Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtiharrastus ja tähtitiede => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: pelti - 12.03.2017, 13:37:17

Otsikko: Esko kävi kylässä
Kirjoitti: pelti - 12.03.2017, 13:37:17
Mukava tapahtuma Vantaan koulussa.

http://vantaakanava.fi/viidesluokkalaisten-tahtihetki/

Tälle tyttärelle täällä palstalla kyselen välineitä :)
Otsikko: Vs: Esko kävi kylässä
Kirjoitti: mistral - 12.03.2017, 19:39:23
No yksi strategia olisi vaikka 30-40mm kiikari laajalla kulmalla. Jos 6x suurennoksen löytää olisi kulma jo lähempänä 10 astetta, sillä näkisi tähtikuviot helpommin. Tai sitten 7x50mm mutta se painaa enemmän. Planeettoja pääsee katsomaan akromaattilinssiputkella mutta jalusta on silloin pakko olla.
Otsikko: Vs: Esko kävi kylässä
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 14.03.2017, 20:32:32
Moi,

Itse voisin suositella aloittelevalle nuorelle harrastajalle esim. Ursan tähtiharrastuksen aloituspakettia:

https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/aloituspaketti-tahtiharrastukseen-2/ (https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/aloituspaketti-tahtiharrastukseen-2/)

Pakettiin kuuluu:
-10 x 50 kiikarit
-Tähdet 2017 -vuosikirja
-Planisfääri (aina ajan tasalla oleva tähtikartta, josta ei lopu akku!)

Lisäksi suosittelen aloittelijalle tähtitaivaan opiskelua paljain silmin, siihen erinomainen opas on: Manner & Mäkelä: Tähtitaivas paljain silmin, https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/tahtitaivas-paljain-silmin/ (https://www.ursa.fi/kauppa/tuote/tahtitaivas-paljain-silmin/)

Itsekin aloitin harrastukseni nimenomaan kiikareilla, suosittelen vahvasti kiikareita ensimmäiseksi havaintovälineeksi!

Terveisin,

Juha
Otsikko: Vs: Esko kävi kylässä
Kirjoitti: VP - 15.03.2017, 21:11:42
Itsekkin lähtisin kiikareilla liikenteeseen, mutta jos kaukoputki tuntuu paremmalle vaihtoehdolle niin paras hinta-laatu suhde on dobsoneilla, 6" tai 8" peilillä varustettu on enemmän kuin riittävä. Ennen ostamista kyllä kannattaa käydä katsomassa livenä minkä kokoinen laitos on kyseessä.

Itse aloitin kiikareilla ja siitä siirryin 8" Newtoniin (käytännössä sama asia kuin dobson, erilainen jalusta vain). Putki löytyy vieläkin ja olen kyllä ollut tyytyväinen siihen. 8" on sellainen että aikuinen jaksaa sen vielä pystyttää ilman isompaa ähertämistä. 6", etenkin kohtalaisen nopeana (f/4-f/6) menee vielä helpommin. Seuraavaksi kevyempi olisi sitten pieni linssiputki.

Ursan sivut ovat tällä hetkellä alhaalla, joten linkkaan muualta niin saat idean millaisesta kaukoputkesta on kyse.
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1992_Skywatcher-Skyliner-200P---Classic-8--f-6-Parabolic-Dobsonian.html

Havaintovälinettä tärkeämpi on pimeä taivas, paljain silmin nähtynä pilkkopimeää syysyötä ei voita mikään kun linnunrata kaareutuu koko taivaan halki ja mikä tärkeintä ei ole kylmä! :grin:

-V

Otsikko: Vs: Esko kävi kylässä
Kirjoitti: Celest1al Sphere - 16.03.2017, 09:23:01
Moi,

pienenä täsmennyksenä Villen viestiin,

'Newton' on kaukoputkityyppi, joka on peilikaukoputki, eli siinä on optisina elementteinä peilejä (tarkalleen ottaen kaksi peiliä: pääpeili ja ns. apupeili).

Newton -tyyppinen peilikaukoputki voi olla pystytettynä joko Dobson -tyyppiselle jalustalle tai ekvatoriaalijalustalle. Ekvatoriaalijalusta mahdollistaa kohteen seurannan seurantamoottorin avulla, ja näinollen kohde pysyy näkökentässä koko ajan. Pääsääntönä voidaan sanoa, että tähtikuvaajat, jotka kuvaavat taivasta kameroillaan kaukoputken läpi, käyttävät ekvatoriaalijalustaa. Sen sijaan sellaiset harrastajat, jotka katselevat taivasta omin silmin kaukoputkensa avulla, käyttävät usein Dobson -tyyppisellä jalustalla olevaa Newtonia.

Usein puhekielessä kyllä puhutaan 'Dobsonista' silloin kun tarkoitetaan Dobson -jalustalla olevaa Newtonia ja 'Newtonista' silloin kun tarkoitetaan ekvatoriaalijalustalla olevaa Newtonia.

Toivottavasti tämä auttaa hieman selventämään tätä terminologiaa!  :smiley:

Newton -peilikaukoputki Dobson -jalustalla:
(http://www.universetoday.com/wp-content/uploads/2011/03/668.jpg)
Newton -peilikaukoputki ekvatoriaalijalustalla:
(https://www.bhphotovideo.com/images/images500x500/meade_216006_polaris_130mm_german_equatorial_1061420.jpg)

Lisäksi kaukoputkivaihtoehtoina on myös linssikaukoputki sekä ns. katadioptrinen kaukoputki.

Terveisin,

Juha