Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtikuvaus => Yleistä asiaa tähtikuvauksesta => Aiheen aloitti: vauve - 01.10.2021, 19:22:25

Otsikko: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 01.10.2021, 19:22:25
Kokemuksia tuosta softasta? Lähtökohta: Statiivi EQ6-R Pro + SW 1000/200 PDS + Autoguider (TS-Optics 240 mm + ASI 224 MC) pihassa. Ajan käsikapulalla gotolla kohteeseen, valitsen kamera-asetukset sekä kuvien määrän, välin ja valotuksen erillisellä ohjaimella. Autoguidauskaapelina 20m aktiivikaapeli sisällä olevaan tietokoneeseen (guidaus:PHD 2).
NINAssa näyttäisi olevan nuo kaikki ominaisuudet, mutta miten koneen ja statiivin välinen kaapelointi hoidetaan? Kolme kaapelia: kamera, statiivi, guidaus? Vai olisiko jokin WiFi- palikka saatavilla? Tiedosta kiitollinen.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 01.10.2021, 19:44:42
Moro!

Mulla on kaluston vieressä Mini PC (Intel-NUC) johon yhdistän kaikki oheislaitteet (Jalusta, Kuvauskamera, Focuser, Guidekamera) USB-hubin (StarTech) kautta. Koko komeuden ohjaus etänä sisätiloista (NoMachine ja VPN kun ei wifin kantama riitä). Tässä kai kysymääsi asiaan on vastauksena että USB-hubista yksi kaapeli tietokoneeseen jossa pyörii N.I.N.A (jos oikein ymmärsin kysymäsi).

Niin ja vielä kun kokemuksia kysyit N.I.N.Asta niin sen verran että aivan mahtava softa. Sisältää lähes kaiken tarvittavan Domen kontrolloinnista Polar Alignmentin ja Plate solvingin kautta itse kuvaamiseen. Flat Wizard on aivan mahtava ominaisuus Flattien ja Dark Flattien ottamiseen.

youtubesta löytyy paljon opastusta N.I.N.A:an mm. Patriot Astro, Cuiv the lazy geek jne
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 01.10.2021, 23:39:43
Kiitos tiedoista! Noita minipc:tä näyttää olevan muutamaa eri mallia ja hintaa. Mikä malli sinulla on käytössäsi.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 02.10.2021, 10:11:59
Tämä taitaa olla
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/126149/intel-nuc-kit-nuc8i3bek.html
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 02.10.2021, 18:06:50
Eli ihanko kulkevat kaikki signaalit yhdellä kaapelilla? Onko miten häiriöherkkä (ei varmaankaan kuitenkaan tekstistäsi päätellen)?
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: einari - 02.10.2021, 18:16:01
Joo, tuo NUC-tyyli on aika yleinen (mulla on kanssa sellainen  parvekkeella kylmälaukussa).
Hyvin toimii - yksi usb-piuha hubiin ja hubista piuha jalustaan ja toinen jalustan usb-hubiin (jossa kiinni tarvittavat kuvauslaitteet).
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 02.10.2021, 19:14:18
Kiitos vastauksista. Vielä yksi tyhmä kysymys: pitääkö laitteiden ajurit (esim. PHD2, SharpCap, kuvauskameran ajuri) olla ohjelmoituna mini-pc:hen vai etäkoneeseen? Tuossa kokeilin kylmiltään, niin osasi hakea ainakin PHD2:n läppäristä. Ja voiko (kokeiluvaiheessa) minipc:n paikalla olla läppäri (arvatenkin kyllä?). Ja riittääkö kaikkiaan yksi hub, jossa riittävästi lähtöjä laitteita ja etäkaapelia varten?
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 02.10.2021, 19:37:42
Softat, Ajurit yms pitää ola mini-PC.llä. Etäohjauskoneella vain tarvittava etäsofta (Windowsin RDP, Teamviewer, NoMachine tai minkä nyt sitten haluaakin). Jos wifin kantama riittää niin RDP tai Teamviewer käy hyvin. Itse turvauduin VPN ja NoMachine -ratkaisuun koska wifin kantama ei riitä ja Stellarium ei oikein toimi RDP:llä.
Mini-PC:n sijaan käy läppäri mainiosti ja siinä on näyttökin jolla saa alkutoimenpiteet tarkistettua helpommin, jos sattuu olemaan häikkää etäkoneen ja kuvauskoneen välillä.
Yksi hubi riittää kun on laadukas kuten piuhojenkin suhteen on hyvä olla.

Itse luovuin läppäristä lähinnä koon takia. Kylmälaukkuun toi Intel NUC menee mukavammin mutta välillä joutuu tuskailemaan yhteyksien kanssa alussa kun ei ole näyttöä suoraan tossa NUC:ssa.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 10.10.2021, 11:31:53
Kuvien tallennus: en saanut tallentamaan järjestelmäkameran sd- kortille suoraan, polku onnistui vain koneeseen. Onkohan näppihäiriö ?
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: einari - 10.10.2021, 12:26:29
Kysynpä kuitenkin - miksi haluaisit tallentaa suoraan SD-kortille (eikä koneelle jolla NINAa käytät) ?
https://www.cloudynights.com/topic/763380-nina-image-path-location-on-dslr/
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 10.10.2021, 13:42:59
Aattelin, että jos käyttö onnistuisi pitkällä aktiivikaapelilla eli vain yhdellä koneella. Ei tarvitsisi siirtää isoja kuvatiedostoja kaapelin kautta. Mutta en tiedä toimiiko, eli kone tarvittaneen kummassakin päässä.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 10.10.2021, 20:39:05
Konfiguraatiosta: Olisi tarkoitus kokeilla kameran, guidauskameran ja jalustan kytkemistä ja käyttöä N.I.N.A. lla ihan kylmiltään, päiväsaikaan. Siis, että konfiguroituvatko oikein. Jalustat EQ-6 R pro ja AZ-EQ 6 Pro. Olen täyttä ymmärrystä vailla: voiko nuo jalustat suoraan hubittaa koneeseen? Jälkimmäisessä on USB- portti, mutta ärrässä ei. Miten se kytketään? Ja osaako niina ajaa jalustoja suoraan niiden omilla goto- ohjelmilla vai tarvitaanko väliin jotakin? Luin jostain, että joku ASCOM ja sille vielä jokin EQ ? No, latasin Ascomin ja EQAscomin, jonka jälkeen niinassa putken valinnassa on tuollaisia vaihtoehtoja. Siis niina tarvitsee näitä apuohjelmia, ei tunne jalustoja suoraan merkin perusteella? JA KYSYMYS 2:  SynScan GoTo olisi tavattoman kätevä, saako sen jotenkin näkymään niinassa. Ihan niin kuin PHD 2 näkyy myös. Ja saako synkattua mukaan Stellariumin? KIITOS PALJON !
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: einari - 10.10.2021, 21:14:36
Olen ymmärtänyt että nimenomaan R:ssä on USB ja AZ 6 prossa ei ole.
Mutta jos puuttuu niin tarvii tämänlaisen palikan:
https://www.astroart-store.fi/product/797/pegasus-astro-eqdir-usb-db9

NINA tukee tähtikarttaohjelmia - Stellarium, Cartes du Ciel, TheSkyX ja HNSKY
https://nighttime-imaging.eu/docs/master/site/tabs/options/planetarium/
Siis Stellariumia voit käyttää yhdessä NINAn kanssa.

Kun pääset pidemmälle NINAn kanssa, niin tähtikarttaohjelmalle ei juuri ole käyttöä (itse en käytä jalustan kanssa sitä juuri muuhun kuin satunnaisesti komeettojen ja asteroidien kanssa).
Eli NINAlla haetaan kohde ihan luettelonimellä (Messier, NGC, IC jne), lisätään se sekvenssiin, sekvenssissä määrätään mitä kuvataan, kuinka kauan ja millä filttereillä).
Kun sekvenssi käynnistyy, niin NINA ajaa jalustan kohteeseen, platesolvaa ja jos kohde ei ole keskellä niin keskittää kohteen ja aloittaa kuvauksen (toki tekee muutakin tarvittaessa, esim autofokustamisen)
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 10.10.2021, 23:39:42
Itselläni on EQ6-R Pro, jossa ei ole usb- porttia. Uudemmissa on. Yhdistyksellä on uudehko AZ-EQ6 Pro, ja siinä on usb.
Niinaan ei taida saada kytkettyä SynScan-Windows- ohjausta. Kohteet olisi siitä helppo valita. Pitääkö kohteista tehdä itse luettelo, vai onko ladattavissa jostain?
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: einari - 11.10.2021, 00:29:29
Siis voit hakea kohteet vaikka Stellariumilla ja ajaa sillä putken kohteeseen.
Tai tosiaan NINAlla valita kohteet kirjoittamalla niiden designation.
Toki voit sitä SynScan - softaa edelleen käyttää edelleen jos olet sitä ennenkin käyttänyt, mutta liitosta NINAaan sillä ei ole joten on huonompi vaihtoehto.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 11.10.2021, 13:44:19
Eipä suostu yhdistämään jalustaa koneeseen. Pyytää aina vaan reconnectoimaan. Ei nämä totoimi.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: einari - 11.10.2021, 13:59:07
Jos sinulla ei ollut jalustassa USB-liitäntää niin miten olet liittänyt sen koneeseen ?
Ilmeisesti onnistuu myös käsiohjaimen liittimestä (siinä USB) ?
Ja onko sinulla täältä haettu ASCOM-ajuri (ilmeisesti alempi jos käsiohjaimen kautta) ?
https://skywatcher.com/download/software/ascom-driver/
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 11.10.2021, 14:50:51
Nyt lähti jotenkin pelittämään. Piti laittaa eqmodiin omituinen baud Raye, 9600 ei kelvannut. Joku 115200 tms. Ottaa koordinaatit Chartres du chielin kautta, mutta eivät siirry automaattisesti eqmodiin.  Jatketaan harjoituksia. Ja kiitos vinkeistä!
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 11.10.2021, 17:02:23
Hoi!

Kun "vauve" nyt pääset N.I.N.A:n opettelun alkuun niin suosittelen saman tien lataamaan Nightly-version 1.11.
Joudut muuten opettelemaan melko paljon uutta kun tuosta versiosta tulee virallinen release-versio (tällä hetkellä virallinen release-versio on 1.10).
Voit muuttaa tuon Options - General -osiosta "Autoupdate Source"-kohdasta (kts liite).

N.I.N.A:n saloihin löytyy Youtubesta paljon opastusta mm. Cuiv, The Lazy Geek-kanavalta.
Tässä mm. video laitteiden yhdistämisestä N.I.N.A:an https://www.youtube.com/watch?v=9oOzefP6nNQ

Kohteiden etsiminen löytyy N.I.N.A:sta Sky Atlas-osiosta (kts. liite). Sieltä voit suoraan liikuttaa jalustan kohteeseen (Slew), lisätä kohteen sequenceriin (Add target to sequence) tai laittaa kohteen framing assistantiin (Set for framing assistant). Niin ja näkyypä tuossa valitun kohteen näkyminen graafisesti (kellonaika ja korkeus) omassa sijainnissasi, jopa oman horisonttisi mukaisesti niin halutessa.
Kohteiden kuvat saa mukaan Sky Atlakseen lataamalla ne erikseen N.I.N.A:n sivuilta (https://nighttime-imaging.eu/docs/master/site/tabs/skyatlas/) ja määrittämällä hakemiston mistä kuvat löytyvät (kts liite).

Tsemppiä ja selkeitä säitä toivottaen "Jommeli"  :smiley:
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 12.10.2021, 13:18:11
Kiitos taas vinkeistä! Koejärjestelyni: yhdistin jalustan EQ6-R Pro) SynScan WiFillä ja hubitin kameran (D5600) ja guidauksen (ASI 224) ja hubista lyhyt usb-kaapeli koneeseen. Ongelma 1: PHD2 ei toimi, valittaa jostain väyläongelmasta. 2. Kuvaussekvenssi käynnistyy ehkä n. joka toisella kerralla oikein eli ei aina käännä jalustaa. Mutta kun kääntää, niin 'menee putkeen'. Taustalla pyörii Cartes du Ciel. Tosiaan, kohteen nimen voi kirjoittaa tai klika kartasta, eli näin käytettynä melko helppoa, kun vaan saisi nuo pari (näppi)häiriötä pois. - Pitkä aktiivikaapeli ei pelitä ollenkaan, eli softakoneen oltava jalustan vieressä. - Kameran muistikorttia ei voi käyttää, kuvat tulevat aina koneeseen.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 13.10.2021, 14:43:18
Latasin tuon nighly- version ja on paljon stabiilimpi esim. järjestelmäkameran käsittelyssä. Kiitti vinkistä.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 14.10.2021, 00:38:00
Nyt toiminnassa: kamera, jalusta (SynScan WiFi, ei ole sopivaa kaapelia), ja autoguider. Kuvaussekvenssit menevät putkeen. Vain platesolving puuttuu: kun latasin ASTAP in ja sen pienemmän tietokannan ja liitin platesolver- osioon, niin jumitti koko Niinan ja niin pahasti, että piti uninstalloida kaikki. Uudelleenasennuksen jälkeen toimi taas. Pitänee kokeilla jotain toista sovellusta?
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: einari - 14.10.2021, 08:07:37
Jännä,  kun monella (minä mukaan lukien) se ASTAP toimii hienosti.
Jumittaa missä kohtaa, kun NINAn käynnistää, kun yrittää tehdä platesolvausta?
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 14.10.2021, 11:16:27
Niina ei edes käynnisty, etusivu jää jumiin näytön alalaitaan. Olenkohan ladannut oikeat filet?
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 14.10.2021, 17:45:57
ASTAP on ainoa oikea vaihtoehto plate solvingiin. Se on todella nopea ja luotettava kun saa toimimaan. Itsellä ei ole ollut mitään ongelmaa.
Kannattaa tarkistaa kaikki oleellinen ASTAP:in versio, mitä tiedostoja lataa (mulla on H17 filut) jne.

Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 14.10.2021, 17:53:17
Ongelma ratkaistu. Näppihäiriö. Kysymyksiä: 1. Voiko ASTAP in ajaa itsenäisesti, kun jalustan on ensin ajanut slew- komennolla kohteeseen?. 2. Manuaalitarkennus: saako näkyviin kameran live view- kuvaa? ASI, tai Nikon? Kiitos.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: einari - 14.10.2021, 18:09:47
ASTAPilla voi tehdä paljon muutakin kuin solvata  :grin:
Esim pinota, tehdä photometriaa, tarkistaa kentän tasaisuutta/tilttiä jne.
Mutta siis kyllä sillä voi erikseen Plate solvata kuvan jos haluaa (mutta ei synkata)
2. Voi saada live kuvan image-näkymässä kun painaa sen continuous-valinnan päälle. Tämä siis ASI - kameralla.
Järkkäristä en osaa sanoa kun en ole käyttänyt NINAn kanssa.




Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 14.10.2021, 18:39:48
Live view on imaging osiossa "Imaging" ikkunassa tuo videokameran näköinen painike ja sen alla on normaali valotusten otto painike.
"Loop" kytkimellä saat jatkuvan kuvauksen päälle ja pois.

Vasemmalla ylhäällä näkyy myös hyödyllisiä painikkeita kuten "Tähden kuva" jolla valotuksessa näkee suoraan tähtien HFR:n ja sillä saa manuaalitarkennuksellakin seurattua mihin suuntaan focus on menossa. Siellä on myös Bahtinov analyzer (viimeisenä) joka auttaa manuaalitarkennuksessa. Myös Autostretch on hyvä pitää päällä niin näkeekin valotuksesta jotain  :cheesy:

Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 14.10.2021, 22:20:27
Kaikki toimi hienosti- jonkin aikaan. Sitten tilttasi, eikä suostu käynnistymään. Uninstalloin uusimman päivityksen ja latasin vanhemman, jota väittävät stabiiliksi. Se lähti toimimaan. Poistin kokeeksi senkin ja latasin taas nightly- version. Ei käynnisty. aloituskuva palaa vähän aikaa, sitten sammahtaa. Uusintahan eivät kovin stabiiliksi väitäkään, mutta kun se olisi paljon mukavampi käyttää kuin nuo vanhemmat versiot.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 15.10.2021, 00:28:07
Tämäkin ongelma ratkesi lokitiedostoja poistamalla.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 15.10.2021, 07:51:17
Moi!

Nightly-versio on numerossa 160 ja risat tällä hetkellä, siis todella pitkälle jo kehitetty tätä versiota ja sen myötä stabiili. Nightly-versiota käyttää todella monet ihan pääasiallisesti kuvaamiseen, minä mukaan lukien. Ei ole ollut mitään ongelmaa.
Katso mitkä sulla on lokitasot ja säädä "kevyemmäksi" tarvittaessa. Info tai Warning on riittävä normaalisti. Btw mulla näyttää poistavan itsekseen vanhempia lokeja  :huh:
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 16.10.2021, 14:24:47
Kalibroinnista: jos kalibroin systeemin wifin kautta puhelimen synscan- applikaatiolla, niin onko kalibtointitieto tallessa, kun otan yhteyden SynScan win- tietokoneapplikaatiolla? Ainakaan kapulakalibroinnin tiedot eivät siirry applikaatioon.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 25.10.2021, 00:07:13
Lisää ongelmia: Jalustan (EQ6-R Pro) käyttö onnistuu loistavasti SynScan App'illa WiFi- adapterin läpi. Seuraava viritykseni on, että toinen tietokone on jalustan vieressä ja etäkäyttävä kone jossain kauempana. Etäkäyttö vaatii wifi- yhteyden, ja kun niitä on koneessa vain yksi, niin jalustan ohjaaminen wifillä ei enää onnistukaan. Eli varmaan tarvitaan tuo: https://www.astroart-store.fi/product/797/pegasus-astro-eqdir-usb-db9
Sen liittämisessä jalustan ja koneen välille olen ulkona kuin lumiukko. Tuollaisen DB9- liittimen olen joskus jossakin nähnyt. Eli miten kytketään: jotain käsiohjaimen porttiin vaiko käsiohjain paikallaan ja siihen jotakin? Kapulassa on leveämpi liitin, jota kautta kaapeli jalustaan. Lisäksi kapeampi liitin, johon on jotakin kytkettävissä? Ja onko tuo loistava SynScan App- näkymä edelleen käytössä, vai pitääkö hyväksyä se EQMOD- näkymä? Kalibrointi (esim. 3 tähden menetelmä): onnistuuko se ja jos sen tekee kapulalla, niin säilyvätkö kalibrointitiedot, kun yhteys otetaan koneesta? Kiitos taas paljon !
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 26.10.2021, 13:52:15
Vastaan itse esittämiini kysymyksiin. Per aspera ad astra! (Menikö oikein?). Yrityksen ja erehdyksen kautta: Tietokoneen puolelle vain USB-DB9- sovitin (ajuri piti hakea verkosta), siitä jalustan mukana tullut DB9-RJ- johto käsiohjaimen pienempään liittimeen, isommassa RJ45 (?) jalustaan. Kapulan alkurituaalien jälkeen PITÄÄ UTILITYSTÄ VALITA PC DIRECT MODE!. Ja N.I.N.A.: n valikosta EQ6 moodissa EQMOD (EI Skywatcher). Ja Ascomin toolboxista PITÄÄ CONNECTOIDA, jolloin EQMOD- ohjausikkuna aukeaa. Sinne tulee näköjään statiivin tilannetiedot suoraan. Ja nyt Niina ohjaa systeemiä tyylikkäästi! Laitevalmistajat eivät näitä työvaiheita kerro, eli ensi kertaa käyttävä on aikamoisen urakan edessä. - Kalibroinnin voinee nyt tehdä kapulaa hyödyntäen ja sen jälkeen PC DIRECT MODE, jonka valinta löytyi sattumalta joltakin kansainväliseltä keskustelufoorumilta. - Paljon uutta oppia.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: PetriKe - 27.10.2021, 15:41:40
Lainaus käyttäjältä: vauve - 26.10.2021, 13:52:15
Kalibroinnin voinee nyt tehdä kapulaa hyödyntäen ja sen jälkeen PC DIRECT MODE, jonka valinta löytyi sattumalta joltakin kansainväliseltä keskustelufoorumilta. - Paljon uutta oppia.

Hyvä että alkaa selvitä! Mitä tarkoitat kalibroinnilla tässä yhteydessä?
NINA:llahan hoituu jalustan nopea napasuuntaus, jonka jälkeen itse teen näin:
- TheSkyX:llä (tai joku muu tähtikartasto-ohjelma) goto ensimmäiseen illan kohteeseen
- kun jalustan liike on loppunut niin NINA:lla 10s kuva + sync (näin jalusta tietää mihin suuntaan osoittaa, yleensä suuntaus on ekan goton jäljiltä todella pielessä)
- NINAssa scripti pyörimään, johon olen määritellyt platesolvelle max. 1 arcmin suuntausvirheen. Aina on NINAssa gotot menneet täysin kohdalleen.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Harmaa Vaeltaja - 27.10.2021, 16:21:21
- kun jalustan liike on loppunut niin NINA:lla 10s kuva + sync (näin jalusta tietää mihin suuntaan osoittaa, yleensä suuntaus on ekan goton jäljiltä todella pielessä)

Eli korjaako NINA tuon kuvan perusteella jalustan suuntauksen kohdalleen eli sama kuin Synscanin Alignment? tuo tehdään siis vain kerran tyyliin "one star alignment2?
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: PetriKe - 28.10.2021, 10:51:43
Lainaus käyttäjältä: Harmaa Vaeltaja - 27.10.2021, 16:21:21
Eli korjaako NINA tuon kuvan perusteella jalustan suuntauksen kohdalleen eli sama kuin Synscanin Alignment? tuo tehdään siis vain kerran tyyliin "one star alignment2?

Eli kun valitset Imaging - Plate Solving ja sen dialogista aktivoit Sync=ON, niin NINA synkronoi tähtikartaston ja jalustan keskenään eli kartasto tietää mihin putki osoittaa. Tavallaan on siis "one star align". Jos napasuuntaus on huolella tehty, niin seuraava goto on jo huomattavasti lähempänä. Teen tämän aina ensin näin manuaalisesti, jotta näen että jalustan suuntaus toimii.

NINAn skriptissä on sama ominaisuus - "Solve and sync" eli tämänkin voisi laittaa skriptin alkuun. Kunhan sitten muistat kohteiden osalta sisällyttää komennon "Slew and center", joka hienosäätää kohteen koordinaatit keskelle asettamasi tarkkuuden sisällä (tämä asetetaan Options - Plate Solving dialogissa kohdassa "Pointing tolerance".
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 10.11.2021, 22:58:38
Nyt alkaa luistamaan. Aivan mahtava softa, kerrassaan. Esimerkkikuva: vain 3 x 0,5 min valotusta, sitten pilveen. EQ6-R Pro, yhteys tietokoneeseen käsiohjaimesta RS 232- sovittimella. EQMOD. Esprit 100 ED + tasoittaja, modattu Nikon D5600.
Plate Solver on huikea: putken suuntaus pielessä s.e. ensiksi ampui yli 5 astetta sivuun, pimeälle alueelle. Parin kolmen ASTAP- iteraation jälkeen virhe oli kaariminuutin luokkaa.
Tietokone FinnFoam- lämpölaatikossa, saumattu polyuretaanilla. Etäkäyttö wifi- reitittimellä netin yli toisella tietokoneella, olohuoneen sohvalta. TeamViewer.
- Kunpa vain ilmoja piisaisi.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 11.11.2021, 07:43:52
Lainaus käyttäjältä: vauve - 10.11.2021, 22:58:38
Nyt alkaa luistamaan. Aivan mahtava softa, kerrassaan.
- Kunpa vain ilmoja piisaisi.

Hieno homma  :azn:
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 12.11.2021, 22:05:12
Nightly-versioita ei näy nyt Niinan sivuilla? Taitaa kuitenkin tuo korvata ne:
Version 2.0 BETA001
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 13.11.2021, 10:39:27
Tämän laitoin tuonne N.I.N.A:n varsinaiselle alueelle
Lainaus käyttäjältä: Jommeli - 12.11.2021, 15:12:11
N.I.N.Asta julkaistu beta 2.0.
Kaikki uusimmat nightly-versiossa 1.10 olleet kehitysfeaturet ja bugifixit siis nyt betaversiona. Samalla näköjään siirrytty 1.x-sarjasta 2.x-sarjaan.
No advanced sequencer, pluginit jne jne on sen verran isoja kehitysasioita että ihan paikallaankin.

https://f002.backblazeb2.com/file/ninasetup/Betas/2.0.0.2001/RELEASE_NOTES.html
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 17.11.2021, 01:00:38
Tuli taas pieniä ongelmia, kun vaihdoin kuvauskameraksi ASI 294 MC Pron. Guidauksessa oli ASI 224 MC. Guider taisi valita (salaa) kuvauskameran ohjauskameraksi. Kaksi ZWO- kameraa ja Ascom- ajurit. Eli pitänee aluksi PHD 2:ssa valita Ascom- kamera, ja pääkamera ILMAN Ascom- ajuria?
Lisäksi uutta opeteltavaa: Olen pinonnut vain Nikonin RAW- kuvia, N.I.N.A. hyväksyy ZWO:n  TIFFin, jolla yritin kuvata. Formaatista en tiedä, mutta pinokuva oli mv. Tyhmä kysymys: Miten siihen käytännössä tehdään värit? Mutulla Photoshopissa?
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 17.11.2021, 07:43:54
Lainaus käyttäjältä: vauve - 17.11.2021, 01:00:38
Tuli taas pieniä ongelmia, kun vaihdoin kuvauskameraksi ASI 294 MC Pron. Guidauksessa oli ASI 224 MC. Guider taisi valita (salaa) kuvauskameran ohjauskameraksi. Kaksi ZWO- kameraa ja Ascom- ajurit. Eli pitänee aluksi PHD 2:ssa valita Ascom- kamera, ja pääkamera ILMAN Ascom- ajuria?
Nyt en ole ihan varma ymmärsinkö oikein mutta eihän PHD2:ssa valita kuvauskameraa lainkaan, ainoastaan guide-kamera. Noista ASCOM-ajureista en ole lainkaan varma mutta mä menisin natiiveilla ASI:n ajureilla jos ei ilmene ongelmia.

Lainaus käyttäjältä: vauve - 17.11.2021, 01:00:38
Lisäksi uutta opeteltavaa: Olen pinonnut vain Nikonin RAW- kuvia, N.I.N.A. hyväksyy ZWO:n  TIFFin, jolla yritin kuvata. Formaatista en tiedä, mutta pinokuva oli mv. Tyhmä kysymys: Miten siihen käytännössä tehdään värit? Mutulla Photoshopissa?
Älä käytä tiff-formaattia vaan fits-formaattia. Värit pitäisi tulla preprocess-vaiheessa debayer:lla kuten järkkärissäkin. Värit pitäisi saada yksittäisvalotuksille näkyviin jo NINA:ssa kun laittaa Autostretchin päälle Imaging-osion Image-ikkunaan ja image-asetuksista "Debayer image" asentoon ON. Millä softalla muuten pinoat tai siis teet preprocess:in kaikkinensa?

Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 17.11.2021, 12:06:48
Kiitos vinkeistä! Joo, olin siinä harhaluulossa, että N.I.N.A. toimii vain Ascom- alustalta. Kyllähän tuo PHD2 tuntee ZWO- kamerat suoraan ja asetuksista löytyi jonkinlainen nuolikytkentäkuvio, jolla kamera valitaan. Eli PHD2 kannatta ensin käynnistää ja sitten vasta Niina, jolloin oikea kamera tulee valituksi. Samoin kuvauskameravalikossa näkyvät kaikki kytketyt Asi- kamerat, ei tarvita Ascomia.
Mihin tuota Ascomia sitten tarvitaan? Kytkin jalustan EQ6-R Pro käsiohjaimen kautta (RS 232 välissä). Sain toimimaan vain EQMOD- Ascom- ajurilla. Tosin Niinassa olisi Skywatcher suoraan ilman Ascomia, mutta jalustassa ei ole usb- porttia. Oliko tuohon sopiva palikka s.e. kapulaa ei tarvita välissä, eikä Ascomia? Toimii nimittäin hienosti WiFi- ohjattuna, mutta verkkoyhteys varaa WiFin.
Pinoan pääasiassa APP:llä, loppuviilaus Adobella. Fits- formaatista ei ole mitään käsitystä. Kelpaako se APP:lle?
Kiitos taas etukäteen.
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: Jommeli - 17.11.2021, 12:34:51
Minä annan NINA:n hallinnioida kaikkia kytkettäviä laitteita jollaiseksi guiderkin lasketaan. Siis kytken guiderin NINAsta ja se lataa PHD2:sen ja siellä käytettävän profiilin mukaiset laitteet.
Ei noita ASCOM-ajureita välttämättä tarvita mihinkään jos kaikille laitteille on natiivit toimivat ajurit.

Jalustastasi en osaa sanoa mitään sen enempää kun on vieras minulle. Omassa setupissa kytken käsikapulan piuhalla USB:lla ohjaavaan tietokoneeseen ja sitä kautta myös guidaus tapahtuu eli PHD2 pystyy lähettämään jalustaa ohjaavat komennot käsikapulasta jalustalle.

APP tukee Fits-kuvaformaattia kuten NINA:kin. Tuo Fits on kai yleisin käytetty formaatti tähtivalokuvaukseen tarkoitetuissa kameroissa
Otsikko: Vs: N.I.N.A.
Kirjoitti: vauve - 24.11.2021, 19:47:37
Rupesi viimeinkin toimimaan niin kuin pitää. Myös guidaus, pienten näppihäiriöiden jälkeen. Sain koemielessä valotettua sumua NGC 7000 45 x 120 s (crop). Kalibrointikuvat jäivät ottamatta. N.I.N.A.:lla slewing, centering (Astap), PHD2- guidaus, ditheröinti ja siis koko (simple) sekvenssi. Focus toistaiseksi manuaalisesti.
Ankara kuutamo, mukana Baader Hyperion UHC-S/L Booster filter. APP, Adobe- loppukäsittely.
EQDIR- kaapeli korvaa käsiohjainsysteemin.
Vähän kylmän näköinen työhuone, onneksi etäohjaus (TeamViewer) netin yli toimi moitteetta.
- Putkena juuri hankittu Esprit 100 ED tasoittajineen, kamera ASI 294 MC Pro.
Niinasta käytössä betan versio 4, taitaa jo uudempiakin olla.