Miten maailmankaikkeus tuli näkyviin?
Kirkkonummen Komeetan esitelmäsarjassa on vuorossa dosentti Karl Johan Donner, jonka aiheena on Kuinka maailmankaikkeus tuli näkyviin. Esitelmä pidetään tiistaina 21.10. klo 18.30 Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa Asematien varrella lähellä Kirkkonummen rautatieasemaa. Helsingin yliopiston Vapaan sivistystyön toimikunta rahoittaa esitelmän. Vapaa pääsy, tervetuloa!
Esitelmässä selostetaan viimeisiä käsityksiä havaittavien tähtitaivaan kohteiden muodostumisesta. Kun maailmankaikkeus oli noin 15 miljoonaa vuotta vanha, se koostui huoneenlämpöisestä kaasusta, jonka läpi valo ei päässyt kulkemaan. Noin 500 miljoonan vuoden jälkeen ensimmäiset tähdet syttyivät, ja samalla niiden vaikutuksesta maailmankaikkeus muuttui myös läpinäkyväksi. Uusia näkyviä kohteita ilmestyi kuitenkin edelleen. Tämä jatkuu vieläkin, vaikka hitaampaan tahtiin.
Karl Johan Donner on tähtitieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hän suoritti tohtorin tutkinnon Cambridgessä Englannissa, ja on sen jälkeen toiminut mm. Göteborgissa, Turussa ja Kööpenhaminassa. Hän on tutkinut galaksien rakenteeseen ja kehitykseen liittyviä kysymyksiä, mm. spiraalirakennetta, vuorovaikutuksia ja magneettikenttiä.
Tällä hetkellä hän on eniten kiinnostunut sauvagalakseista.
Terveisin ja hyvää syksyä!
--------------------------------------------------
Seppo Linnaluoto, fil. kand.
puh. (09) 2977001, 040-5953472
Framnäsintie 2 E 21, 02430 Masala
sähköposti: linnaluo(a)ursa.fi
http://www.ursa.fi/~linnaluo/
http://www.ursa.fi/yhd/komeetta/
--------------------------------------------------
K.J. Donnerin esitelmän lyhennelmä on osoitteessa:
http://www.ursa.fi/yhd/komeetta/karldonner.htm
Seppo.Linnaluoto@ursa.fi