min pakkasen ollessa 27 astetta. Suosittelen jalustaa matkakuvaukseen ja riittävän seurannan ansiosta tähtitaivaan kuvaus sujuu vallan mainiosti.

Terveisin Antti.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 14-08-2011, 17:20:06
Eilen jupiteria kuvatessa ihmettelin miksi jalusta sammuilee. Sisälle tulessa tutkin asiaa ja huomasin virtaliitimen jalustassa olevan huonossa kunnossa. Joten ajattelin että osta uuden virtaliitimen, mutta olisiko virtaliitimeksi parempaa vaihtoehtoa kun dc liitin. Liitimen pitäisi pysyä aika hyvin kiini jottei irtoa jalustan kääntyessä.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Jarkko.A - 14-08-2011, 18:29:53
Kierteillä varustettu virtaliitin olisi aika kätevä.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Pietari - 16-08-2011, 20:07:35
Löysin kaapista 4 mm banaaniliitimiä. On ehkä vähän ISOJA tähän jalustaan, mutta ei tuu ainakaan kosketus ongelmia. Laitan muutaman kuvan tänne kun saan vaihettuu liitimet.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: chilimieli - 14-11-2011, 21:28:25
Seuraa typerä (?) kysymys:
Tässä jalustassa ilmeisesti on siis kallistusta säätävä akseli, jolla vältetään dobsonien vaatimat kulmajalustarakennelmat tähtikuvauksessa? Onnistuuko tällä jalustalla siis suomeksi sanottuna pidemmätkin valotukset ilman välisäätöjä?

-kiitos
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Meade-mad - 14-11-2011, 21:51:16
Jalustatyypissä AZ tarkoittaa jalustan akselistoa Altitude/Azimute eli kääntyvä osa on samaa tyyppiä kuin dobsonkin on. Tuo kallistettu varsi on vain sen takia että pidempikin esimerkiksi linssiputki voi katsella ylöspäin.

Jalustatyyppinä EQ taas tarkoittaa evatoriaalisesta akselistoa, jonka yksi akseli, tuntiakseli, on maan akselin kanssa samansuuntainen. EQ tai AZ ei siis ole pelkkä tuotemerkki.

http://www.astro.utu.fi/zubi/obs/mount.htm (http://www.astro.utu.fi/zubi/obs/mount.htm)

jk
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Lauri Kangas - 14-11-2011, 21:52:26
Kannattaa jotain kaukoputkioppaasta tutustua ekvatoriaalisen ja atsimutaalisen jalustan eroihin. Ekvatoriaalisen pointti on että jalusta on kallistettu niin että seuratakseen tähtiä sen riittää pyöriä yhden akselin ympäri.

Atsimutaalijalustaa pitää kääntää kahden akselin ympäri, mutta jos on tietokone kuten Synscan AZ -jalustassa, niin sehän on tarpeeksi nokkela kääntääkseen itse niitä kahta akselia juuri oikeaa nopeutta.

Ainoa haittapuoli on sitten kentän kiertymä eli tähti kyllä pysyy ruudussa mutta nurkkiin katsomalla huomaa että muut tähdet pyörivät vähitellen sen ympäri. Tuo harvemmin haittaa aloittelijaa eli tuolla voi kyllä harjoitella kuvaamista, mutta vakavampaan tähtikuvaamiseen se on käyttökelvoton.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: chilimieli - 15-11-2011, 00:15:16
Kyllähän nuo jalustatyypit jo tiesinkin(kiitos kuitenkin).
 Itsellä kun jo on yksi az-jalusta niin toiminta on tullut tutuksi. Lähinnä tuota kallistusominaisuutta jäin pohtimaan, että onnistuisiko sillä sama, kuin dobsoneissa seurannan parantelu jalustaa kallistamalla. Tällä siis kun saavutetaan putkelle "pohjoisnapa" ominaisuudet jossakin mielessä.
Keskustelussa kuitenkin esitettiin senverran hyvännäköinen kuva,että tämä herätti kysymyksen.
Juuri tuota kiertymistä jäin siis pohtimaan.
-noh, kiitos kuitenkin. Jalustan kallistuksesta ei siis ole apua tähtikuvauksessa. :rolleyes:
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Lithos - 15-11-2011, 00:20:36
En tiedä synscanista mutta ainakin celestronissa (Nexstar SLT) on sama kapula kuin isommissa malleissa eli wedge käyttö onnistuu, pitää vain itsellä tehdä se wedge. Näkee siitä jos löytyy EQ moodin align metodit kapulasta. Mikäli löytyy niin silloin auttaa varmasti.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Lauri Kangas - 15-11-2011, 01:09:09
Itsellä kun jo on yksi az-jalusta niin toiminta on tullut tutuksi. Lähinnä tuota kallistusominaisuutta jäin pohtimaan, että onnistuisiko sillä sama, kuin dobsoneissa seurannan parantelu jalustaa kallistamalla. Tällä siis kun saavutetaan putkelle "pohjoisnapa" ominaisuudet jossakin mielessä.
Keskustelussa kuitenkin esitettiin senverran hyvännäköinen kuva,että tämä herätti kysymyksen.
Juuri tuota kiertymistä jäin siis pohtimaan.
-noh, kiitos kuitenkin. Jalustan kallistuksesta ei siis ole apua tähtikuvauksessa. :rolleyes:

Siitä kallistuksesta nimenomaan on apua kuvauksessa. Kallistamalla AZ-jalustasta tulee EQ-tyyppinen (jos kallistit oikein), jolloin seuranta pyörii enää yhden akselin ympäri ja kuvakenttä ei kierry mihinkään niinkuin atsimutaalisessa. Niinkuin Lithos sanoi niin Celikoihin yms. saa ostettua wedgen alle.

Siitä käykö Synscan atsimutaalisiin kiila en tiedä, se riippuu siitä voiko sille kapulalle sanoa onko jalusta  AZ vai EQ. Luulen että molempia systeemejä varten on vain yksi kapula, eli eiköhän se osaa sen asentonsa kysyä.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Meade-mad - 15-11-2011, 09:42:53
Vaikka ohjain osaisikin molemmat AZ ja EQ toiminnat niin kestääkö azimuuttilaakeri kun jalusta kallistetaan? Laakerivoimat ovat ihan erilaisia kun akselisto on pystyssä tai kallistettuna.

jk
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: fsol77m - 11-12-2011, 11:47:57
semmoinen kymysys tietäjille että mikä dovetail tms sopii tuohon putken kiinnitys päähän ?
itselläni kun on eq3-2 +skymax127 jossa dovetail on leveydeltään 51mm (pituus80mm) niin se taas ei sovi synscan goto jalustaan kun siinä dove pitäisi olla 47mm leveydeltään kun toinen puoli on kiinnityksestä tasainen ja vain toinen puoli dovetail muotoiltu...

koitin katsoa jo teleskopservicestäkin sopivaa palikkaa mutta missään ei ilmoiteita dovetail palan leveyttä, vain pituuksia. ja palojen ulkonäkökin on erilainen kuin vastaava hahlo joka on synscan gotossa...

sorvaanko itse nyt sopivan palan vai löytyisikö sellainen jostain (paras vaihtoehto tietenkin) ?
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: einari - 11-12-2011, 13:10:49
Lueskelin että tuossa jalustassa olisi normaali Vixenin lohenpyrstökiinnitys.
Siinä lohenpyrstön maksimi leveys on luokkaa 43mm.
Lohenpyrstössä molemmat sivut viistot mutta jalustassa toinen sivu viisto ja toisella puolella pultilla kiristetään.
Ei kai siihen käy tuommoinen vanhanaikainen EQ3-tyyppinen viritys (EQBC)
http://www.scopestuff.com/ss_eqdb.htm
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: fsol77m - 11-12-2011, 13:25:22
Lueskelin että tuossa jalustassa olisi normaali Vixenin lohenpyrstökiinnitys.
Siinä lohenpyrstön maksimi leveys on luokkaa 43mm.
Lohenpyrstössä molemmat sivut viistot mutta jalustassa toinen sivu viisto ja toisella puolella pultilla kiristetään.
Ei kai siihen käy tuommoinen vanhanaikainen EQ3-tyyppinen viritys (EQBC)
http://www.scopestuff.com/ss_eqdb.htm
mutta haittaako kun ehdottamasi on ~43mm leveä kun itse goton hahloon sopisi vielä 47mm:nenkin joten klappia olisi 4mm ?

siis kun kiinnitys on tämän näköinen :
(http://carnivor.pwp.blueyonder.co.uk/Astro/SynScan1.jpg)
niin jos tuossa olisi tuo alaosa jossa on ruuvi niin samanlainen kuin yläpuolellakin niin tuohon menisi suoraan oman skymaxin 51mm leveä lohenpyrstö/dovetail. nyt kun tuo alaosa onkin tasainen/suora ja vain yläpuoli on viistetty niin eipä nuo osat sovikkaan kun nyt leveydeksi jää 47mm...
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Lauri Kangas - 11-12-2011, 13:28:58
mutta haittaako kun ehdottamasi on ~43mm leveä kun itse goton hahloon sopisi vielä 47mm:nenkin joten klappia olisi 4mm ?

Ei siinä sitten ole enää klappia kun kiristät sen ruuvilla sitä toista laitaa vasten.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: fsol77m - 11-12-2011, 13:35:03
Ei siinä sitten ole enää klappia kun kiristät sen ruuvilla sitä toista laitaa vasten.
eli klappi ei haittaa ja ruuvi kestää kyllä tuon toispuoleisuuden ?
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: Una - 11-12-2011, 13:51:16
Ihan tavalliselta halvalta vixen-kiinnitykseltä tuo näyttää, paremmissa malleissa on sitten pidempi viistottu "levy" joka kiristyy ruuvilla sitä kiskoa vasten. Eli kyllä tuohon on tarkoituskin tavallinen GP/vixen-kisko kiinnittää.
Otsikko: Vs: SynScan AZ GOTO jalusta
Kirjoitti: fsol77m - 11-12-2011, 13:59:26
suuri kiitos vastanneille ! laitoin sitten kiinnityslevyä tilaukseen.. viikonpäästä sitten näkee miten kävi  :cheesy:
edit: levy oli sopiva. ja se minkä tilasin oli
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p231_Skywatcher-Prismenschiene-PS-21---Laenge-21cm---Vixen-Level.html