Avaruus.fi - keskustelualue

Tähtikuvaus => Tähtikuvien käsittely => Aiheen aloitti: JoRy - 11.09.2016, 21:50:54

Otsikko: PI fotometriaa komeetasta
Kirjoitti: JoRy - 11.09.2016, 21:50:54
Komeetan kirkkauden mittaaminen on ongelmallista ja visuaalihavainnoissa sitä tehdään esim kiikareilla tarkka/epätarkka menetelmällä, jolla päästäänkin kohtuullisiin tarkkuuksiin jos referenssitähti on näkökentässä tai sen lähistöllä.

Komeettahavainnoinnissa olen siirtynyt oikeastaan pelkästään ccd-kuvaukseen, ja siinä kirkkauden arviointi kuvasta on paljon hankalampaa kuin visuaalihavainnoissa. Jotenkin vaan yleensä yrittää yhdistää pc:n ruudulla näkyvän laaja-alaisen komeetan kuvan ja tunnistettujen tähtien pistemäiset tai viirumaiset kuvat visuaalisen kirkkausarvion menetelmään josta sitten arpoo jonkunlaisen magnitudi-arvion. Tarkkuus voi olla luokkaa +-1mag ja eihän sellaisella tarkkuudella mitään arvoa ole.

Kuvasin viime viikolla himmeää komeettaa C/2016 A8 (Linear) (http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/56879) ja PixInSightilla käsitellessäni huomasin että ohjelmasta löytyy "Aperture Photometry" -toiminto. Vähän aikaa sitä kokeiltua eri asetuksilla sain sen tunnistamaan komeetan yksittäisvalotuksesta tähdet noin mag14,5 asti, mittaamaan niiden fluxit kuvasta ja hakemaan kirkkaudet netin tietokannoista. Komeetalle PI laski fluxin eri apertuuriarvoilla (käytin 8pix...16pix kun on pieni komeetta), mutta sitten oltiinkin taas tilanteessa että miten noita eri apertuurien fluxiarvoja pintakohteisen komeetan ja pistemäisten tähtien suhteen voi verrata toisiinsa että riittävän tarkka kirkkausarvio saataisiin tehtyä.

Tämähän menee lähtökohtaisesti pieleen jo siinä että tähtien kirkkaudet on määritetty eri suodattimilla ja komeettakuvani on kuvattu ilman suodattimia, käytin esimerkissäni referenssiarvoina Johnson V magnitudeja.

Onko teillä PI käyttäjät kokemusta tuon "Aperture Photometry":n käytöstä ja erityisesti komeetan kirkkauden mittauksessa ? Vai pitääkö vaan unohtaa tämän käyttö liikaa epätarkkuuksia sisältävänä komeetan kirkkauden arvioinnissa.

Alla vielä kuva PI:n tunnistamista ref-tähdistä ja komeetasta kuvan keskellä sekä PI:n excel-outputtia mittaustuloksista kahdella eri apertuurilla.

T:Jorma