Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Aloittelijat => Aiheen aloitti: turboruuvi - 17-08-2020, 01:12:03

Otsikko: Seeing näin kesäisin?
Kirjoitti: turboruuvi - 17-08-2020, 01:12:03
Tulipa mieleen, että onko Suomen kesä ilmakehän kannalta rauhattomempaa kuin talvi? Ainakin äkkiseltään näyttäisi siltä, että pilvet pakenevat vain aggressiivisia virtauksia. :-D
Eli, joko on pilvistä tai sitten turbulenssia. Ja noiden lisäksi, tietysti, vielä vaalea taivas.
Tosin, olen tuore aloittelija, joten kokemusta ei vielä ole.
Otsikko: Vs: Seeing näin kesäisin?
Kirjoitti: Lithos - 17-08-2020, 11:46:36
Ainakin omien Aurinko, Jupiter ja Venus päivähavaintojen perusteella sanoisin että melkoista kiehuntaa se päiväsaikaan ainakin kesällä on, kesäaikaisista yöhavainnoista ei ole kovin paljoa kokemusta, nyt marsia olen yöllä katsellut ja läpinäkyvyys on ollut tosi huono mutta syy voi olla lähellä koska täällä on melko massiiviset maansiirto projektit menossa lähistöllä ja pölyä ilmassa enemmän kuin laki sallii.

Huono seeing kesällä kävisi kyllä järkeen, isompi lämpötilagradientti joka voi saada ilmassa liikkeitä aikaan, kun päivällä lämminnut maa ja ilmamassa yöllä jäähtyy ja lämpötilan vaihtuessa liikkuu.
Otsikko: Vs: Seeing näin kesäisin?
Kirjoitti: RL - 17-08-2020, 12:48:45
Oman kokemuksen mukaan tälläisinä syksyisinä ja keväisinä päivinä kun aurinko porottaa koko päivän, on seeing seuraavana yönä täysin kelvoton. Jos päivällä sataa ja yöllä selkeää on ainakin taustataivaan tummuus huomattavasti parempi ja seeing rauhallisempi. Luettuna myös sellainen tieto, että pilvisellä säällä seeing on parempi, eli jos mahdollista katsoa/kuvata jotain planeettaa pilvien välistä, on seeing silloin yleensä hyvä. Joskus tuli Jupiteria kuvailtua kun se oli korkeammalla, en muista millaiset sää olosuhteet silloin oli, kun muutaman kerran oli älyttömän hyvä seeing. Taisi olla tosi kylmä ainakin. Talvella jääsumu saattaa sutata kuvaa joinain päivinä.
Otsikko: Vs: Seeing näin kesäisin?
Kirjoitti: Pappis - 17-08-2020, 17:39:47
Seeing on kesäpäivinä oletusarvoisesti huono maanpinnan lämpöväreilyn takia. Illalla ja aamulla on usein hetkellisesti parempi, mutta yöksi jälleen huonoa samasta syystä. Kylmän rintaman sateiden jäljiltä on usein parempaa, kun maanpinnan kuivuminen (lue: haihtuminen) sitoo lämpöä vähentäen lämpöväreilyä.
Otsikko: Vs: Seeing näin kesäisin?
Kirjoitti: turboruuvi - 18-08-2020, 00:04:18
Kiitoksia vastauksista. Tuota vähän uumoilinkin. Olen vasta aloittelija, ja haluaisin testata kollimoinnin, mutta näyttää aika huonolta.
Ilma on kyllä läpinäkyvää, mutta eilen pahuuttani kokeilin, ja sain tulokseksi kiehuvan renkaan sakaroilla, ja aina välillä aalto löi kuvan yli.
Interferenssirenkaat? Dream on...

Huvikseni kokeilin tihrustaa Marsiakin, mutta on turhan alhaalla - tosin, värikäs näky. Erilliset kuvat kaikilla sateenkaaren väreillä ja hiukan sivussa toisistaan.  :laugh:

Summa summarum: hyvän seeingin este poistuu vain, jos jokin toinen este tulee sen tilalle... Ilma on kirkasta ja turbulenssit olemattomia vain, kun on 8/8 pilvipeite.  :laugh:
Otsikko: Vs: Seeing näin kesäisin?
Kirjoitti: avanti - 18-08-2020, 00:25:45
Kunnon sade niistä pilvistä puhdistamaan ilmaa, varsinkin ukkonen lienee myös tasoittavan lämpötilaeroja. Monta kertaa sadesään jälkeen näkee päivällä kun taivaan sini ulottuu ihan horisonttiin asti.
Toisaalta joskus olen ällistyttävästi nähnyt miten tähdet eivät välkkyneetkään - ikäänkuin ilmakehä olisi pysähtynyt. Mutta se on ollut todella harvinaista.
ML