Moi. Tähtikuvaus kiinnostaa kovasti. Kaukoputkena on Bresser Pluto ja kamerana käytettävissä silloin tällöin canon eos 450D.
Onko mahdollista ottaa näillä kuvia planeetoista ilman seurantaa? Mitä pakollisia hankintoja on tehtävä että nuo saa toimimaan keskenään? Käykö tuohon tommoinen "T2 rengas EOS kameroille" mitä ylvassa myydään? Laitetaanko kamera siis kiinni kaukoputken okulaariin, vai kameran oma kittilinssi kaukoputkeen vai miten? Okulaarina tulee olemaan hyperion 8mm ja lisäksi barlow 2x
Jos siis laittaa sarjakuvaukselle, niin haittaako se että kohde liikkuu näkökentässä kun seurantaa ei ole, vai voiko ne kuvat yhtälailla tiekokoneella pinota?
En ole ihan varma onko tuo jalusta aivan kunnossa niin en viitsisi mitään kallista seurantahommelia ostaa (deklinaatio asteikko pyörii miten sattuu, ihan kun liimat olisi irronnut tai jotain, voiko sitä mitenkään saada enää fixattua?)
Lainaus käyttäjältä: tuomas22 - 01.10.2009, 14:44:58
Onko mahdollista ottaa näillä kuvia planeetoista ilman seurantaa?
Planeetat ovat niin kirkkaita, että niihin ei yleensä tarvitse seurantaa, koska kirkkaudesta johtuen valotusaika jää lyhyeksi, jolloin kohde ei ehdi liikkua kuvakentässä paljoa.
Uranukseen ja Neptunukseen tarvitset kait seuranan.
Viisaammat jatkakoon.
Juuri noin.
Helpoimmalla pääsee kun ostaa sen T2-renkaan lisäksi kuvatasosovitteen tai sitten okulaarisuurennossovitteen (tosin hyperion ei kyllä mahdu noiiden myytävien sisään).
Kts täältä:
http://www.teknofokus.fi/Astro/Tkuvaus.htm
Kannattaa aloittaa kuvatasokuvauksesta.
Jos tuntuu että pystyy seuraamaan ja kuvaamaan tuolla tyylillä niin sitten voi yrittää lisätä barlowin mukaan.
Sitten kannattaa vielä muistaa digitaalikameran peilin heilahdus, joka kameran laukaisussa aiheuttaa ongelmia putken pitkän polttovälin läpi kuvattaessa. Peilin lukitus auttaa ongelmaan, mutta hidastaa ja hankaloittaa hiukan kuvausta. Planeetan pikselikoko kennolla on myös sangen pieni tällä tavalla kuvattuna, joten lopputulokset voivat olla pettymyksiä :undecided:
Löysin muuten verkosta (http://www.astropix.com/wp/2009/07/10/jupiter/) yhden kuvauskertomuksen, jossa yritettiin Jupiterin kuvausta 70 mm putken polttopisteestä Canon järkkärillä ja päädyttiin loppujen lopuksi kaappaamaan kameran LiveView videota afokaalisen okulaarisuurennuksen kuvasta tietokoneelle :laugh: (Kuvaajana tuossa touhussa oli kokenut tähtikuvaaja Jerry Lodriguss.) Ei ne välineet, vaan käyttäjän kokemus/taidot ja kokeilunhalu määräävät monesti lopputuloksen...
Kiitos vastauksista. Tarkottaako siis "kuvatasolta kuvaaminen" ettei välissä ole okulaaria tai kameran kittilinssiä tai mitään?
Einari vastasi että siitä kannattaa aloittaa. Timpe sanoi että lopputulokset voivat olla pettymyksiä. Onko okulaarin läpi kuvaaminen sitten jotenkin vaikeampaa? Jalusta on kyllä aika hutera ja kuulemma okulaarin läpi kuvaaminen tarvii tukevan alustan...
Kuvatasolta kuvaaminen tarkoittaa nimenomaan ettei ole okulaaria eikä objektiviiä.
Sillä kannattaa aloitta vaikkapa kuusta.
Sitten voi laittaa barlowia tai okulaaria väliin ja taas kuuta.
Sitten kun tämä on hallussa niin voi siirtyä vaikka Jupiteriin (parhaiten tällä hetkellä), tai Marsiin (myöhemmin talvella kun on hiukan isompi).
Timpe on oikeassa siinä että voivat planeetat olla pettymyksiä kun tulos on nuppineulanpään kokoinen pikselikasa.
Näissä kuvissa mitä täällä foorumilla näkee on polttoväliä useampi tuhat millimetriä.
Mutta jos ei ole seurantaa niin kovin vaikea pitää planeettaa kuvakentässä tarpeeksi kauan suuremmilla suurennoksilla-
Lainaus käyttäjältä: einari - 01.10.2009, 22:18:00
Timpe on oikeassa siinä että voivat planeetat olla pettymyksiä kun tulos on nuppineulanpään kokoinen pikselikasa.
Näissä kuvissa mitä täällä foorumilla näkee on polttoväliä useampi tuhat millimetriä.
Tätä juuri tarkoitin. Tuo pidempi polttoväli saadaan helpoiten ns. afokaalisella kuvausmenetelmällä, jossa esim. digipokkari kiinnitetään jollakin tavalla (käytännössä sovitteella) kaukoputkessa olevan okulaarin perään ja kuvataan sitten tätä kaukoputken okulaarinäkymää joko yksittäiskuvilla tai videolla. Järjestelmäkamera ei oikein sovellu tähän touhuun (mm. optisten akselien hankalan yhteensovittamisen takia), vaan tämä on enempikin digipokkarin, kamerapuhelimien yms. kevyiden laitteiden aluetta. Tällainen okulaarin läpi kuvaaminen on näet oikeasti vaikeaa, mutta kuitenkin joten kuten hallittavissa olevaa kuvausta (tässä mm. planettojen valon vähyys tuottaa ongelmia yhdessä seurannan puuttumisen ja vaikean tarkennuksen kanssa -> tarvitaan mm. kameran käsisäätöjä, automaatti ei osaa).
Edit: Näkyy se afokaalinen kuvaus onnistuvan Kuun suhteen järkkärilläkin: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5162.msg42610#msg42610 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5162.msg42610#msg42610)
Kuvatasolta kuvattaessa Kuu tarjoaa hyvän harjoittelukohteen digijärkkärille + kaukoputkelle ilman seurantaa, sillä siinä valoa riittää ja tarkennuskin on "helppoa". :smiley:
Lainaus käyttäjältä: Timpe - 02.10.2009, 19:33:09
Edit: Näkyy se afokaalinen kuvaus onnistuvan Kuun suhteen järkkärilläkin: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5162.msg42610#msg42610 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5162.msg42610#msg42610)
Todettakon että tuossa ei käytetty mitään telinettä kameralle vaan kuvasin käsivaralta,
ja että tuo oli ainoa n. 50:stä, jossa tarkennus oli niin hyvä että kehtasin postata ;-]
--
jussi