Eli tilanne seuraava :
Jalustan ohjaustietokone saa GPS mokkulasta tarkan ajan. Jos kuvaan muuttuvan tähden valokäyriä, kuvat tarvitsevat ajaksi UT ajan.
Jalustaa ohjaavana planetaarioohjelmana käytän Cartesia - vanha läppäri kun tukehtuu Stellariumiin, Cartes on kevyempi. Toistaiseksi kone on suomen ajassa.
Ja varsinainen ongelma:
Kun jalusta ( DDM60 ) laitetaan päälle ja ajetaan referenssiin ( jalustassa on sähköiset referenssipisteet jolla saadaan akselien paikka 1" tarkkuudella). Yhdessä GPS ajan kanssa jalustan pitäisi tietää asentonsa suhteessa tähtitaivaan asentoon hyvin tarkkaan. Nyt referenssiajon jälkeen suunnat on pielessä useita - jos ei useitakymmeniä asteita. Vasta kun jalustalle näytetään yksi tähti ja synkataan Cartes ja putken suunta, sitten goto pelaa ok.
Kun Cartesiin laittaa observatorion sijainniksi Pieksämäen koordinaatit ja kellon ajaksi Local time. Normaalisti suomen aika poikkeaa UT ajasta +2h. Jos Cartesiin laittaa Gmt+2h niin esimerkiksi Auringon laskuajaksi Cartes ilmoittaa 13:46. Jos Cartesin ajaksi laittaa Gmt-2h Auringon laskuajaksi saadaa 17:46 , joka vastaa enemmän todellisuutta...
Eli kuinkahan noi ajat olisi syytä olla ??? Ohjaus kone UT ajassa ?? Cartes ??
Missä ajassa tietokoneesi on? Paikallisessa ajassa?
Tällä hetkellä paikallisessa ajassa. Mielummin pitäisin UT ajassa, niin ei tarvitsisi kesäajasta välittää.