Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Kuu => Aiheen aloitti: Mare Nectaris - 04-12-2020, 04:48:58

Otsikko: Chang'e 5 laskeutui Kuuhun ja kairasi näytteen
Kirjoitti: Mare Nectaris - 04-12-2020, 04:48:58
Kiina julkisti videoita laskeutumisesta ja kairauksesta. Alussa luuppaavan videon lisäksi jutun keskellä on video laskeutumisesta ja näytteenotosta.

Asiasta uutisoi Tekniikan Maailma: https://tekniikanmaailma.fi/kiina-julkisti-hengastyttavan-upean-videon-change-5-luotaimen-onnistuneesta-laskeutumisesta-kuuhun-huipputarkassa-valokuvassa-nakyy-kuun-pinta-yksityiskohtaisesti/
Otsikko: Vs: Chang'e 5 laskeutui Kuuhun ja kairasi näytteen
Kirjoitti: PCW - 04-12-2020, 10:09:43
On kaikkiaan hieno video! Onnittelut Kiinalle. Toivotaan, että näytteet saadaan oikeasti Maahan saakka tutkittavaksi.

Alueelta, jolta Chang'e-5 kerää näytteitä, ei aiemmin sellaisia ole saatu. Suurin osa näytteistä Kuusta on saatu Apollo-lentojen yhteydessä. Niiden lisäksi myös Neuvostoliitto miehittämättömillä luotaimillaan sai 70-luvulla jonkin verran kuuperänäytteitä. Näiden määrä jäi kuitenkin melko vähäiseksi, muutaman sadan gramman annoksiksi. Toki nekin olivat alueilta, jonne miehitettyjä lentoja ei tehty. Chang'e-5 onnistuessaan toisi Kiinan kolmanneksi maaksi maailmankartalle maista, jotka ovat saaneet tuotua näytteitä Kuusta. Määrä tietenkin jää jälkeen miehitettyjen lentojen kuormasta, mutta parempi muutama kilogrammakin kuin ei yhtään. Ennen tutkimaton kuuperä kuitenkin kyseessä.

Elämme jännittäviä aikoja, ystävä hyvä - kuten muuan puhuva koira saattaisi sanoa.