Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Jalustat ja seurantalaitteet => Aiheen aloitti: AP - 13-02-2008, 13:26:38

Otsikko: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: AP - 13-02-2008, 13:26:38
Terve!

Tuossa satuin lukemaan Skywatcherin sivuja ja huomasin siellä uusimman version v3.21 ilmestyneen, mielenkiintoista tässä on se että mukana tulevassa tiedostossa lukee seuraavanlaisesti:

SynScan(TM) Firmware (Ver.03.21) Release Note
Date: Feb. 4, 2008
===============================================================
1. Smoother response to manual guiding and PC based autoguiding command.

2. "PC Direct Mode" added. It allolws the PC to communicate directly with the motor controller via RS-232C connection. The RS-232C port of the PC should be configed as 9600bps, 1 start bit,  8 data bits, 1 stop bit, no parity check and no flow control. Activate "PC Direct Mode" under "Utility\PC Direct Mode>". Press the "ESC" key to exit. The 4 direction buttons and rate controlling function operate as usual under this mode.
    This feature is also designed for future applications.
 
Tarkoittaako tämä sitä,että EQMOD-palikan tilaaminen on turhaa ja ohjaus onnistuu nyt suoraan läppäriltä? Onko tietoo?

T:AP

Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 13-02-2008, 16:53:57
 Huomasin myös tuon päivitys asian ja olenkin jo hankkinut tuon EQDIR palikan vaikka en vielä jalustaa ole edes saanut.
Tuon päivityksen ansiosta pystyy käyttämään EQMOD:ia ilman EQDIR palikkaa, mutta silloin kytkentä tapahtuu käsiohjaimenkautta
kun taas tuolla EQDIR palikalla ohitetaan kokonaan käsiohjain ja PC liitetään suoraan jalustan käsiohjain liittimeen. Onkin sitten kai ihan oma harkinta haluaako ohittaa kokonaan tuon käsiohjaimen vai ei. Itse aion käyttää EQDIR palikkaa koska kaukoputkeni on aina ulkona
ja en halua ottaa riskiä, että rajut lämpötilanvaihtelut rikkoisivat käsiohjaimen.

Mikko
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Make - 13-02-2008, 17:01:32

Juuri samasta syystä (eli käsiohjaimen suojelemiseksi) minäkin päädyin syksyllä hankkimaan EQDIR-palikan. Hyvin se on tuntunut pelittävän EQ6 Pro:n kanssa.
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: AP - 13-02-2008, 18:14:10
No hyvä tietää, jos joskus niin onnellisesti (omasta ainakin, lieneekö vaimon mielestä? >:D) kävisi,että kuvun saisi kotipihalle, niin EQDIR- palikka (ja "kääntö"-johto HEQ5Pro:ta varten) on pantava Shoestringistä tilaukseen, mutta jos käyttää läppäriä ohjaamaan nyt käsikapulan kautta niin riittääkö,että liittää sen mukana tulleen (db9-rj11) piuhan käsikapulaan ja läppäriin + asentaa softat?

T:AP
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Cowman - 13-02-2008, 19:53:39
Minulla on EQ6Pro ja pystyin ohjaamaan sitä suoraan kapulan kautta PC:llä mukana tulleella johdolla. Ohajuskapula --> Rs-232 portti

Ongelmaksi tuli että kapulan kautta en voi asettaa jalustaa "PARK"-tilaan ACP Observatory program-ohjelman kautta ja että joudun asettamaan kapulan manuaalisesti
vastaanottamaan RS-232 tietoja. (Minulla on vanhempi EQ6 jalusta, jonka firmawarea ei voi päivittää joten en ole varma onnistuuko ne uusimmilla frimwareilla)

Hankin shotstringin kapulan, jotta voin tehdä edellä mainitut hommat koneelta suoraan.

t. Mika Sairanen / Lappstove Observatory- vielä vaiheessa. Valmis 2008. (Ehkä :D, jos aika ja "muu" antaa myöten)


Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Make - 14-02-2008, 13:23:27
.... mutta jos käyttää läppäriä ohjaamaan nyt käsikapulan kautta niin riittääkö,että liittää sen mukana tulleen (db9-rj11) piuhan käsikapulaan ja läppäriin + asentaa softat?

T:AP

Miksi et kokeile, jos sinulla on jo tarvittavat laitteet ja piuhat ja EQMOD-softat ovat ilmaiseksi ladattavissa netistä? Eikun kapulaa päivittämään ja kokeilemaan, toimiiko EQMOD. Kerro meille muille, miten kävi  :)
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: AP - 14-02-2008, 13:30:23
Jahka saan EQMOD- wikit luettua ja viriteltyä vehkeet niin sitten (ellei satu tulemaan sellainen ihme kuin tähtikirkas yö)..Firmwaren ajoin eilen sisään.

T:AP
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: AP - 14-02-2008, 16:56:09
Joo nyt on palikat ja softat viritetty, mutta oma kantti loppuu kesken, "asennussavun" muodostumista välttääkseni kysäisen vielä Skywatcherilta suoraan.
Vastaavat tosin kun jaksavat eli..


(EDIT:lueskelin yahoon ryhmää, toimii ainakin siellä aiemmin mainitulla tavalla [eli pc-> rs232-rj11->käsikapula(joka PC Direct moodissa)->jalusta]
T:AP
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: AP - 24-02-2008, 19:10:09
Se voi olla siitä usb-rs232 sovittimestakin kiinni, jotkut toimii ja toiset sitten taas ei.. Itse ajan koko kombinaatiota USB-väylän kautta.

Muuten, tarkista COM-portin asetuksen windowsin laitehallinnasta, että täsmäävät ohjelmien ja sovittimen kanssa.

T:AP
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 24-02-2008, 20:13:41
  Perjantaina saapui postissa Eq 6 pro jalusta ja kokeilinkin vain kerran käsikapulalla, että jalusta toimii niinkuin pitää ja sen jälkeen tökkäsin jalustan koneeseen kiinni. PC:n ja jalustan väliin tuli EQDIR-->3m-RS-232 jatkokaapeli ja 2m- pitkällä piuhalla varustettu USB/serial adapteri ja hyvin tuntuu toimivan.
 
  Veikkaisin Kemilaisen ongelmana olevan juuri adapteri, mutta voihan tietysti vika olla myös EQMOD ohjelan asennuksessa tai ASCOM ajurissa eli kannattaa tarkastaa onko ajurit asentuneet kunnolla. Ainakin jouduin itse hieman kikkailemaan EQMOD:in kanssa ennenkuin se sai kaikki tiedosot kopioitua oikeisiin paikkoihin.

 Viikonlopun säätämisen jälkeen jalustaa pyörii synkassa kupolin kanssa ja voin sanoa heti kättelyssä EQ 6 pro:n olevan huomattavasti parempi kaikin puolin kuin NexStarin oma jalusta. Seuraavaksi kun kelit sallivat onkin vuorossa autoguider ongelman ratkaisu.
 Eli kun käytän ST-2000 kameraa guiderina ja liitän sen jalustan ST-4 autoguider porttiin niin kaikki toimii käytännössä mekaanisesti aivan oikein, mutta kun yritän laittaa guidauksen päälle niin silloin seurantatähti katoaa välittömästi siitä pienestä seurantatähden ikkunasta? Minulla on kaiketi jokin asetus väärin EQMOD ohjelmassa sillä jalustan kalibrointi onnistuu kyllä mainiosti. Tietäisiköhän joku mikä asetus se voisi olla?

Mikko
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: einari - 24-02-2008, 20:50:20
Laitoin kanssa tänään EQDIR-palikan tilaukseen.

Mikko, ilmeisesti siis autoguideri siis jotain saa aikaan kun tähti alkaa liikkua väärään suuntaan.
Eihän nyt niin simppelistä asiasta voi olla kyse kuin S/N tai E/W-suunnista ?
Ilmeisesti käytät SBIG:n omaa softaa autoguidaukseen, kai siinä voi kääntää noita suuntia.
Ja voisiko tarkistaa EQMod-softassa mitä siellä sanotaan autoguidauksesta.
Toisaalta , tarvitaanko sitä autoguide-kaapelia ?
Itse ainakin ajattelin että myös autoguide-komennot menee suoraan pc:ltä jalustan ohjausmoottoreille.
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 24-02-2008, 21:28:07
Tosiaan tuo S/N suunta olikin peilikuvana ja jospa nyt toimisi Kiitos Einari neuvosta. Siitä tiedän, että kaikki liitännät toimii kun käytän CCDsoft ohjelmaa kuvaamiseen ja sillä pystyy ohjaamaan jalustaa jonkinverran juuri kameran kautta ST-4 porttia käyttäen.  Pitää kuitenkin vielä tutkia enemmän EQMOD softaa jos olen jättänyt jotakin huomaamatta.

Mikko
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 26-02-2008, 09:14:02
 Mikähän on vikana kun seurantatähti katoaa välittömästi kun klikkaan autoguiden päälle CCDsoft ohjelmassa. Tähti siis häviää ihan siis graafisesti ja guiderin ikkunassa näkyy vain mustaa ja siloin seuranta lähtee etsimään sitä kadonnutta tähteä  ??? Eli uskaltaisinko veikata vian olevan CCDsoft ohjelmassa kun jalustan kalibrointikin onnistuu paljon paremmin kuin edellisellä jalustalla. 

olisiko ehdotuksia ongelmaan ???

Mikko
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Make - 26-02-2008, 13:46:46

Kerkiätkö nähdä, lähteekö tähti DEC vai RA-suuntaan? Miten iso näkökenttä guiderillasi on?

Veikkaukseni:

1. Vieläkin jokin peilaus voi olla pielessä. En tunne CCDSoft:ia, mutta K3CCDToolsissa minulle on käynyt EQMOD:in kanssa muutaman kerran samalla tavalla, kun meridiaanin eri puolilla ekvatoriaalisessa jalustassa suunnat kuvassa peilautuvat (sama kohde kuvattuna silloin, kun se on meridiaanin itäpuolella kääntyy 180 astetta, kun meridiaani ylitetään). Kun katsot jalustaa, huomaat sen tekevän tällaisen "meridian flip"-toiminnon. Tämä on muuten selkeä ero haarukkajalustaan verrattuna.

2. Autoguidauksen "aggressiivisuus" on liian suuri?

3. Kokeile EQMOD:in pulse guidausta eli guiderin komennot välittyvät EQDIR:in kautta (aivan kuten Goto-komennot). Minulla on käytössä tämä vaihtoehto, en käytä jalustan ST4-porttia mihinkään. PHDGuiding ja K3CCDTools osaavat tämän ja uskon, että CCDSoft:kin.
 
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: dirty - 26-02-2008, 15:07:55
Tähti siis häviää ihan siis graafisesti ja guiderin ikkunassa näkyy vain mustaa ja siloin seuranta lähtee etsimään sitä kadonnutta tähteä  ???

En tunne CCDSoft:ia, mutta käytätkö autoguiderin kanssa kalibrointikuvia?
Voisiko olla niin, että softa yrittää vähentää normaalikuvasta normaalikuvan darkkina?
Tää oli vain tälläinen heitto...

Harri
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: PetriKe - 26-02-2008, 15:50:11
Tarkista seuraava:

1. Menuvalikosta 'Research'
2. Sen alta 'Analyze Folder of Images'
3. Sen alta 'Preanalyze'
4. Avautuu dialog, josta 'Cancel'
5. Valitse 'Source Extraction Setup'-näppäin
6. Etsi kenttä 'Detection threshold' -> arvon pitäisi olla 1.25.

Joissain CCDSoft päivityksissä tämä asettuu arvoon 10 ja CCDSoft ei pysty löytämään kuvasta ensimmäistäkään tähteä. Tällöin ei luonnollisesti pysty myöskään autoguidaamaan.

Toinen arvo, jota varmaan olet kokeillutkin on 'Reverse X'-valinta autoguiding välilehdellä.
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 26-02-2008, 18:19:54
 Kiitoksia paljon neuvoista  :)

 Make

 Seurantatähti siis katosi kokonaan heti eikä sitä kerennyt näkymään ollenkaan ja kun kokeilin vain nopeasti laittaa guidauksen päälle ja pois niin että kuitenkin kerkesin toteamaan seurantaruudun olevan pelkkää tummaa pikseliä niin huoimasin seurantatähden olevan kuitenkin sen jälkeen siinä samassa kohdassa kennoa eli se vain siis katosi.

 Kokeilin myöskin kaikilla mahdollisilla säädöillä eikä mikään auttanut.

 Harri

 Ihan hyvä heitto sillä mietin tuotakin vaihtoehtoa tosissaan kun tuo CCDsoft ottaa autodarkit automaattisesti heti ennenkuin se rupeaa seuraamaan tähteä. Epäilen kuitenkin vahvasti tuota skenaariota.

Petri

 Tuo oli hieno ohje ja huomio. Harmi kun kerkesin kertaalleen jo poistamaan CCDsoft asennuksen koneelta ennenkuin asensin sen jälleen uudestaan ja samalla hain myös viimeisimmän päivityksen joten en ikäväkyllä enään tiedä mitkä arvot tuossa mainitsemassasi kohdassa oli. No ainakin nyt se on oikein :D Huomasin samalla unohtaneeni SBIG kamerani päivittämisen asentamisen jälkeen ja hain myös siihen viimeisimmät ajurit.

Heti kun taivaalla näkyy yksikin tähti niin pääsen koestamaan miten nyt käypi  ::)

Mikko
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Make - 27-02-2008, 09:59:09
Kiitoksia paljon neuvoista  :)

 Make

 Seurantatähti siis katosi kokonaan heti eikä sitä kerennyt näkymään ollenkaan ja kun kokeilin vain nopeasti laittaa guidauksen päälle ja pois niin että kuitenkin kerkesin toteamaan seurantaruudun olevan pelkkää tummaa pikseliä niin huoimasin seurantatähden olevan kuitenkin sen jälkeen siinä samassa kohdassa kennoa eli se vain siis katosi.


OK. Jos kuva häviää, sillä ei mielestäni voi olla tekemistä EQMOD:in kanssa, joka on vain eräänlainen sarjaliikenneajuri. Se ei käsittele kuvia / kameroita millään tavalla, vaan ainoastaan tulkkaa ASCOM-protokollan mukaisia komentoja EQ6 Pro-jalustan moottorikontrollereille.

Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: kemilainen - 10-03-2008, 14:02:25
EQMOD asennuksessa vaikeuksia. Register.bat että Reregister.bat pysähtyy kohtaan kolme tiedostoa asennettu jatka painamalla mitä näppäintä tahansa. Mitään ei tapahdu. Mitäs nyt?
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Uppo - 10-03-2008, 14:33:57
Tuota tuota, mitä se batti pitää sisällään, helpottaisi kummasti tuo tieto. Käyttöjärjestelmä ja käyttöoikeudet?

Yhdestä katsoin ja siellä oli vaan kolmen tiedoston kopiointi, siirtyminen Ascom kansioon ja tiedostojen reggaus. Eli jos et saa mitään herjaa niin oletettavasti kaikki ok.

Eikö se nyt sitten toimi?
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: einari - 10-03-2008, 15:08:24
Enempää sen batin ei pitäisi tehdäkään kun kopsata ne muutamat tiedostot ja tehdä rekisteröinti.
Aina tuo batin ajaminen ei tosin täysin toimi (esim mulla).
Auttaa kun käynnistää eqmod.exe:n kerran (ei kannata välittää herjoista).
Tämä teki sen että ASCOMin valikoihin tulee EQMOD näkyviin.

Joka tapauksessa EQMOD ei ole ihan simppeli 'kliksuttele siellä sun täällä'-viritys vaan propellihattujen tekosia.
Lisäinfoa esim täällä:
http://eq-mod.sourceforge.net/eqascom.htm (http://eq-mod.sourceforge.net/eqascom.htm)
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: kemilainen - 11-03-2008, 16:46:16
Pääsin tänään kokeilemaan systeemiä. Pelittää moitteettomasti. Erityinen kiitos Mikko Päiviselle viitseliäisyydestä viestin muodossa. Antaa pölyn vähän laskeutua ja sitten auto-guiderin ja muun sälän kimppuun. Kyllä tässä vielä pientä puuhastelua ja ihmettelemistä on.
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 11-03-2008, 17:37:45
Pääsin tänään kokeilemaan systeemiä. Pelittää moitteettomasti. Erityinen kiitos Mikko Päiviselle viitseliäisyydestä viestin muodossa. Antaa pölyn vähän laskeutua ja sitten auto-guiderin ja muun sälän kimppuun. Kyllä tässä vielä pientä puuhastelua ja ihmettelemistä on.

Hienoa kuulla että sait yhteydet toimimaan  :)

Mikko
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Juha-Matti Penttilä - 11-03-2008, 18:39:18
Miten tämän EQ-DIR palikan kautta suoritetaan jalustalle 3-tähden suuntaus tai PEC? Onko pc:llä jonkinlainen tähtiluottelo valittavista tähdistä? Itse olen melkein aina käyttänyt käsiohjainta kohteiden hakemiseen yms, ja hyvin on kapula toiminut vaihtelevista lämpötiloista huolimatta.

Pidätkö Mikko jatkuvasti virtoja päällä jalustassa? Virtojen sammuttamisen jälkeen jalustalle täytyy aina kertoa tähtien sijainnit taivaalla, ellei sitten omista Paramount Me jalustaa. Entä tuleeko virta jalustaan 12 voltin auton akusta vai verkkovirtamuuntajasta?
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Mikko Päivinen - 11-03-2008, 18:52:02
Miten tämän EQ-DIR palikan kautta suoritetaan jalustalle 3-tähden suuntaus tai PEC? Onko pc:llä jonkinlainen tähtiluottelo valittavista tähdistä? Itse olen melkein aina käyttänyt käsiohjainta kohteiden hakemiseen yms, ja hyvin on kapula toiminut vaihtelevista lämpötiloista huolimatta.

Pidätkö Mikko jatkuvasti virtoja päällä jalustassa? Virtojen sammuttamisen jälkeen jalustalle täytyy aina kertoa tähtien sijainnit taivaalla, ellei sitten omista Paramount Me jalustaa. Entä tuleeko virta jalustaan 12 voltin auton akusta vai verkkovirtamuuntajasta?

 EQDIR palikan ja EQMOD softan kanssa voi ohjata kaukoputkea suoraan tähtikarttaohjelmalle oli se sitten The Sky tai ilmainen Cartes Du Ciel. Suuntaus tapahtuu siten, että kun kaukoputki on kytketty tietokoneeseen ja tähtikarttaohjelma sekä EQMOD on auki niin valitaan vain halutut kohdistustähdet suoraan tähtikartta ohjelmasta. Kohdistamiseen voi käyttää joko vain yhtä tähteä tai sitten käyttää ns. N-sync kohdistusta johon voi valita vaikka kuinka monta tähteä. Siihen juuri perustuu GOTOn tarkentuminen EQDIR/EQMOD yhdistelmällä 1 kaariminuutista jopa 0,14 kaariminuuttiin kun näitä kohdistustähtiä voi olla vaikka 20.

 En ole toistaiseksi pitänyt virtoja jalustassa päällä kun on ollut vielä hieman säädötkin kesken. Olen tehnyt kohdistamisen toistaiseksi joka kerta uudestaan kun olen aloittanut homman. Käytän virtalähteenä aikoinaan Celestronille ostamaani muuntajaa joka antaa 12v ja 5ah eli se on hommaan varsin mainio.

Mikko
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: Tapanivi - 19-03-2008, 12:20:27
Muuntaja antaa 5 ah ?  Eli 5 A tunnin ajan? Mitä se tekee sen jälkeen?  kyselee nimerkki nulkunpissijä  ;D
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE ...
Kirjoitti: nuuskamuikkunen09 - 26-03-2008, 10:05:01
Tuliko sinulle mukaan erillistä cd/ dvd-levyä, jossa tiedostoja?

Minä tilasin Villeltä tarjouksessa olleen, 799,- hintaisen HEQ5 pro jalustan. Siinä ei tullut mukana minkäänlaista piuhaa. Myös salkkumikrolle yhdistettäväksi sopivaa piuhaa ei ole..
Otsikko: Vs: HEQ5Pro/EQ6Pro EQMOD/PC DIRECT MODE
Kirjoitti: AP - 26-03-2008, 11:01:15
Ei näihin tule mitään erillisiä tiedostoja erillisillä levyillä. Tarvittavat ohjelmat on imuroitu netistä. HEQ 5 Pro:n käyttöä kannattaa kyllä opetella ihan ilman tietokonetta ja sitten vasta kun on sen kapulan toiminnan saanut ymmärretyksi niin kannattaa ottaa tietokone mukaan.  Itse olen vielä tässä vaiheessa vaikka noita päreitä on jo valmiiksi viriteltykin. Jalustan mukana olisi pitänyt olla rj-11 / rs232 liitin jonka saa läppäriin kiinni (mahd. usb sovite hommattava erikseen) mutta tässä vaiheessa kannattaa olla jo aika paljon tietoa ja ymmärrystä siitä mitä tekee. Ettei satu niitä ns.vahinkoja. Vauhti harvoin korjaa virheitä.  ;)

Imurointiosoitteita www.sky-watcher.net ja yahoon EQMOD-keskusteluryhmä.

T:AP