Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Havaintokohteet ja havaitseminen => Aiheen aloitti: turboruuvi - 22-06-2020, 00:10:06

Otsikko: magnitudi ja pintakirkkaus?
Kirjoitti: turboruuvi - 22-06-2020, 00:10:06
Yritin tässä mietiskellä etukäteen joitain helppoja ja selkeitä syvän taivaan kohteita, ja törmäsin joidenkin galaksien kohdalla tuohon magnitudi/pintakirkkausasiaan. Magnitudiltaan kirkas, mutta "hankala nähdä pienen pintakirkkauden vuoksi".

Osaisiko joku valaista asiaa: jos galaksista mainitaan magnitudi, niin mitä magnitudia sillä yleensä tarkoitetaan?
Ja mitä magnitudi tarkoittaa ei-pistemäiselle kohteelle? Saako odotettavissa olevan "visuaalisen kirkkauden" laskettua mainitusta magnitudista ja kohteen koosta kulmayksiköissä?

Jotenkin olen olettanut, että magnitudi ilmaisisi nimenomaan havaittavaa kirkkautta.
Otsikko: Vs: magnitudi ja pintakirkkaus?
Kirjoitti: mistral - 22-06-2020, 23:58:33
En ole perehtynyt magnitudiin, katsoin vaan Wikiä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Magnitudi_(t%C3%A4htitiede)
Erityisesti tämä sitaatti: "Hän oli tutkinut eri tähtitieteilijöiden silmämääräisiä kirkkausmäärityksiä ja todennut, että yhden magnitudin ero vastasi keskimäärin 2,4-kertaista eroa kirkkaudessa. Silmän havaintovasteen ajateltiin tuolloin olevan logaritminen, joten hän teki magnitudisasteikostaan logaritmisen."
Eli haettiin vastaavuutta silmän kyvylle nähdä. Mutta miksi asteikon piti olla käänteinen jossa pieni luku kuvaa kirkkaampia kohteita, sitä en ymmärrä.
Pintakirkkauskin näyttää olevan logaritminen: " Pintakirkkaus ilmoitetaan yleensä magnitudeina neliökaarisekuntia kohti (mag/arc-sec2). "
Vaikea vyyhti, näköjään porukka on kesälomalla.
Otsikko: Vs: magnitudi ja pintakirkkaus?
Kirjoitti: Astronautiskelija - 23-06-2020, 08:05:17
Mutta miksi asteikon piti olla käänteinen jossa pieni luku kuvaa kirkkaampia kohteita, sitä en ymmärrä.

Perinteestä haluttiin pitää kiinni. Hipparkoksen tähtiluettelossa tähdet jaettiin kuuteen suuruusluokkaan, kirkkaimmat ensimmäiseen ja himmeimmät pajain silmin näkyvät kuudenteen.
Otsikko: Vs: magnitudi ja pintakirkkaus?
Kirjoitti: turboruuvi - 23-06-2020, 11:50:41
Aikani nettiä koluttuani, löysin jotain: Pintakirkkaus on kohteen keskimääräinen visuaalinen magnitudi neliökaarisekuntia kohden.
Eli kohteen magnitudi on periaatteessa kohteen visuaalinen "pistekirkkaus" integroituna kohteen visuaalisen pinta-alan yli.
Saa siis laskettua, vaikka magnitudin logaritmisuus tekeekin siitä hiukan monimutkaisempaa.