Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Planeetat ja kuut => Aiheen aloitti: Alibaba - 25.07.2006, 12:25:21

Otsikko: Planeettahavaintoja lomamatkalta
Kirjoitti: Alibaba - 25.07.2006, 12:25:21
Nyt kun foorumin kanssa sattuneesta syystä aloitetaan alusta, päätin minäkin rekisteröityä tänne "uusvanhana" tähtitieteen harrastelijana. Pidin 25 vuotta taukoa harrastuksessa, kunnes edellistalvena huomasin lapsille tähtitaivasta esitellessäni, että tietämys ja kalusto pitäisi saattaa ajantasalle. Astronetin vanhaa foorumia tuli satunnaisesti luettua, ja ajattelin kirjoitella lomamatkalla tekemistä planeettahavainnoistani, kun aiheita ei vielä kovin paljon ole näissä uusissa keskusteluissa.

Kävin juhannuksen aikoihin Kreetalla parin viikon lomamatkalla. Ennen matkallelähtöä keksin tarkistaa auringon laskuajat Winstars -ohjelman avulla, kun asia vaimoakin kiinnosti. Winstarsia pyörittäessäni huomasin taivaalla tapahtuvan paljonkin mielenkiintoista planeettojen osalta, jota Suomessa ei olosuhteiden takia havaitse. Aurinko laskee vuoden valoisimpana aikana Kreetalla hieman ennen klo 21, ja klo 21.30 jälkeen olisi pystynyt jo tekemään havaintoja, jos kalustoa olisi ollut mukana. Itse tyydyin vain katselemaan tähtiä paljaalla silmällä, pikkukiikarilla ja otin muutaman digikuvan. 

Heti ensimmäisenä iltana 18.6 Mars ja Saturnus olivat vierekkäin parin asteen päässä toisistaan läntisellä iltataivaalla. Havaitsin myös Merkuriuksen ensimmäistä kertaa paljain silmin Marsin ja Saturnuksen alapuolelta auringon laskusuuntaan katsottuna. Kaikki em. planeetat olivat kuitenkin melko matalalla horisontissa, joka oli utuinen, ja Merkuriusta en tämän jälkeen enää nähnyt.

Jupiter oli koko kahden viikon ajan reilun 30 asteen korkeudella etelätaivaalla joka ilta. Skorpionin komea tähtikuvio oli Jupiterista alas vasemmalle, ja sen nimi piti kirjasta tarkistaa, kun ei sitä ollut ennen livenä nähnyt. Iso- ja pieni karhu tietysti löytyivät heti, mutta paljon matalammalta kuin Suomessa. Joutsen, Lyyra ja Herkules olivat tunnistamattomia, kunnes huomasin kääntää päätä reilusti vinoon vasemmalle. Tämän jälkeen ne näkyivät samassa asennossa kuin
Suomessa ne oli tottunut näkemään. Matalalla olevia etelän tähdistöjä ei hotellialueen parvekkeelta erottanut kovinkaan hyvin, valoja oli sen verran lähistön taloissa näkymiä haittaamassa. 

Winstars kertoi kuun sirpin näkyvän toisella lomaviikolla läntisellä iltataivaalla Marsin ja Saturnuksen lähellä. Winstarin kertoma kävi toteen, ja otin muutaman digikuvan 27.6 ja 28.6 illalla klo 21.30 jälkeen näistä kohteista. Digikamerani on muutaman vuoden vanha Sony DSC-P71, jossa on jonkinlainen yökuvausasetus kahden sekunnin valotusajalla ja kohinanpoistolla. Muokkaamiani kuvia voi katsoa näistä linkeistä, Mars on vasemmalla ylhäällä ja Saturnus on siitä alas oikealle. Lisäsin Photoshopilla kohdistusviivat näyttämään planeettojen paikat, kun niitä voi muuten olla melko vaikea kuvista erottaa.

27.6.2006 (http://koti.mbnet.fi/~laineju0/pics/pic02.jpg)

28.6.2006 (http://koti.mbnet.fi/~laineju0/pics/pic01.jpg)


Iltaisin hotellin parvekkeella istuessa ei voinut olla vertaamatta eteläeuroopan ja Suomen kesäisiä tähtiharrastusolosuhteita toisiinsa. Tässä muutama arvio siitä millaista olisi tähtiharrastus Kreetalla kesäaikaan toukokuusta syyskuuhun, jolloin satunnainen harrastaja pitää Suomessa taukoa valoisten öiden takia.

- Pimeä tulee heti klo 21 jälkeen koko kesän ajan, illalla pääsisi jo aikaisin tekemään havaintoja
- Kreetan pohjoisrannikolla ei juurikaan sada toukokuun puolivälin ja syyskuun puolivälin välisenä aikana, ja taivas on muutenkin pilvetön päivästä toiseen. Havaintoja olisi voinut tehdä kahden viikon lomani aikana joka päivä, ja tilanne on käsittäkseni lähes yhtä hyvä koko kesän.
- Katu- ym. valoja ei ole yhtä paljon kuin Suomen suurimpien kaupunkien taajamissa, joten pimeitä havaintopaikkoja löytyy helposti.
- Lämpötilat ovat toukokuusta syyskuuhun öisinkin yleisesti yli 20 astetta, joten putken jäähtymistä ei tarvitse sisältä ulos tuotaessa odotella.
- Planeetat ovat korkeammalla taivaalla, joten ilmakehän häiriöt havaintoja tehtäessä lienevät melko pieniä
- Koska sadetta ei kesällä juurikaan tule, ilma on pölyistä, joten mitä kunnon putkella tuolla lopulta näkyisi jäi minulla arvailujen varaan.