Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Havaintosuojat ja tähtitornit => Aiheen aloitti: Mare Nectaris - 21-08-2008, 22:51:45

Otsikko: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 21-08-2008, 22:51:45
Tässä kuvallinen kertomus KuuMaja -havaintosuojan tekemisestä...

Tavoitteena oli saada pahasti valosaasteiselle pihalle sellainen yksinkertainen soppi, joka
 
- estää katuvalojen pohjoisesta päin tulevan killityksen
- toimii kunnollisena tuulensuojana (häiritsevän kova tuuli oli viime talvena jokaisen selkeän havaintoillan perusvieras)
- temperoi putken mahdollisimman nopeasti ja mahdollistaa nopean, yksinkertaisen reagoinnin kun tulee selkeää tai pilvistä
- kaikki välineet ovat nopeasti käyttöönotettavissa, eli paikan pitää olla aivan lähellä, että sinne viitsii illalla väsyneenä kömpiä.

Näkyvyyttä paikalta on kohtuullisesti about eteläkaakosta luoteeseen, talojen ja puiden yli about 30 asteesta ylöspäin.

KuuMajan koko on 2,5 x 2,5 metriä, korkeutta pohjoiseen noin 2 metriä (valosaastetta estämään, mutta mahdollistaa tälläyksen Pohjantähteen). Katto on valokatetta, joka liukuu ripustettuna Helaform -kiskoilla. Rakenteet ovat painekyllästettyä puuta ja seinät ja lattia filmivaneria. Tässä vaiheessa jalustana on tripodi, jonka jalat ovat hiekkapedillä lepäävillä kivilaatoilla, jotka ovat irti majan rakenteista.

Rakenne on tahallisesti jätetty sellaiseksi, että pahimmalla pyryllä tupruaa vähän lunta sisälle. Viime talvisten, pienemmästä majasta saatujen kokemusten mukaan hyvä hengittävyys on tärkeämpää kuin pikku lumihuitulat ja valokatteen alla pienikin auringonpaiste kuivaa tilaa nopeasti valoisan aikana. Ilman vaihtuvuus on tärkeää myös siksi, että kesällä ei tila kuumene aivan mahdottomasti.

Jos joku ihmettelee mitä tuo lipputangon jalusta tekee tuolla majassa, niin täytyy myöntää että sitä ihmettelen välillä itsekin... No, tuleehan siihen pikkuinen akkuvinssi katon nostoa varten... 

Seuraavassa kuvasarjassa (16 kuvaa) näkyy KuuMajan rakennetta työvaiheittain. Liukukiskon asennuksesta on muutama lähikuva, jotka toivottavasti selventävät kattokelkan liikkumista ripustettuna Helaform -kiskoon.
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 21-08-2008, 22:53:10
... jatkoa kuvasarjaan ...
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 21-08-2008, 22:54:03
... jatkoa kuvasarjaan ...
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 21-08-2008, 22:54:59
... jatkoa kuvasarjaan ...
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 21-08-2008, 22:55:29
... ja vielä asukaskin...
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Lauri Uusitalo - 22-08-2008, 00:11:07
Mina luulin etta tama oli TalMaja tms?  ;)
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 22-08-2008, 06:22:30
Hei,
TalMaja on viime kesän projekti, jonka tein parvekkeelle valokatteesta.

Majasta avautui näkymät koillisesta etelään, ja käytännössä vain korkeintaan noin 50 asteen korkeudelle horisontista. Kokoa oli alle puolet KuuMajasta. Havaitseminen tapahtui luukkuja avaamalla. Se oli kokonaan valokatteesta, koska ikkunasta piti tulla valoa ja näkymää sisälle edelleen ja maja jäi katuvaloilta talon varjoon.

Maja oli muuten mukava, mutta suuri osa taivaasta (mm. Pohjantähti) jäi näkemättä. Vaikka olin upottanut tripodin parvekelankkujen läpi kuistin kattoon, kaikki tärinät välittyivät ikävästi putkeen. Hyvin se kesti kovatkin myrskyt ja hengitti tosi hyvin, pitäen putken kuivana ja antoi hyvän tuulensuojan.

Ennen tripodin jalkojen upotusta lankkujen läpi istuin vuosi sitten hiljaisessa elokuisessa yössä ja katselin Kuuta melko suurella suurennoksella... Jäin ihmettelemään rytmistä pientä huojuntaa kuvassa. Reisivaltimon kautta syke sydämestä välittyi keittiöjakkaraan, siitä parvekelankkuun ja tripodin kautta putkeen. Aika uskomaton kokemus sekin!
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: makke12 - 22-08-2008, 15:14:13
Hieno havaito suoja ;D. Voisimpa itsekin rakentaa tuommoisen mutta olen vasta 13v :-\ ja en saa rakentaa ainakaan vielä.
Kuinka kauan rakennus kesti??
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 22-08-2008, 17:45:12
Hei Markus,
kiitos palautteesta  :)

Rakentaminen kesti varovasti arvioiden noin 70-80 tuntia, enkä ole aivan kokematon puurakentaja.

Vaikka kokemusta jo jonkinverran onkin, työ oli melko haastava, ja käytettävät työkalut vaativat turvallisuusohjeiden noudattamista, kokemusta ja varovaisuutta. Esimerkiksi levyjen käsittely sähkötoimisella pistosahalla on aina vaarallinen työvaihe kokeneellekin.

Erilaisten pintojen saaminen vaateriin on aina haaste, ja melko raskaiden palkkien käsittely ja turvallisen rakenteen tuottaminen on vaativaa. Tarkoittaa siis, että rakentaminen on välttämätöntä tehdä aikuisen kanssa ja valvonnassa, kuten itsekin totesit. Mutta paljon on sellaista, missä voi avustaa, oppia ja valvotusti tehdäkin, vaikka olet nuori. Rakentaminen vaatii myös aina rakennusvalvontaviranomaisen luvan ja naapurien kuulemisen.

Aloitin tähtien tutkistelun harrastuksen about kymmenen vuoden iässä (tästä voi lukea lisää (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2216.15)) - ja nyt on mittarissa jo 45 kierrosta Auringon ympäri. - Eli 35 vuotta vierähti ihmetellessä tähtiä ja avaruutta avaran taivaan alla ja nautiskellen oppimisesta ja kaikesta uudesta mitä tuli eteen. Vaikka nyt on soppi mihin mennä, rakkaimmat muistot on hiljaisista hetkistä ihan vain kiikarilla tai paljain silmin taivaalle ihmetellessä tai kaukoputken kanssa milloin missäkin havaintopaikassa...

On hassua että en muista esimerkiksi tietokoneohjatulla GOTO -jalustalla haetun kohteen tuoneen riemua sillä tavoin kuin aikanaan kauan sitten esimerkiksi Andromedan löytäminen tähtien keskeltä paljain silmin hentona sumutäplänä  tai Orionin sumun näkeminen ensi kertaa kiikarilla...

Tahtoo siis sanoa, että tähtitaivas on loputon aarreaitta ja parhaimmillaan ihan hipipimeässä ympäristössä, jossa tuntuu melkein kuin leijuisi itsekin avaruudessa. Kaikki havaintosuojat tavallaan vie sen alkukantaisen riemun pois, vaikka ne mukavia onkin!

Hienoja hetkiä tähtien parissa!
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Marko.J - 22-08-2008, 18:01:01
Tuohan näyttää vallan komealta pömpeliltä, kateeksi käy! Siellä putki lepää tyytyväisenä eikä tarvitse astronomin itsensäkään kärvistellä tuulessa.

Vähän toisella kymmenellä minäkin joskus melkein 25 vuotta sitten olin, kun harrastuksen aloitin. Ensin oli 6-senttinen linssiputki, sitten aika pian RET-50 tutisevalla puisella jalustalla. Nykyisin sitten 20-senttinen newton HEQ-5 jalustalla, GOTO edelleenkin hankkimatta... Tilanne on edelleenkin havaintojen tekemisen suhteen sellainen, että putket jalustoineen asustaa varastorakennuksessa, josta sitten tarpeen tullen raahataan pihalle, matkaa ei onneksi paljoa sentään ole. Mutta havaintoja joutuu tekemään tuulen armoilla ja onhan siinä aina oma riesansa pystyttää ja purkaa kalusto joka kerta. Mutta sitä suurempi on riemu, kun tuhnu piirtyy hämäränä okulaariin...!  ;D
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Juha-Matti Penttilä - 22-08-2008, 18:54:05
Onnittelut uudesta KuuMajastasi!

Mukava kun näitä havaintosuojia putkahtaa esille näinkin sateiseen vuodenaikaan. Nyt ymmärrän tämän vesisateen.

Kiinnitin huomion tähtitornin kattoon eli tuohon valokatteeseen. Kestääköhän se talvella lumikuorman kuinka hyvin? Varmaan joudut säännöllisen väliajoin tyhjentämään sitä.

Sinussa, Mare Nectaris, olisi ainesta kirjailijaksi. Kirjoittelet sen verta hyvää ja kuvauksellista tekstiä.  ;)

Tähtikirkkaita öitä kaikille!
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Kaizu - 22-08-2008, 23:23:06
Artjärvellä Viestikalliolla on parikin havaintosuojaa katettu valokatteella. Toistaiseksi lumikuorma ei ole niitä rikkonut. Sen sijaan kova tuuli on paloitellut yhden levyn. Kovaan tuuleen liittyi pakkanen, joka teki levyn kovaksi ja hauraaksi. Muilta osin katot ovat toimineet hyvin.
Lumikuorma tullee silloin tällöin poistettua suojaa käytettäessä.

Kaizu

Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 23-08-2008, 12:39:47
Hei Juha-Matti,
kiitos kirjoittelupalautteesta ja majaonnitteluista!

Vesisadetta on tosiaan riittänyt, mutta yllättävää kyllä nyt näyttäisi kauniimmalta jo. Noita 6 -metrisiä liukukiskoja odotellessa oli parin viikon tauko rakentamisessa, ja pahimmillaan sai äyskäröidä pressun päältä lähes 250 napullista vettä. Kunnes hoksasin pistää pienen keskisalon pressulle, ja vesi tuli alas sitä mukaa.

Vastoin mainitsemiasi klassisia ennakko-odotuksia sään suhteen, ilmestyikin keskiviikkoiltana heti KuuMajan valmistuttua itse Kuu hetkeksi iitäiselle taivaalle. Pian sen pilvet nielaisivat, mutta olihan se veikeä tunne. Parin viinilasillisen jälkeen en uskaltanut mennä havinnoimaan, kun edellisellä kerralla muistan viime talvena ihemetelleeni sitä miten kuvaa ei saa millään näkymään... No, siinähän oli peilisuojus vielä päällä - vai mikä se nyt oli...

Kiitti Kaizu myös kommentista!

Tuo pienempi maja viime talvena keräsi vähän aina lumikuormaa, mutta viistous ja valokate toimii sillä tavalla hyvin, että melko pienikin auringon lämmitys riittää tuottamaan liukupinnan joka antaa vauhdit lumelle aika iloisesti. Toki tässä KuuMajassa on paljon pintaa, mutta laitoin 5 -tuuman ruoteiden väliin poikittain vielä valokatteen harjan alle kolme vähän yli 2 -metristä neliskanttista rimaa. Ja lumiharjaa tietty pitää käytellä.

Tämä valokate näytti olevan erilaista kuin viime kesänä. Silloin kate oli jäykkää ja sitä leikatessakin oli pidettävä suojalasit silmillä ja ainoa työkalu oli rälläkkä joka leikkasi käytännössä polttamalla katetta. Nyt oli kate aivan erilaista eli elastisempaa. Voi olla että Kaizun mainitsema pakkaskestävyys on tullut sitämyötä paremmaksi.

Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 21-05-2009, 18:00:43
... tässä sadepäivän iloksi nostalginen kuva KuuMajan katolta painovoimaisesti alastyöntyvästä lumitaakasta  :azn:

Ensimmäinen talvi meni harakoille säiden puolesta. - Sen kerran kun pääsi kattoa availemaan, oli kunnolla pakkasta ja jalustan ohjaus oli jotenkin ihmeesti hyytynyt. Kapulan käskyt eivät liikuttaneet moottoreita, vaikka GOTO kyllä toimi ja löysi kohteen. Olisko ollut jotain kosteutta liitoksissa.

Majan katon sai kyllä ihan hyvin avattua, mutta sulkeminen oli yllättävän raskasta. - Kondenssivettä myös muodostui syksyn ja talven vaihtelevissa säissä melkoisesti valokatteen alapintaan. Silloin tällöin sai lattialta luututa kunnon lätäköllisen vettä (onneksi materiaali on filmivaneria ja rakenteet painekyllästettyä puuta).

Nyt kun kesä taas koittaa, olisi ehkä aikaa vähän tuunata majaa...

Kaipaisinkin neuvoja,

- miten vinssi kannattaisi asentaa tällaisen katon liikuttelijaksi (käsikäyttöinen vinssi löytyy). - Ajattelin vain laittaa vinssin kiinni tuohon pohjoispään (korkeaan) seinään, ja siitä viedä vaijerin pylpyrän kautta katon alapintaan. Katto olisi silloin mahdollista laskea vinssillä. Sitten kun katto olisi laskettu radallaan alas, irrottaisi vaijerin havainnoinnin ajaksi (ja kiinnittäisi sitten vain takaisin ylösnostamista varten)... vielä hienompaa olisi tietysti jos löytyisi jotain edullisia sähkömoottoreita tähän hommaan - onko kellään tietoa?

- entä olisiko järkevää tehdä katon liikettä keventämään jonkinlainen vastapainosysteemi. - Se varmaan silloin kannattaisi rustata lähelle seinää, molemmin puolin, noin puoliväliin majaa - ja laittaa painoa molempien vaijerien päähän (1/2 katon painon verran molemmille puolille). Painot siis roikkuisivat painovoimaisesti vain pylpyrän varassa. Avatessahan nuo painot sitten nousisivat (vaijerin varassa) ylöspäin, kun katto laskee (pylpyrä toimisi näiden vastapainojen topparina, vaikka katolla on erillinen toppari kyllä). Kattoa suljettaessa tarvitsisi vain vinssailla edellä kuvatulla tavalla...

- entä miten kondenssiveden muodostumisen valokatteen alapintaan voisi kätevimmin ehkäistä? - Kannattaisiko esim. seinän alapintaan sijoittaa pari tuuletusventtiiliä (rakennehan on vain yläpäästä hengittävä). Vai onko jokin yksinkertainen konsti estää veden kondensoituminen valokatteen alapintaan?
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Pete - 21-05-2009, 18:36:06
Kannattaa laittaa aluskate vaikka onkin valokate, sillon kondenssi vedet poistuu kattokaadon mukana pois!


Pete
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Timo Kantola - 21-05-2009, 22:00:46
Omaan suojaan valokatteen alle ostin maahan tarkoitettua suodatinhuopaa , aluskate kun on 60neliön rullissa ja suodatin huopa oil halpaa (15e / 10neliömetriä ). Ja hyvin toimi !

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2985.0

Katon siirtoon sähkövinssi (59e biltema - telakointi/traileri venetuotteet) tai käsikäyttöinen venevinssi ?
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm

Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 25-05-2009, 13:51:51
Kiitos vinkeistä!

Nyt on vinssi paikallaan. Tulipa tuolle oudolle pylväällekin nyt käyttöä  :cool:

Senverran katto on kuitenkin tahkea, että ei laskeudu vinssillä, vaan lasken sen ulkoa kädensijojen avulla. Ylöspäin nostaessa liikkuu muuten hyvin, mutta kattoruoteet ottaa reitillä vähäsen kiinni alarakenteen tukirautoihin, joten pientä säätöä pitää vielä keksiä. Saiskohan sinne jotenkin ujutettua vaikka hyvin matalaprofiilisia huonekalupyöriä muutaman? No, vinssin vetosuunta painaa muutenkin vähän kattoa alaspäin radallaan. Katon ylöslukitus hoituu nyt kätevästi vinssin lukituksella.

Mitenkähän mahtaa olla sen kondensoitumisen kanssa - eikö se harsokangas homehdu, jos sen yläpuolelle tiivistyy vettä joka sitten valuskelee siihen kankaaseen? Vai pysäyttääkö sen kangas koko ilmiön eli kondensoitumista ei tapahdu lainkaan?

- Oli muuten sen verran kuuma pätsi tuo valokatteellinen tila, että taidan laittaa sinne saman tien tomaatteja kasvamaan  :azn:

Edit: lisäsin vinssijutut tähän postaukseen, kun kerran ehdin tuunata saman tien
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: keskone - 25-05-2009, 20:32:11
Keventäisi avausta ja sulkemista jos laittaisi painon vaikkapa vaijerilla kiskomaan pylpyrän kautta avattaessa alaspäin, ja tietystikin suljettaessa ylöspäin. Samaa pylpyrääkin voisi käyttää molempiin suuntiin mikäli käyttäisi sille ripustuslenkkejä alhaalla ja ylhäällä.
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Timo Kantola - 25-05-2009, 23:27:57
vinssin vetosuunta painaa muutenkin vähän kattoa alaspäin radallaan. Katon ylöslukitus hoituu nyt kätevästi vinssin lukituksella.
Kannattaisko laittaa ylimääräinen ohjausrulla jotta tuon hihnan sais kulkemaan katon myötäsesti , ettei se vedä sitä alas... ?
 
Mitenkähän mahtaa olla sen kondensoitumisen kanssa - eikö se harsokangas homehdu, jos sen yläpuolelle tiivistyy vettä joka sitten valuskelee siihen kankaaseen? Vai pysäyttääkö sen kangas koko ilmiön eli kondensoitumista ei tapahdu lainkaan?

Ainakaan viellä ei ole merkkejä homehtumisesta ( ollut käytössä tosin vasta 8kk ), ja tuo huopa jota käytin ei ole mitenkään harsoa, tuntuu ennemin joltain muovikuidulta..vähän samalta kun keittiöissä käytetty valkoinen "karhunkieli"
Minulla ainakin kondensoituu jonkinverran, katteen alle ilmestyy pienenpieniä pisaroita. Koskaan alushuopa ei ole mennyt niin märäksi että vesi olisi tippunut katosta. Olettaisin että katon tuuletus pitää huolen siitä että aluskate on aina kuivunut puoleenpäivään mennessä.
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 26-05-2009, 14:17:05
Kiitos pylpyrä- ja ohjausrullaideoista.

- Vinssissä on tällä hetkellä liina, joten ohjausrulla varmaan vaatisi vaijerin vaihdon vinssiin. - Täytyy ensin kokeilla, josko auttaa kun laitan tuohon katon radalle vähän avustavaa liukupintaa (esim. muovisuikaletta). Varsinainen katon ripustushan on alaspäin kiskoa pitkin, ja sen on toiminut toistaiseksi kohtuuhyvin. Kattoruode vain tahtoo vähän laahata kulkiessaan (katon ruoteet ovat keveyden ja kantavuuden kompromissi).

Tuo kondensaatiojuttu kyllä mietityttää. Iirti ei valokatetta enää viitsi ottaa, joten siitä aluskatteesta tulisi pakostakin vähän viritetyn oloinen. - Eikös tilanne synny siitä, että majan sisällä on ilma lämpimämpää kuin ulkona, jolloin rajapinnalle (valokatteeseen) kondensoituu ilman luonnollisesta kosteudesta vettä. Mitenkähän siihen mahtaisi vaikuttaa, jos laittaisi tosiaan muutaman säädettävän tuuletusräppänän majan seinään, ja pitäisi niitä raollaan. - Ei taida riittää sellainen ilmanvaihto vielä estämään lämpötilaeron vaikutusta?

Tuolla ketjussa vähän aiemmin esitetty idea toisesta katteesta valokatteen alla (jota pitkin pisaroitunut kondenssivesi valuisi kattokaadon suuntaan) ei kyllä ehkä auta, koska se kondensaatiohan siirtyisi nyt vain siihen alempaan katteeseen, ja ongelma säilyisi? Vai syntyneekö noiden kahden katteen väliin ilmapatsas, joka myös auttaa asiaa?

Jos siis laittaa aluskatteen valokatteen alle, sen on oltava sellainen kuin Timo tuossa jo mainitsi, jotta se estää selkeän rajapinnan syntyä valokatteeseen ja hengittää muodostuvaa kosteutta pois (kuivaa riittävän nopeasti), ettei homehdu.
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Kaizu - 26-05-2009, 16:01:37
Minulla on kuuppa alumiinia ja se pikkuinen lisälämpö jonka 60W hehkulamppu antaa, riittää pitämään kondenssiveden poissa. Ideana on lämmittää sisäilmaa sen verran että sen suhteellinen kosteus vähän laskee eikä se saavuta kastepistettä putken eikä katon rajapinnassa.

En vaihtaisi vinssin liinaa missään nimessä vaijeriin. Liinalle voi ohjausrulliksi käyttää nokkahihnan kiristysrullia. Jostain autokorjaamosta voi kysellä autoista pois vaihdettuja. Ne vaihdetaan yleensä 100 000km:n jälkeen ja useimmilla olisi vielä toinen mokoma edessään.

Kaizu
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Timo Kantola - 26-05-2009, 16:29:58
Nokkarullan tilalla vaihtoehtoisesti voi käyttää vaikka pitkää pulttia (=akseli)  jonka päälle laitetaan muoniputkenpätkä (=rulla)
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 27-05-2009, 17:04:42
Kiitos vinssiliinan ohjausvinkeistä molemmille! - Ja tuo Kaizun hehkulamppu ilmankosteuden poistajana on varmasti yksinkertaisen toimiva ratkaisu!
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 02-01-2010, 23:29:10
... vinssi tositoimissa. Ensin lunta katolta pois about 30 cm, ja sitten käsin työntäen katto alas (kunhan majan lukko oli sulatettu sytkällä  :cool:). - Kevyesti mutta sopivan hitaasti katto liikkui. Ylöspäin tulee vinssillä todella mukavasti ja kevyesti.

EQ6 pelittää taas ihan mukavasti (viime vuonna umpijäässä), kun pidän sen päällä pientä kangasriepua pahimman kylmän suojana. Ihme että toimii heittämällä; on ollut sentään koko elinaikansa ulko-olosuhteissa, samoin kuin putkikin. Onpahan ainakin heti temperoitu (tai siis hetken päästä siitä kun suojus otettu pois). - Suojus tosin piti auttaa terävällä veitsellä auki, mutta siitäkin selvittiin...
Nyt pakkasta 22 astetta, ja odottelen Kuun tuloa tähtäyssektorille (joka on valitettavasti yli 120 astetta atsimutissa).

Pien tunnelmakuva...

Kuva: Laura Keski-Petäjä
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Kaizu - 03-01-2010, 10:58:21
Kuvassa näyttää kodikkaan lämpimältä.

Tarvitsetko tikkaat, vai millä saat lumet pois katolta? Onko lunta tullut raoista sisään.
Omassa kuupassani ei ollut tullut mutta Halkian palomar-tyyppisistä luukuista tuuli oli tuonut pikkuisen lunta tupaan.
Ei pitkästä saumasta vaan ylä- ja alapäistä.
 
Minä puolestani odottelen että Kuu vähän pienenisi eikä niin häikäisisi DS-kuvaamista.
Eikä haittaisi vaikka ilma vähän lämpenisi (viime yönä -25C), kunhan ei tulisi pilviä.

Kaizu
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 03-01-2010, 16:05:25
Kiitti Kaizu kommentista!

Eilen oli kummallinen ilta, kun yhtäkkiä 22 asteen pakkasessa alkoi hiljalleen tiputella lunta (putki oli tietysti auki ja viistosti ylöspäin). Annoin vaan tiputella, kun ei tullut monta hilettä. Teki kuitenkin Kuun ympärille uskomattoman kaksoiskehän (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5827.0) klo 1.15:n maissa (3.1.).

Lunta on ollut ihmeen vähän sisällä (lähinnä katonputsauksen jäljiltä tihkunutta reunoille). Ei toisaalta ole ollut kunnon tuiskujakaan vielä.

Pistän tuohon pienen kuvasarjan mm. lumitöistä. Työvälineenä harja. Joutuu menemään tuossa epämiellyttävän korkealle, joten kiipeämiseen on "Hailo Laiter nach DIN 4566".

Kuvien nimet puhuvat muilta osin puolestaan. Kaikki kuvat otti Laura Keski-Petäjä.

Edit: korjasin Kuuilmiön nimeksi "kaksoiskehän" ja laitoin linkin kuntoon (sille oli tehty oma säie kun se ei olekaan halo vaan eri ilmiö)
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 03-01-2010, 16:06:43
... tarkistuksia ja Coltilla sisään ...
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 03-01-2010, 16:07:46
... sisätiloja...
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 03-01-2010, 16:09:22
... kunnes jälleen kondenssipisarat odottavat  :smiley:
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: Mare Nectaris - 27-02-2011, 14:54:41
... uusi asukas aivan oven lähellä - akaalainen citykani :cheesy:

Kuva: Laura Keski-Petäjä
Otsikko: Vs: Havaintosuoja KuuMaja
Kirjoitti: maukkaK - 23-08-2013, 09:33:02
Kas, rusakko tehnyt LumiMajan.