Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Meteorit ja meteoriitit => Aiheen aloitti: Timo Kantola - 18.10.2006, 22:23:44

Otsikko: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 18.10.2006, 22:23:44
Laita webbikamerasi kuvaamaan kirkkaita tähdenlentoja! Vaikkakin webbikamera ei mikään herkkä kapistus olekkaan, tulee aina silloin tällöin niin kirkas tähdenlento että sen saa webbikameraankin tarttumaan. Lisäksi kameralla voi kuvata kaikkea muutakin.  Homma sopii vaikka kerrostalon ikkunasta kuvaamiseen.

Kannattaa ainakin kokeilla parhaimpien tähdenlentomaksimien aikaan.

Aiheesta lisää Janne Pyykön tekemillä sivuilla, sieltä saat softat ja  ohjeet kuinka päästä alkuun.
http://www.brossco.fi/janne/VideoAnalyzerWeb/meteori.html
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Oscuro - 24.11.2006, 19:03:25
Kiinnostaisi hieman tuollainen. Voisinko esim modata jonkin web-kameran (mikä olisi hyvä?) ottamaan jatkuvasti vaikkapa 30s valotuksia taivaasta. Kestäisiköhän kamera pakkasta (vai minne se kannattaa sijoittaa, jos ei ulos?). Vai kannattaisiko ottaa pitempiä kuin 30s valotuksia? :)
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Oscuro - 25.11.2006, 13:46:33
Ja sitten vielä se, että kun sitä web kameraa varmaan modata, että saa niitä pidempiä valotuksia niin löytyisikö suomenkielisiä ohjeita? Ja tarvitseeko se ohjelma nettiä, mikä kannataisi koneelle hakea(Video Analyzer). Olisi paljon kätevämpää käyttää sitä kannettavassa ja siinä kun ei nettiä satu olemaan :D
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 25.11.2006, 16:25:02
Käsittääkseni Janne Pyykkö käyttää 5kuvaa/sek valotuksia, joten mitään modaamista ei tarvita - asian voit varmistaa Jannelta itseltään.

Alkuun ainakin Jannella oli kamera sisällä ja kuvasi ikkunan läpi, sillälailla varmaan kannatta kokeilla alkuun - saa vähän käsitystä hommasta.

Jos Video Analytzerin kanssa joutuu vaikeuksiin - et saa sitä toimimaan haluamallasi tavalla, tai ollenkaan, voit kokeilla Skypatroll4ccd ohjelmaa, vastaavanlainen softa, tehty tulipallojen metsästykseen, ohjelma on shareware ja saat sen tarvittaessa vaikka minulta, voin myös opastaa sen käytössä. Skypatroll4ccd on harrastajan kyhäelmä softa ja sen käyttöön otossa saattaa törmätä ongelmiin, mutta ei se paljoa maksakkaan, aina kannattaa kokeilla. En ole koskaan käyttänyt sitä webbikameralla...

Jos homma vaikuttaa kiinnostavalta kannattaa systeemit virittää niin että tulipallokameran päälle laitto on mhdollisimman vaivatonta, jos joutuu aina kirkkaalla kelillä vitrittämään ja suuntailemaan kameraa, vetämään piuhoja.. ym, ja tulipalloja vaan ei näy.. saattaa innostus lopahtaa alkuunsa. Mun omat systeemit vaatii kameran poverin päälle laiton ja ohjelman käynnistämisen, ja toinen kamera + ohjelma on aina päällä.

Webbikameran heikon herkkyyden takia ( modaaminen ei auta herkkyyteen) vain kirkkaimmat tulipallot tarttuu kuviin, joten voi olettaa että jos kameraa käyttää joka selkeä yö niin saattaa vuodessa saada 3 - 6 tulipalloa näkyviin, joten homma vaatii kärsivällisyyttä, mutta on harrastuksena laiskan miehen/naisen unelma harrastus - odottaa vaan että taivaasta tipahtaa jotain 8)

Kuva Skypatroll4ccd:llä elokuu 2006 yö 10/11, Kamerana mv. valvontakamera Watt902h ja 6mm f1.2 objektiivi
(http://img120.imageshack.us/img120/5285/summa2006081011xn7.jpg)
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Oscuro - 25.11.2006, 23:14:27
Onko muuten langattomia web-kameroita olemassa? Nimittäin semmonen ois aika näppärä tohon hommaan, ku ei oo talossa semmosta ikkunaa mistä hirveen hyvin sais kuvattua  ;D
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: einari - 27.11.2006, 12:41:07
Täällä on ainakin jotain:
http://www.yeinternational.fi/index.php?main=64&productCat=1280
ja täällä:
http://www.linstore.eu/product_catalog.php?c=70
Nuo ei taida olla kovin herkkiä. Videovalvontakameroista voi kai helposti tehdä langattoman.

Sitten on kai semmoinen kuin Logitech QuickCam Cordless, mutta en löytänyt tietoa saako sitä jostain ostettua.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Oscuro - 27.11.2006, 16:59:11
Tulis näemmä aika kalliiksi se että saisi pari tulipalloa vuoden aikan kuvattua. :( Pitää katella, jos joskus myöhemmin sitten alottas ton homman. Aika mielenkiintoiselta kuitenkin vaikuttaa.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 27.11.2006, 19:52:10
Ideana onkin : Jos sinulla on webbikamera ja tietokone - softa on ilmainen - sinulla on silloin kaikki tarvittava tulipallojen metsästykseen.
Kieltämättä 3 - 6 tulipalloa vuodessa ei kuulosta paljolta, mutta montako tulipalloa näet ylipäätään vuodessa?

Toinen - herkempi - systeemi on hommata jostain käytetty tai uusi mustavalko valvontakamera, silloinkin tarvitsee tietokoneen ja lisäksi   TV-kortin josta löytyy - komposiittivideo sisään - liitin. Kamera tarvii lisäksi sääsuojan ja powerin sekä kaapeloinnin. Tällä hetkellä video meteori metsätyksen tehokkain yhdistelmä lienee 1/2" kennolla varustettu Wateck 902h ja siihen Computarin 3.8mm f0.8 objektiivi

Watt 902h Kamera: http://www.aseko.fi/tuotteet/index.php?mother=&group=00000310&level=&prod_id=00001318&mag_nr=9
Computar 3.8mm f0.8 Optiikka: http://cbceurope.co.uk/prodimages/HG3808AFCS-HSP.pdf

Nykyään hintaa ko. kamera-optiikka yhdistelmälle taitaa kertyä 500-600e Asekolta ( http://www.aseko.fi/ ) voi kysellä. Lisäksi tietysti tarvii virtalähteen, lämmitetyn sääsuojakotelon kameralle...

Yksi "edullinen" ja hyvä vaihtoehto olisi : http://www.aseko.fi/tuotteet/index.php?mother=&group=00000310&level=&prod_id=00001319&mag_nr=9

Kamera, sääsuoja, jalusta, virtalähde ja kaapelit 30m - kaikki samassa paketissa, lisäksi kameran singaali ja syöttövirta kulkee yhdellä ja samalla kaapelilla (siisti vetää). Kameralla näkee noin +2...+3 mag tähdet ja tähdenlennot, jolloin selkeällä esim. Perseidi maksimin aikaan näkee jo kymmeniä tähdenlentoja. Lisäksi tulee olla tietokoneessa videokaappaus kortti tai edellä mainittu TV-kortti, sekä RCA uros/BNC naaras adapteri Partcolla 1e... Videokortiksi käy esim Hauppauge WinTV2000 jonka saattaa saada käytettynä 20e:llä

Asekon hintaa en tiedä, mutta Helsingissä esim Partco ( http://www.partco.fi/ ) myy kameraa noin 195e (Partcon hinnat on Alv 0% joten 160e = 195e verolla)
http://www.partco.fi/luettelot/PARTCO2005-OSA4.PDF

Systeemit kun saa kuntoon, niin tämä laiskan miehen harrastus vie mennessään :)

Senverran vielä pitää lisätä että: Ei niitä kirkkaampia tulipalloja tule herkemmillä kameroilla yhtään enempää, niillä näkee vaan himmeämpiäkin tähdenlentoja.

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: astro_juhis84 - 28.11.2006, 10:16:16
Sbigillä olisi juuri meteorikuvaukseen tarkoittu laajakenttäinen kamera -->http://www.sbig.com/sbwhtmls/online.htm (periaatteessa tuollaisen voisi tehdä itsekin, jos vain osaa).

Miksi käyttää webbikameraa meteori kuvaukseen, kun tähdenlentojen radat saadaan näkymään yksittäiselle kuvalle? Video tiedostot vievät paljon tilaa (useita gigatavuja?)

Montako meteorikameraa Suomessa pitäisi olla, että tulipallon radan voisi määrittää hehtaarin tarkkuudella tai vieläkin pienemmälle alueelle? Minua myös kiinnostaa miten tulipallojen radan määrittäminen tehdään.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 28.11.2006, 17:20:28
Yksittäisestä kuvasta ei pysty laskemaan kulmanopeutta, kahdesta eri suunnasta, ajoitetusta, videokuvatusta tulipallosta pystytään laskemaan:

1. Tulonopeus
2. Ilmakehään saapumisaika saadaan 1/100 sek tarkkuudella.
3  Aurinkokuntarata
4. Massa suunnilleen, kiloja..kymmeniä..satojakiloja...?  saadaan kappaleen hidastuvuudesta näkyvänlennon aikana.
5. Kirkkauskäyttäytymisestä näkyvänlennon aikana saadaan viitteitä kappaleen lujuudesta tosin yksittäisestäkin kuvasta niitä viitteitä löytää.
6. Kappaleen fragmentoituminen - hajoaminen - lennon aikana näkyy yleensä videoista hyvin.
7. Mahdollinen putoamis alue pystytään laskemaan hieman tarkemmin kun tunnetaan tulonopeus, varsinkin jos tulee loivassa kulmassa.
 
Skypatroll4ccd -  jota käytän - esim "länsikamerassani" tuottaa vuorokaudessa (kamera on päällä 24h) noin 120Mt kuvamateriaalia, ja vilkkaana vuorokautena - varsinkin kesällä tulee kuviin auringonpaisteella  lintuja ja kärpäsiä - tulee noin 230Mt joten ei mitään mahdottomia. Jujuna on pieni resoluutio 384x288 ja se että vain kirkkaan kappaleen  liike taivaalla taltioidaan, niitäkin voi suodattaa siten että lentokoneet ja nopeat satelliiti voi jättää huomiotta.

Isompiakin resoluutioita ( 768 x 576 on max) on mahdollista käyttää, tiedostot kasvaa silloin suunnilleen 4x .

Kyllä yksittäisestäkin tulipallokuvasta on hyötyä, mutta videosta saa enemmän "dataa" irti, vaikka mitättömien resoluutioiden takia kuvat onkin aika vaatimattomia nyky mittoihin verrattuna.

Erehdyin kerran asiantuntijalta kysyä, että kuinka se putoamis paikka lasketaan... pitäis mennä lukenmaan sitä pitkää matikkaa että ymmärtäis vastauksesta edes jotain. Tarkka ( ehkä 500m kehän sisälle) putoamis paikka  on mahdollista laskea kahdesta eripaikasta ( 50km - 300km etäysyydeltä kuvattuna ) kuvatuista videoista. Tietysti mitä useammsta paikasta on kuvaa, sitä tarkemmaksi laskut tulee, mutta muutamaan sataan metriin se taitaa tarkimmillaankin osua.

Parhaimmillaan on 5 kameraa kuvannut samaa tulipalloa, eteläisin kamera oli Helsingissä, pohjoisin oli Oulussa. Mitään ei tullut maahan asti.

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 21.12.2006, 00:22:38
Hei!
Olen yhdistänyt langattoman (mv)valvontakameran Hauppaugen TV-kortin kautta pc:lle.
Käyttö pitäisi saada jotenkin helpoksi ja nopeaksi. Voisi sitten kokeilla jotain tähdenlento parvea.
Valojen ja lintujen kuvaus päivällä / yöllä on onnistunut kohtalaisesti. Web kamerani on joku surkea MikroOnen halpis.
(kun linssin peittää niin kuvassa näkyy jotain (pisteitä?)

Olisiko kellään ohjeita valvontakameran/VideoAnalyzerin säätöön?
Ja voiko web-kameran ja valvontakameran kuvaa vaihdella Analyzerissä?
(en saa web-kameran kuvaa enää näkyviin)

???
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Juze-81 - 27.12.2006, 12:54:00
Piti itelläki heti virittää webbikamera kerrostalon ikkunasta sojottamaan ihan kokeilun vuoksi ja ihan jänniä kuvia tulee niin yöllä ku päivälläki... suurin osa kuvista on tietenkin yöllä mustaa mut joissain on lentokoneen jättämää valojuovaa jne jne...:) tuntuu ihan mielenkiintoselta hommalta... aluksi nyt testailen ja kattelen et mitä kaikkea koneelle taltioituukaan ja sitten joskus tulevaisuudessa jos vielä on yhtä kova innostus ja kiinnostus niin rupean miettimään parempaa kalustoa kuvaukseen..:) voisiko joku antaa tästä aiheesta viel jotain hyölyllisiä vinkkejä mitä kannattas alottelijalla ottaa huomioon kiitos..:)

edit: Sattu silmään Philips SPC900NC web-kamera... tekeekös moisella tässä hommassa mitään onkos kellään kokemusta?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 01.01.2007, 12:13:03
Yhden vinkin osaan antaa: Pidä kuvauksessa käytettävän tietokoneen kello ajassa,  muutaman sekunnin tarkkuudella - vähintään.
Käytän "oikean ajan" lähteenä suomen aikaa:
http://www.aika.fi/
Itse kuvaaminenhan on niin simppeliä, kuin voi olla. Kamera vaan tuijottaa taivaalle ja odottaa jotain tapahtuvan.
Pitää vain muistaa välillä katsoa mitä kuviin on yön aikana tullut. Jos kuvissa näkyy mielestäsi kirkas tulipallo, kannattaa siitä tehdä URSA:n meteorijaostoon tulipallo ilmoitus:
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/meteorit/

Metsästys onnea!

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Oscuro - 07.02.2007, 23:17:15
Hei!
Nyt oilis lidlissä tajouksessa tollanen http://www.lidl.fi/fi/home.nsf/pages/c.o.20070208.p.Mini-valvontakamera Onkohan tuommoisesta mihinkään? Hintakaan ei kovin paha ole. Vai kannattaisiko ostaa esim. http://www.mikrokauppa.fi/products.asp?ProdID=CMOS-24 tuollainen kamera. Jos tuon ostaisin niin mitä lisäksi tarvitsisin, että saisin toimivan systeemin. Tuolla mikrokaupassa on myös muita valvontakameroita, joten jos joku muu kamera sopii siihen paremmin niin kertokaa ihmeessä.

Vai olisiko jokin web-kamera yksnkertaisin vaihtoehto?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 11.02.2007, 19:02:37
Tuossa Lidilin kamerassa on näkökenttä vain 32 astetta, joka on vähän, aikahervoin siihen tähdenlento osuu..
mikrokauppa.fi:n kamera on muuten ok, mutta 3luksin herkkyys vastaa webbikameraa.. eli huono.

Jos oikeen halpaa.. niin tuo Radio Duon kamera, joita joskus Honkong kaupoissakin näkee saattais olla toimiva..
http://www.radioduo.net/product_info.php?cPath=23_51&products_id=1325
Ranskankieliseltä sivulta löytyy tarkemmat tiedot: 0.5luksia - jokunen tähtikin saattaa näkyä, 92 asteen kuvakenttä on hyvä. Kameran IR valaistus ledit tulisi eliminoida - vaatii virittelyä (toivottavasti Lux arvot on ilman IR-valaistusta ja samalla optiikalla millä kamera myydään...)
http://www.jlelectroniq.com/mounel/sono/fiche1.asp?searchFor=UXCAMZWMBLAH2&nolw=1537

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 12.02.2007, 19:10:27
Hep!
Samat ongelmat minullakin. Kuvaa ei voi vaihtaa, resoluutio maksimi sama.
Default 384 x 288 ei voi suurentaa, venyttää voi.
Kun VideoAnalyzer on päällä ja aukaisee WinTV32 niin se antaa joitakin virheilmoituksia.

T: Pekka
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: J.Tuukkanen - 12.02.2007, 23:36:48
Miekin viritteli Meaden LPI kameran tähän käyttöön, linssinä käytin Canon 16-35 2.8 laajakulmaa.
Video Analyzer ohjelma toimi niin kuin pitikin,kuvaus-simulaattorina käytin tulipallojen puuttuessa paikallisia variksia ja harakoita.
http://www.st-suunnittelu.fi/tulilintu/ (http://www.st-suunnittelu.fi/tulilintu/)
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 13.02.2007, 00:16:36
Kamerani joka tuijottaa kaakkoon, siihen alkaa aurinko paistamaan heti auringon noustua, objektiivissa kun ei ole autoiristä (automaattista aukon himmennintä)  se vaatii pipon tai tulpan päälle ennen kun aurinko alkaa siihen paistamaan. Jos olisi autoiriksellä varustettu (niin kuin länsikamerani) sen voisi jättää päiväksikin päälle.

Olen kuvannut viimeiset 3v 384x288 resoluutiolla , ja on riittänyt mainiosti. Tosin Skypatroll tekee .bmp kuvia joista irtoaa hieman enemmän tietoa kuin .jpg kuvista joita käsittääkseni videoanalyzer tekee. Analyzer toimii käsittääkseni isommillakin resoluutioilla. Skypatrolkin toimii tietyllä kortilla/ajurilla täys resoluutioilla, mutta en ole sitä omissa virityksissä saanut toimimaan.

Kokeilin joskus tv-korttia ja Webbikameraa samassa koneessa, kun avaat jommankumman videolaitteen niin käsittääkseni se varaa capture ohjelman sille laitteelle. Jos haluat vaihtaa tv-kortista webbikameraan - saattaisi auttaa seuraava toimenpide: Buuttaa kone, käynnistä webbikamera ohjelma (niin että saat videokuvan näkyviin) sammuta webbikamera ja avaa videoanalyzer nyt saattaa olla mahdollista sada webbikameran kuva analyzeriin. Jos ei niin kutsu huolto paikalle...
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 13.02.2007, 23:30:14
Välitän tähän VA:n (VideoAnalyzerin) kehittäjän vastauksen noihin yllä mainittuihin kysymyksiin VA:sta:

Koska VA käyttää "Valmista"
DShowNET.dll:ää, jossa ei tiemmä ole kuvalaitteen vaihto-ominaisuutta,
niin ei ole tullut, eikä ilmeisesti tulekaan VA:iin.


Sen pitäisi onnistua kytkemällä oletusajurin disable tilaa ja
käynnistämllä sitten VideoAnalyzer, jolloin löytää sen toisen. Kun
toimii sillä toisella kortilla niin sitten oletusajuri Enable tilaan ja
voi kääynnistää sille toisen VideoAnalyzerin. Itselläni on nykyään juuri
tällainen tilanne, vaikkakin toinen ohjelma on muu kuin VideoAnalyzer,
mutta ongelma tulee VideoAnaalyzerin kohdalla tällaisena.
Kun kytken pois valoisaksi ajaksi, niin en sammuta VideoAnalyzeria,
ettei tarvitse aina tehdä tuota. Otan siitä Filter Managerin esiin ja
kytken suodattimelle (tarvittaessa useammalle suodattimille) "No
source", niin siltä osin pysähtyy ja lakkaa tallennus. Sitten kun haluan
tallennuksen jatkuvan, niin valitaan Sourceksi Video tai mahdollisesti
joku muu jos muusta "katkaistu"))

Tuo ajurin disablaaminen löytyy Control panelista "Sounds and Audio
Devices" , "Hardware - lehti" ; siitä valitaan luettelosta kyseinen
Device ja alhaalta "Properties" ja sitten alhaalta "Device usage":sta
"Do not use this device (disable)" Vastaavalla tavalla laitetaan taas
tomimaan. Ei tavitse bottailla konetta, tosin joskus jostain syytä on
kyllä sitä vaatinut (ilmoittaa laitekonfiguuraation vaihtumisesta).
"

Jos VA on päällä ja aukaisee jonkun muun samaa kameraa pyrkimään
käyttävän sovelluksen esim. WinTV32 , niin antaa virheilmoituksen. Kun
sen ohittaa ok:lla, niin "useassa tapauksessa" pääsee sen kautta kameran
säätöihin käsiksi niin että ne toimivat. Näin on esim. Phlipsin
webbikameroilla toucamilla ja kuulemma Philipsin uudemmallakin,
ohjelmalla Philps VRecord, ja muistaakseni tuon WinTV32:n kautta olen
myös päässyt.

Ei ole aiemmin tullut esiin. että ei saisi käyttöön jotain kuva-kokoa,
joka on kamerassa. Olisi kiva tietää, eikö ko koko näy Setupissa vai
eikö vain toimi. Sen Setupin käytössä on sellainen bugi, että aina kun
sen avaa niin näyttää oletusasetuksia vaikka muu olisi käytössä. Aina
kun poistuu pitää laittaa halutut asetukset, muuten muuttuu
oletusasetuksiksi. Ja toiseksi kun asetuksia muuttaa niin pitää tehdä
tietyssä järjestyksessä, muuten muuttuu takaisin (Ihan suoraa näkyvästi)
jo muita muutettaessa. Ensin valitaan "Color Space / Compression"
(johon kannattaa valita RGB 24 jos vaan löytyy,( jos muillakin toimisi
niin tuolla kuluttanee vähemnän prosessoritehoa)), sitten kuvakoko ja
lopuksi "Frame Rate" ja OK.

Nämäasetukset eivätvälttämättä tallennut suodatinkonfiguraatiota
tallennettaessa. Kuvakoko tallentuu. Voi tosin olla, kuten itselläni
(Pinnacle kortilla), että ladattaessa on oletuksena sellainen
pakkausmuoto että ei toimi ja vain vaihtamalla rupeaa toimimaan. Niin
muuten saattaa olla, että jokin kuvakoko ei toimi kaikilla
pakkausmuodoilla joilla esim oletuskoko toimii.

Tuo on muuten aika omitusita, jos aurinko on vahingoittanut kameraa
vaikka oli autoiris. Minulla oli käsitys että sen yksi tehtävä on juuri
suojata auringolta.

Edit:
"Muuten PS:nä siihenVideoAnalyzer viestiin, että kyllä sen voi laittaa
tallentamaan kuvia hyvin monessakin eri muodossa. Jos ei jpg ole
riittävän hyvä, niin suosittelen png:nä, sillä sehän on pakkaa (ja
purkautuu) täysin alkuperäisenä."

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Oscuro - 14.02.2007, 18:55:49
Lainaus käyttäjältä: kaizu - 13.02.2007, 07:34:08
Aloitin jo tekemään kauko-ohjattavaa jalkaa kameralle niin että voin kääntää sen päiväajaksi muuhun suuntaan.


Kaizu

Miten ajattelit toteuttaa sen?

p.s. tarviiko tohon (http://www.radioduo.net/product_info.php?cPath=23_51&products_id=1325) sit jonku TV-kortin että saa tietokoneeseen liitettyä?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 06.03.2007, 23:36:29
Hei!
Ajattelimpa kopauttaa, mitä tälle osastolle kuuluu?

Omaa kameravirittelyäni olen jatkanut muuttamalla WEB-kameran kaukoputkeen sopivaksi.
Adapterina toimii musta filmipurkki. Sain jonkin verran kuvia VA:lla kuunpimennyksestä, tosin vain puolivarjosta.
Sitten loppui iltaloma. (poika sairasti)
Lisään tähän linkin josta löytyy muutama kuva tähdenlentoja kuvaavasta kamerasta sekä kuusta pimennysiltana.
http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#159/taskulamppufi0.jpg (http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#159/taskulamppufi0.jpg)

Taka-ajatuksena tässä kirjoittelussa on se että ajattelin muuttaa langattoman m/v kameran kaukoputkeen sopivaksi,
jolloin taas meteori-valvontaan tarvisin uuden kameran.

Kun kaukoputkeen olisi liitettynä langattomasti kuvaa tietokoneelle siirtävä kamera niin kaukoputkea voisi kameran
kantama-alueella (n.100m) siirrellä vapaasti. Nyt tietsikka nökötti pakkasessa ja kaukoputki 2m päässä USB-kaapeliin kantamalla.
(tietokone kyllä toimi koko n. 1h ajan moitteettomasti)

Siis, suositelkaa jotakin hyvää ja halpaa meteori-valvontakameraksi. Erottelukykyä pimeässä pitäisi olla sen verran että
kirkkaimmat tähdet näkyy. Hinta max. 50 euroa. ts. ei sillä hyvää saa, mutta jotain.

T: Pekka

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 11.03.2007, 21:53:00
Hei!
Vielä tuosta valvontakameran säädöstä VA:ssa.
Onko se kamerasta johtuvaa ettei SETUP lehdellä saa vaihdetuksi kuvataajuutta?
Nyt siinä jököttää 25.000 eikä muuksi muutu.
Kuva STD on: PAL_B ja väritila RGB24.
Näyttökoko: 384 x 288 (default)

Mitä tulee edelliseen viestiini, niin pitänee tuota hintakattoa hieman nostaa.
Selailin tuota http://www.spelektroniikka.fi/avrf.htm (http://www.spelektroniikka.fi/avrf.htm) sivua ja siellä olisi tuo WTCAMBW
kameran tarkkuus 400 TV juovaa / 0,3 lux. Olisiko kellään mielipidettä.

T: Pekka
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 12.03.2007, 00:16:24
VA:n säädöist en tiedä mitään, mutta 25fps on ihan hyvä, jos koneen resurssit vaan antaa myöten.
384x288  resoluutio on ihan käyttökelpoinen myös.

Tuo WTCAMBW vaikuttaa ihan hyvältä, sillä näkee ehkä noin +2.5...+3 mag tähdet ja näkökenttää ihan kivasti 76x57 astetta
Teline ja sääsuoja valmiina eikä paha hintakaan. Perseidien aikaan tuolla näkee ehkä muutamia kymmeniä tähdenlentoja maksimiyönä. Jatkuvassa ulkokäytössä saattaa joutua virittelemään lämityksen havaintoikkunan eteen, paitsi jos on hyvin suojassa esim katonharjan alla.
Tietysti tarviit viellä puihat ja virtalähteen , ja mikäli ei ole valmiina tarviit video tai tv-kortin että saat videosingaalin koneelle.

Hyvässä lykyssä näkyy jotain tälläistä:

Tulipallo 29.10 2006 klo 21:53 Pieksämäeltä 384x288 resoluutiolla ja noin 100asteen näkökentällä
(http://img471.imageshack.us/img471/1765/29102006klo2153mt0.jpg)

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Esko Lyytinen - 12.03.2007, 17:28:31

Hei,

Rekisteröidyin tänne juuri ja tämä on eka viesti, saa nähdä onnistuuko :)

VideoAnalyzerin Setupissa on sellainen huono puoli, että kun sinne menee niin se näyttää aina oletusasetukset vaikka olisi juuri ottanut (ja saanutkin) sen kautta käyttöön ihan jotain muuta. (Olette ehkä huomannneet että sen siälläkin pitää muuttaa asetuksia oikeassa järjestyksessä, muuten ehtii jo palauttaa oletukset seuraavia muuttaessa.)

Eli jos Pekka olet käynyt sieltä Setupista katsomassa kuvataajuutta, niin ei se sieltä näy oikein. Render-filtteri vaikkapa Video-sourcelle näyttää alhaalla käytössä olevan kuvatajuuden.
(
Katselemisen pitäminen aktiivina kuluttaa aika paljon prosessoritehoa eli jos ei tehoa ole runsaasti niin kaikki Render-filtterit kannattaa ikonisoida alalaitaan kun ei juuri jotain tiettyä halua katsoa, jolloin ne eivät juurikaan kuluta tehoa. Histogrammi-filtter näyttää myös kuvataajuuden ja se vie melko vähän prosessoritehoa.
)
Ylipäätänsä kuvataajuuden muutto laitteilla joita olen kokeillut on onnistunut Setupin kautta, mutta jos esim web-kameran astukissa on muuten (ei näy setupissa) täysi automatiikka päällä, niin Setup ei sitä asetusta poista eikä yliaja eikä tällöin kuvataajuuden muutos onnistu.

Useilla kameroilla voi yrittää VideoAnalyzerin käynnistymisen jälkeen käynnistää joku kameran oma softa. Tällöin tulee luultavasti virheilmoitus kun kamera on jo käytössä, mutta kun silti avaa kameran omat asetukset, niin yleensä ne ovat toimineet ja voi vaikka jättää rinnalle auki.

Esim. Philips toucamilla voi käynnistää Vrecord-ohjelman ja virhelimoitusten jälkeen avata Options, Video Properties ja saada sielta kaikki kameran säädöt käyttöön.
Kuulemma uudella (en muista mallinumeroa) Phlipsin kameralla toimii myös Vrecordin kautta, mutta ei jollain sen itsensä mukana tulleen softan kautta.

Esko
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Juze-81 - 20.03.2007, 22:24:48
Noniin sain lopulta hommattua kameran. eli hankintani oli Philips SPC900NC koska sillä voi tämän lisäksi kuvata putken läpi avaruuden kohteita ilman suurempia kikkoja eli ostin myös semmosen sovittimen mikä kierretään tohon kameraan optiikan paikalle kierteisiin. Eli käytän tätä aina sillon tulipallohavainnointiin ku en käytä putkella kuvaamiseen.. saapas nähdä millanen kamreeri tää on ku nyt ekakertaa jurskuttaa tuossa ikkunan takana...:)

T: Juhani P
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 26.03.2007, 23:21:53
Hei!
Mitenkäs on sitten näiden tähdenlento- / meteori- / tulipallokuvien tulkinnan kanssa.
Mikä on mitäkin? Mitä pitää tietää? Suunta / oma paikka itäistä pituutta / pohjoista leveyttä? Aika?
Mistä kannattaa ilmoittaa?
Tässä muutama esimerkki kuva.

http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#511/y20070325205600pitkrd9.png (http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#511/y20070325205600pitkrd9.png)
http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#519/y20070326211600lyhytem3.png (http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#519/y20070326211600lyhytem3.png)
http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#519/y20070326211200koneko1.png (http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#519/y20070326211200koneko1.png)
Tämä viimeinen on kuu. Kompassipohjoinen noin neljäs kuusen latva oikealta. (saatu laseri avulla)
http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#519/y20070326060400kuuhorists5.png (http://profile.imageshack.us/user/petk/images/detail/#519/y20070326060400kuuhorists5.png)

T: Pekka K
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Esko Lyytinen - 27.03.2007, 14:23:17

Hei,

Ei olekaan ollenkaan helppo ainaa sanoa mikä on meteori. Nyt kun uusia kuvaukse aloittajia on runsaati niin on tullut melkoisesti sähköpostilla kyselyjä mikähän kohde on kyseessä.
VideoAnalyzerin käyttäjille olen monelle henkilökohtaisesti neuvonut laittamaan toinen Envelope filtteri (vaikkapa pitemmälle aikavälille (eri etuliitteellä)  kuin ensimmäinen ettei tule hirveästi kuvia). Tämän ja video sourcen tms. väliin tulee Timer fillteri johon määriteellään "FrameNum" arvolla poimittavaksi vain osa kuvakentistä esim joka viides tms frameratesta ym riippuen. Minulla on itselläni käytössä sellainen ja joudun varsin usein tarkistamaan siitä mikä on kyseessä. Paitsi tarkistus niin se antaa myös meteorista keskinäisesti ajoitettuja mittauspisteitä tapauksen käsittelyyn.

Tuollainen kuin Pekan ensimmäisessä linkissä näkyy kannattaa ilman muuta ilmoittaa. Se lienee meteori (kaukaisehko tulipallo), jos ei tuossa lentokonereittiä mene. (Lentokoneiden näkyvä reitti ei aina ala/pääty ihan arvattavalla tavalla.)
Sammumiskorkeuskulma (jos horisontti on jo lähellä kuvan alareunaa) on sen verran alhainen syttymiskorkeuskulmaan verrattuna että olettamalla nuo liki yhtä etäälle, on tuon todellinen sammumiskorkeus sen verran matalahko, että on ilmeisestikin pudottanut pikku meteoriitin. On ilmeisimmin kuitenkin liian pieni etsittäväksi. Joka tapauksessa ilman muuta tällainen kannattaa ilmoittaa. Jos on tämän kirkkauksinen kokonaan korkeilla kulmilla niin on vähemän mielenkiintoinen ja lähempänä olessaan myös absoluuttisesti hiimeämpi, mutta ei ole estettä sellaisenkaan ilmoittamiselle. Kaikkia meteoreja ei kannta ilmoittaa. Webbikameralla niitä saa vähemmän, joten kuvauksen aloittajat voivat hyvinkin lähettää näytille vaatimattomampaikin ja miksei myöhemminkin, mutta tällöin kaikkea en millään ehdi juuri muuta kuin katsoa. Saatan kiinnostavampia lähettää edelleen näytille "tulipalloryhmälle"ja tietysti itse arvioin mikä kannattaa käsitellä tarkemmin.

Tästä tulipallosta ei ole tullut muita ilmoituksia. Miellläni ottaisin tiedot tuosta. Kuvassa ei taida tähtiä näkyä, mutta ainakin likimain kuvaussuunta  kuvakoko ja paikkakoordinaattisi (maantiteteellinen pit. lev.). Jos et halua foorumille laittaa, niin laita sähköpostilla  ( esko(piste)lyytinen(miuku)jipppii(piste)fi ).

Silloin kun tähtikentistä tarkistaa suuntia niin on paikallaan tietää kellon korjaus muutaman sekunnin tarkkudella. Jos ei kello pysy hyvin ajassa (ja muutenkin) niin kellonkorjauksesta kannattaa pitää kirjaa vaikkappa pieneen tekstitiedostoon samalla koneella ja merkitä korjukset ajoittain ja kellon säädöt.

Jos näitä aikoo jatkuvasti kuvata,niin ottaisin miellelläni (joltakin) samalta yöltä (kameran suunta varmasti sama)  useitakin kuvia joissa näkyy tähtieä eri puolilla kuvakenttää vaikkapa muutama sama tähti eri kohdissa eri ajankohtina. Jos tällaisen kuvakentän "kartoituksen" tekee ennakolta niin sitten kun/jos tulee todella merkittävä tulipallo niin säästää paljon aikaa, vaikka kameran suunta ei samana olisi pysynytkään. Summakuvista pitää tietysti tietää moneko minuutin tms on, kun tähtijäljet mittaa keskeltä, niin saa keskikohdan ajoituksen.

Esko
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 27.03.2007, 22:44:45
Hei!
Ja kiitos Esko.
Tarkemman vastauksen saat sähköpostiisi, mutta olisi yksi (1000) kysymys.
Koskee tuota eka osota, kohtaa "Tämän ja video sourcen tms. väliin tulee Timer fillteri johon määriteellään "FrameNum" arvolla poimittavaksi vain osa kuvakentistä esim joka viides tms frameratesta ym riippuen."
Siis väliin...vääntäisitkö tätä hieman rautalangasta?
Timer filtteri löytynee VA:n filtterivalikosta, mutta miten "paketti" rakennetaan?

T: PekkaK
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Esko Lyytinen - 27.03.2007, 23:35:12

Hiukan vaikea on vastata kun en ihan tiedä oletko sen nykyisen määrityksen tehnyt itse, mutta oletan näin eli osaat vaikkapa Janne Pyykön ohjeiden mukaan määritää envelope filterin.

Tee (suunnilleen) näin. Kun se olemassa oleva on päällä. Määritä samalla lailla uusi Envelope filtteri. Ajoitettuihin tapahtumiin laita siinä uudessa tiedostolle eri prefiksi ja haluamasi tallennusväli esim 10 min. tai tunti. Älä laita vielä suorceksi mitään. Sitten tee määritä uusi Timer filtteri:

Filters, Filter manager, add , valitset luettelosta viimeismmän eli Timer filtterin ja create.
Sitten otat sen eeditoitavaksi: edit , Voi editoid sen nimen haluamaksesi ja laitat sourceksi video source. Vasemmalle FrameNum kohtaan laitat arvoksi monennenkok aina haulat poimivan. Esim arvolla 3 ottaa joka kolmennen framen (eteenpäin pärään laitettavaan yllä tehtyyn uuteen envelope filtteriin). Sitten ok ja menet editoimaan edellä luomaasi uutta Envelope fitteriä. Nyt laita sille sourceksi tuon Tomer fiterin "new TimerFilter" tai sen miksi nimen itse annoit sitä editoidessasi.

Homman pitäisi olla valmis ja tallenna uudella nimellä: Filters , Save graph , ..

Tällä voit aiika vapaasti kokeilla. Et pilaa aiempaa määritystä ennen kuin tallennat uuden päälle samalla nimellä. Voit saada ohjelman kaatumaan ja ehkä jumittumaan niin että on sammutettava Task Managerin avulla.

Voit määritellä Filter managerilla useitakin  Render fitereitä, joille otat sourceisi esim luomiasi enevlope filtreitä. Niillä voit katsoa ja tarkistaa että toimii eli näkyy/muodostuu haluamaasi kuvaa ja alhaalta frame-raten. Ne jokainen kuluttavat kohtalaisesti prosessoritehoa, mutta kun ikonisoit pääikkunan alalaitaan niin ei juurikaan vie tehoa. Avaat jonkun ikkunan vain kun halaut katsoa sitä ja ainakin jatkuvaan toimintaan ikonisoit ne kaikki. Kun kehttelee filtreitä niin kannattaa seurata task managerilla koneen prosessoritehon käyttöä.
Kun esim laittaa johonkin väliin uuden filtterin niin eri filtterit voivat olla tekovaiheesa ilman sourcea, se ei kaatane ohjelmaa jokin osa vain lakkaa toimimasta.

Jos tekee mutkikkaita määrityksiä niin kannattaa tehdä välitallennuksia siltä varalta että kaataa ohjelman eikä tarvi aloittaa koko hommaa alusta.

En tiedä osasinko sopivalla tavalla kuvata, mutta pienellä harjoittelulla oppii kyllä nopeasti tekemään omiakin "konstruktioita".

(
Aikoinaan monia fittereitä ei testattu kaikkia kunnolla ja niissä on kyllä bugeja. Ohjelmasta on uudempaa versiota, jossa osa on jo korjattu ja jonkun (vähän itseäni häiritsevän) olemassaolon tiedän ja odotan että Olli tulisi lähiaikoina "kotona" käymään ja korjaisi. Elikkä jos arvelette että jossain on bugia niin ilmoitelkaa ja jos jo korjattu niin lähetän uuden version. Mm scale filerissä on ollut (nyt korjattuna) bugi, että skaalaa kyllä kuvakoon ok (esim puolittaa), mutta seuraavissa filtereissä olevat ajoitetut tapahtumat (kuvien tallennus ja resetointi) eivät ehkä toimi.
)

Kuvakoon muuttaminen (ainakin) suuremmaksi kesken toiminnan kaataa yleensä (jos on fittereitä, joissa pikselin indeksoiti juoksee, niin menee yli rajojen) ohjelman, joten sitä pitää välttää, eikä tätä "ominaisuutta" ilmeisesti korjatakaan.

Toivottavasti näistä on helppiä :-)

Esko
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 27.03.2007, 23:43:24
Hei!
Nyt sevisi hienosti. ts. "kirja aukesi". :)
T: Pekka
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 01.04.2007, 19:04:22
 :DHei kaikille! :D
Piliveen meni ja vettä sataa. Sain koneen vaihdettua 800Mz.

Koska valvontakamerani herkkyys on aika heikko, voisin muuttaa sen ottaman kuvan musta/valkoiseksi.

Stupista löytyy seuraavat vaihtoehdot:
-RGB24
-RGB555(16bit)
-YVU9
-YUY2
-YV12
-UYVY
Mistä sen kameran kuvan muuttaminen b/w:ksi tapahtuu?
Voisiko joku neuvoa olenko metsässä vai missä?
T: Pekka
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 03.04.2007, 22:54:42
Metsässä Pekka metsässä.
Kamerastasi ei saa irti mustavalko kuvaa muuten kuin säätämällä värikylläisyyden nollille tai
käyttämällä VA:ssa olevia filttereitä. (kiitti Esko!!)
T: Pekka
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Juha R - 22.04.2007, 16:45:08
Nyt olisi kysymys kamerasta,eli toimisko tuollainen kamera miten näissä hommissa  ??? http://www.2mcctv.com/equipment/EverFocus_EQ350.html (http://www.2mcctv.com/equipment/EverFocus_EQ350.html)
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 22.04.2007, 21:55:54
Hei!
Itse sain suosituksen tästä.
http://www.aseko.fi/tuotteet/index.php?mother=&group=00000310&level=&prod_id=00001319&mag_nr=9 (http://www.aseko.fi/tuotteet/index.php?mother=&group=00000310&level=&prod_id=00001319&mag_nr=9)
On valmis paketti. Sääsuojat, virtalähteet jne.
Ja valoherkkyys 0,01 lux joka lienee aika hyvä. Taidan itse hommata tuon.
T: Pekka

Lisäys 23.4.07 hinta Asekolla 110€ +0% Alv.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Janne Pyykkö - 27.04.2007, 17:38:21
Lainaus käyttäjältä: Timppa - 18.10.2006, 22:23:44
Laita webbikamerasi kuvaamaan kirkkaita tähdenlentoja!
...
Aiheesta lisää Janne Pyykön tekemillä sivuilla, sieltä saat softat ja  ohjeet kuinka päästä alkuun.
http://www.brossco.fi/janne/VideoAnalyzerWeb/meteori.html

Tervehdys. Liityin eilen astronettiin. Oli hauska lukea koko säie, josta huomasin, että tekemistäni sivuista on ollut iloa. Täytyy varmaan päivittää sivut jossain vaiheessa, koska kertovat tilanteesta puoli vuotta sitten. Nythän on tullut paljon lisää kuvaajia.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Taivaan tuijottaja - 10.07.2007, 13:53:53
Tämä onkin aihealue, josta tietoa etsimällä löysin tämän foorumin ja rekisteröidyin. Webbikameraa lukuunottamatta tarvittava laitteisto jo löytyykin, ja aion hankkia sen seuraavaksi, kunhan olen ensin huolella perehtynyt tähän viestiketjuun ja sen tarjoamiin linkkeihin. Suur kiitos teille kaikille jo näistä avuista näin alkuun! :)

Minulla on jonkinmoiset näköalat luoteeseen ja pohjoiseen, ja joutilas tietokoneen röttelö odottaa käyttötarkoitustaan. Vieressä on myös pieni metsikkö, joten taivaan ilmiöiden lisäksi voisin seurailla myös mielelläni lähistöllä liihottelevaa biomassaa. Viime kesänä vakoilin ko. elikoita vanhalla analogisella videokamerallani, ja sain muutaman aika hauskan otoksen pusikon linnuston seikkailuista.

Jos ja toivottavasti kun saan jotain irti webbikameravirityksistä, niin editoin vaikka tätä postia ja laitan tähän jotain innostunutta vaahtoamistani.  ;D
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: taksun - 17.08.2008, 20:06:43
Timppa kirjoitti:
Yksi "edullinen" ja hyvä vaihtoehto olisi : http://www.aseko.fi/tuotteet/index.php?mother=&group=00000310&level=&prod_id=00001319&mag_nr=9
Kamera, sääsuoja, jalusta, virtalähde ja kaapelit 30m - kaikki samassa paketissa, lisäksi kameran singaali ja syöttövirta kulkee yhdellä ja samalla kaapelilla (siisti vetää). Kameralla näkee noin +2...+3 mag tähdet ja tähdenlennot, jolloin selkeällä esim. Perseidi maksimin aikaan näkee jo kymmeniä tähdenlentoja. Lisäksi tulee olla tietokoneessa videokaappaus kortti tai edellä mainittu TV-kortti, sekä RCA uros/BNC naaras adapteri Partcolla 1e... Videokortiksi käy esim Hauppauge WinTV2000 jonka saattaa saada käytettynä 20e:llä.


Tommonen olis jouten (muuntajamalli).  Muutaman kerran kokeiltu, ei edes ulkona ollut. Hp 110:- sis.pk:t. Kyselyt YV:llä.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Garion - 23.12.2008, 19:34:44
Jos törmäät samaan ongelmaan kuin minä, niin pikku vinkki.

Puut/pensaat plokkaa näkymän taivaalle ikkunoista.
Eikä naapuri-talokaan helpota tilannetta.

Ainoa järkevä paikka kameralle on, joko oman talon katolla, tai takapihalla, jonne on 40m matka tietokoneelta. Katolle on 30m matka, piilottaen johdon listojen alle.
Vaatii aika monta aktiivista usb-johtoa väliin weppikameralle. Tai sit ei    http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=35293

Testattu ja toimivaksi havaittu 30m verkkokaapelilla. Pitäis toimia 60m asti. Voittaa usb-piuhojen/hupien kanssa pelleilyn 10-0.

 
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Esko Lyytinen - 26.12.2008, 19:40:50
Lainaus käyttäjältä: Garion - 23.12.2008, 19:34:44
Vaatii aika monta aktiivista usb-johtoa väliin weppikameralle. Tai sit ei    http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=35293

Testattu ja toimivaksi havaittu 30m verkkokaapelilla. Pitäis toimia 60m asti. Voittaa usb-piuhojen/hupien kanssa pelleilyn 10-0.

Tuo vaikuttaa niin hyödylliseltä laittelta että laitoin tilaukseen. Ainakin kesämökillä olisi tarpeellinen. Siellä on 20 metriä matkaa rantaan, josta on näköalaa ja nyt kahtena menneenä kesänä olen joutunut viemään sinne läppärin (20m roikkajohdon päässä) kameran mukana. Vaikka jokinmoisen (vanhan lasten muovivannan) suojaan läppärin olen laittanutkin niin vain kuivimmilla keleillä on voinut olla käytössä. Tuon kanssa pitäisi hyvin voida läppäri jättää sisälle. Noin 40 mertin päässä on myös vaihtoehtoinen ranta, josta on näköala länteen ja luonaaseenkin. Lähimmältä rannalta on pohjoiskoilliseen. Pohjois-suunta on hyvä jos/kun haluaa tulipallojen lisäksi kuvata kameralla myös valoisia yöpilviä, mutta ihan keskikesällä on Savossa liian valoisa. Silloin siellä kannattanee kuvata (jos tämä piuha sen mahdollistaa) lounaissuuntaa ja vasta myöhemmin kesällä ehkä vaihtaa pohjoispuolelle.

Esko
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Lauri Kangas - 30.12.2008, 12:11:05
Itse odottelen edelleen että joku toisi markkinoille halvan ja simppelin USB 2.0 extenderin. Nuo kolmenkympin palikathan tukee vain 1.1. Pelaako webbikamerat hyvin hitaammankin usbin yli?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Garion - 07.01.2009, 21:09:17

Tollasen pallo Logitechin kanssa toiminnu hyvin. 

(http://mehukannu.net/kuvat/kamera.jpg)
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: J.L - 07.01.2009, 21:40:46
Pitäsköhän virittää omaki Logitech tuohon käyttöön :D kun ei sillä muuta virkaa ole pariin vuoteen ollut
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Garion - 12.01.2009, 00:41:53
Ostin CAT 5e tyyppisen 50m verkkopiuhan.
Joutu pistämään tuohon kamerapään lähettimen DC5V plugiin henkeä sisään.

(http://mehukannu.net/kuvat/testi.jpg)     
Tollanen halpis kiinalainen muuntaja anto vain 4.5DC, mut hyvin toimi.

4,5DC sehän on kolme 1.5V patteria sarjassa  :cool:
   

(http://mehukannu.net/kuvat/modaus.jpg)
Löyty vihdoinkin järkevää käyttöä vanhalle 3D Maglitelle.


Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Esko Lyytinen - 12.01.2009, 13:03:38
Laitoin tuollaisen verkkopiuhajatkekapulan tilaukseen Verkkokauppaan jo runsas kaksi viikkoa sitten, mutta ei ole siellä vielä tavaraa.

Esko
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Pentti Karvinen - 13.01.2009, 07:30:24
Tervehdys,

Hankin viime syksynä samaisen USB extenderin. 50m ethernet kaapelilla ei toiminut, mutta minulle riitti 25m. Se toimi ilman lisävirtalähdettä perässään Philipsin SPC900NC kamera.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Esko Lyytinen - 13.01.2009, 13:36:38
Tulikin tänään postissa. Heti lähti toimimaan Phlips ToUcam PRO II:n kanssa.

Oli kotona 20 metrinen Cat 5 kaapeli, jonka kanssa toimii ilman lisävirtalähdettä. Ilmeisesti on sen virran jännitehäviöiden suhteen pituuden äärirajoilla (ilman lisävirtalähdettä), koska se sininen ledi, jonka pitäisi ilmoittaa virran riitävyys, sammuu kun kamera käynnistyy, mutta toimii silti vielä ilmeisen moitteettomasti ainakin 10 fps:llä.

Esko
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 24.01.2009, 17:50:20
Hei.
Missä vika?
Laitoin tuonne ulos etelän suuntaan WEB-kameran kuvaamaan.
Siihen tuli tuo USB-extenderi ja 7m välikaapelia.
VideoAnalyzerin Realrendel-filtteri ei kuitenkaan anna kuvataajuudeksi kuin 5.
Valotuksen säätö kameran omasta setupista ei tunnu vaikuttavan tuhon ollenkaan.
Eikä myöskään VA:n asetuset.

??


Pekka

eDIT.
Siis päivällä kuvaa tulee 20 ja yli per sekunti mutta pimeässä vain 5.
Auto asetus valotuksessa ei ole päällä vaikka siltä kyllä tuntuukin kun se tuota tekee.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Esko Lyytinen - 24.01.2009, 21:10:20
Enpä osaa sanoa mistä tuo kuvataajuus 5 johtuu. En ole itse toistaiseksi testannut extenderin kanssa oikeaa tulipallokuvausta, mutta kyllä se oli sisällä melko pimeässäkin ja toimi ok 10 fps, jota käytin. Joskus on ihan omalla USB-piuhalla esiintynyt sellaista että on kyllä muuttunut kameran oman ohjelman asetuksista, mutta on tahtonut sitten jonkin ajan kuluttua pimeässä itsekseen muuttua harvempaan fps:ään päin.

Esko
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 27.01.2009, 06:20:58
Huomenta.
Kamera on siis tämä.
CMP-WEBCAM75
KÖNIG USB WEBCAM WITH NIGHT VISION
Stylish webcam, with a 1.3 Megapixel sensor. Video resolution up to 1280 x 960, with a maximum framerate of 30 fps. The webcam is suitable for all internet applications and easy to install. To display...   
Kuva liitteenä.

Säädöissä mikään ei tunnu auttavan, vaikka manuaaliohjaus on päällä kamera säätää itse valotuksen mieleisekseen.
Siis vaikka panen mitä 6 - 30 kuvaa / s väliltä, niin kamera itse säätää sen pimeässä 5.
Kokeilen vielä jollakin toisen kameran ohjaimella josko tottelisi.

Kamera ei muuten kummoinen ole, mutta kun sattuu olemaan joutilaana niin ajattelin virittää tulipalloja kuvaamaan.  :cry:

Pekka

Edit. Löytyihän tälle tiedot ja ajuritkin http://www.nedis.com/ARTLDetail.php?ARTLID=1022708 (http://www.nedis.com/ARTLDetail.php?ARTLID=1022708)
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 01.02.2009, 21:37:05
Nod niid.
3 pv:n totaalisen tyhjennysharjoituksen jälkeen kävin taas tutkimassa tuota ongelmaa ja heti selvisi.
Olen poistanut Pinneaclen TV: kortin käytöstä laitehallinnassa, mutta säädöt tuntuu toimivan edelleen.
Kun menen WEB-kameran hallintaikkunaan TV-kortin kautta (tai siis sieltä jossa näkyy ohjaimet joista hallitaan TV-kortin kuvaa)
ja teen asetukset sieltä niin toimii kuten haluan.
Nyt kuvaa tulee 30fl / s pimeässäkin.
Ja todellakin pimeässä tulee mustia ruutuja joten herkkyyttä ei ole nimeksikkään.
Taitanee tarvita asteroidi-luokkaa olevan pudotuksen että edes jotain tarttuu kennolle.

Oliko se joku Philipsin WEB-kamera joka oli paras herkkyydeltään? Hinta jotain 50€ ?
Ja jos jollakulla on jotain tarjota niin pane YV.
Pekka
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Horus - 11.02.2009, 12:46:16
No niin. Allekirjoittanutkin hankki kameran jolla "ilkeää" kuvata meteoreja. Nimittäin Espoon Sellon Prismassa oli tarjouksessa Sonyn DCR-HC53E digivideokamera [linkki (http://www.sony.fi/product/sdh-minidv/dcr-hc53e/tab/technicalspecs/type/3d#pageType=Overview)] jossa on ominaisuutena mm. se, että sitä voi käyttää webbikamerana. Hyvä puoli on se, että ko. kamera on varustettu CCD:llä. Lisäksi koska kyseessä on videokamera, niin siitä on muuhunkin kuin meteorikameraksi. Niin ja hintaa tolla oli 150e.

PS: testasin Video Analyzerillä ja homma toimii.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 15.02.2009, 18:12:56
Heips nyt on Logitech Fusion webkamera ja siihen hankittu valvontakamera obiska niin olisi kysymys kuinka tiedän kameran näkökentän koon onko siihen jotain laskenta kaavaa vai pystyykö sen päättelemään jollain tavoin päivällä näkyvästä kuva alasta kun toi matikka on vähän hakusessa nyt kun rupee toi videoanalyzer softa jollain tavoin aukeamaan miten sitä käytetään ja noita filttereitä yhdistellään niin pitää laittaa toi kamera kuvaamaan taivaalle kuhan vain kelit sen sallii Kiitos vielä kerran näin foorumin kautta Esko Lyytiselle joka auttoi VA softan käyttöön otossa
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kantola - 15.02.2009, 18:46:29
Lainaus käyttäjältä: Skyliner68 - 15.02.2009, 18:12:56
.. kysymys kuinka tiedän kameran näkökentän koon onko siihen jotain laskenta kaavaa..
Noin - sinnepäin näkökenttä kaavalla: (57.3 x kennon koko mm. ) / polttoväli = näkökenttä asteissa. Eli   jos kennon vaakamitta on esim 1/2" eli 6.46mm ja polttoväliä obiskalla 4mm on lasku (57.3 x 6.46)/ 4 = 92.54 astetta
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Lauri Kangas - 16.02.2009, 11:00:45
Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 15.02.2009, 18:46:29
Eli   jos kennon vaakamitta on esim 1/2" eli 6.46mm

Näissä kannattaa olla tarkkana, kun tuo kennokokojen tuumamittahan ei kerro suoraan itse kennon dimensioita. Tässä ilmeisesti Timpalla on kuitenkin oikea tieto puolen tuuman kennon koosta? Puoli tuumaahan on enemmän kuin kuusi milliä.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 17.02.2009, 09:10:23
heips tuolta tuli hankittua objektiivi tuohon webbikameraan siellä näkyy myös olevan edullisia kamera runkoja tekeekö tuolla linkin takana olevalla kameralla mitään http://www.ipcmax.com/product_info.php?cPath=230_231_315&products_id=1308
valontarve näkyy olevan aika hyvä 0,8 lux ?

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: GaryP - 17.02.2009, 11:43:24
Onko jollakin tietoa tuosta cs-kiinnityksestä? En ole löytänyt mitään tietoa mokomasta.

Kari
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Uppo - 17.02.2009, 12:27:39
Lainaus käyttäjältä: GaryP - 17.02.2009, 11:43:24
Onko jollakin tietoa tuosta cs-kiinnityksestä? En ole löytänyt mitään tietoa mokomasta.

Notta onko Google jäänyt testaamatta?  :wink:

http://www.securityideas.com/corcsmount.html
http://en.wikipedia.org/wiki/C_mount

Ja ei nuo ainoat hitit olleet.

Eli melkeinpä identtinen tuon C mountin kanssa.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Lauri Kangas - 17.02.2009, 12:38:29
Lainaus käyttäjältä: GaryP - 17.02.2009, 11:43:24
Onko jollakin tietoa tuosta cs-kiinnityksestä? En ole löytänyt mitään tietoa mokomasta.

CS-kierre on täsmälleen sama tuuman kokoinen kierre kuin C:kin, mutta runkopaksuus (eli röörin etäisyys kennoon) on lyhempi. Siksi CS-mountin kameroihin saa myös C-optiikkaa simppelillä tietyn paksuisella loittorenkaalla, jota voidaan sanoa myös C->CS adapteriksi.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 17.02.2009, 13:52:07
heips vielä tämmöinen kysymys tuohon tulipallojen metästykseen niin millaiset olisi hyvät asetukset kameralle esim noiden kontrasti valkotasapaino ja vahvistuksen ja taustavalon suhteen optimaaliset asetukset millä sais parhaiten tulipallon osumaan kennolle jos on osuakseen  :azn: muuten olisi projekti siinä vaiheessa että vois asentaa kameran ulkosalle

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: GaryP - 17.02.2009, 15:32:54
Lainaus käyttäjältä: Uppo - 17.02.2009, 12:27:39
Notta onko Google jäänyt testaamatta?  :wink:

http://www.securityideas.com/corcsmount.html
http://en.wikipedia.org/wiki/C_mount

Ja ei nuo ainoat hitit olleet.

Eli melkeinpä identtinen tuon C mountin kanssa.

Eipäs pottuilla! Olen suomalainen ja googletin cs-kiinnitystä, huonolla menestyksellä.
:angel:

Kiitos vinkistä, eipä tullut mieleen kääntää ensiksi päissäni sanoja englanniksi.

Kari
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 18.02.2009, 06:49:12
Skyliner.
Tuo linkissä oleva kamera ei ole ainakaan hinnalla pilattu ja hyvältä kuulostava Sonyn kenno houkuttelee varmasti.
Tuolta http://www.ipcmax.com/product_info.php?cPath=230_268&products_id=1356 (http://www.ipcmax.com/product_info.php?cPath=230_268&products_id=1356) autoiriksellä oleva
linssi niin paketti on valmis. Kotelo tietysti vielä ulos. 0,8 lux herkkyys kuitenkin MINUN mielestä jää hieman heikoksi.
Mitä muut sanoo? Hinta ei ole kyllä paha.
Kameran kuvan säädöistä sen verran että kun panet VA:n päälle illalla (pimeällä että tähdet näkyy) ja säädät sitten samalla kameran asetuksista kuvaa niin huomaat kyllä itse miten tähdet saa sieltä "nousemaan" esille. Kuvataajuuski vaikuttaa siihen huomattavaksti.
Hienoa että uusia asemia tulipallojen kuvaamiseen tulee koko ajan.

Pekka
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 24.02.2009, 10:34:32
to;Timo Kantola
Lainaa
Jos Video Analytzerin kanssa joutuu vaikeuksiin - et saa sitä toimimaan haluamallasi tavalla, tai ollenkaan, voit kokeilla Skypatroll4ccd ohjelmaa, vastaavanlainen softa, tehty tulipallojen metsästykseen, ohjelma on shareware ja saat sen tarvittaessa vaikka minulta
pinoaako skypatroll4ccd summakuvia?

heips olisiko Timolla kokeiltavaa versiota tuosta skypatrol4ccd:stä kun kohtasin ylitsepääsemättömän ongelman tuon videoanalyzerin kanssa ohjelma lähtee käyntiin esikatselu kuva toimii mutta heti kun lataan tai teen filtterin ja käynnistän sen niin sitten aukeaa vain generic filter ja tulee virhe ilmoitus laitoin virhelokin Esko Lyytiselle kaikki virheet alko kun jouduin asentamaan koko käyttiksen uudelleen ilmeisesti jotain uupuu laitehallinnasta löytyy vain yksikamera kuten pitääkin nyt toimii toi Logitech fusionin suurin reso mikä ei aikaisemmin toiminut mikä ratkaisu auttaisi?

vastauksista kiitollinen sais kameran ulos kuvaamaan
mika68.jarvinen"at"hotmail.com
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: PETK - 23.07.2009, 13:10:46
Hei.
Onko kukaan kokeillut saada pöytäkoneella VA:ta ja jotain videon sieppaus ohjelmaa toimimaan yhtäaikaa samasta kuvalähteestä?
Tai vastaavasti kahta TV-korttia toimimaan yhtäaikaa samassa koneessa?
Tai videokameraa ja WEB-kameraa yhtäaikaa?
Enable /Disable- toiminto jolla laitehallinnassa määritellään käytettävät laitteet ei oikein tunnu toimivan.

Pekka
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Kaizu - 23.07.2009, 14:51:58
Olen yrittänyt, mutta huonolla menestyksellä. Oikein kovasti kun yritin, sain Tv-kortin mykistettyä niin että sen driverit piti asentaa uudelleen. Kone on vanha HP-vektra ja käyttiksenä WIN2000. Kortti on Hauppagen tekele. Pinaclea en saanut ko. koneessa toimimaan ollenkaan.

Kaizu
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Esko Lyytinen - 23.07.2009, 15:14:48
Minulla on Hesassa, paitsi nyt kesäaikana ei, samalla PC:llä käytössä samasta kamerasta sekä VA että UFOCapture. Kummallakin on koneessa oma grabberikortti toinen Hauppaugen ja toinen Pinnaclen. Alkuperäiselle videosingaalille en käytä jakoa, vaan toisessa kortissa (muistaakseni Pinnaclen) on ulostulo josta saan edelleen videosignaalin toiseen korttiin. VA käyttää sitä korttia joka sille näkyy oletuksena (Hauppauge) ja UFOC:llä on valittavissa joten ei aiheuta käynnistysongelmia. Voin käynnistää kummassa järjestyksessä tahansa.

Muuten joskus sattumoisin huomasin edellisellä läppärillä (Siemens Amilo ..) käyttäessäni ulkoista ( USB-väylään) Hauppaugen (TV-kortti-) grabberia (toimii puolella resoluutiolla) niin pääsin yllättäen samaan kuvaan käsiksi kahdella eri ohjelmalla ( VA ja UFOC ) ihan ilman mitään muuta kuin käynnistämällä molemmat koneella. Saaattoi vaatia oikean järjestyksen käynnistämiseen.

Esko

EDIT: Kuten edellisestä ilmenee niin kyseessä ei minulla ole webbikamera (kuten ketjun otsakkeessa lukee) vaan videokamera.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 23.07.2009, 18:39:02
Tervehdys taas pitkästä aikaa huomasin että jotkut ovat yrittäneet useampaa kaappari korttia itse tässä kesän aikana olen viritellyt systeemejä käytössä Haupauge usb video sieppari 320*240 max reso sekä Grabbeex usb sieppari 720*576 max reso nyt tänään kokeilin miten ne toimisivat yhtä aikaa niin laitoin ensiksi grabbeex:n kiinni koneeseen ja käynnistin Videoanalyzerin ja laitoin fillterit päälle sitten sen jälkeen kytkin toisen siepparin Haupage ja sitten käynnistin Videoanalyzerin uudelleen jo toisen käynnissä olevan rinnalle VA oletti sen jälkeen että haupage on nyt taas ensimmäinen sieppari kortti ja hyvin näkyi pelaavan prossu kuorma näkyi pysyvän suhteellisen alhaalla ja frame rate VA:ssa noin 10f/s että sellaisia kokeiluja täällä keski-suomessa
T:Mika
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Bigvilzu - 15.10.2009, 23:05:22
Nyt oon taas aivan pihalla keskustelusta. esensiksi  linkki mistä saisi lajattua sen ohjelman ekalla sivulla oli vanhentunut tai joitain sitten miten sellainen ohjelma toimii? minulla on Sony DCR-HC45 joka käy webbikamerasta voiko tällä kuvata tulipalloja? pitääkö se kamera laittaa koneeseen kytkettynä ulos kuvaamaan tähtitaivasta ja odottamaan että jotain tapahtuisi? ja ottaako se videokuvaa vasta sitten jos jotain taivaalla välähtää vai kuuvaako se koko ajan? :huh:
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Juze-81 - 15.10.2009, 23:47:28

Kannattaa lukasta myös tuo -> http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2192.0
Ohjelma linkki löytyy kyseisestä säikeestä, mutta tässä on suoraa -> http://lyytinen.name/esko/VideoAnalyzer_0d97.zip
mukana tärkeä komponentti -> DShowNET.dll
Vaatii myös koneelta -> NET1.1
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Jarkko.A - 21.10.2009, 16:53:46
Onkohan IP-Kameraa mahdollista käyttää millään softalla meteorikamerana?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: jucas80 - 26.10.2009, 20:43:26
Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 21.10.2009, 16:53:46
Onkohan IP-Kameraa mahdollista käyttää millään softalla meteorikamerana?

Kokeilemallahan se selviää, jotenkin tuntuu että jossain tökkää :undecided:
Itse kokeilin kännykkää jossa tv-out, hyvin toimi niin kauan kunnes kameran viewfinder meni standby tilaan :tongue:
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 26.10.2009, 22:52:41
Pari seikkaa tuli mileen liittyen IP kameroihin...

herkkyys
Tietääkseni useat niistä ei ole yhtä valoherkkiä kuin parhaat kamerat (esim Watec mallit). Poikkeuksia voi toki olla...

videon siirto
Mitä kautta video tulipallon tunnistussoftalle ? Ymmärtääkseni kaikissa tähänastisissa sovelluksissa luetaan erillisen kuvakaapparikortin (PCI väylä, USB jne..) kautta tulevaa videodataa. Joissakin IP kameroissa on kyllä analoginen lähtö, ymmärtääkseni se tarkoitettu vain kenttäasennushenkilöstön käyttöön. Eli sitä kautta vain otetaan video pikku monitorille, ja tarkastetaan kameran oikea suuntaus. IP kameroissahan yleensä softa on "sisäänrakennettuna" (näin ainakin siinä yhdessä IP kamerassa minkä omistan). Kameraan saadaan yhteys HTTP protokollalla - en osaa sanoa miten tuollaisen systeemin edes saisi toimimaan tulipallosoftan kanssa...

-> sanoisin että riittävän herkällä kameralla , josta saa ulos ulos analogisen videosignaalin - on helpointa ja käytännöllisintä totetuttaa järjestelmä.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Jarkko.A - 26.10.2009, 22:57:40
Eli sen voi jättää pois laskuista. Valmistetaankohan nykyisin enää sellaisia videokaappauskortteja joissa olisi useampi sisäänmeno kuin se yksi kappale?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Kastle - 27.10.2009, 13:12:42
Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 26.10.2009, 22:57:40
Eli sen voi jättää pois laskuista. Valmistetaankohan nykyisin enää sellaisia videokaappauskortteja joissa olisi useampi sisäänmeno kuin se yksi kappale?

Löytyisköhän tuolta:
http://www.dealextreme.com/products.dx/category.313~search.video%20capture
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Jarkko.A - 27.10.2009, 14:09:33
No sieltähän löytyi heti 4-kanavainen alle 50 dollarilla sisältäen postikulut.

Kiitokset linkistä.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Jarmo Moilanen - 27.10.2009, 17:30:44
Varoituksen sana. Jos videokortissa on MPEG-pakkaus raudassa niin tunnistusohjelmat eivät välttämättä pysty käsittelemään kortilta tulevaa signaalia.

Toinen varoitus on se, että täyskokoinen videokuva (720x576 tai 768x576 px) on aika raskas pyörittää tunnistusohjelman kanssa. Itselläni on kaksi kameraa kahdella videokortilla noilla resoluutioilla yhden 3 GHz koneen perässä ja kuormitus on aika kova ja 2GHz kone niitä ei jaksanut pyörittää UFOCapture ohjelmalla. Neljälle kanavalle voi olla vaikea löytää riittävän tehokasta konetta ellei sitten käytä pientä resoluutiota...
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Jarkko.A - 27.10.2009, 21:08:05
Onnistuisikohan datan käsittely klusteroimalla? Onko linuxille mitään tunnistussoftaa? Voisi vaikkapa xboxeja klusteroida tuohon käyttöön (ja samalla kiukaaksi).
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: pnuu - 28.10.2009, 20:28:43
Minuakin kiinnostaisi linuxille saatavissa oleva U.F.O. Capturea ja VideoAnalyzeria vastaava softa. Jonkinlaisen "vain tälle mulla olevalle kameralle" sopivan huonon ja epätehokkaan softan saisi varmaan itsekin aikaiseksi, mutta jos olisi valmis _toimiva_ valmiina, niin kiinnostaisi kyllä!
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 28.10.2009, 20:58:40
Lainaus käyttäjältä: Jarkko.A - 21.10.2009, 16:53:46
Onkohan IP-Kameraa mahdollista käyttää millään softalla meteorikamerana?
moi kun tuli puheeksi toi IP kamera niin tutkin uutta versiota Handyavi softasta"motion,meteor,timelapse kuvaus" niin uudessa versiossa näkyi olevan tuo IP kamera tuki.
aika tyyris tuo softa on mutta löytyy myös trial versio kokeiltavaksi tässä linkki siihen http://www.azcendant.com/download.htm


T:Mika
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Wolff - 20.07.2010, 09:15:01
Onko kukaan viritellyt/konffannut tuosta Linuxille saatavasta ZoneMinderista tulipallojen metsästykseen sopivaa järjestelmää? Liikkeentunnistusta pystyy säätämään aika tarkkaan.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: cacheflood - 31.10.2014, 14:50:46
Tein Raspberry Pi:lle tuollaisen ohjelman, yllättävän hyvin toimii tuolla peruskamerallakin. Esimerkkikuvat on PI NoIR kameramodulilla (ilman infrapuna suodinta oleva malli), tuntuisi olevan herkempi. (Ensimmäinen kuva jossa on tulipallo on normaalikameralla testiversiolla otettu).

linkki: https://sites.google.com/site/meteotuxpi/
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: cacheflood - 08.11.2014, 22:19:22
tuli vihdoin pilkahdus pilvienraosta, peruskameralla otettu (eli ei ole NoIR)
(http://i.imgur.com/jaPiIYA.jpg)
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: MikaHoo - 08.11.2014, 23:43:19
Toimiiko sovellus web-, tai valvontakameran kanssa ?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: cacheflood - 09.11.2014, 00:21:35
Toimii vain raspin omilla kameramoduleille :( (tämä on hieman väärässä threadissa, mod. voi siirtää)

Olen kirjoittanut samanlaisen ohjelmiston PC:lle paljon laajemmassa muodossa ja toimii kaikilla videolaitteilla jotka Linux tunnistaa +sisältää liikkeentunnistuksen (sekä pienen webbiserverin). En ole julkistanut sitä koska siinä on hieman liikaa liikuvia osia ja ei ole aikaa työn ohessa pitää sitä yllä julkisesti.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: pnuu - 09.11.2014, 01:15:15
Lainaus käyttäjältä: cacheflood - 09.11.2014, 00:21:35
Olen kirjoittanut samanlaisen ohjelmiston PC:lle paljon laajemmassa muodossa ja toimii kaikilla videolaitteilla jotka Linux tunnistaa +sisältää liikkeentunnistuksen (sekä pienen webbiserverin). En ole julkistanut sitä koska siinä on hieman liikaa liikuvia osia ja ei ole aikaa työn ohessa pitää sitä yllä julkisesti.

Pistä koodi githubiin niin jatketaan siitä :-) Saataisiin ehkä tuo minunkin softa (sky-cam (https://github.com/pnuu/sky-cam)) soveltuvin osin samaan koodikantaan, niin ei tarvitsisi ihmetellä montaa päälekkäistä softaa. Ja samalla löytyisi useampi päivittämään ja kehittämään sitä.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 12.11.2014, 17:47:04
Hei!.Otin kokeiluun tuon Pnuu:n Sky-Cam ohjelmiston ja sain sen asennettua kaikkine paketteineen,mutta en saa siitä mitään ulos?.Kaappari korttina on eMPIA 2821 usb grabberi jonka Ubuntu näyttää lsusb komennolla(bus 002 Device 002:ID eb1a:2821 eMPIA technology inc).Sky-Cam ohjelma ilmeisesti toimii kun ./sky-cam -H komento toimii ja antaa help näytön.Mikä olisi sellainen perus komento? jolla pystyisi testaamaan kokoonpanon toimivuuden,eli miten tuo kyseinen kaappari kortti ilmoitetaan sky-cam ohjelmalle.Olisi myös tarkoitus kokeilla toimiiko Ubuntussa 2kpl USB kaappareita samanaikaisesti,myös muita meteori kuvaus ohjelma vaihtoehtoja saa tarjota :-)

Mika
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: pnuu - 13.11.2014, 11:37:39
Kokeilepas tätä:

sky-cam -MAx

Tämä olettaa että videolaite löytyy laitetiedostosta /dev/video0. Jos se on jokin muu (ks. esim. ls /dev/video* -komennon tuloste), niin laitteen voi kertoa -c -vivulla.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 13.11.2014, 12:12:46
Moi.Tuo antaa select timeout ilmoituksen.Voit vastata myös emaililla löytyy profiilista.

Mika
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: pnuu - 13.11.2014, 15:45:55
Toimiiko kamera jollakin muulla ohjelmalla? Esim. VLC:llä "Open Capture Device..." Media-valikosta auki tuo samainen /dev/video0 -laite.

Unohtui tuossa edellisessä viestissä sanoa, ettei minkään pitäisi estää käyttämästä useampaa kameraa samalla koneella, itse olen testannut kahdella. Tarvitsee vain käynnistää jokaiselle kameralle oma sky-cam:nsa ja määrittää tuolla -c -vivulla videolaitteet.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 13.11.2014, 16:07:35
Moi.Tuota vlc:tä en vielä ole kokeillut.Meteotux jota myös olen kokeillut on myös jämähtänyt libavcodec53 virheeseen,vaikka sky-cam ohjelmaa varten asensin libavcodec54 paketit.Onko noilla 53/54 jotain eroa,paketin hallinta ei tunnista löydä libavcodec53 asennus osia.No täytyy jatkaa harjoituksia  :azn: . Ei kai versiolla ole väliä Ubuntu 14.04LTS.

edit:tämmöinen virhe VLC ohjelmasta

-- logger module started --
v4l2 error: invalid video input 0: Invalid argument
v4l2 error: not a radio tuner device
v4l2 error: invalid video input 0: Invalid argument
main error: open of `v4l2:///dev/video0' failed
-- logger module stopped --

Edit:
Nyt sain toimimaan toisella grabberilla Hauppage usb live2 kortilla,Tunnistautui video1 ja sky-cam lähti pelittämään heti :-).
Vielä kun sais tuon Deltaco tv-57 myös grabbeex grabberina tunnettu video0 toimimaan niin avot olisin täysin Ubuntu käyttäjä.

Edit:ilmeisesti vika on tuossa libavcodec54 saako sitä downgrade 53?

Mika
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: pnuu - 14.11.2014, 12:11:28
Lainaus käyttäjältä: Skyliner68 - 13.11.2014, 16:07:35
edit:tämmöinen virhe VLC ohjelmasta

-- logger module started --
v4l2 error: invalid video input 0: Invalid argument
v4l2 error: not a radio tuner device
v4l2 error: invalid video input 0: Invalid argument
main error: open of `v4l2:///dev/video0' failed
-- logger module stopped --

Jees, eli ei taida toimia ainakaan suoraan tuo kaappari linuxissa. Harmi :-/

Lainaa
Edit:
Nyt sain toimimaan toisella grabberilla Hauppage usb live2 kortilla,Tunnistautui video1 ja sky-cam lähti pelittämään heti :-).

Hienoa!

Lainaa
Edit:ilmeisesti vika on tuossa libavcodec54 saako sitä downgrade 53?

Täältä (https://launchpad.net/ubuntu/trusty/amd64/libavcodec53/6:0.8.7-1ubuntu2) näkyy löytyvän libavcodec53 Ubuntu 14.04:lle, en tosin ole testannut että toimiiko samanaikaisesti libavcodec54:n kanssa.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 21.11.2014, 16:49:14
Onko tuota Deltaco tv-57 (grabbeeX)usb grabberia mahdollista saada toimimaan Ubuntussa?.lsusb komento kertoo sen olevan eMPIA Technology 2821 tai 28xx piirillä. Linux foorumeita olen selaillut mutta en ole löytänyt ratkaisua,tai en ole ymmärtänyt noita ohjeita mitä siellä on ollut  :shocked:.Ja mihin tuo vlc:n virhe ilmoitus viittaa?.

Mika
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timpe - 21.11.2014, 22:51:19
Lainaus käyttäjältä: Skyliner68 - 21.11.2014, 16:49:14
Ja mihin tuo vlc:n virhe ilmoitus viittaa?

Google-haku näyttää tuovan paljon vastaavia kyselyitä ja ratkaisuja, joten löytyisikö tuota kautta ratkaisua?
v4l2 error: invalid video input 0: Invalid argument
main error: open of `v4l2:///dev/video0' failed (https://www.google.com/search?q=v4l2+error%3A+invalid+video+input+0%3A+Invalid+argument+main+error%3A+open+of+%60v4l2%3A%2F%2F%2Fdev%2Fvideo0%27+failed&ie=utf-8&oe=utf-8)
(En jaksa perehtyä tämän perusteellisemmin tuollaisiin herjoihin vapaa-ajalla, kun töissä noista saa päivätyönä mittansa täyteen...  :wink:)
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Skyliner68 - 11.12.2014, 20:17:13
Nyt tulin hankkineeksi Raspberry pi b+ sekä normaali ja noir kameran ja wi-pi wlan palikan.Hieman  :shocked: vaati säätämistä että sai kaikki lisälaitteet toimimaan,esim Meteotux ainaski antoi kuvan testi scriptillä  :smiley:. Eli oikeilla jäljillä ollaan jos tästä tekee meteori kameran.

Mika
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: MikaHoo - 04.05.2015, 18:05:44
Muutamana yönä olen testaillut Meteotuxia pi:n peruskameralla vaikka toivottoman vaaleata alkaa olemaan. Mistähän johtuu että noin tunnin kuvauksen jälkeen kuvat muuttuvat yhtäkkiä ihan mustiksi ?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: MikaHoo - 02.12.2015, 23:01:54
Tänään testailin NOIR-kameraa Meteotuxilla ja herkkyys vaikuttaa paljon paremmalta kuin Raspberry pi:n vakiokamera. Vielä pitäisi viritellä 180 asteen kalansilmälinssi. Ebaysta on tullut hankittua älypuhelimelle tarkoitettuja halpis linssejä. Tänään olikin kirkas taivas pitkästä aikaa muutaman tunnin ajan.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: MikaHoo - 04.12.2015, 21:11:24
Pitääkö Rasberry kamerasta ottaa vakiolinssi pois jos asentaa erillisen laajakuvalinssin ?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: MikaHoo - 17.12.2015, 15:58:51
Otin Raspberry noir-kamerasta vakiolinssin pois ja laitoin tilalle M12 adapterin sekä ebaysta tilatun parin euron laajakuvalinssin. Ohessa testikuva eiliseltä. Kuva otettu Meteotuxilla 5min valotuksella.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: MikaHoo - 04.01.2016, 23:19:41
Nyt olisi akryylikupu hommattu Rasberrylle. Ajattelin sijoittaa kuvun talon harjalle, mutta vähän mietityttää siirtyykö kuvat kovin jouheasti wlanin yli koneelle jos siirtyvät ollenkaan.

Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: MikaHoo - 01.04.2016, 09:13:39
Näköjään Raspberryn kamerat hajoavat aika helposti. Nyt kaikki 3 kameraa pimeänä  :cry:
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Ceres - 20.02.2021, 16:30:33
Onko mitään uutta päällä maan, tulipallokamera rintamalla?
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 20.02.2021, 18:18:11
Lainaus käyttäjältä: Ceres - 20.02.2021, 16:30:33
Onko mitään uutta päällä maan, tulipallokamera rintamalla?
voi olla helpompi vastata, jos tarkentaa kysymystä :-)
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Ceres - 20.02.2021, 22:45:03
Lähinnä onkos rakenneltu uusia tulipallokamerajärjestelmiä, jos on niin millaisia?
Aikaa paljon on aikaa kulunut ja tekniikka kehittynyt siitä kun topicci on ollut viimeksi aktiivinen  :rolleyes:
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: cacheflood - 22.02.2021, 21:23:12
Tuossa on tulossa tuollainen erikoisempi choppermalli, on kasaamista vaille valmis, jai vain telakalle loppuvuodesta kun tyot haittaa harrastuksia ;)

Piirilevylla on microchipin 12f675 tahdittamassa askelmoottoria joka pyorittaa "suljinta" (nyt ohjelmoitu kiintea taajuus,teknisesti vain koodausta vaille niin sitten voi antaa komentoja raspberry pi:n io pinnilla tuolle ja antaa uusia taajuuksia/sammuttamaan tarvittaessa). kontrolleri on tuossa dip mallia etta on helpompi napata irti ohjelmoitavaksi.
Kotelon pohjalle sopii raspberry pi zero, en sille tehnyt mitaan telinetta kun on proto. Ohjelmana tulee olemaan Meteotux Pi.
Piirilevy on tehty halvalla kiinalaisella jyrsimella ja suurin osa on pintaliitoskomponentteja. Kamera tulee tuohon nelioreikaan.

Yksi prototyyppi on ollut pyorimassa noin 5kk ulkona kovissa pakkasissa valonheittimen kotelon sisalla... hyvin on pelannut.

Tuo chopperi on siis sen takia etta pitkilla valotuksilla saadaan patkittya kuvaa ja siten voidaan analysoida nopeutta.

[edit] Tuossa piirilevylla on lisaksi ledi jonka lisasin vainoharhaisuuttani jotta voin tutkia sita vilkuttelemalla toimiiko rupeli vai ei... mutta ainakin tuon olemassaolevan proton perusteella huoleni tuntuu olevan aiheeton... jai pahasti juuri tuon rupelin alle osa osista niin ei nay.
Otsikko: Vs: Tulipallojen metsästystä Webbikameralla
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 22.02.2021, 21:45:21
Itselläni on kameroiden kanssa tilanne, että kaksi Watec 910HX kameraa on käytössä. Pikseleitä niissä on 720*576, eli kohtuu pieni määrä. Yksittäiset pikselit on isompia, joten himmeämpiä(kin) kohteita voi saada kaapattua. Kyseinen kamera vaatii kuvakaapparikortin (kamerassa komposiittivideo lähtö).

Toki kameroita on isommilla resoluutioilla myös, kuten esim Sony A7s sarjassa. 4k resoluution videolla sitä voi käyttää esim U.F.O. capture HD kanssa. Se tosin vaatii koneelta aika paljon prosessoritehoja, kun livevideosta etsitään tulipalloja.

Hintahaitarin yläpäässä lienee esim Canon valmistamat isopikseliset ME20 sarjan kamerat. Eli yhteenvetona voisi sanoa, jokaiselle löytyy jotain :-)