Avaruus.fi - keskustelualue

Kaukoputket => Peilikaukoputket => Aiheen aloitti: VP - 12.01.2015, 16:26:01

Otsikko: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: VP - 12.01.2015, 16:26:01
Terve vaan kaikille! Tässä olen tuumaillut jonkinlaisen kaukoputken ostamista, lähinnä kuuta / aurinkoa ja maisemia olisi tarkoitus kuvata. Ongelmaksi on muodostunut ettei internetin ihmeellisestä maailmasta löydy oikein minkäänlaisia testikuvia. Ei kehtaisi ostaa sikaa säkissä joten siksipä tätä kirjoittelenkin. Budjetti on luokkaa köyhä opiskelija, joten jossain 200e hujakoilla mennään.

Tuo on speksien perusteella omaan käyttöön riittävä. Mutta kysymys kuuluukin, onko optinen laatu riittävän hyvä / millä saan kameran (Canon 6D, EF bajonetti) kiinni putkeen? Osaako joku sanoa miten saan putken kiinni jalustaan, onko esim. standardi 1/4 kamerakierteet pohjassa tms...
Kaukoputkien tekninen termistö on tällähetkellä ihan täyttä hepreaa kun valokuvauspuolella on enemmän tullut häärittyä, joten vääntäkää rautalangasta. Kiitos!

http://www.astroshop.eu/skywatcher-maksutov-telescope-mc-90-1250-skymax-ota/p,5020

Tätä olen myös miettinyt, jos jolla kulla on jompi kumpi näistä / vastaavanlainen ja hintaluokassaan samanlainen tuuba niin voitko laittaa testikuvia tänne? (Mieluiten 100% croppeja).
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1020_Celestron-Powerseeker-114-900mm-Newtonian-telescope.html

-V
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: wm-x - 12.01.2015, 16:41:19
Tuo jälkimmäinen varmasti parempi. Ei ole linssillä pidennetty tuo polttoväli. Jalusta on tärkein ja sitä ei saa halvalla. Mutta alkuun noilla varmasti pääsee ja ei tarvitse paljon sijoittaa. Kamera tulee kiinni erillisellä sovittimella, niitä löytää vaikka ebaystä aika halvalla. Kannattaa katsoa käytettyjä. Itse ostin celestronin astromaster 130  120e tori.fi. nyt siellä oli 1 samanlainen ilman hintaa, kysy jos vaikka 100e myy sen, siinä on vähän parempi jalusta ainakin. Itse kaukoputki ei noille häviä.
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: VP - 12.01.2015, 16:51:52
Pitääpä kysyä hintaa tuolle. Oletko ollut tyytyväinen putkeesi? Pystykö laittamaan jonkin täysikokoisen / 100% rajatun kuvan niin näkisin vähän miten terävästi kyseinen putki piirtää.

-V
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: wm-x - 12.01.2015, 16:57:46
Tuolla kuu kuvissa on yksi pinoamani kuva joulukuulta. En ihmeitä putkelta odottanut, erittäin tyytväinen olen ollut. Okulaareja pitää päivittää ja tähtäimen jo vaihdoin uuteen, mutta niin pitää monella putkella tehdä. Voin etsiä jotain muita kuvia myös. Mutta se on eri asia mitä silmällä näkuu kuin mitä kameralla.
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: VP - 12.01.2015, 17:00:21
Kuva ei näy? Onkos tuon pohjassa millaiset kierteet? Saako, esim. kameran pohjaan tulevan pikakiinnityslevyn tuohon kiinni. Jalusta (Benron hiilikuitu, en äkkiseltään muista mallia) ja kuulapää (Benro B4) löytyy jo niin en uusia viitsisi sen takia ostaa.

*edit, löysinkin jo kuvan. On kyllä sen verran pehmeä ettei oikein innosta. Tietysti jos hommaisi pelkästään katselua varten, mutta riittääkö tuossa pojot esim. Jupiteriin?

-V
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: wm-x - 12.01.2015, 17:36:56
Siinä voi olla kollimoinnista ja tarkennuksesta johtuvaa pehmeyttä. Ei alle 200 budjetilla mahdottomuuksia voi olettaa ja paljon on kuvaajan taidoista kiinni. Minkälainen tausta sinulla on kuvaajana? Ymmärrätkö pinoamisen ja muut astrokuvaukseen liittyvät asiat?
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: VP - 12.01.2015, 17:54:08
Juu toki ymmärrän, pari vuotta on tullut satunnaisesti kuvattua syvän taivaan kohteita. Opiskelen valokuvausta ja tähtitaivas on sitten vapaa-ajan puuhastelua, lähinnä on siis hakusessa putki joka piirtäisi edes kohtalaisesti.

Tuolta löytyy joitain enemmän ja vähemmän aiheeseen liittyviä kuvia jos haluat käydä katsomassa.
www.villemiettinen.kuvat.fi/kuvat

-V
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: einari - 12.01.2015, 18:17:46
Siis tuolla sivuillahan on aivan huikeita kuvia.
Nuo on siis ilmeisesti kameraoptiikalla kuvattu, mutta millaisella seurannalla ?
200:lla tuskin saa parempaa optiikkaa mitä olet käyttänyt noissa kuvissa.
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: Meade-mad - 12.01.2015, 19:20:51
Jos kuvaaminen on mielessä niin jätä ostamatta kumpikaan esitetyistä vaihtoehdoista. Niiden tuottama piirtoympyrä ja EOS 6D eivät ole toimiva yhdistelmä. Newton ei välttämättä edes tarkennu järkkärin kennon pinnalle. Fokusointilaitteen mekaanista laatuakin epäilen.

1) kuvaa kameraoptiikalla ja hyvällä seurantajalustalla (mallikuvien mukaan niin otet jo tehnytkin)
2) hanki kuvausta varten ED APO linssiputki ja kunnollinen seurantajalusta
3) jos peiliputkeen päädyt, hommaa valokuvaukseen optimoitu putki, jossa apupeili ja tarkennuslaite ovat oikein mitoitettuja
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: VP - 12.01.2015, 20:20:06
Noissa on pää-asiallisesti Sigman 120-300mm f/2.8 kaverin Astrotracin päällä, Orion taisi olla Sigman 105mm f/2.8 macrolla. Omaa seurantavehjettä ei ole, kun on pienimuotoinen budjettiongelma...

Lähinnä siis aurinko / kuu on kohteena ja noihin en juuri seurantaa kaipaa, vain lisää millejä yksittäiskuviin.

-V
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: naavis - 12.01.2015, 20:30:51
Tosi komeita kuvia, W1lleM! :cool:
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: wm-x - 12.01.2015, 20:51:35
Hienoja kuvia!  Tuo apo varmasti paras vaihtoehto tarpeisiisi. Jo hyvään jalustaan menee reilusti yli sinun budjetin. Eli suositelen opetelemaan mahdollisimman hyvällä minkä saa ja päivittää kalustoa kun budjetti antaa periksi.
Tässä se 100% croppi 1 framistä, en jaksanut enempää selata kuvia oliko jossakin parempi seeing tai tarkennus paremmin kohdillaan, mutta käsität kuvanlaadun kuitenkin.

Kuva on jpg:si muutettu, muuten ei ole kuvaa käsitelty:
(http://i1292.photobucket.com/albums/b563/wmx1/100cropp1_zpsb8d099a6.jpg) (http://s1292.photobucket.com/user/wmx1/media/100cropp1_zpsb8d099a6.jpg.html)
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: Timpe - 12.01.2015, 20:52:39
Lainaus käyttäjältä: W1lleM - 12.01.2015, 16:26:01
...jonkinlaisen kaukoputken ostamista, lähinnä kuuta / aurinkoa ja maisemia olisi tarkoitus kuvata...
... kysymys kuuluukin, onko optinen laatu riittävän hyvä / millä saan kameran (Canon 6D, EF bajonetti) kiinni putkeen? Osaako joku sanoa miten saan putken kiinni jalustaan, onko esim. standardi 1/4 kamerakierteet pohjassa tms...

Optisesta laadusta sen verran että (tähti)kaukoputkissa optiikan laatu on useimmiten riittävä käyttötarkoituksiinsa ja pullonkaulaksi suorituskyvyssä tulee ilmakehän seeing (http://en.wikipedia.org/wiki/Astronomical_seeing). Toisin sanoen ilmakehän väreily pilaa kuvaa siinä määrin, ettei optiikan kuvalaadun rajoja päästä koettelemaan. Valokuvausihmisenä tiedät kuinka maisema väreilee hellepäivänä pitkän teleobjektiivin näkymässä ja kaukoputkissa tämä väreily korostuu pitkän polttovälin takia (kaukoputkien polttovälit ovat alkaen 400 millistä ylöspäin).

Kameran kiinnittämiseen kaukoputken tarkennuslaitteeseen tarvitset tämänkaltaisen sovittimen: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3631_TS-Optics-T-Ring-from-M48-Filterthread-to-Canon-EOS-Bajonet.html (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3631_TS-Optics-T-Ring-from-M48-Filterthread-to-Canon-EOS-Bajonet.html)
Tuosta eteenpäin mennään sopivalla 2" jatkolla, joka sopii tarkentimen 2" kokoiseen okulaariholkiin (esim. tuo TSVF230 saman sivun alareunassa). Kamerarunko tulee siis "tyhjänä" kaukoputken tarkennuslaitteen perään ja tarkennuslaitteella tarkennetaan kameran kenno oikealle etäisyydelle. Et siis tarvitse EOS 6D:stä muuta kuin sen suljintoiminnot, kaikki muu äly (automaattitarkennukset yms.) kameran kennoa lukuunottamatta on turhaa :wink: (Yleensä tuohon TSVF230:n tilalle laitetaan kyllä jokin optinen korjain parantamaan kaukoputken kentän tasaisuutta, komavirhettä yms. puutteellisuuksia.)

Tähtikaukoputkien kiinnityksessä on pari laajasti käytössä olevaa standardia (Vixen ja Losmandy), jotka eroavat toisistaan lähinnä kooltaan. Nämä kiskot tulevat sitten vastaavaan lukituskiskoon jalustan puolella. Kuvia näet vaikka tältä sivulta: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c82_Telescope-Connection.html (http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c82_Telescope-Connection.html)
Valitsemalla kaukoputken valitse samalla sen jalustakiinnityksen, mutta toki noita mekaniikkaosia voi vaihtaa tarpeen mukaan. Standardikierteet 1/4", 3/8" kuuluvat pääosin valokuvauksen puolelle, koska ne ovat liian hentoja ratkaisuja tähtikaukoputkien kiinnitykseen seurantajalustaan. Käytännössä noita näkee pienimmissä linssiputkissa.

Lainaus käyttäjältä: Meade-mad - 12.01.2015, 19:20:51
1) kuvaa kameraoptiikalla ja hyvällä seurantajalustalla (mallikuvien mukaan niin otet jo tehnytkin)
2) hanki kuvausta varten ED APO linssiputki ja kunnollinen seurantajalusta

Näistä samaa mieltä. Jos haluat kuvat tähtikaukoputken läpi, niin kaavailemasi budjetti ei riitä edes alkuun.
Tähtikaukoputken läpi kuvaaminen (vaihtoehto #2) tarkoittaa tämän sivun linkeistä löytyvää putkiratkaisua: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c55_Apochromatic-Refractor.html (http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c55_Apochromatic-Refractor.html)
Sivumennen voisi sanoa, että foorumin tähtibasaarista löytyisi tällainen ED/apo/kaukoputki saman kategorian sisältä: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=13736.0 (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=13736.0)
Tuossa olisi 460mm polttoväliä ja sen perään pitäisi ostaa kentäntasoitin (esim (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1010_TS-Universal-2--Field-Flattener-for-Refractors-f-5-to-f-8---Flat-Field-for-Astroph.html).) ja sille tarvittavat lisäosat oikean loittoetäisyyden saavuttamiseksi tasoitinlinssistön/kamerakennon välille. Tasoitin tarvitaan  hyvälaatuisen reunapiirron saavuttamiseksi jollekin croppikenno-kokoiselle rungolle. Täyskokoiselle kennolle tarvitaan tuota kalliimpia putkiratkaisuja. Joten eipä tuo Willian Optisin pikkuputkikaan ole enää niin halpa ja 460mm polttovälillä Kuu/Aurinko (tarvitset myös aurinkosuodattimen!) jäisivät kovin pieniksi.
-> Ei siis ole oikotietä onneen tähtikuvauskuvioissa varsinkaan tuolla budjetilla ja hyppy tähtikuvauksen puolelle tulisi varsin kalliiksi... (tässä kun ei ole vielä edes käsitelty pienen polttoväliltään n. 600mm tähtikaukoputken jalustavaatimuksia  :undecided:)
=> 2x telejatkeen hankinta tuohon Sigmaan saattaisi olla järkevin valinta lisäpolttoväli-tarpeeseen, jos 200-300 euron kokonaisbudjetissa pitää pysyä.
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: VP - 12.01.2015, 22:10:59
Mjoo, kyllä nyt vähitellen näyttää sille että kuvaushomma jää Sigman vastuulle jatkossakin ja jos nyt alkuun ostaisi sitten vaikka jonkun putken ihan katseluun, jahka budjetti antaa periksi. 2x telejatkeisiin en ole juuri innostunut kuvanlaadun heikkenemisen vuoksi, 1.4x jatkopala kyllä löytyy johon olen ollut varsin tyytyväinen. Muutenkin tuo Sigman 120-300 on mallia vintage, joten kovin hyvin ei piirrä jatkeilla kuitenkaan.

Tuota tuumailin lähinnä, jos linkittämäni 90/1250 ei tähän hommaan soveltuisi. Budjetti huutaa hallelujaa, mutta jospa se siitä n. 100 vuoden säästämisen jälkeen. ;)
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2493_Skywatcher-Skyliner-150P---Parabol-Dobson-150-1200mm.html
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: kurja - 12.01.2015, 23:55:49
Tuokin on tarkoitettu lähinnä katselukäyttöön, ei kameran jatkeeksi.

-edit- tämän taisitkin jo hoksata :)
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: VP - 13.01.2015, 09:06:32
Katseluunpa hyvinkin. Mietin tuossa myös sellaista vaihtoehtoa että tällainen on yhdellä kavereistani ja tuntuu olevan optisesti ok vehje. Lähinnä mietin että jos ostaisi OTA:na ja iskisi sitten kiinni benroon. Mutta tarvitseeko tuohon jonkun adapteripalikan että sopii kamerakierteille? Jalusta ainakin on tukeva, Canonin 800 millistä on tullut roikotettua siinä ilman ongelmaa joten tärinä tuskin vaivaa (ei oma vehje, valitettavasti).

http://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-n-150-750-explorer-bd-ota/p,15564#tab_bar_0_select

-V
Otsikko: Vs: Hyvää ja halpaa, onko sitä?
Kirjoitti: Timpe - 13.01.2015, 22:11:59
Jos pystytät tuollaisen 150/750mm Newtonin hyvänkin hiilikuitujalustan päälle, niin löydät varmaan jalustastasi uusia ominaisuuksia eikä pelkästään positiivisessa mielessä.
Itselläni on Gitzon G1410 (http://www.bhphotovideo.com/c/product/170797-REG/Gitzo_G1410_G1410_Pro_Studex_Performance.html) sarjan jalat jalustassani ja kaukoputkiaikoina järeä Manfrotto 701 (http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist.jsp&A=details&Q=&sku=556159&is=REG&fromDisList=y) (tai joku tuon edeltäjämalliston) videopää. Tuollaisen kantavuusraja kulki jossakin 77mm Leica maakaukoputken ja Skywatcher ED80 (liki tuollainen (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5540_Skywatcher-EVOSTAR-ED80-ED-APO-80-600mm-2--FOC-MICRO.html)) tähtikaukoputken välissä. Jälkimmäisellä ko. jalustayhdistelmä alkoi tuntumaan huteralta, vaikka se olikin hyvin käyttökelpoinen tuon lintu-Leican kanssa. 150/750mm Newton on siis "no-go" melkeinpä minkä tahansa kamerajalustan päällä. Ei se paino, vaan ne ulkoiset mitat hankalassa formaatissa, jossa kamera sijaitsee vipuvarren päässä. Lisäksi tavallista kamerajalustaa on vaikea hienoliikutella tähtikaukoputken polttovälien vaatimalla tavalla, varsinkin kuulapään kanssa (kokeiltu 80/480mm linssiputkella laadukkaan RSS BH-55 (http://www.reallyrightstuff.com/Shop/BH-55-Full-Size-Ballhead/):n ja tuon kolmijalan kanssa).