Avaruus.fi - keskustelualue

Muut havaintolaitteet => Jalustat ja seurantalaitteet => Aiheen aloitti: Regulus - 09-09-2012, 18:45:30

Otsikko: GoTo-EQ -jalustan suuntauksessa epäselvyyttä
Kirjoitti: Regulus - 09-09-2012, 18:45:30
Noitten jalustojen mukana tulee nykyään sellaisia ohjevihkoja jotka on sellaisia 'yleispäteviä' monen jalustan kanssa ja kaikissa manuskoissa jää jokin kriittisen tärkeä seikka kertomatta. Olen kuluneen vuoden aikana hankkinut sekä Alt-Az, että EQ-jalustan GoTo-toiminnolla joihin molempiin tuli mukana sama manuaali!!!

Alt-Az -jalustallahan ei ole suurtakaan väliä missä asennossa se pihalla seisoo mutta EQ haluaa omasta asennostaan infoa. Olisin halunnut täsmennystä siihen miten EQ-jalusta suunnataan.

Jalustassa on napaetsin jossa on taivaanpallon navan ympäri piirretty ympyrä jota pitkin Pohjantähti kulkee. Rataan on merkattu ympyrällä kohta jossa Pohjantähden pitäisi kyseiseen aikaan näkyä.

Suuntauksen jälkeen kapula kysyy onko Pohjantähti nyt kohdallaan. Kysyykö se onko tähti napaetsimen mukaan kohdallaan siinä pikku ympyrässä vai sitä, että näkyykö se okulaarissa keskellä? Pitäisikö sen näkyä okulaarissa keskellä vai pikkasen sivussa?
Otsikko: Vs: GoTo-EQ -jalustan suuntauksessa epäselvyyttä
Kirjoitti: Lauri Kangas - 09-09-2012, 20:39:29
Mikä jalusta? Ainakin Meadet joskus kysyvät jotain pohjantähdestä ja ilmeisesti olettavat, että jostain ihmeen syystä kaukoputken synkkaus pitäisi aloittaa sieltä. Ei ole oikein selvinnyt, tarkoitetaanko siinä oikeasti pohjantähteä vai taivaannapaa ja mitä kumman järkeä niin hankalaa kohdistuspistettä on muutenkaan käyttää.
Otsikko: Vs: GoTo-EQ -jalustan suuntauksessa epäselvyyttä
Kirjoitti: Regulus - 09-09-2012, 20:57:52
Kyseessä siis SW EQ5 SynScan.
Otsikko: Vs: GoTo-EQ -jalustan suuntauksessa epäselvyyttä
Kirjoitti: Timpe - 09-09-2012, 21:51:27
Täällä näyttää olevan hyvä ohjeistus EQ5/6 jalustoille: http://www.nightskyimages.co.uk/polar_alignment.htm (http://www.nightskyimages.co.uk/polar_alignment.htm)
Tähänkin kannattaa tutustua: https://www.ursa.fi/wiki/Rakenteluopas/KochabClock (https://www.ursa.fi/wiki/Rakenteluopas/KochabClock)

Napatähtäin kannattaa säätää/kalibroida siten, että se näyttää tarkasti tuntiakselin suuntaan. Oikein suunnatussa napatähtäimessä se keskusristikko näyttää taivaalla koko ajan samaan kohtaan, vaikka tuntiakselia pyöritetään ympäri 180 astetta. Napatähtäin tarvitsee tätä kalibrointisuuntausta, jos keskusristikko "vaeltaa" tuntiakselia pyöritellessä kiintopisteen (esim. tähden) ympäri ympyräkaarella.

Oikean tuntikulman saa helposti tietoon PolarFinder-ohjelmalla (latauslinkki on tuolla englanninkielisellä ohjesivulla, foorumin ketjussa (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=2044.msg15909) se on jo vanhentunut) tai sitten tuunataan jalustaa tuon Kochab Clock ohjeen mukaan. Perusperiaate on, että säädät aina Pohjantähden siihen ympyräkehällä olevaan pikkuympyrään, jolloin keskusristikko kertoo todellisen taivaannavan sijainnin. Jotta tämä toteutuisi, tulee tuntiakseli olla oikeassa asennossa (tuntikulmassa), mikä vaihtuu kulloinkin havaintoajan mukaan (tämän tietää joko tuon PolarFinder ohjelman mukaan tai tähdistöjen asennon mukaan tai tuolla Kochab Clockilla).
Otsikko: Vs: GoTo-EQ -jalustan suuntauksessa epäselvyyttä
Kirjoitti: Regulus - 10-09-2012, 08:54:47
Eli, kun kapula kysyy onko Polaris kohdallaan niin näkyykö se keskellä okulaaria? Pitääkö näkyä?
Otsikko: Vs: GoTo-EQ -jalustan suuntauksessa epäselvyyttä
Kirjoitti: maukkaK - 10-09-2012, 09:26:29
Onko kysymys tästä ohjeesta?

http://www.opticstar.com/download/Astro/Doc/mounts/Skywatcher/SkyScan-manual.pdf

Jos on niin ainakin sivun 5 kuvassa putken on piirretty osoittavan taivaan napaan. (home position of telescope)
Missä vaiheessa kapula kyselee tuollaista?  Napasuuntauksen jälkeenkö?

EDIT: Itse mitään SynScanista tietämättä olettaisin sen menevän niin , että jalusta suunnataan ensin napatähtäimellä taivaannapaan.  Sitten seurataan vain ohjeita ja tehdään esim. 3 tähden suuntaus gotoon.  Jos tämän jälkeen gotolla löytyy okulaariin halutut kohteet, homma on OK.  Kun goto on kohdillaan ajat kapulasta jalustan home positioniin ja mitä ikinä sieltä sitten näkyykin putken okulaarista sen pitäisi olla oikein.
Otsikko: Vs: GoTo-EQ -jalustan suuntauksessa epäselvyyttä
Kirjoitti: Regulus - 10-09-2012, 14:21:36
Samannäköisestä ohjeesta on kyse. Polarista kysellään siinä vaiheessa, kun kapulaan lyödään virrat päälle ja kello, päiväys, sijainti ja kesäaika on syötetty. Ohjeesta ei selviä mitä tarkoitetaan 'Home Position':lla mutta se on tullut kokemuksen kautta selville. Jos jalustan parkaa mihin tahansa muuhun asentoon, kuin Kotiasentoon niin parkkaamisesta ei ole mitään hyötyä, kun jälleen pitää kääntä käynnistyksen jälkeen Kotiasentoon. Ongelmaksi se muodostuu, jos haluat päivällä etsiä planeettoja. Pohjantähti näkyy päivänvalossa vähän himmeämmin.

Kiitokset vastauksesta; Pohjantähden kuuluu näkyä okulaarissa keskellä!!