Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Havaintokohteet ja havaitseminen => Havainto-olosuhteet => Aiheen aloitti: Tommi L - 21-07-2021, 22:20:02

Otsikko: Taustataivaan väri ja valokuvaus
Kirjoitti: Tommi L - 21-07-2021, 22:20:02
Tein kevään viimeisinä täysin pimeinä öinä mittauksia syksyllä hankkimallani Unihedronin linssillisellä taivasmittarilla. Yhdessä mittauksessa tutkin auringon korkeuden vaikutusta taustataivaan kirkkauteen. Aloitin mittaukset puolen yön jälkeen auringon ollessa vielä 18 astetta horisontin alapuolella ja toistin mittauksen aina, kun aurinko oli kivunnut yhden täyden asteen ylöspäin. Mittaukset tein zeniitistä ja käytin tuloksissa viiden mittauskerran keskiarvoa. Mittauspaikkana oli kesämökkini Hauholla. Tulokset löytyvät alla olevasta kuvasta.

Elokuun ensimmäisiä pimeitä öitä odotellessa kävin tuloksia läpi. Kenties hämmentävin anti itselleni oli tuloksissa se, että kaupunkien ja taajamien ulkopuolella voidaan saavuttaa jo heinäkuun lopulla tummempi taustataivas, mitä Helsingin keskustassa on koskaan. Mutta sitten mietin taustataivaan valon aallonpituuksia. Jos jättää valosaastesuotimien käytön tarkastelun ulkopuolelle, niin onko auringon hajasäteiden valaisema taivas kuitenkin yleisesti ottaen huonompi vaihtoehto vaikkapa syvän taivaan kuvaamiselle kuin katulamppujen valaisema? Vai onko suurta eroa sen suhteen, onko kohteena esimerkiksi galaksi vai kaasusumu (valon erilaiset aallonpituudet)? Mielelläni kuulisin viisaampien mietteitä tästä.
Otsikko: Vs: Taustataivaan väri ja valokuvaus
Kirjoitti: Toni - 01-08-2021, 23:49:19
Hieno havainnollistava käyrä! Itse olen DS-kuvauksen aloittanut hyvissä olosuhteissa (Tähtikallio ym.) Auringon ollessa -14...-15 asteessa ja kokemus vahvistaa, että melko lähellä ollaan silloin lopullista pimeyttä jos ei Auringon suunnalle ole kuvaamassa.
Otsikko: Vs: Taustataivaan väri ja valokuvaus
Kirjoitti: Mito - 02-08-2021, 19:47:10
Olisi mielenkiintoista nähdä vastaava käyrä RGB-filttereiden läpi mitattuna. Millä auringon -korkeudella punainen, vihreä ja sininen taivas ei enää pimene auringon laskiessa matalammalle. Siitä saisi vastauksen taivaan väri-kysymykseesi. Veikkaan, että sininen pimenee viimeisenä.
Otsikko: Vs: Taustataivaan väri ja valokuvaus
Kirjoitti: JVO - 04-08-2021, 18:13:44
sininen tosiaan katoaa viimeisenä:

(https://pbs.twimg.com/media/EbCAkcWWkAAqrc5?format=jpg&name=medium)

selite: viiden minuutin välein tallennettu väriarvo pohjoiseen päin aukeavasta maitolasi-ikkunasta. ylin rivi on talvipäivänseisaus ja keskellä on vastaavasti kesäpäivänseisaus (peilattu pystysuunnasssa koska en jaksanut kuvata toista kuuden kuukauden rupeamaa). tunnit juoksevat keskiyöstä alkaen vasemmalta oikealle.

yöt ovat keltaisia tässä koska pihalla on paljon valaistusta, mutta ei kuuton yötaivas silti ole sininen, vaan ilmahehkun (ja revontulten) vihertävän-kellertävän kukertava.