Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Jalustat ja seurantalaitteet => Aiheen aloitti: Tähti Erkki - 27-01-2018, 17:10:12

Otsikko: Autoguidaamisen alkeet
Kirjoitti: Tähti Erkki - 27-01-2018, 17:10:12
Tarkoituksena olisi aloittaa DS -kuvaamisen harjoittelu, ja ensialkuun kasata systeemi siihen. Netistä ja alan foorumeilta tämä mukaanlukien olen löytänyt runsaasti yksityiskohtaista tietoa guidaamiseen tarvittavista ohjelmistoista ja kalustosta. Sen sijaan teoriatason itsestäänselvät perusasiat ovat ihan hukassa ja kysyvä ei tunnetusti tieltä eksy.  :rolleyes:

Jalustan virkaa ajaa Eq6 skyscan ja hankinnan alla on guideputki ja -kamera -kombo.

Miten kytkennät menee, jos ja kun jalustaa ajaa PC:llä EQMOD:illa ja guidausta PHD2 -softalla? Guidauskamera ainakin ilmeisesti kytketään st4:llä jalustan autoguider porttiin, ja USB:lla läppäriin. Entä jos guidaa webkameralla, jossa ei ole st4 -porttia?

Mikä on jalustan käsikapulan rooli ja tarvitseeko sitä enää eqmodin ollessa käytössä? Tarvittava eqdir systeemi on vielä hankkimatta, ja mietin että jotkut puhuu eqdir/eqmod palikasta ja jotkut vain johdosta. Palikalla vai ilman ja mitä eroa kytkennöillä (kamera/jalusta/pc/kapula) on näiden systeemien välillä?  :azn:


Otsikko: Vs: Autoguidaamisen alkeet
Kirjoitti: W1lleM - 27-01-2018, 17:15:17
Mun HEQ5 kytkennät menee niin että EQDIR kaapeli menee jalustalta läppäriin ja guidauskameran USB suoraan läppäriin myöskin. ST4 kaapelia ei ole lainkaan ja tuskin sitä tarvitsee myöskään EQ6 kanssa. Kapulaa ei tarvita mihinkään EQMOD:ia käyttäessä, gotot ja muut voit hoitaa suoraan softasta.

-V
Otsikko: Vs: Autoguidaamisen alkeet
Kirjoitti: Lauri Kangas - 27-01-2018, 17:37:47
Termit ovat tosiaan vähän hämääviä. Taitaa olla jotenkin niin että EQDIR on yleensä tarkoittanut sellaista kaapelia (käytännössä pelkkä TTL-sarjaportti) jolla jalusta kytketään suoraan (DIRect) jalustaan ilman käsikapulaa. Käsikapulassa on myös PC Direct -moodi joka ajaa saman asian, mutta ainakin aikoinaan toimi todella huonosti ja siksi suosittiin suoraa piuhaa. Nykyään saattaa olla toimivampi.

EQASCOM on sitten se jalustankääntelysofta joka asennetaan windowsiin ja toimii jalustan ASCOM-ajurina eri tähtikartta- ja kuvaussoftille.

EQMOD on sateenvarjotermi tälle koko projektille. Näin karkeasti yksinkertaistettuna.

Niinkuin Ville sanoi niin jos kytket jalustan USB:n kautta ohjattavaksi, niin et tarvitse ST4-kaapelia. Riittää että tietokone näkee sekä guidekameran että jalustan, ja osaa sen kameran kuvien perusteella lähettää guidauskomennot sinne jalustalle.
Otsikko: Vs: Autoguidaamisen alkeet
Kirjoitti: J Piira - 26-01-2020, 18:35:16
Mistähän voisi johtua, että PHD2:ssa View-palkista lopetti näyttämästä minulle starprofilia muut kyllä näyttää?
Otsikko: Vs: Autoguidaamisen alkeet
Kirjoitti: Timpe - 26-01-2020, 19:53:50
Olisikohan PHD2:n ikkuna skaalautunut liian pieneksi? Kokeile kasvattaa ikkunan kokoa hiirellä sen reunasta vetämällä.
Otsikko: Vs: Autoguidaamisen alkeet
Kirjoitti: J Piira - 27-01-2020, 20:30:48
Ei tuota starprofiilia löytynyt kuin asentamalla ohjelma kokonaan uudestaan.