Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtikuvaus => Yleistä asiaa tähtikuvauksesta => Aiheen aloitti: jaava - 12.10.2008, 14:01:43

Otsikko: Dynamiikan kasvatus
Kirjoitti: jaava - 12.10.2008, 14:01:43
Kun galaksista otetaan kuvia, on niissä joko puhki palanut keskusta, muuta ei näy kuin keskusta tai kuvankäsittelyllä on manuaalisesti justeerattu eri valotusajoilla otettuja kuvia yhteen, jolloin saadaan sekä keskustaan että sen ulkopuolelle muotoja.

Onko olemassa menetelmää (ohjelmaa) joka muuntaisi (normalisoisi) eri valotusajoilla otetut kuvat siten että valotusajasta tulisi efektiivisesti sama kaikille osavalotuksille. Tämä edellyttää dynamiikan kasvatusta, jotta informaatiota ei menetä: Jos nyt kuvataan 8 tai 16 bittiä/pikseli, niin muunnoksen jälkeen voisi pikselikoko olla esimerkiksi 32 bittiä.

Näin muunnetut kuvat sitten pinottaisiin ja lopputuloksena saataisiin laajan dynamiikan kuvia, mitäsitten  mikään näytönohjain ei pysty tulostamaan sellaisenaan. Tarvitaan siis dynamiikan kavennus (kompressio), jossa sitten voidaan korostaa himmeitä osia epälinearisoimalla.

Tällä tavoin kuvamanipulointi olisi standardimpi ja eri kuvat vertailukelpoisempia keskenään.

JV
Otsikko: Vs: Dynamiikan kasvatus
Kirjoitti: Lidl-Maisteri - 12.10.2008, 14:16:24
HDR:llä ainakin saa pienennettyä kontrastia.
http://fi.wikipedia.org/wiki/High_Dynamic_Range (http://fi.wikipedia.org/wiki/High_Dynamic_Range)

Ainakin Photoshop C3 ja CS4 -ohjelmissa on tuo kyseinen toiminto, mutta sillä ei saa alignattua kuvia oikein hyvin oikeille kohdille(omasta kokemuksesta). Toinen ohjelma on photomatix, jonka alignauksesta ei ole kokemusta. Jonkun verranhan täällä foorumilla on noita HDR-kuvia. HDR:n tarkotoitus on lyhykäisyydessään saada valokuva jäljittelemään enemmän ihmissilmää, eli suuret kontrastierot katoavat, puhkipalaminen katoaa sekä mustat kohdat eivät ole täysin mustia(paitsi ehkä tähtikuvissa). Photoshop tekee juuri 32-bittisiä kuvia. Henkilökohtaisia kokemuksia ei HDR:n käytöstä tähtitieteessä ole, mutta normaaleja HDR-kuvia olen tehnyt. Eli eri valotusajoilla(mahdollisesti haarukoinnilla) otetaan noin 3-9 valokuvaa, ja niistä yhdistetään yksi laajan dynamiikan kuva syntyy näin.

Esimerkiksi Flickr-palvelussa on paljon näitä normaaleja HDR-kuvia.

http://www.flickr.com/groups/hdr/pool/ (http://www.flickr.com/groups/hdr/pool/)

Toivottavasti tästä oli apua, joku muu voi tarkentaa tai kertoa muista menetelmistä. :)
Otsikko: Vs: Dynamiikan kasvatus
Kirjoitti: jaava - 12.10.2008, 16:33:19
Voisi olla jopa niin että normalisointiin otettaisiin kuvaparametreinä valotusajan lisäksi aukko ja kameran herkkyyskin. Ja jos oikeen hifistellään, niin lasilaadut, pinnoitukset yms. Ja dynamiikka 64 bittiseksi.

Tällä tavoin voisi vanhoihin kuviin saada kehitystä vain pinoamalla lisää kuvia, ilman että  se aiheuttaisi vääristymiä.

Voihan vanhoihin kuviin pinota nytkin uusia otoksia, mutta jos kalusto ei ole täsmälleen sama ja valotusajat identtiset, tulee lopputuloksesta ehkä esteettinen, mutta valehteleva.

JV
Otsikko: Vs: Dynamiikan kasvatus
Kirjoitti: JuhaH - 27.10.2008, 13:17:40
Itse olen harrastanut HDR-kuvausta reilut neljä vuotta lähes päivittäin juuri Photomatix ohjelman avulla. Photoshopin HDR ominaisuuksia en kyllä suosittelele kenellekään. HDR-kuvauksessa tekniikassa krittisimmät vaiheet ovat haarukoitujen otosten pinoaminen 96 bitiseksi HDR-kuvaksi ja HDR kuvan mäppäys takaisin katseltavaan muotoon. Photoshopilla Tone Mapping ei ainakaan minun kokeissani ole kovin kaksisesti onnistunut. Muitakin ohjelmia olen kokeillut, mutta niiden ongelma on ollut tummien ja kirkkaiden alueiden värivirheet.

Tähtikuviin en ole Photomatixia vielä ehtinyt kokeilemaan, mutta tiedän, että ohjelmassa on align toiminto ja ohjelma täten osaa siirtää otokset paikoilleen. Samoin ohjelmassa on myös liikkuvien esineiden eliminointi sekä ripple efektin poisto. Uusimmassa 3.1 Beta5 versiossa on myös kohinan poisto, mikä kokemukseni mukaan lisää aavistuksen otosten laatua. Photomatix tunnistaa myös yleisimpien kamera merkkien RAW-formaatin ja itse ajan käytännössä kaiken materiaalin aluksi photomatixin läpi. Batch processing toiminnossa pinottavien kuvien määrä on rajoitettu 11:n. Tosin normaalissa HDR-kuvauksessa käyttökelpoisin määrä on 5 kpl 1 EV:n välein haarukoituja kuvia. Mielenkiintoinen toiminto on myös HDR:n muodostaminen yhdestä RAW-kuvasta. Tämän avulla olen onnistunut pelastamaan menetetyiksi luulemiani high lighteja puhkipalamiselta.