Siitä tulisi siis f7/1090 mm putki. Onko kellään kokemuksia mainitusta yhdistelmästä, tai ylipäätään telekonvektorin käytöästä peilitleskoopin kanssa. Haluaisin hieman lisää suurennusta kuvaukseen.
Samalla telejatketta voi käyttää valovoimaisten kameraobjektiivien kanssa.
Jalustan suorituskyky pitää tietysti arvioida erikseen. Onko suunnitelmassa mitään järkeä.
En juuri mainittua telejatketta ole käyttänyt mutta toisenlaisia kylläkin. Kaukoputket eivät ole valovoimaisia verrattuna tavallisiin kameran objektiiveihin. Esim F3.5 on kovin valovoimainen kaukoputki mutta kameran objektiiveista noin pimeitä löytyy vain pitkistä teleistä ja zoomeista.
Olen kuvatessa välillä käyttänyt 2x ja 3x telejatketta. Optiikka toimii hyvin mutta seuranta joutuu tiukoille yli 3m:n polttovälin kanssa.
Kaizu
Toimii, telejatkehan on paremman luokan barlow. Telejatkeet tosin on usein suunniteltu toimivaan jonkun tietyn kauko-objektiivin kanssa ja siten osa kalliista ominaisuuksista menee hukkaan. Telejatkeessa saattaa olla esimerkiksi kallista mekaniikkaa tai jopa elektroniikkaa. Samoin alkuperäisen kauko-objektiivin kuvakentän kaarevuus (tai tasomaisuus) ei välttämättä vastaa kaukoputkea, josta puuttuu kenttäkorjausoptiikka. Tämä voi aiheuttaa lopulliseen kuvaan yllättäviä kuvausvirheitä, jota kauko-objektiivissa ei ole.
jk
Saan tuon saman suurennuksen aikaan 30 mm okulaarisuurennuksella. Säästän parisataa euroa.
En tiedä sitten kuvan laadusta, kumpi ompi parempi.
Väittäisin että okulaarisuurennuksella pääpeilin kuvausvirheet myös suurennetaan samassa suhteessa. Oikeanlainen barlow tai telejatke ei yhtä paljoa lisää virheitä.Kuvakentän kaarevuus saattaa jopa vähentyä.
Kaizu
Kaikkiaan ongelma on se että kaikki ei sovi kaikille. Ennen kuin lopullista tuomiota voi antaa pitäisi päästä testaamaan juuri tarkoitettu yhdistelmä. APO telejatkeet ovat usein suunniteltu vain tiettyyn tarkoitukseen, tietyn objektiivin pariksi. Se ei kuitenkaan tarkoita että se ei toimisi muissa yhdistelmissä. Pitäisi testata. Sama koskee myös okulaareja. Kaikki yhdistelmät eivät ole toimivia.
Mistä jatkeesta on kyse?
(tämä ei tosin tuo paljoa lisätietoa koska testaus on lopultakin ainoa tapa selvittää toimivuus)
jk
Telejatkeita löytyy lukuisia. Toisissa on sanottu esim. että sopii yli 300mm obtiikalle.
Oheisena kaksi: Tamron 1,4x teleconveter Canon Hinta 90 €
Sigma EX 1,4x APO DG Canon AF 187 €
Tässä lienee kaksi aivan eri tasoista, ainakin hinnasta päätellen. Canonin alkuperäisellä saisi jo uuden putken. Sähköistä yhteyttä siinä ei välttämättä tarvitsisi olla. Telejatketta 1,2x en ole löytänyt netistä. Se olisi ollut suunnitelmieni mukainen vaihtoehto f6/900 mm, joka olisi ollut vielä hallittavissa mm. seurannan kannalta.
OK
noista ilmeisesti ainakaan Tamron ei ole erityisesti minkään obiskan mukaan suunniteltu vaan on yleismallinen Canonin kiinnikkeillä oleva lasi. Se varmaan toimii siinä missä hyvä barlowkin.
Sigman hintaan varmaan vaikuttaa tuo teksti APO (ja että se voi välittää auto-focus signaalin itse objektiiville). Sen sisuksissa asuu kallista lasia. Laatuero selviäisi vasta rinnakkain kokeilemalla.
Itse olen käyttänyt merkitöntä kirpparilta löytynyttä m42*1mm telejatketta kaukoputkessa. Toisessa päässä on T-sovite ja toisessa EOS/m42 sovite. Sekin pelittää siedettävästi. Filmiaikaan kuvasin jonkin verran Tamron telejatke liitettynä Oympuksen ja f5.6 400mm Hoya kauko-objektiivin väliin. Siedettävä yhdistelmä sekin vaikkapa auringonpilkkujen kuvaukseen kalvon kanssa.
Telejatkeen hyvä puoli on kollimoinnin säilyminen paremmin kohdallaan kun verrataan tuuman ja vartin holkkeihi, joissa tuppaa olemaan aina hieman väljää painava kamera kiinnitettynä.
jk
Kiitoksia Jarmo.
Olen samoilla linjoilla ja samoja kokemuksia. Ostin 60-luvulla Soligor 2x teleconverterin, jossa molemmissa päissä T2-kierre. Se on ollut käyttökelpoinen mm. silloin lintukuvauksissa ja nyt tähtikuvauksessa. Ehkä ostan Tamronin, jos telejatkolle päädyn. Toinen vaihtoehto olisi kalliimpi, nimittäin 200D- putki ja vahvempi jalusta.