Avaruus.fi - keskustelualue

Havaintokohteet ja havaitseminen => Tähdet => Aiheen aloitti: Stombba - 12.10.2014, 18:31:16

Otsikko: Mitä kuvassa tapahtuu?
Kirjoitti: Stombba - 12.10.2014, 18:31:16
Moi,

Viime yönä olin kuvaamassa tähtiä ja yhteen ruutuun tarttui jotain mitä en itse osaa selittää?

Eli kuvasin jalustalla 20sek valotuksella ja nyt ihmettelen mitä nuo viirut ovat, kun ovat "akselissa" Veikkailtiin jo että jokin on liikkunut, mutta jos näin niin miksi kaikki tähdet eivät ole tehneet samaa kuviota?

Otsikko: Vs: Mitä kuvassa tapahtuu?
Kirjoitti: JVO - 12.10.2014, 18:36:05
Kamera on varmaan liikahtanut, viirut näkyvät melkein kaikkien tähtien perässä, joissain vain erittäin himmeästi.
Otsikko: Vs: Mitä kuvassa tapahtuu?
Kirjoitti: Timpe - 12.10.2014, 18:41:41
Tuossa liitteenä Levels-venytelty/rajattu kuva, jossa kuvasi näyttää tavalliselta viirutähtikuvalta (kamera kuvaa ilman seurantaa aikavalotuksella ja kaikki tähdet liikkuvat ja piirtävät viivoja). Mikä oli kuvauspolttovälisi? Tuollaisen saa aikaan myös kun pyöräyttää tuntiakselia aikavalotuksen aikana...
Otsikko: Vs: Mitä kuvassa tapahtuu?
Kirjoitti: Timi - 12.10.2014, 18:54:54
Oiskoon tuo akselin lukitussalpa ollut liian löysällä ja kamera siten liikahtanut tai painettu käsikapulasta vahingossa ohjauspainiketta valotuksen aikana tai tai tai...? :wink:
Otsikko: Vs: Mitä kuvassa tapahtuu?
Kirjoitti: kvahlman - 13.10.2014, 08:35:17
Jos tarkastellaan puurajaa kuvan alareunassa niin huomataan että myös se on piirtänyt kameran kiertyessä "varjon".

Eli kyllä tuossa vaikuttaisi ensimmäiset ~18s menneen paikallaan (puuraja tallentuu terävänä, taivaankansi pyörii jonka vuoksi tähdet ovat "pötkylöitä") ja sitten viimeiset pari kamera on kiertynyt RA-akselin ympäri jolloin kohteet on lähteneet piirtämään jälkiä.
Otsikko: Vs: Mitä kuvassa tapahtuu?
Kirjoitti: Lauri Kangas - 13.10.2014, 15:12:34
Eiköhän se kiertyminen ole tapahtunut ihan sen jalustan pystyakselin eikä RA/tuntiakselin ympäri. Oletan että ihan perinteisellä kamerajalustalla on oltu liikenteessä.

Alkuperäisessä venyttämättömässä kuvassa korostuu hienosti, kuinka paljon kirkkaampia kirkkaat tähdet todellisuudessa ovat noihin himmeisiin verrattuna. Himmeät tähdet piirtävät kennolle kuvan vain jos saavat paistaa samaan kohtaan koko valotuksen ajan. Kun tähdet alkavatkin liikkua kennolla valotuksen aikana, vain kirkkaimmissa tähdissä on ytyä jättää jälkeensä näkyvä viiru.
Otsikko: Vs: Mitä kuvassa tapahtuu?
Kirjoitti: Stombba - 14.10.2014, 01:11:47
Jep eli kamera Nikon D700, objektiivina Tamron 17-35 ja jalustana Gitzo jonka kuulapäänä Sirui, mallia en muista. Ilmeisesti juu jostain yllä veikatuista on tämän aiheuttanut...

Olin vaan ihmeissään ja jäin miettimään tuota piirtoa kun kameranhan olisi pitänyt pyöriä paikoillaan mikä ei ole mahdollista... ainoa mahdollisuus on liikkua ns ylös alaisin ja tässäkin tapauksessa liukua ikäänkuin ylhäältä alas.
Otsikko: Vs: Mitä kuvassa tapahtuu?
Kirjoitti: Lauri Kangas - 14.10.2014, 04:27:05
Ei, vaan jos laitat laajakulmaisen obiskan, suuntaat jalustan yläviistoon ja löysäät kuulapääsi atsimuuttisäädön (siis niin että kuula on lukittu paikalleen mutta koko kuulapää pyörii pohjastaan), saat juuri tuollaisen tuloksen. Kuvassa näkyvien tähtikaarien pyörimiskeskus on pääsi päällä eli zeniitissä (jos jalustasi on tarkalleen pystysuorassa).

Jos kuulapäässä ei ole tuollaista eri lukitusta, niin toinen yleinen vaihtoehto on että se on alkanut pyöriä löysän pohjaruuvinsa ympärillä.