Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Kuu => Yksityiskohtia Kuun pinnalta => Aiheen aloitti: Aksu - 03.02.2020, 23:39:17

Otsikko: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 03.02.2020, 23:39:17
Tulipa tänään otettua elämäni ensimmäiset 'oikeat' kuukuvat uutta ASI290MM:ää eka kertaa testatessa. Oli aivan kauheaa sähellystä, meinasi visuaalimieheltä lähteä järki. Kova puuskainen tuuli ei asiaa juuri edesauttanut  :tongue: Seeingikään ei visuaalisesti arvioiden kaksinen ollut, näköjään nykyteknologia tekee sillekin ihmeitä, kun tuota lopputulosta äimistelen  :shocked: Kokeneet oikeat kuvaajat varmasti löytävät parannusehdotuksia (joita otetaan mielellään vastaan), mutta puolustuksekseni sanon että tämä on tosiaan melkoista sähläystä sisällään pitänyt eka yritys koko skenessä, mukaanlukien prosessointi jota nyt illalla ehdin opiskella vasta pinnallisesti parin juutuubivideon verran.

Jotain kummaa vaakasuoraa artefaktaa kuvissa on, joka näkyy jos kontrastia kasvattaa, en tiedä mistä moinen johtuu. Terävöityskin voi olla vähän overkill, ja maltillisempi prosessointi toisi varmaan luonnollisemman lopputuloksen.

Teknisiä speksejä:

- C9.25, natiivina eli f/10 ja 2350 mm (eli ehkä vähän alisämplätty 0.25"/pikseli, mutta tässä seeingissä ei ehkä niin väliä)
- ASI290MM, 10-bit, ZWO:n R-suodin
- kuvattu 2000 freimiä/otos, joista Autostakkert 2:ssa valittu vain 12%
- AS2!:ssa dekonvoluutiotarkennus 50% (onkohan nämä blendattuja vai pelkkä terävöitettyjä stäkkejä, en tiedä?? _conv -lopputarkenne filessä)
- Registax 6:lla aivan hitunen wavelet-prosessointia, fiilispohjalta asiaa syvällisemmin ymmärtämättä ("isot pojatkin käyttää tätä")
- Photarilla vähän tasoja säädetty ja kropattu reunoja

Ekassa kuvassa poseeraa Plato ja Vallis Alpes, tokassa Kopernikus ja Eratosthenes.

Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 04.02.2020, 07:35:45
Nyt aamulla virkeämmin silmin foorumin rakennetta tutkaillessa tämä postaukseni sopisi varmaan paremmin tuonne "Aloittelijan tähtikuvat" -foorumille, vaikka kuvissa 'yksityiskohtia Kuun pinnalta' onkin  :oops: Minulle sopii hyvin jos moderaattorit siirtävät tämän sinne.

Kaipaisin tosiaan vähän vinkkiä mistä lähteä troubleshoottaamaan noita vaakasuoria häiriöartefaktoja, joita varsinkin tuossa Plato-kuvassa on. Perusasiat kondikseen ennen hifistelyhienosäädön lisäopettelua...

Molemmissa alkuperäisissä videoissa on useampi yksittäinen freimi, joissa on joku selvästi datasiirtoon tai kameran toimintaan liittyvä huomattava lomittumis- tms. artefakta (vaakasuorat pikselirivit hyppivät muutamn pikselirivin paksuisina pinkkoina miten sattuu). Voisivatko nuo olla heijastumia niistä? Kuvittelin että AS2! ilman muuta eliminoi noin päivänselvästi vialliset freimit laaduttomina, mutta nytpä en ole enää ihan varma :huh: Vaikea uskoa että tuo olisi kameran kennon ominaisuuksista johtuva ilmiö, koska seeing oli tosiaan niin huono että kuva hyppii freimistä toiseen miten sattuu, joten yksittäinen kameran fyysinen pikselirivi ei lopullisessa pinkassa ole voinut pysyä likimainkaan samalla vaaka- tai pystyrivillä.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Ari Haavisto - 04.02.2020, 20:56:11
Haa, nuohan on hyvän näköisiä kuvia! Alkaa tulla koti-ikävä Kuuhun, kun ei ole pitkään aikaan päässyt kuvaamaan (tai siis halua vanhalla putkella enää).

AS3:ssa on tuo "advanced" välilehti, josta voi laittaa päälle "detect abrupt horizontal or vertical artifacts". Sen pitäisi tunnistaa ainakin jotain häröjä, en tosin itse ole koskaan käyttänyt. Sitten siellä samassa paikkaa on "discard worst global frames", joka saattaisi osata poistaa myös jotain häröruutuja, vaikka tarkoitus lienee estää detaljien napsimisen kokonaisuudessaan huonoista ruuduista. Tuo minulla on aina päällä.
Sitten on tuo "improved tracking" täppä päänäytössä. Se tepsii, jos hyppivän seeingin takia tulee kummia efektejä, mutta yleensä silloin on kyseessä kaikenlaisia hassuja kahdentumisia, eikä tuollaisia raitoja, mutta sitäkin voi kokeilla. Käytössäsi oli AS2!, johon kaikki ylläoleva ei sellaisenaan päde, kannattaa kokeilla AS3!:a.

Kannattaa panostaa lähtödatan laatuun, eli koittaa saada häiriötöntä videota. Jos esim. usb-asetukset tai kiintolevyn tallennusnopeus tökkii tms., niin säätää sitten niitä. Joskus olen myös käynyt Virtualdubilla leikkelemässä huonoja ruutuja pois videosta etukäteen, mutta silloin kannattaa varoa ettei poisleikatun kohdan kahta puolen tule liian suurta hyppäystä kohteen sijainnissa, sitä kun AS3 ei aina sulata. Siihen tosin auttaa kun suurentaa tuota analysoinnissa käytettävää image stabilation anchoria isommaksi (paina numeronäppäintä 1-9 ja koko muuttuu vastaavasti).

Jos käytät Firecapturea kuvaamiseen, tarkkaile miten fps heiluu ja takeltelee. Itse pidän päällä aina parin gigan RAM-bufferia, joka puskuroi kirjoitusta ja siihen kertyvien freimien määrästä näkee jos kirjoittaminen alkaa takellella. RAM-buffer löytyy Firecapturen "General" valikosta.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 04.02.2020, 21:30:11
Kiitos Ari, mainoita vinkkejä, ja kiitos kannustuksesta  :smiley:

Pitääkin päivittää siis tuohon AS3!:een. Olin tuon 2:n asentanut joskus ehkä vuosi sitten mutta ei tosiaan ollut kameraa aiemmin joten ei ole tullut myöskään kokeiltua. Enkä eilen illalla tohkeissani edes tajunnut tarkistaa onko tullut päivitettyä softaa. Hyvä puoli tässä on, että enpä tuon 2:n opiskeluunkaan ehtinyt onneksi vielä aikaa juurikaan panostaa, joten samalla vaivalla opettelee nyt kunnolla 3:n  :laugh:

Firecapturekin multa löytyy asennettuna, mutta eilen kirkkaan kelin yllättäessä työpäivän jälkeen menin helpoimman kautta ja kuvasin videot ASICapilla, joka äkkiseltään näytti paljon simppelimmältä kuin Firecapture. Mutta eipä siinä sitten voikaan juuri mitään säätää, esim. noille bufferijutuille en ainakaan nähnyt mitään optioita. Ja videot vissiin voi tallentaa vain AVIna. Se Firecapturen tarjoama SER-formaatti on vissiin jotenkin yleispätevämpi formaatti näihin hommiin?

Pienenä lisähaasteena mulla on se, että ainoa oikeasti kuvaamiseen sopiva läppärini on Macbook Pro, ja Maceissähän on perinteisesti nämä astrokuvauskilkkeet olleet vähän haastavampia saada toimimaan ongelmitta. Tässä on kyllä USB3-portit ja kovalevynä SSD, joten toivoa on että Firecapturen opettelemalla ja asetuksia ruuvaamalla saisi tehot valjastettua häiriöttömämmän tallennuksen palvelukseen. Firecapture näyttää Macissä sinänsä pyörivän ihan hyvin (asennus kyllä oli aikamoista, vaati liudan UNIX-terminaalin kautta annettuja komentorivejä joista en ymmärtänyt mitään, mutta jotka onneksi eivät näköjään käyttistä kaataneet  :shocked:)

Vanha lousku PC löytyy AS:n ja Registaxin pyöritykseen (ja kyllä ne siinä pyörivätkin ihan OK, vähän verkkaisesti vain), mutta siitä ei ole kuvauskoneeksi ulkokäyttöön. Ei taida olla edes USB3-portteja.

Jatkamme harjoituksia sään ja vapaa-ajan salliessa  :cheesy:
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: PCW - 05.02.2020, 01:37:29
Hei,

ovat kyllä todella kauniita katseltavia nämä kuvasi, onnea vain onnistuneesta ensimmäisestä oikeasta kuukuvauksesta. Plato-kuvaan olit saanut hienosti pikkukraattereitakin mukaan.

Piti ehdottaa, että laita nuo Taivaanvahtiin mukaan, mutta toisen kuvistasi olitkin sinne jo laittanut. Voi niitä tietysti täällä foorumillakin niitä voi ihailla.

Kuvaa ihmeessä joskus lisää :)
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 05.02.2020, 07:32:22
Kiitos Paula! Voin laittaa Platonkin Taivaanvahtiin jos saan prosessoitua tuon vaakasuoran kohinan pois  :tongue:

Kuvausiltana seeing tosiaan kiehui sen verran että hyvin lyhyen visuaalisession aikana Platon pohjan pikkukraatereita ei näkynyt lainkaan - vähän paremmassa kelissä neljä suurinta on ollut visuaalisesti havaittavissa sopivan kuun vaiheen aikaan tuolla samalla putkella. Siksikin olin äimän käkenä kun näin mitä detaljeja 'lucky imaging' kaivoi tuolta esiin  :rolleyes:
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 05.02.2020, 21:03:20
Kiitos Arin vinkkien, sain Plato-kuvasta nuo vaakasuorat artefaktat pois AS!3:lla. Kaikki Arin mainitsemat optiot oli käytössä:
-"detect abrupt horizontal or vertical artifacts"
-"discard worst global frames"
-"improved tracking"

Jostain syystä AS:n quality graph näytti koko videolle nyt myös analysoinnin jälkeen paljon parempaa laatukäyrää, ja valitsin pinoon 25% freimeistä. Pitää ehkä vielä kokeilla prosessoida tuo Kopernikuskin uudelleen  :cheesy:

Tämänkin kehtaa käydä nakkaamassa nyt jo Taivaanvahtiinkin  :laugh:
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 06.02.2020, 22:20:33
Pyöritin tuon Kopernikuksenkin uudelleen AS!3:ssa uusin asetuksin, 25% eli 500 freimiä pinottu. Kyllähän tästäkin tuli paljon parempi näin...

Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Timpe - 07.02.2020, 21:45:02
Huikean tarkkoja yksityiskohta-kuvia Kuusta Aksulta, onnittelut! :shocked:
Laitatko tänne yhden AS!3:n tuottaman pinokuvan jpg-muodossa, niin näkisi kuinka paljon tuollainen huipputarkkuus vaatii lopputerävöintiä jossain muualla kuin AS!3:ssa?
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 07.02.2020, 22:53:42
Kiitos Timpe! Yritän huomenna ehtiä laittamaan, mutta voin jo nyt raottaa salaisuuden verhoa sen verran että pelkällä AS!3:lla on päästy näiden kahden kuvan kanssa jo 95%:sti maaliin (se AS:n dekonvoluutio-täppä "Sharpening" on ollut päällä sekä AS!2:ssa että AS!3:ssa, 50% blendillä - en edes ole kokeillut muita blend-asetuksia kun vanha riivinrauta prosessoi yhtä stäkkiä minuuttikaupalla). RS:n wavelet-prosessoinnin osuus on näissä kahdessa ollut sangen vähäinen. Ja Photarilla säädetty ainoastaan hiukan tasoja (curve-työkalulla). Vähänkin enemmän wavelet-prosessointia johti erittäin keinotekoisen prosessoidun näköiseen lopputulokseen.

Tuonne Sinus Iridum-threadiin laittamani eilisillan kuva taas oli jostain syystä sellainen, että se tuntui mielestäni hyötyvän huomattavasti voimakkaammasta wavelet-prosessoinnista ja säilytti silti luonnollisuutensa. Varmaan tuo ero johtuu jotenkin kohteen valaistuseroista ja dynamiikasta (Sinus Iridum-kuvassa selvästi latteampi dynamiikka lähtöjään, joten ehkä siksi ei heti muutu niin muovisen keinotekoiseksi, ja toisaalta tuntui hyötyvän rankemmasta yksityiskohtien esiinkaivamisesta).

Itse tietenkin suggeroin itseni ajattelemaan että se tarkkuus tulee tuosta putken eristyksestä ja TEMPest-tuulettimista, jotta saan henkistä vastinetta niille helkutinmoisille työpäiville, kun joulun tienoilla otsa hiessä tuunasin tuota putkea  :rotfl: Kollimointikin pitäisi olla suhteellisen hyvin kohdillaan, vaikka seeing ei olekaan "putkiremontin" jälkeen in focus-kollimointia vielä sallinut, vaan pitänyt tyytyä hivenen defokusoidun (1-2 lambdaa) tähden bull's eye-patterniin. Ja kyllähän tuo taitaa olla massatuotanto-SCT:ksi hyvä yksilö, inside ja outside focus -diffraktiokuviot ovat silmämääräisesti täysin identtisiä, ei voi olla merkittävää SA:ta tai taipuneita reunoja. Kunhan kamera tulee tutummaksi, testaan putken optiikan tässä kyllä WinRoddierilla ihan mielenkiinnosta ja omaksi opiksi.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 08.02.2020, 09:24:48
Tässäpä sekä Kopernikus että Plato sellaisena kuin AS!3 ne sisuksistaan sylkäisee, reunarujouksineen kaikkineen... Tai siis TIFFit toki konvertoitu aika reilusti pakatuiksi jpg:ksi saitin tilarajoitusten takia.

Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Ari Haavisto - 08.02.2020, 19:04:21
Lainaus käyttäjältä: Aksu - 07.02.2020, 22:53:42
(se AS:n dekonvoluutio-täppä "Sharpening" on ollut päällä sekä AS!2:ssa että AS!3:ssa, 50% blendillä - en edes ole kokeillut muita blend-asetuksia kun vanha riivinrauta prosessoi yhtä stäkkiä minuuttikaupalla). RS:n wavelet-prosessoinnin osuus on näissä kahdessa ollut sangen vähäinen. Ja Photarilla säädetty ainoastaan hiukan tasoja (curve-työkalulla). Vähänkin enemmän wavelet-prosessointia johti erittäin keinotekoisen prosessoidun näköiseen lopputulokseen

Itse olen lähes aina saanut parhaat tulokset juurikin tuolla AS:n sharpeningilla, Registaxia en ole käyttänyt ollenkaan, vain kenties pieni terävöitys photarilla. Olen käyttänyt 0 % blendiä. Vain alisamplatulla materiaalilla kenties joutuu käyttämään jotain muuta, mutta jos kuvausskaala on kelin mukainen, 0% AS terävöitys on antanut parhaan tuloksen. Jos 0% blendi antaa vääränlaista loppukuvaa, voi syynä olla myös väärä arvo luokittelun perusteena. Eli jos terävöityy liikaa vaikka maltillisen kuvausskaalan takia, quality estimaattoria vaan isommalle muistaakseni, ja lopputuloskin pehmenee. Mielestäni jos AS:n laatuasetukset saa sellaisiksi, että 0% blendin terävöinti tuottaa hyvän lopputuloksen, tuolloin myös itse pinoaminen toimii paremmin ja lopputulema hakkaa sekä huonoilla arvoilla pinotun ja Registaxilla väkisin pelastetun loppukuvan, että myös hyvin pinotun terävöimättömän pinon, joka on terävöitetty Registaxissa.

Toki on aina mahdollista, että olen vain sattunut oppimaan hallitsemaan prosessin kaikkein parhaiten juuri tällä tavalla.
.
EDIT: taisi olla sittenkin quality estimaattoria pienemmälle, jos terävöitti liikaa. No, kokeilemalla se omalle materiaalille paras asetus löytyy.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Ari Haavisto - 08.02.2020, 19:09:17
Jäi sanomatta, että tosi skarppia kuvaa ja skaala on hyvin miellyttävä.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 08.02.2020, 20:25:11
Kiitos Ari - jälleen - vinkeistä! Kokeilenpa seuraavaksi tuolla 0% blendillä. Kelihän ei ollut kaksinen, mutta kaiketi tuo 0.25"/pikseli 235 mm:n apertuurilla (tai f/10 2.9 um pikselikoolla) on varsin maltillinen pyynti, eikös vaan? Raportoin kokeilun jälkeen, ja varsinkin jos on jotain positiivista raportoitavaa  :grin:
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Lauri Kangas - 08.02.2020, 20:42:45
No voi jumankekka mitä kuvia. Et sitten viitsinyt kovin huonoilla aloittaa.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 08.02.2020, 22:16:26
Kiitos Lauri!  :oops:

Kokeilin tuota 0% blendiä, onkohan niin että raakadatan laatu ei oikein tahdo siihen piisata  :tongue: Lopputulos oli tosi jyrkkä, huippuvalokohdat paloivat puhki, ja alkoi olla varsin yliterävöitetyn näköinen. Mulla ei välttämättä kameran valotuskaan ole tuolla videolla ihan optimi...  :sad:

Mutta pitää vielä leikkiä sen quality estimatorin kanssa ja katsoa mitä sen kanssa saa aikaan 0% blendillä.  :rolleyes:

Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Timpe - 08.02.2020, 22:52:16
Lainaus käyttäjältä: Aksu - 07.02.2020, 22:53:42
Kiitos Timpe! Yritän huomenna ehtiä laittamaan, mutta voin jo nyt raottaa salaisuuden verhoa sen verran että pelkällä AS!3:lla on päästy näiden kahden kuvan kanssa jo 95%:sti maaliin (se AS:n dekonvoluutio-täppä "Sharpening" on ollut päällä sekä AS!2:ssa että AS!3:ssa, 50% blendillä....

Jaahas, pitänee siis nöyrtyä lukemaan AS!3:n ohjeistusta ja näitä keskustelussa tulleita lisävinkkejä, kun olen saanut AS!:n Kuu-pinoista lähinnä jotain tällaisia liitekuvan kaltaisia suttuja, mitä olen sitten ähertänyt pitkän linjan mukaisesti PS:n terävöitystyökaluilla julkaisukuntoon...  :embarrassed:
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 09.02.2020, 09:56:11
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 08.02.2020, 22:52:16
Jaahas, pitänee siis nöyrtyä lukemaan AS!3:n ohjeistusta ja näitä keskustelussa tulleita lisävinkkejä, kun olen saanut AS!:n Kuu-pinoista lähinnä jotain tällaisia liitekuvan kaltaisia suttuja, mitä olen sitten ähertänyt pitkän linjan mukaisesti PS:n terävöitystyökaluilla julkaisukuntoon...  :embarrassed:

Ari ja muut kokeneet ja asiaa oikeasti ymmärtävät saavat kernaasti korjata jos olen hakoteillä, mutta muutaman päivän pintaa raapaisevan kokemuksen perusteella tuo näyttää minusta samalla tavalla pehmeältä kuin AS:n tekemä terävöittämätön "raaka" pino (jotka ainakin minulla näyttivät jopa pehmeämmiltä, joskin vähäkohinaisemmilta, kuin hyvälaatuiset yksittäisfreimit). Eli oliko sinulla

- Sharpening valittu?
- jos kyllä, jollain tavalla järkevä "RAW blend"-prosentti? (jos oikein ymmärsin, 0% = terävöitys täysillä, joten 100% sitten ehkä = ei terävöitystä lainkaan??)
- edelleen, jos em. kunnossa, onko tuo varmasti se terävöitetty loppukuva? Jos Sharpening on päällä, AS luo kaksi TIFFiä, toinen on pelkkä pehmeän näköinen raakapakka, ja toisen nimeen liitetään "_conv.tif" tarkenne, ja se on se varsinainen dekonvoluutio-tarkennettu lopputuotos.

Olet Timpe niin kokenut kuvaaja, että perusasiat sinulla on varmasti paremmassa kuosissa kuin meikäläisellä märkäkorvalla; noin pehmeään lopputulokseen täytyy olla tosiaan joku hassun simppeli selitys käyttämissäsi ohjelman asetuksissa.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Timpe - 09.02.2020, 10:17:22
Jep, sharpeningin puuttuminen taitaa olla suurin syy pehmeyteen. DS-kuvauksessa kun pidetään raakakuvat raakakuvina mahdollisimman pitkään, kunnes loppupinolle tehdään jatkokäsittelyä. Kuu-kuvien kasaamisessa on näemmä erilaiset temput jo tuossa pinoamisvaiheessa eli vanhan koiran pitää opetella uusia temppuja... :rolleyes:
Kuvaliitteessä on AS!3:n Sharpening täpän vaikutus ASI183MM:n pinoon (edellinen 100% crop oli ASI224MC:n pinosta). Ja toki tuossa pitää opetella monet muutkin asiat uudelleen.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 09.02.2020, 10:19:58
Löysin tämän Emil Kraaikampin itsensä S&T:hen kirjoittaman AS-tutoriaalin (onhan tuo lehti mulla kirjahyllyssä paperisenakin, eipä muistunut vaan tämä artikkeli mieleen ennen kuin näin taas netissä...).

EDIT: Äh, jostain syystä en saa mitenkään liitettyä artikkelin linkkiä tähän toimivana, ilmeisesti nuo hakasulkeet linkin osoitteessa sekoittavat tämän meidän foorumin asetukset. Tässä kuitenkin osoite jonka voi copy-peistata selaimeen:

www.astrokraai.nl/software/Sky%20&%20Telescope%20-%20September%202016%20[68%20-%2072].pdf

EDIT 2: Ihan hyvä tutoriaali tuo on muuten, mutta koskee sen verran vanhaa AS-versiota, että Sharpening-toiminnosta ei puhuta vielä mitään, vaan päinvastoin annetaan ymmärtää, että AS ei suorita minkäänlaista terävöitystä vaan pitää käyttää muita softia terävöittämiseen.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Timpe - 09.02.2020, 20:38:10
Joo, kyllä tässä pikkuhiljaa alkaa AS!3:n salatkin aukeamaan. Nyt kun saisi vielä muutoin tuon uuden Kuu -kuvauskaluston 100%:sti haltuun, niin voisi jo pikkuhiljaa tulla sellaista lopputulosta, mitä voi odottaa TMB 152/1200 Triplet APO:lla kuvatuksi  :cheesy:
Tuohon on nyt vielä tilauksessa nämä lisäroippeet ASI183MM jäähdytetyn kameran kaveriksi:
Tele Vue PMT2513 Powermate 2.5x Barlow Lens, 1.25" barrel size
T-2 adaptation for 1.25" Powermates 2.5x and 5x
TS-Optics REFRACTOR 1.0x Flattener for full sized sensors - M68 connection
TS-Optics System Adapter to M68 for TSFLAT2.5 corrector (M69x1)


Tämä alla oleva ensivalo ASI183MM Pro:lla on kuvattu 4.2.2020 ja menköön vielä harjoittelun piikkiin tähän ketjuun. Tuo ASI183MM Pro kamera näkyy työntävän pystyraitaa tuollaiseen Kuu-pinoon, joten milläs tuon sai poistettua? Pitikö tuolle ottaa nyt flat-kuvat jollain ihmeellä prosessiin mukaan (kuinka nuo otetaan videolle?) vai mikä muu kalibrointi fiksaa tuollaiset CMOS-kameran  pystyraidat?

Tämä kuva on kuvattu TMB 152/1200 linssiputkella 2x PowerMaten avustuksella ja ASI183MM:n 1" kokoisella 20 Mpix CMOS-kennolla alkaa nurkissa lievästi näkymään kuva-alan kaareutuminen (=siksi tuo TS:n 1.0x Flattener tulee TMB:n kaveriksi näihin hommiin). Resoa oli tuossa raapaisussa 4120x2754 ja kennoa jäähdytetty -18 C saakka, gain oli 142 (pinossa vain 239 kuvaa, kun on opettelemista myös tuon SharpCapin kanssa ja tuli rutkasti pinosta tippuneita ruutuja). Pienensin tuon kuvan 2400x1500 pikseliin ja merkitsin kuvaan mitä kaikkea kivaa tuolta alueelta löytyi. Nyt on sellainen fiilis, että tulen tykkäämään tuosta ASI183MM kamerasta kovasti jahka saan nuo pystyraidat pois.  :cheesy:

(https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Aurinkokuntamme/Kuu/Copernicus_region_04022020_19_00_44_TMB152_2xPowermate_ASI183MMPro.jpg/_small.jpg) (https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Aurinkokuntamme/Kuu/Copernicus_region_04022020_19_00_44_TMB152_2xPowermate_ASI183MMPro.jpg/_full.jpg)

19_00_44.CameraSettings.txt kertoo näin (käytössä oli SharpCap v3.2.6137.0):
Banding Threshold=35
Banding Suppression=0
Apply Flat=None
Subtract Dark=None


Lainaus käyttäjältä: Aksu - 07.02.2020, 22:53:42
...voin jo nyt raottaa salaisuuden verhoa sen verran että pelkällä AS!3:lla on päästy näiden kahden kuvan kanssa jo 95%:sti maaliin (se AS:n dekonvoluutio-täppä "Sharpening" on ollut päällä sekä AS!2:ssa että AS!3:ssa, 50% blendillä - en edes ole kokeillut muita blend-asetuksia kun vanha riivinrauta prosessoi yhtä stäkkiä minuuttikaupalla). RS:n wavelet-prosessoinnin osuus on näissä kahdessa ollut sangen vähäinen. Ja Photarilla säädetty ainoastaan hiukan tasoja (curve-työkalulla).

Näyttää se AS!3 osaavan kaivaa detaljit ulos tuollaisesta kehnosta hyppy-videostakin, jossa todellinen fps oli jossain 3-5 fps tienoilla. Taisin terävöinnissä blendata vain 80% loivuudella ja tein tuon jälkeen PS:ssa hyvin kevyet terävöinnit ja levels säädöt tuon AS!3 pinon päälle. Ongelmaa oli tuon kuvan kokonaisdynamiikan kanssa eli kannattaa varmaan tiputtaa vielä gainia, koska tuo vasemman reunan täysmusta varjoalue oli Photarissa ennen säätöjä keskiharmaata ja kuvan sävyalue hyvin lattea  :shocked:
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 09.02.2020, 20:57:55
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 09.02.2020, 20:38:10

Tuo ASI183MM Pro kamera näkyy työntävän pystyraitaa tuollaiseen Kuu-pinoon, joten milläs tuon sai poistettua? Pitikö tuolle ottaa nyt flat-kuvat jollain ihmeellä prosessiin mukaan (kuinka nuo otetaan videolle?) vai mikä muu kalibrointi fiksaa tuollaiset CMOS-kameran  pystyraidat?


En tiedä onko vastaava ilmiö, mutta mulle tuli datasiirtoartefaktaisista freimeistä loppupinossakin kajastavia vaakasuoria raitoja, joista pääsin eroon Arin vinkkaamana laittamalla "Advanced"-valikosta "detect abrupt horizontal or vertical artifacts" -täpän päälle. Voisi siis toimia vertikaaleille raidoillekin jos ovat voimakkaita joissain yksittäisruuduissa. Pitänee olla päällä jo analyysivaiheessa.

Näytti tuolla AS!3:ssa olevan optioita flätti- yms. kalibrointiakin varten, mutta ei hajuakaan miten niitten kanssa leikitään...
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 09.02.2020, 22:28:59
No nyt saa näiden kuvien ruuvaaminen riittää. Hienoista parannusta kyllä tapahtui mielestäni edelleen.

Ruuvailin Quality estimatoria. Pienentäminen default-arvosta 4 auttoi selvästi, ilmeisesti nämä olivat siis hiukan alisämplättyjä (mihin 0.25"/px tämän kokoisella putkella sopiikin), joten "noise robust" (vaimikäsenytoli) arvolla 2 tuli selvästi parempilaatuinen dekonvoluutio-terävöitys. Jopa 0% blendillä oli nyt varsin hyvä eikä yliterävöitetyn näköinen, mutta liian jyrkkä dynamiikasta/sävykontrastista tuli edelleen. Kokeilin myös 25% blendiä, mutta lopulta paras tulos tuli omaan makuun 50% blendillä, nimenomaan sävyjen osalta.

Tuo QE-arvo 2 kaivoi selvästi pienempiä yksityiskohtia esiin kuin 4, mm. Platon pohjalta paljastui neljä pienenpientä pikkukraateria lisää (erottuvat juuri ja juuri kun suurentaa kuvaa; aiemmin niiden kohdalla oli kuitenkin vain tasaisen harmaata - tosin tällä sivulla kun on aika reilusti pakattu jpg, alkavat taas hävitä kohinaan ellei tiedä mistä kohtaa etsiä).

Koska 50% blendi kuitenkin häivyttää pieniä yksityiskohtia, kokeilin tällä kertaa terävöittää Photarin unsharp maskilla, ja sillä tulikin mielestäni luonnollisempi tulos kuin RegiStaxin waveleteilla, ainakin tällä datalla.

Kolmas muutos oli lisätä alignment pointteja stäkkäystä varten myös varjoalueille, koska aiemmissa pakoissa puolivarjossa olevat vuorenhuiput olivat selvästi pehmeämpiä kuin muut yksityiskohdat (niiden päälle ei aiemmissa kokeiluissa tullut AP:ita, nyt pakotin AP:t lähes koko kuva-alan päälle).

Neljäntenä muutoksena opin tulkitsemaan tuota quality graphia paremmin (?), ja nyt on pinottu kaikki freimit joiden quality-arvo on yli 50%. Kopernikus-kuvassa 45% ja Plato-kuvassa 65% freimeistä (joita siis oli raakadatassa 2000 molemmissa). Tosin kun vertailin erilaisia pinoamismääriä 12%:sta aina tuonne 50-65% paikkeille muuten samoin käsitellyillä kuvilla, olivat erot näiden suhteen hyvin vähäisiä.

Eli tässä nämä finaaliversiot, jpg:llä pakattuna tosin:



Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Timpe - 10.02.2020, 22:41:57
Lainaus käyttäjältä: Aksu - 09.02.2020, 20:57:55
En tiedä onko vastaava ilmiö, mutta mulle tuli datasiirtoartefaktaisista freimeistä loppupinossakin kajastavia vaakasuoria raitoja, joista pääsin eroon Arin vinkkaamana laittamalla "Advanced"-valikosta "detect abrupt horizontal or vertical artifacts" -täpän päälle. Voisi siis toimia vertikaaleille raidoillekin jos ovat voimakkaita joissain yksittäisruuduissa. Pitänee olla päällä jo analyysivaiheessa.

Raidoista sen verran että tuo "Advanced"-valikosta "detect abrupt horizontal or vertical artifacts" oli jo päällä, joten otin tuon täpän pois ja katsoin paraneeko loppupino noista. (Jos vaikka tuo toiminto olisi yrittänyt korjata jotain sellaista, mitä videossa ei ollut lainkaan.) Nyt tulikin jo raidatonta jälkeä eli tuota toimintoa ei pidä jättää tarpeettomasti päälle...

Liitekuvasta näkee millä asetuksilla AS!3 tällä kertaa teki tämän alla olevan pinon (tuosta hukattiin "Discard" toiminnolla laadullisesti heikkoja alueita kokonaan pois ja rajoitettiin laatugraafista vain 75% paremmat alueet käyttöön + käytin pinoamiseen (vahingossa) planeettakohdistusta todella monella kohdistuspisteellä (jälkimmäinen tarkoituksella)). Lopputulos oli yllättävän terävää jälkeä pienellä PhotoShop ehostuksella tuosta heikkolaatuisesta 239 kuvan ja 4120x2754 pikselin raakavideosta  :wink:

(https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Aurinkokuntamme/Kuu/Copernicus_region_04022020_19_00_44_TMB152_2xPowermate_ASI183MMPro_planet_settings.jpg/_small.jpg) (https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Aurinkokuntamme/Kuu/Copernicus_region_04022020_19_00_44_TMB152_2xPowermate_ASI183MMPro_planet_settings.jpg/_full.jpg)
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Timo Kuhmonen - 10.02.2020, 23:35:48
tiedoksi... Jos näitä ohjelmakohtaisia kuvankäsittelyn vinkkejä (kuun yksityiskohtien sijasta) alkaa tulla enemmän, voisi olla kätevämpää siirtää ketju kokonaan kuvankäsittelyn alueelle. Tällöin pitäisi olla helpompaa jatkossa löytää kyseinen tieto. Muuten saattaa vinkit ajan kanssa hukkua muiden ketjujen joukkoon.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Timpe - 11.02.2020, 21:32:42
Voisihan tuon siirron tehdä kuvankäsittelyyn, kun tässä ketjussa on jo nyt aika paljon AutoStakkert -vinkkejä kuvien kera.
Laitoin tänään tuon Aksun viimeisimmän Kuu-käsittelyn rinnakkain auki oman Kuu-kuvani kanssa ja täytyy sanoa että jään selvästi jälkeen Aksun saavutuksesta (ihan omista syistäni ja mm. kalustoeroista johtuen :wink:).
Pitänee tsekata mitä noista saman kuvausillan muista Kuu-videoista saan aikaan, mutta lähiaikoina ei ole luvassa liikaa vapaa-aikaa tuohon lisäkäsittelyyn. Ja muutoinkin taidan pistää nuo yksityiskohtien loppukuvat sitten asianmukaisin ketjuihin. Ainakin tuon terävöinnin kanssa on tullut tänne lisää tutkittavaa uusiin kuviin, kun omat pikkukraaterit (mitkä näkyvät merien pohjalla Aksun kuvissa tosi hienosti) jäivät minulla suurelta osin matkalle.
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Aksu - 12.02.2020, 11:39:28
Ehkäpä tämä threadi on tehnyt tehtävänsä, sainpahan alkuinnostukseni kajautettua maailmalle :rolleyes: Voidaan hyvin jatkaa porukalla näitä prosessointikeskusteluja asiaan paremmin vihkiytyneillä alasivustoilla. Toki tämänkin saa puolestani siirtää toiseen paikkaan jos ylläpito katsoo sen aihepiiriltään sopivammaksi.

Ja kiitos kaikille osallistuneille kehuista, kannustuksista ja kehitysvinkeistä!  :grin:
Otsikko: Vs: Platoa ja Kopernikusta - keltanokan ensivalo
Kirjoitti: Timpe - 01.03.2020, 21:44:43
Menköön tämä vielä jatkoksi tähän ketjuun, kun käsittelin tuon alueen viimeisen videon loppukuvaksi...
Ei suurta eroa aiempiin, mutta nyt mukana on laajin kuva-ala. 4.2.2020 illan videosta tämäkin:

Kopernikus ja Apenniinit pääosassa:

(https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Aurinkokuntamme/Kuu/Copernicus_region_04022020_klo19_03_TMB152_2x_Powermate_ASI183MMPro_ver2.jpg/_small.jpg) (https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Aurinkokuntamme/Kuu/Copernicus_region_04022020_klo19_03_TMB152_2x_Powermate_ASI183MMPro_ver2.jpg/_full.jpg)