Batch processing

Aloittaja Kaizu, 13.03.2011, 09:55:44

« edellinen - seuraava »

Kaizu

Minulla on käsiteltävänä joitakin Canonin .CR2 RAW-kuvia. Onko kenelläkään tiedossa ohjelmaa jolla saisi kuvia säädeltyä ilman että niitä täytyy avata yksitellen näkyviin.
Asiat jotka haluaisin kuville tehdä ennen pinoamista:
Muunnos CR2 formaatista 16-bittiseksi yksilehtiseksi TIF-kuvaksi.
Rajaaminen (CROP)
Levels tai Curves säätö.
Olisin tyytyväinen jos löytyisi ohjelma jolla saisin nuo toiminnot aikaiseksi tai edes jonkin niistä.
Ohjelmat joita olen kokeillut mutta jotka yksinään eivät suoriutuneet mistään noista: Iris, MaximDL,XnView, IrfanView, DDS, Registax5, DIgital Photo Professional, Zoom Browser.
Saan nuo muunnokset tehtyä manuaalisesti mutta se on aika tylsää puuhaa kun kuvia on satoja.

Kaizu
Kai Forssen

GaryP

Jos...

-DPP:llä teet säädöt yhteen kuvaan,...
-ja kopioit "reseptin" leikepöydälle,...
-poistut kuvasta jota juuri editoit,...
-valitset listalta kaikki kuvat joihin haluat samaa asetusta käyttää,...
-valitset valikosta "paste recipe",...
-suoritat valituille kuville "convert and save" toiminnon,...
-josta valitset tallennusmuodoksi 16bit TIFF...

... olisiko siinä sopiva batch-toiminto?

Tuo vaikuttaisi siltä mitä kysyit. Pidän tuosta yksinkertaisesta DPP:stä juuri tuon helpon "copy/paste recipe"-toiminnon vuoksi.

Kari

PS. pahoittelen "..."-yhdistelmän liiallista käyttöä...
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Kaizu

Kokeilin mutta...

DPP ei osaa muuntaa CR2 =>1 lehtinen 16bittinen TIF. DPP:sta puuttuu CROP- toiminto. Vähän samannäköinen on Trimming tool mutta se ei tehnyt TIF kuvalle yhtään mitään (piirsi raamin mutta ei rajannut kuvaa).

DPP on aiemmin mainituista ainoa joka  osaa avata 5D:n CR2 filen oikein ja saan sen siitä 2 lehtiseksi 16-bit TIF-kuvaksi jota taas kuvankäsittelyohjelmani eivät osaa lukea. IrfanViewilla saan sen kaannettyä yksilehtiseksi.

Kroppauksen osaa tehdä IRIS mutta se taas ei osaa tallentaa lopputulosta mihinkään käyttökelpoiseen formaattiin.

Kaizu
Kai Forssen

GaryP

Irfanviewllä voit tehdä Batch conversiossa myös cropit samaan syssyyn. Se on siellä Advanced painikkeen alla kun menet varsinaiseen toimintoon. Auttaako se mitään, saatko kokonaisuuden helposti sillä hoidettua?

Kari
Kari Pulkkinen
Espoo, Finland

Harrastus uudelleen lämpiämässä...

Kaizu

Kiitti, saan tehtyä kropit ja Tif-muunnoksen kaksilehtisestä yksilehtiseksi IrfanViewillä. Säästää jo melko paljon vaivaa.

Kaizu
Kai Forssen

Kaizu

Nuolaisin kuitenkin ennenkuin tipahti. IrfanView näyttää kuitenkin syövän puolet biteistä. Ulostuleva ei ollutkaan enää kuin 8-bittinen.
Samaan lopputulemaan pääsen paljon helpommalla kun laitan suosiolla kameran tallennusmuodoksi JPG:n. Menee vähemmän levytilaa ja kaikki kuvankäsittelyohjelmat osaavat käsitellä jne.

Kaizu
Kai Forssen

Julius

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 13.03.2011, 10:51:46
Kroppauksen osaa tehdä IRIS mutta se taas ei osaa tallentaa lopputulosta mihinkään käyttökelpoiseen formaattiin.

Eikö Iriksen FIT kelpaa?

Kaizu

Lainaus käyttäjältä: Julius - 13.03.2011, 14:04:24
Eikö Iriksen FIT kelpaa?
Ei, kun sitä eisaa jatkokäsittellyyn. Se vaatisi taas muunnoksen johonkin yleisempään formaattiin. MaximDl:lla yritin kääntää sitä tif:ksi mutta värit hukkuivat.

Latasin koneelleni myös GIMP:n mutta sekään ei osaa Canonin formaatteja ja kääntää 16-bittisen tif:in 8-bittiseksi. GIMP sentään varottaa tästä, ei tule täystuhoa kun ei tule tallennettua muutettua vanhan päälle.

Hassua että Canonilla itsellään ei ole toimivia ohjelmia omien kuvaformaatiensa käsittelyyn.

Kaizu
Kai Forssen

Lauri Kangas

No osaahan Iris tallentaa juuri tuohon TIFF-muotoon jota havittelet. Kroppauksetkin hoituu. Helppoa se ei tosin ole.

Julius

Lainaus käyttäjältä: Kaizu - 13.03.2011, 14:38:22
Ei, kun sitä eisaa jatkokäsittellyyn. Se vaatisi taas muunnoksen johonkin yleisempään formaattiin. MaximDl:lla yritin kääntää sitä tif:ksi mutta värit hukkuivat.

Iriksen FITeille pitää tehdä negatiivisen puolen esto tai vastaavaa. Käytännössä teen ensin gain normalization
esim. arvolla 500 digijärkkärikuville. Sitten varmistus treshold-säätimen auto-painikkeella, ettei negatiivistä
mustan tasoa näy. Jos näkyy, niin add constantilla luku, jolla varmasti menee positiiviselle puolelle.
Sitten clipmin 0 0 komentorivillä. Sen jälkeen kelpaa muillekin ohjelmille. Voi olla että löytyy fiksumpikin
konsti Irikseen, mutta näin olen kokeilemalla asian selvittänyt. Eräajo TIFFeiksikin pitäisi scripteillä onnistua.
Croppaus window2-komennolla. Sitä ennen tietysti kohdistusajo reunadatan optimoimiseksi.

Kaizu

Iriksen osalta odottelen edelleen siihen fiksua käyttöliittymää - näyttää että saan odottaa pitkään. Iris ei tarjonnut sekvenssin tallennukseen muita formaatteja kuin fit ja pic.
Mainoksen mukaan Corelin Paint Shop Photo Pro 3x pitäisi sisältää batch processing ominaisuuden ja tuen uusimmille kuvaformaateille. Löytyykö foorumilta joku jolla olisi kokemusta ko. ohjelmasta. Ohjelman hintakaan ei niin pahalta vaikuttanut että sen vuoksi nöyrtyisin opettelemaan Iriksen skriptejä. En kuitenkaan haluaisi maksaa 60£ pelkästään todetakseni ettei tälläkään saa kuvia käsiteltyä.

Kaizu
Kai Forssen

pjehmn

Jos GIMP jo löytyy, kannattaa kokeilla UFRaw:ta. Sillä pitäis onnistua batch processing ja tallennus onnistuu 16-bittisiksi TIFF:eiksi. Itse en oo kyllä saanut batch toimintoa toimiin kunnolla, ohjelma kaatuu yleensä toisen kuvan jälkeen (Windows XP:llä).

http://ufraw.sourceforge.net/

Nurinniska Observatory

Photoshopilla ainakin onnistuu. CR2-tiedostojen avaamista varten se tarvitsee Camera Raw-pluginin Adoben sivuilta. Kyseisestä pluginista en tiedä mitään koska teen 16-bit TIFF-muunnokset DPP:llä, mutta kaikki muu batch-juttu onnistuu photoshopin Batch Process- ja Actions-työkaluilla ihan defaulttina. Myös croppaus, kokeilin juuri.  (käyttämäni versio on CS3.)
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Kaizu

Juu, kokeilin.

Batch prosessingia en löytänyt. Kun valitsi kaikki kuvat pääsi niitä perä jälkeen yksi kerrallaan muokkaamaan. Osasi lukea Canonin kuvat näkyviin ja tallensi sen PPM-formaatissa. GIMP:sta puuttuu normaalit Windows-valikot ja komentoa "save as" en löytänyt mistään.
Ubuntu-kone tuossa lattialla makoilee lähes käyttämättömäna koska en ole siihen GIMP:ia kummempaa kuvankäsittelysoftaa löytänyt.

Laitepuolella aikanaan vaihdoin harrastuksen suuntaa laiterakennuksesta tähtikuvauksen suuntaan ja ostin jalustan jota ei tarvitse rakentaa joka kertaa varten uudelleen. Nyt kun olen saanut muutamia kuvia, näyttää yhtä hankalalta saada niitä pinottua hukkaamatta kameran keräämää informaatiota. Tavoitteena on edelleen yrittää keskittyä tähtiharrastuksen suuntaan poispäin ohjelmoinnista tai tietokoneiden rakentelusta. Ymmärrän kyllä että ilmaiseksi sellaista softaa ei löydy mutta löytyykö edes rahalla.

Toivomuksena olisi ihan tavallisella Windows käyttöliittymällä varustettu ohjelma jossa olisi batch prosessing toiminnallisuus ainakin kuvan formaatin muuntamiseksi. Erityisen hienoa olisi jos sama ohjelma osaisi myös kropata kuvat, säätää tasot. Jos se vielä pinoaisi ja tallentaisi lopputuloksen käypäisessä muodossa, niin silloin se olisi jo lähes täydellinen työkalu. Toistaiseksi olen löytänyt kaikki haluamani ominaisuudet mutta en yhtä enempää yhdessä ohjelmassa. Joku osaa lukea CR2:n ja kääntää sen tif:ksi. Toinen osaa kropata kuvat mutta ei lukea eikä kirjoittaa jne. Etsintä jatkuu...  

Siis Photoshopilla, DPP minulla on, tuli kameran mukana. Photosopista on vanha kolmosversio. Se osaa kyllä lukea 16-bittisen tif:in mutta batch prosessing siitä puuttuu. Täytyy tarkistaa uudemmat versiot.

Kaizu
Kai Forssen

Kaizu

Nyt näyttää DPP:llä onnistuvan kaksi vaihetta kerrallaan, kroppaus ja muunnos 16-bittisiksi tif:eiksi. Kiitokset neuvoista GaryP:lle ja herra Pääobservaattorille ja muillekkin. Nyt pitää harjoitella pinoamista Photarilla tai sitten hommata Corelista tuoreempi versio sekä nopeampi kone. Muunnos vie aikaa yli minuutin per kuva ja kuvia on kolminumeroinen määrä.

Kaizu
Kai Forssen