Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Linssikaukoputket => Aiheen aloitti: pappa - 29.01.2008, 21:26:03

Otsikko: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: pappa - 29.01.2008, 21:26:03
Tuli mieleeni tuossa kun aiheita kelailin. Nykyisellään on tullut markkinoille paljon lyhyt polttovälisiä tähtiputkia mm. Scopos ja SW pikkuputket. Katselin männä talvella kaverin Opticron 100mm objektiivillä varustetulla lintuputkella taivaita ja mykistyin kovin. Siinä on saatavissa 20-110 X zoomi ja kylläpä pisti mietintämyssyn kiehumaan. Kuva on oikeinpäin ja linssit on päällystetty huippuunsa. Itse olen käyttänyt Kowa merkkistä 60mm/30mm laajakulma putkeani nopeisiin sessioihin ja sekin pelittää oikein hyvin...

Eli tässä hieman kokemusta jos joku pähkäilee muutakin käyttöä kun tähdet...

Kertokaahan vastaavista kokemuksista ja mielipiteitä vaan rohkeasti...
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Timpe - 29.01.2008, 22:06:35
Mulla on ollut tässä "väliajalla" (20cm Dobsonin ja 15cm MaksutovCassegrainin välissä ;)) Leica APO Televid 77mm lintuputki käytössä ja siinä 20x/32x/20-60x suurennukset antavat okulaarit (kaksi ekaa laajakulmia). Putken objektiivin halkaisija ja pienehkö suurennus olivat pahimmat rajoittavat tekijät tähtitaivaan tiirailussa, sillä monessa kohteessa tuli fiilis, ettei putki vain riitä tähän tarkoitukseen. Mutta huomioiden putken fyysisten mittojen antamat rajoitukset, antaa tällainen keskikokoinen lintuputkikin varsin hyvät näkymät taivaalle. Katselin tällä viimeeksi mm. komeetta Holmesia 20x suurennuksella ja kuun kraaterien yksityiskohtia 60x suurennuksella ja molemmat näkyivät sangen hienosti. Tähtitaivas on siinä mielessä vaativa juttu, etten ole missään muussa yhteydessä joutunut miettimään APO Leican antamaa kuvalaatua, mutta pistemäisiä tähtiä tarkennellessa tämäkin on tullut mieleen. Toisin sanoen hyvä maakaukoputki on todellakin optimoitu juuri maanpäällisten kohteiden katsomiseen, ei tähtien tiirailuun. Toisaalta tähtikaukoputken antama päiväkuva kalpenee silminnähtävästi Leican kontrastikkaalle ja värikylläiselle laajakulmakuvalle.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: papamiguel - 30.01.2008, 16:29:04
Itse olen miettinyt jotakin ED- lintuputkea tähtien tiirailuun, kun sillä pystyisi sitten katselemaan maakohteitakin. Tuttu Ruotsista kertoi, että hän oli katsellut 80mm objektiivisella lintuputkellaan vuosia ja oli erittäin tyytyväinen. Tietysti mietityttää se hintavertailu noiden pienien ED- tähtiputkien kanssa ja siksipä olen vielä harkintakannalla.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: pappa - 31.01.2008, 21:56:49
Lintuputkien hinnassa vaikuttaa prismarakenne ja 45d kulma, suoratkin maksavat kyllä ED luokassa melkein saman. Maakohteissa lintuputket ovat parempia kuin tähtiputket, kuvan erottelukyky ja kontrasti on parempi...Kyllä olen taas nähnyt pikku ED putkia taasen staijaus (muutonseuranta) rannoilla, joten...

Omalla lintuputkellani 60X okulaarilla näkyy Saturnuksen renkaiden Cassini jako ja Jupiterin kaasuvyöt. Orionin sumu myös hyvällä kelillä koko komeudessaan.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: jusalak - 02.10.2009, 00:09:01
Maakaukoputkien käytössä tähtien katseluun lienee keskeinen rajoittava tekijä putken okulaarin laatu. Monissa maakaukoputkissa on kiinteä okulaari jota ei voi (helposti) vaihtaa. Toisaalta halvat zoom-okulaarit eivät ole kovin kummoisia laadultaan. Esimerkiksi Celestron C70 pikku-Maksutovin zoom-okulaarilla kuvakentässä näkyy okulaarin linssissä oleva pöly ja roskat. Tämä on mielestäni todella harmittava ominaisuus joka tekee okulaarista melko käyttökelvottoman oikeastaan mihinkään katseluun. Onko tämä yleinen ongelma halvoilla maaputkilla? Toisaalta C70 putkeen sopivat suoraan 1,25" okulaarit jolloin pääoptiikasta saa paljon enemmän irti taivaskäytössä.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: RKA - 26.10.2009, 09:54:49
Minä katselen planeettoja Vixenin 67 a lintuputkella silloin kun en viitsi isoa putkea raahata autolla jonnekkin... Vixenissä en ole huomannut värivirhettä tai kuvan vääristymistä jne.  :smiley:
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: paimik - 08.12.2009, 17:17:54
Hei!

Olen ostamassa isälleni lahjaksi kaukoputkea. Hän harrastelee enimmäkseen lintuja, mutta on nyt kiinnostunut myös taivaankappaleista. Minkäänlaista kaukoputkea hänellä ei ole aiemmin ollut.

Järkevintä olisi varmaan ostaa se lintukaukoputki, mutta millainen, jotta myös kuun ja planeetat näkyisivät? Vai oletteko sitä mieltä, ettei samalla putkella ole järkevää katsoa molempia?

Minulle on tarjottu seuraavia:
Lintukaukoputki: Konuspot 100 + astrun 8115 jalusta 355,00 (mikä on vähän turhan kallis, olisiko ehdottaa edullisempaa?)
Tähtikaukoputki: Celestron Astromaster 90 AZ 159,00

Pilvettömiä säitä toivottaen,
PM

Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 08.12.2009, 17:44:27
Lainaus käyttäjältä: paimik - 08.12.2009, 17:17:54
Lintukaukoputki: Konuspot 100 + astrun 8115 jalusta 355,00 (mikä on vähän turhan kallis, olisiko ehdottaa edullisempaa?)
Tähtikaukoputki: Celestron Astromaster 90 AZ 159,00

Kummallakin pitäisi näkyä niin lintujen kuin kuun ja kirkkaimpien planeettojen.  Itse aloitin tämän kauden havaitsemalla heinäkuussa Jupiterin kuita isän Kowa-lintuputkella (oisko linssin halkaisija 8-10cm?) .  En ole vieläkään varma olenko tuolla (lokakuussa hankitulla) 13cm peilillä nähnyt juuri paremmin, tosin Jupiterkin taisi olla silloin korkeammalla.   Velipojalle kesän havainnot oli ensimmäisiä elämässään, ja paremmilla silmillään hän spottasi ko. Kowalla saman tien kaksi raitaa Jupiterista (ilman ohjeita, kysyin vain että mitä näkyy), itse näin varmasti yhden ja *ehkä* yhtenä yönä kaksi.

Tässä siis vain omia kokemuksiani, en ala sen kummemmin suosittelemaan kumpaakaan.  Lintuputkissa suurin taivashavaintoja rajoittava tekijä on (voi olla) rajoittunut altitudi-säätö, eli voi olla että niillä ei pysty katsomaan kovin korkealle.  Variaatiota on mallien välillä varmaankin "ihan mielettömästi".
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 08.12.2009, 17:47:05
Itse aloitin taivaalle katselun natiaisena Kowan lintukaukoputkella, ja sillä irtosikin reilusti kivoja näkymiä. Toimii ihan hyvin siinä missä pienet linssiputketkin. Ovat todennäköisesti jopa laadukkaampia.

Monissa videopäissä, joita lintukaukoputkien jalustoissa käytetään on rajoittunut tuo korkeuskulman säätö kuten ketarax sanoi, yleensä pysähtyvät 30 asteeseen. Sen sijaan alaspäin ne kääntyvät usein kokonaan. Itse ratkaisin ongelman kääntämällä putken ja videopään kahvan ympäri jalustassa, jonka jälkeen nousi 90 asteeseen asti.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Timpe - 08.12.2009, 18:39:14
Jalustapään käänty(ä)misestä huolimatta jää jäljelle sellainen juttu, että lintuputken kiinteä prisma on useimmiten 45 asteen mallia ja sillä on hankalaa katsoa yläviistoon tähtitaivaalle. Samoin tähtiputken kulmapeili on 90 asteen mallia, jolla taasen lintujen löytäminen maastosta on hankalaa mm. peilikuvana näkyvän maiseman takia. Tähtiputkeen voi toki ostaa tuon 45 asteen kulmaprisman, jolloin näkymät kääntyvät taas oikein päin. Mielestäni olisi parempi päättää kumpaan käyttöön putki ostetaan ja hankkia sitten siihen paras ratkaisu, johon on varaa.

Kuten yltä selvisi, niin kompromissit ovat aina kompromisseja, mutta vertailun vuoksi tässä on vielä Telescope-Servicen tarjoama kombi-putki, jonka väitetään sopivan kumpaankin yllämainittuun käyttöön:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3696_TS-ED-APO-spotting-scope-19-57-x-66-with-1-25--eyepiece.html (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3696_TS-ED-APO-spotting-scope-19-57-x-66-with-1-25--eyepiece.html)
Hyvänä puolena tuossa on 1.25" okulaarien käyttömahdollisuus, mutta tähtitaivaalle tuijottelussa tuollainen 66mm putki jää kovin pieneksi sekä aukoltaan että polttoväliltään. Painotus siis enempi lintuputken suuntaan. Jalustaakaan ei tuohon hintaan enää saa...
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Jutte - 08.12.2009, 19:14:35
Omistan lintukaukoputken Optica zoom 90mm. Lintubongauksessa tuo on ihan ok, mutta tähtien suhteen jää kyllä toivomisen varaa. Kuu, Jupiter ja Saturnus näkyy kohtalaisesti, mutta muuta ei juuri viitsi yrittää tihrustaa eli kompromissi on.
Oletko harkinnut mieluummin suurta kiikaria? Voisi olla pienemmällä rahalla enemmän iloa molempiin tarkoituksiin esim:
NetAnttila Optica 20x80 giant+jalusta vain 79,95€ (Ei toki vastaa isoa tähtikaukoputkea)
J-P
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: tomppa - 08.12.2009, 19:15:32
Itse suosittelisin Celestronin putkea ja siihen 45 asteen kulmapeiliä. Tulee ainakin halvemmaksi ja Celestronin tuotteet ovat yleensä laadukkaita.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Meade-mad - 08.12.2009, 20:17:06
tutustu vaikka tähän Celestroniin:

http://www.teknofokus.fi/Astro/Kputket.htm (http://www.teknofokus.fi/Astro/Kputket.htm)

saattaisi olla sopiva hinta. Varusteet näyttävät olevan aika kivat.

jk
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: jusalak - 08.12.2009, 20:49:46
Kannattaa pitää kiirettä jos tuollaisen Celestronin 80ED:n haluaa. Sen valmistus on lopetettu. Teknofokuksella sitä saattaa olla varastossa vielä jokunen kappale mutta muualta sitä tuskin enää uutena saa.

Tuo Celestronin putki oli maakaukoputkena myyty. Tähtikäyttöön kannattaa hankkia lisäksi kulmapeili tai -prisma.

Vaikka tätä putkea ei enää juuri uutena saa, Sky-Watcherin 80ED:n optiikka lienee sama.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: paimik - 08.12.2009, 22:26:07
Kiitos monista vastauksistanne!

Olen kallistumassa tuohon Celesronin + 45 asteen kulmapeiliin, koska Konuspot 100 (+ astrun 8115 jalusta) tuntuu liian kalliilta paketilta.
Mutta miten on, näin maalaisesta kun tuntuu, että voiko sitten tuonne kauas avaruuteen näkevällä putkella tarkastella kuitenkin lintuja ilman, että kuva on ns. "liian lähellä"? Eli toimiiko putki siis maakaukoputkena kuvanlaadullisesti yhtä hyvin tuolla celestronilla kuin lintukaukoputkella? Mikä on päivänvalon ja pimeän ero, vääristyvätkö lintujen värit tms?

Lintukaukoputkista katsoin, että tuo Konuspotin pienempi Konuspot 80 mahtuisi vielä budjetiini, mutta planeetat taitaa jäädä pieniksi?
Suurennuskerroin: 20-60 x
Etulinssin Ø mm: 80mm
Näkökenttä / 1000m: 52,4m (20x)
Lähtöpupilli Ø mm: 2,9mm (20x)
Paino: 1550g
Pituus: 420mm
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: jusalak - 08.12.2009, 22:41:34
Lainaus käyttäjältä: paimik - 08.12.2009, 22:26:07
voiko sitten tuonne kauas avaruuteen näkevällä putkella tarkastella kuitenkin lintuja ilman, että kuva on ns. "liian lähellä"? Eli toimiiko putki siis maakaukoputkena kuvanlaadullisesti yhtä hyvin tuolla celestronilla kuin lintukaukoputkella?

Kuten yllä sanoin, Celestron 80ED oli maakaukoputkena myyty eli siis valmistaja oli myynyt sitä nimenomaan maakatseluun tarkoitetuksi. Vastaus molempiin em. kysymyksiin on myönteinen.

Jalustaa ei siis putken mukana tule.

Lainaavääristyvätkö lintujen värit tms?

Eivät toki.

LainaaLintukaukoputkista katsoin, että tuo Konuspotin pienempi Konuspot 80 mahtuisi vielä budjetiini, mutta planeetat taitaa jäädä pieniksi?

60-kertainen suurennus on turhan pieni planeettojen katseluun. 80 millimetrin objektiivilla tarvitaan 83-kertainen suurennus että putken erotuskyky tulee katselussa täysin hyödynnettyä. Tätä voi pitää minimisuurennuksena tarkempaan planeettojen tarkasteluun.

Celestronin mukana ei tule tällaista planeettaokulaaria eli sellaisen joutuu erikseen hankkimaan.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 08.12.2009, 22:48:05
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.12.2009, 18:39:14
Jalustapään käänty(ä)misestä huolimatta jää jäljelle sellainen juttu, että lintuputken kiinteä prisma on useimmiten 45 asteen mallia ja sillä on hankalaa katsoa yläviistoon tähtitaivaalle.

Ihan totta. Tästä syystä ei voikaan suositella lintuputken ostamista tähtitaivaan katselua varten, mutta jos sellainen jo löytyy nurkista, kannattaa ehdottomasti tiirailla.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: jusalak - 08.12.2009, 22:58:18
Pienenä vinkkinä voi sanoa että harkittaessa jonkin tietyn kaukoputken ostoa kannattaa vilkaista valmistajan nettisivuilta ko. kaukoputken käyttöohjeita. Linkki Celestron 80ED:n manuaaliin alla.

http://www.celestron.com/c3/images/files/downloads/80ED_52280.pdf
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: paimik - 08.12.2009, 23:27:53
Vielä tuli sellainen juttu mieleeni, että kun joskus jossain tähti-illassa katsoin pienehköstä tähtikaukoputkesta, oli se putken silmänpuoleisen pään reikä melkoisen pieni. Eli haen vaan sitä, että onkohan se kuinka käyttömukava lintujen katselussa? Lintu kuitenkin liikkuu nopeammin kuin planeetat... tai no, siis näyttää liikkuvan. Onkohan siihen olemassa sellaista 45 asteen varustetta, jossa olisi kumireunukset. Iäkkäämmälle henkilölle kun oon ostamassa, niin tällaisetkin asiat voivat olla tärkeitä...

Toisena vielä mielessä tuo zoomaus, että kuinkas se tähtikaukoputki tarkentuu lähelle ja kauas? Kuvassa kun ei oikein näy vastaavanlaista säätönamiskaa kuin lintukaukoputkissa.

Sori, jos on vähän yksinkertaisia kysymyksiä, mutta tämähän on aloittelijoiden palsta. :D
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Meade-mad - 09.12.2009, 08:39:12
Lainaus käyttäjältä: paimik - 08.12.2009, 23:27:53
Vielä tuli sellainen juttu mieleeni, että kun joskus jossain tähti-illassa katsoin pienehköstä tähtikaukoputkesta, oli se putken silmänpuoleisen pään reikä melkoisen pieni. Eli haen vaan sitä, että onkohan se kuinka käyttömukava lintujen katselussa? Lintu kuitenkin liikkuu nopeammin kuin planeetat... tai no, siis näyttää liikkuvan. Onkohan siihen olemassa sellaista 45 asteen varustetta, jossa olisi kumireunukset. Iäkkäämmälle henkilölle kun oon ostamassa, niin tällaisetkin asiat voivat olla tärkeitä...

Reijän koko (seb valokimpun halkaisija jonka okulaari tuottaa, eli lähtöpupilli) määräytyy käytetyn okulaarin mukaan. Jos valitaan okulaariksi pieniä suurennuksia tuottava okulaari niin lähtöpupilli on suuri ja toisinpäin. Tuon valokimpun halkaisija ei ole kiinni siitä onko putki taehty lintuja vai planeettoja varten.

Lainaus käyttäjältä: paimik - 08.12.2009, 23:27:53
Toisena vielä mielessä tuo zoomaus, että kuinkas se tähtikaukoputki tarkentuu lähelle ja kauas? Kuvassa kun ei oikein näy vastaavanlaista säätönamiskaa kuin lintukaukoputkissa.
Sori, jos on vähän yksinkertaisia kysymyksiä, mutta tämähän on aloittelijoiden palsta. :D

Zoomaus ja tarkennus ovat eri asioita.
Zoomauksella muutetaan suurennusta eli okulaarin polttoväliä. Kun zoomataan kohde lähemmäksi, okulaarin polttoväli lyhenee ja samalla lähtöpupilli pienenee. Näin käy sekä lintuputkessa että tähtiputkessa, jos niissä on zoom okulaari.

Tarkennuksella taas tarkoitetaan sitä kun muutetaan objektiivin ja okulaarin välistä etäisyyttä, jolloin kuvan terävä piste tulee joko lähemmäksi tai menee kauemmaksi. Toki tarkennus on sekä tähti että lintuputkessa.

Lintuputkista käytetään usein nimeä maakaukoputki ja se meinaa että okulaarista näkyvä kuva on oikein päin sekä että oikea ja vasen ovat niin kuin pitää. Monet linssitähtiputket voi varustaa maakaukoputkiksi. Silloin niiden perään laitetaan 45 asteen prisma, joka kääntää kuvan oikein. Lintuputkissa tuo prisma on rakennettu kiinteäksi ja sitä ei voi poistaa vaikka haluaisi.

jk
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Tarkkailija - 09.12.2009, 15:12:37
Itselläni on lintukaukoputki, ja oon yrittäny katsoa sillä vaikka jupiteria, niin ei ainakaan yksityiskohat erotu. Eikä saturnustakaan saturnukseksi tunnista, siksi en tiedä olenko sitä koskaan silleen nähnyt.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: jussi_k_kojootti - 09.12.2009, 15:54:56
Lainaus käyttäjältä: Tarkkailija - 09.12.2009, 15:12:37
Itselläni on lintukaukoputki, ja oon yrittäny katsoa sillä vaikka jupiteria, niin ei ainakaan yksityiskohat erotu. Eikä saturnustakaan saturnukseksi tunnista, siksi en tiedä olenko sitä koskaan silleen nähnyt.

Ai niin, näinhän minäkin sillä Kowalla viime talvena Saturnuksen.  Ehdin katsella sitä melko pitkään ja kirosin kun ei fokusoidu, piikit planeetan molemmilla puolilla pysyi kuvassa ... ennen kuin tajusin että hitto soikoon, nehän on renkaat!  En ollenkaan osannut odottaa että ne näkyisi (tiesin että renkaat oli pikkuhiljaa kääntymässä näkymättömiin, ja luulin ettei putken teho riittäisi muutenkaan).
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Lauri Kangas - 09.12.2009, 16:00:08
Jaa, mun 60mm kowalla ja 20-60x okulaarilla ainakin näkyy saturnuksen renkaat ja kaksi jupiterin vyötä (vyöt on paljon vaikeampi kohde) ihan heittämällä. Pitäisi näkyä saman suuruusluokan muillakin putkilla varmasti, ellei ole ihan täysi susi.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Meade-mad - 09.12.2009, 16:11:31
Viimeaikoina rengashavainnot ovat olleet pikkulaitteille aika haastavia koska Saturnuksen asento ei ole ollut niiden tarkkailuun oikein sopiva. Renkaat ovat nimittäin näkyneet sivulta. eikä päältä. Tämä kyllä korjautuu pikkuhiljaa. (KS. saturnuskuvia planeettaosiossa).

jk
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Timpe - 09.12.2009, 21:26:46
Lainaus käyttäjältä: paimik - 08.12.2009, 22:26:07
Olen kallistumassa tuohon Celesronin + 45 asteen kulmapeiliin...

Lukaise tämäkin ketju, niin ymmärrät mihin tuollainen 80 ED putki kykenee maakohteita katsottaessa.
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4886 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=4886)
Tuolta löydät myös tekemäni "mini-vertailun" hyvillä rakenneosilla varustetun SW80ED putken ja Leica 77mm APO Televid maakaukoputken välillä. Toisin sanoen tuollaisen halpis-kiinalaisen 80ED putken objektiivi on yllättävän hyvälaatuinen, eikä tavallisesti jää laatua rajoittavaksi tekijäksi (=heikoimmat osat ovat varmaankin kulmaprisma ja vakio-okulaarit).
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: paimik - 14.12.2009, 16:53:28
SW80ED putkea en netistä löytänyt, joten hinnasta tai tilauspaikasta en siis tiedä mitään, joten pysyn yhä tuossa Celestronissa...

Nyt sitten seuraavana pitäisi valita tuo jalusta. Päätin ensin jo että AZ jalusta vaikuttaa helpompi käyttöiseltä, mutta sitten tuli mieleen, että jos EQ:ta voi säätää vapaasti, eikä vain pystyyn tai vakaan, voisi se tietty olla lintujen suhteen kätevämpi. Linnut kuitenkin liikkuvat, ja voi sitten olla vaikea funtsia, että käännänkös nyt mihin suuntaan.

Onko EQ-jalusta pakko säätää jotenkin, vai onnistuuko sillä planeettojen ja lintujen tiirailu noin vaan hakuammunnalla?
Vai olisiko tosiaan AZ sittenkin parempi iäkkäämmälle henkilölle?
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Meade-mad - 14.12.2009, 17:27:52
Nyt pitäisi päättää mitä haluaa.

Lintujen katseluun saattaisi olla toimiva ratkaisu kamera tai videojalustan tyyppinen jalusta. Lintujen kanssahan suurennukset ovat pienehköjä. Samalla jalustalla voi toki käännellä putken kohti taivasta mutta kohteiden seuranta ei tahdo onnistua, koska jalustan akselisto on aika karkea säädettävä, jos suurennusta on planeetoille sopivasti. Erillisiä hienoliikuntalaitteita on saatavilla kinopään ja kaukoputken väliin.

Taivaan tarkkailuun tarvittavat hienoliiikunnat ovat vakiona EQ-jalustoissa. EQ akselistot tuppaavat vaan olemaan aika raskaita lintubongaukseen. Jotkut EQ-akselistot voi kääntää alt/atz asentoon, mutta tämä ei ole itsestäänselvyys.

Eli kunnon kompromissia ei ole helppoa löytää, mikä palvelisi kumpaakin tarvetta kiitettävästi.

ps. Celestronin ja SW tulevat todennäköisesti samasta tehtaasta
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Timpe - 14.12.2009, 21:54:57
Lainaus käyttäjältä: paimik - 14.12.2009, 16:53:28
SW80ED putkea en netistä löytänyt, joten hinnasta tai tilauspaikasta en siis tiedä mitään, joten pysyn yhä tuossa Celestronissa...

Kyse siis esim. tästä putkesta http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1060_Skywatcher-ED-Refractor-80-600mm-Pro---OTA.html (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1060_Skywatcher-ED-Refractor-80-600mm-Pro---OTA.html) ja muista vastaavista. (SW80ED on näet pidemmältä nimeltään "Skywatcher ED 80/600mm Pro", mutta tuollaisista nimistä tulee helposti lyhenteitä tyyliin "SW80ED", mikä kertoo jo olennaisen tuosta putkesta). Huolimatonta kirjoittelua itseltäni, sorry!

Ja kuten Meade-mad tuossa jo kirjoittikin, niin Celestron 80ED on hyvin pitkälti sama putki kuin SW80ED, joten kaikki mitä kirjoitin SW80ED:n kuvalaadusta pitänee paikkansa myös C80ED:n kohdalla. Toisin sanoen putki on hintaisekseen yllättävän hyvälaatuinen optiikaltaan. (Tämä olettaen, että kiinalaisten laatu pysyy suunnilleen vakiona yksilöstä toiseen!). Alleen tällainen putki tarvisee kuitenkin riittävän tukevan jalustan, kuten mikä tahansa vastaavan kokoinen lintuputki jota on tarkoitus käyttää yli 30x suurennuksilla.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: paimik - 06.01.2010, 10:14:21
No, ostin tosiaan sitten sen Astromaster 90 AZ:tan sekä 45 asteen apuvälineen. No, nyt vaan ihmetyttää, kun mielestäni kyllä tuossa 90 asteen kulmassakin on kuva ihan oikein päin. Onko laite jotenkin väärin asennettu?? Liikkeen myyjäkin oli nimittäin sitä mieltä, että tuo 45 asteen käännin tarvitaan, jos aikoo maakohteita katsella oikein päin.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Kaizu - 06.01.2010, 10:50:30
Jos 90 asteen kääntö tehdään yhdellä heijastuksella (45 asteen kulmassa oleva peili) niin toinen suunta jää kääntymättä.
TS:n kuvan tapauksessa ylös-alas suunta on oikein mutta vasen-oikea jää peilikuvaksi.
Jos kääntö tehdään kahdella heijastuksella saadaan kuva kääntymään kokonaisuudessaan. Kaksi heijastusta voidaan toteuttaa vaikkapa kattoprismalla tai kahdella peräkkäisellä peilillä, joista toinen kääntää vaaka- ja toinen pystysuunnan.

Kaizu
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: paimik - 06.01.2010, 17:50:35
Hmm, katselimme uutenavuotena kuuta, ja mielestäni sekä kiikareilla että putkella pimennys näkyi kyllä samassa kaakkoiskulmassa. Siis vaikuttaisi, että kuva ei ole edes peilikuva, vaan identtinen? Minulla ei ole putkea tässä, kun annoin tosiaan sen lahjaksi, joten en nyt pääse tarkastamaan tätä.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: pappa - 15.10.2011, 00:20:56
Tulipahan valosaavin hävityksen jälkeen käytyä Jupiteria Carl Zeiss:in kanssa. Kyllä 85 APOkromaatti vaan komean kuvan antaa. Vaikka onkin lintuputki ei kalpene kyllä vario-okulaarin kera samankokoisille pikkulinsseille.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: ekan - 28.03.2012, 23:32:53
Mites tälläinen?

PRAKTICA Telescope 20-60x77 - Kaukoputki

http://www.reaxon.fi/tuote/praktica-telescope-20-60x77-kaukoputki/PR644204/

Onko mitään käyttöä??? Haulla en kertakaikkiaan löytänyt kommenttia.

Typpitäytteinen ainakin. Hakinnassa siis pääasiassa lintukäyttöön, mutta satunnainen taivaalle tiirailukin kiinnostaa.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: Meade-mad - 29.03.2012, 00:56:54
PRAKTICA Telescope 20-60x77 on yksi markkinointinimi kiinalaiselle putkelle, jota on myyty monilla nimillä. Näiden halpisputkien suurin ongelma niin tipien tiirailussa kuin taivaan tarkkailussa on huonolaatuiset zoom okulaarit. Ne aiheuttavat sekä värivirhettä, huonoa kontrastia ja niiden näkökenttä on kapea.

Halpisputkiin ei voi helposti vaihtaa asiallista okulaaria.

Se että netistä et löydä jotakin tuotemerkkiä, tarkoittaa sitä että sillä nimellä tuotetta on myyty vähän tai vain paikallisesti. Samaa värkkiä voi olla tarjolla muilla nimillä.

Praktica on vanha itäsaksalainen merkki, jota nykyään käytetään myyntinimenä.

Kuitenkin, jos ostat ko. putken, voit tietenkin ihailla sillä myös taivaan kohteita. Varo kuitenkin Aurinkoa! Se tuhoaa silmän heti.

jk
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: ekan - 29.03.2012, 09:33:50
Kiitos avusta

Jos käyttäisi putkea ilman silmälaseja, niin optiikan huonous haittaisi :tongue:

Tohon han saa kyllä vaikka valmiita paketteja, jos ei viitsi itse rakennella:

http://www.amazon.co.uk/Praktica-20-60x77-LM12-06-Digiscoping-B05140F/dp/B003Q6HWNS

http://www.youtube.com/watch?v=mBaOtdJGawU

Toisena vaihtoehtona tämä, mutta pitänee perehtyä siihen paremmin.

C90 MAK Spotting Scope (Item #52268)

tai

Celestron Ultima 80

Myös kameran liittäminen tietysti kiinnostaa......
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: mistral - 29.03.2012, 14:43:44
Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 29.03.2012, 00:56:54
Praktica on vanha itäsaksalainen merkki, jota nykyään käytetään myyntinimenä.


Luulisi, että Prakticalla olisi vielä jäljellä koneita joilla tehdään linssejä ja näin jotain omaakin tuotantoa. Toki hinnoista päätellen alkuperä viittaa Kiinaan. Saa nähdä, kuinka Intiassa aletaan tekemään astrotuotteita, onkohan juuri tuo Astro made in India?
edit. Yritin netistä löytää intialaisia  optiikkatehtaita, enkä löytänyt. Ehkä niitä ei sitten ole :undecided:
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: ekan - 29.03.2012, 17:15:57
Ennenvanhaan PRAKTICA tai yleensäkin itäiset merkit olivat hinta/laatusuhteeltaan hyviä, mutta ikävää jos enää ei ole niin.
Otsikko: Vs: Lintuputket taivaan tiirailussa
Kirjoitti: moyes - 17.03.2015, 17:07:58
Omalla Nikon fieldscope ed80:llä näkyy tosi hyvin jupitrerin kasi raitaa. Kyllä kaikki samankokoiset skywatcerit kalpenee.
Käytän okulaarina 50kertaista laajakulmaa ja 25-75 zoomia.
Vertasin myös takahashin 60mm linssiputkeen, Nikon parempi.
Terv. Antti.