Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Komeetat ja asteroidit => Aiheen aloitti: VeikkoM - 15.08.2022, 20:13:05

Otsikko: Komeetta 17P/Holmesin pölyvanan havaitseminen Suomessa
Kirjoitti: VeikkoM - 15.08.2022, 20:13:05
Markku Nissinen kirjoittaa Ursan kuuplan-l, proam-l ja meteori-l -listoilla:

Komeetta 17P/Holmesin pölyvanaa on mahdollista havaita nyt syksyllä ja talvella Suomesta käsin.

Sunnuntain Cygnus 2022 ohjelmasivulla on tästä aiheesta pitämäni esitelmän pdf. Mukana on myös koordinaattilista pdf muodossa laskettuna Suomeen lokakuulle 2022 asti.
https://www.ursa.fi/c2022/ohjelma/sunnuntai.html

Zenodossa on python-skripti, jolla pölyvanan koordinaatteja voi itse laskea omalle observatoriolleen.
https://doi.org/10.5281/zenodo.6977358

MNRAS-artikkeli pölyvanasta.
https://doi.org/10.1093/mnras/stac822



kuuplan-l@ursa.fi-listalla käydyn keskustelun pohjalta Markku vielä täsmentää:

Hei,

kuuplan-l@ursa.fi listalla käydyn hyödyllisen keskustelun pohjalta selvennykseksi 17P/Holmes komeetan pölyvanan havaitsemisesta Suomesta käsin.

Koordinaatit on pölyvanalle. Ne eivät ole itse komeetalle. Koordinaatit on viidelle mallinnetulle partikkelille pölyvanan kapeimmassa kohdassa. Partikkeliin middle2 on paras suunnata kaukoputken näkökentän keskusta. Se on pölyvanan kapeimmassa kohdassa. Partikkelit middle1 ja middle3 tulevat kapeimman kohdan molemmille puolille ja partikkelit left ja right tulevat kapean kohdan molempiin päihin kauemmaksi, ja joissa pisteissä pölyvana on jo leveämpi. Kun plottaa partikkelit kameran näkökenttään niin näkee pölyvanan suunnan ja sen, miten se tulee näkökenttään. Pölyvana näkyy kamerakuvassa sitä paremmin, mitä kapeampi se on.

RA/DEC-koordinaatit on laskettu ICRF-koordinaatistossa. 3D koordinaatit on otettu suoraan Orekitistä Python-skriptiin ilman mitään muutoksia.

Python-skriptissä ei ole käytetty ts.J2000 parametria, jolloin Python Skyfield-skripti laskee koko ajan ICRF-koordinaatistossa. Käytännössä tämä on sama asia.

Tuota Python skriptiä testasin myös siten, että otin vertailuun Orekitillä MNRAS artikkeliin lasketut J2000 koordinaatit ja vertasin niitä Python skriptiin. Koordinaatit tulivat 10 kaarisekunnin päähän toisistaan. Jari Suomelan PHP skripti tuli RA:ssa kohdalleen hyvin ja deklinaatiossa PHP skriptin (supplementary material) koordinaatteihin kun lisäsi 2 kaariminuuttia, niin koordinaatit tulivat hyvin lähelle Orekitin ja Python Skyfield skriptin koordinaattiarvoja.

Tätä NASA NAIF dokumenttia on käytetty Python Skyfield skriptiä tehtäessä:
https://naif.jpl.nasa.gov/pub/naif/toolkit_docs/Tutorials/pdf/individual_docs/17_frames_and_coordinate_systems.pdf
Otsikko: Vs: Komeetta 17P/Holmesin pölyvanan havaitseminen Suomessa
Kirjoitti: JoRy - 11.11.2022, 18:47:00
Hei,

30/31.10.2022 valotin Viestikallion etäobservatoriossa yhteensä yli 6 tuntia ko havaintohetken 17P/Holmesin pölyvanan laskennallisesti kirkkaimman/kapeimman kohdan positiota jonka Markku oli python skriptillä laskenut.

Valotusten pinoamisten ja kuvanvähennyksen jälkeen tuli esille heikko mutta selvä Holmesin pölyvana mittaustarkkuuden rajoissa juurikin lasketussa kohdassa.

Tämä on kyllä himmein kuvaamani kohde, arviolta pintakirkkaus tälle pölyvanalle menee luokassa 27mag/arcsec2.

Täällä Taivaanvahdissa tarkempaa tietoa havainnosta https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/110623 (https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/110623)

Terveisin,
Jorma