Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Aloittelijat => Aiheen aloitti: Olavi50 - 27.02.2017, 18:31:40

Otsikko: Exoplaneettojen havaitseminen
Kirjoitti: Olavi50 - 27.02.2017, 18:31:40
Käsittääkseni maa on aika lailla paikallaan tähtitieteellisiin mittoihin verrattuna. Olemme edistyneet havainnoissa avaruuskaukoputkien avulla. Silti exoplaneettojen havaitseminen perustuu tähtien huojuntaan ja planeettojen ohilentoihin. Näillä menetelmillä saadaan vain pieni osa exoplaneetoista rekisteröityä. Edellytys on, että planeetta kulkee maan ja tähden välitse. Se tapahtuu, jos planeetan taso on noin 60 asteen kulmassa tähteen nähden. Muuten lento menee ohi. Emme havaitse esimerkiksi 180 asteen tasossa olevaa planeettaa. Näitä voi olla paljon.

Nasan ilmoittamat seitsemän kiviplaneettaa ovat toistaiseksi ulottumattomissamme. Täytyy odottaa ainakin kaksi kaukoputkisukupolvea, ennen kuin pystymme sanomaan mitään kaasukehästä tai alkuaineista. Saatikka etäisyys. Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia havainnoida asioita paikan päällä. Elämän etsiminen jatkukoon lähempää meitä.
Otsikko: Vs: Exoplaneettojen havaitseminen
Kirjoitti: kvahlman - 28.02.2017, 15:51:14
Lainaus käyttäjältä: Olavi50 - 27.02.2017, 18:31:40
Käsittääkseni maa on aika lailla paikallaan tähtitieteellisiin mittoihin verrattuna. Olemme edistyneet havainnoissa avaruuskaukoputkien avulla. Silti exoplaneettojen havaitseminen perustuu tähtien huojuntaan ja planeettojen ohilentoihin.

On suorempiakin keinoja käytetty:

  https://www.avaruus.fi/uutiset/eksoplaneetat/historiallinen-video-nelja-planeettaa-liikkuu-emotahtensa-ymparilla.html

Mutta toki tuokin menetelmä soveltuu vain tietyissä tapauksissa eikä kaiken kattavasti.

Otsikko: Vs: Exoplaneettojen havaitseminen
Kirjoitti: PetriKe - 28.02.2017, 17:57:11
Tähden säteisliikkeen (radial velocity) havaitseminen ei edellytä planeetan ylikulkua Maasta katsottuna. Lisäksi käytetään mikrolinssihavaintoja (OGLE) sekä valon polarisaatiota sen heijastuessa planeetan pinnasta. Polarisaatio sopii siis myös systeemeihin, joita katsomme 90 asteen kulmassa ratatasoon nähden.