Moi,
Kaivoin eilen laatikon pohjalta myös vanhan ST-7XME CCD:n 'N VUL 07' novan kuvausta varten. Ensimmäinen fokusointikuva tähtiin oli tällainen:
(http://www.kehusmaa-astro.com/wp-content/uploads/2007/08/huurretta.jpg)
Vähän aikaa meni ennen kuin tajusin, että kennon suojalasin pinalla olevaa huurrettahan se kuva esittää. Kennon lämpötila oli asetettu -15 C asteeseen ja kun nostin sen 0:aan, niin huurre vähitellen katosi. On siis aika paistaa huurteenpoistoputikkaa uunissa n. 4 tuntia.
QHY- foorumilla lueskelin noita huurre-/jäätymisongelmia.
Että tämäkin vielä kaiken muun pähkimisen päälle :)
Asustelen tässä parin kilometrin päässä meren rannalta, että kosteutta sillon tällön on omiksi tarpeiksi.
Varmaankin nuo kamerat ovat tämän asian suhteen samanlaisia (QHY/Atik) ja kosteutta voipi tulla kuivallakin jos liikaa jäähdyttelee?
T: Pena
ATIKissa pystyy tällaisissa ongelmatilanteissa laittaa hienoisen lämmityksen siihen ikkunaan.
Mulla ei ole ollut ongelmia QHY8:n kanssa ja yöt ovat kovin kosteita täälläkin.
Alussa yhden kerran huurtui, kun menin varomattomasti avaamaan kammion ikkunan.
Kuivatan avoimen kammion kerran vuodessa silicagelillä ja sulkemisen jälkeen säilytän kameraa suurinpiirtein tiiviissä laukussa silican kanssa.
Nämä toimenpiteet riittävät estämään huurtumisen kennon pinnalla. Peltier lämmittää kameran rungon, josta lämpö lopulta kulkeutuu myös ikkunaan.
Tämä lämpö riittää pitämään ikkunan ulkopinnan kuivana.
Nyt kun laitteet on tornissa, niin olen pitänyt kameroissa perusvirrat päällä koko ajan. Ei ole ollut huurreongelmia vielä kertaakaan.
Metsähovin vanhalla ST-8:lla on paha ongelma tuon kennon jäätymisen kanssa. Ollaan paistettu sitä palikkaakin uunissa muttei auta, pitäisi varmaan yrittää saada yliopisto tilaamaan uusi.
Ollaan kierretty ongelma jäähdyttämällä kennoa vähän vähemmän. Onneksi kun on viiden metrin polttoväli, puolikkaan kuvan kokoiset seeing-kiekot ja kasa laiskoja amatöörejä operoimassa, niin lämpökohina ei ole kuvien pahin ongelma. ;)