Peiliputki planeettakuvauksessa

Aloittaja Tane, 06.09.2010, 23:02:38

« edellinen - seuraava »

Tane

  Newtonit vaikuttavat olevan hyviä myös planeettakuvauksessa.Mutta eikö silloin tule merkitseväksi minkä laatuinen on peili?Sanotaan että 1/8-1/10 PV:n peili on oikeuksissaan visuaalihavainnoinnissa ja olen ymmärtänyt että tähtikuvauksessa yleensä riittää 1/6 PV:n peilin tarkkuus.Tuo vain ei taida pärjätä erotuskyvyssä enää kun kuvataan jotakin planeettaa.Tietenkin ilmakehän kulloinenkin väreily ja läpinäkyvyys tulee vastaan mutta jos ajatellaan asiaa teoreettisessa mielessä.
Celestron C14,

Lauri Kangas

Itseasiassa juuri planeettakuvauksessa tavoitellaan tilannetta jolloin ilmakehän väreily ei vaikuta, kun yritetään videokuvalla saalistaa tyyniä hetkiä. Silloin putken suorituskyky tosiaan laitetaan ihan erilaiseen testiin kuin syvän taivaan kuvissa ja hyvillä putkilla voidaan päästä diffraktiorajoitettuihin kuviin.

Timpe

Sitten kun peilikaukoputkesta otetaan ne viimeisetkin erottelukyvyn rippeet ja poistetaan mahdolliset haittatekijät, päästään tämän kaltaisiin lopputuloksiin :cool: (Kuvausputket #1 ja #2)
- Timo Inkinen

Tane

 Näitä tulee pohdittua kun on tuo Sky-Watcher 10"/1200 Skyliner tuossa valmiina ja peili kaipaisi uudistusta.Niin jos aikoisi siitä kuvauskäyttöön vaikka planeetoille niin peili on oltava kunnollinen.Syvään taivaaseen ei juuri tuosta olisi koska jalustana on "vain" Neq-6.Eikös tuo aukkokoko jo jotain antaisi planeetoista?Toisaalta riittääkö F4,8 ja häviääkö hyvänkin peilin edut moninkertaisiin barloweihin?
Uskoisi tuon peilin parannuksen vievän asiaa ainakin oikeaan suuntaan.Olen kyllä kuullut jo kauan sitten että F15 planeetoille mutta hyvää jälkeä näyttää nykyisin syntyvän noilla lyhemmillä newtoneilla.Tietysti vaaditaan suorituskykyä tuolloin jo barloweiltakin.
Celestron C14,

Timpe

Kuvausta kannattaa kokeilla nykyputkella jo ilman noita peili(e)n uudelleen muotoiluja. Ei se 1/10 valoaallon peili niitä huippukuvia itsestään tee, vaan yleisimmin hienojen planeettakuvien ottamiseen tarvitaan rutkasti harjoitusta, harjoitusta ja harjoitusta... ja oikeat työmenetelmät koko prosessiin ja sen hallintaan. (Edellisen puute selittääkin hyvin, miksi en ole itse ottanut henkeäsalpaavia planettakuvia omalla 1/10 PV 300/1500mm Newtonillani  :grin:)

Hyviin lopputuloksiin pääsee kuitenkin jo vähäisemmilläkin välineillä ja laitepuolella merkitsee eniten (Newtoneista puhuttaessa) putken kollimointi ja sen "temperoituminen" ympäristön lämpötilaan mahdollisimman hyvän loppuseeingin saavuttamiseksi. Tämä kaikki siis normaalin ilmakehän parhaan mahdollisen seeingin löytämisen jälkeen...
(Tästäkin on keskusteltu aiemmin täällä... (lue koko tuo ketju Newtonin sovituksesta kuvauskäyttöön) :wink:)
- Timo Inkinen